Candidoza bucală – cauze, diagnostic și tratament

Candidoza bucală este o infecție provocată de ciuperca cunoscută sub numele de Candida Albicans. Această boală afectează, după cum îi spune și numele, cavitatea bucală, inclusiv limba și gâtul. Mai este cunoscută și sub denumirea de candidoză orofaringiană sau esofagiană, în funcție de localizarea infecției.

Deși nu se află în rândul afecțiunilor foarte periculoase, candidoza bucală poate provoca simptome extrem de neplăcute și poate avea complicații serioase dacă nu este tratată corespunzător. De cele mai multe ori, infecția afectează bătrânii și copiii foarte mici (sugarii), dar poate să-și facă apariția la orice vârstă, predispuse fiind persoanele care suferă de o imunitate scăzută a organismului.

Candidoza bucala - cauze, diagnostic si tratament

Cauze și transmitere

Cum spuneam mai sus, candidoza bucală este provocată de înmulțirea excesivă a ciupercii Candida Albicans, dar la fel de bine, boala poate fi declanșată și de Candida Tropicalis, Candida Parapsilosis, Candida Glabrata sau Candida Krusei, toate acestea fiind specii ale ciupercii Candida care începe să se înmulțească necontrolat la nivelul cavității bucale. Această înmulțire excesivă este declanșată de ruperea echilibrului microbiologic din interiorul cavității bucale.

Uneori, înmulțirea ciupercii este favorizată și de folosirea unor medicamente precum contraceptivele orale, antibioticele cu spectru larg sau medicamente ce au ca efect scăderea imunității organismului, cum ar fi corticosteroizii.

De asemenea, sunt mai predispuse infecției persoanele dignosticate cu HIV, persoanele ce suferă de diabet zaharat, femeile însărcinate sau persoanele cu o igienă orală necorespunzătoare.

Declanșarea infecției este favorizată, în primul rând, de un sistem imunitar slăbit, fie că vorbim de nou-născuți, bătrâni sau adulți. Un organism sănătos, protejat de un sistem imunitar puternic nu are motive de îngrijorare, deoarece ciuperca nu va avea condițiile necesare unei dezvoltări excesive.

Modul de transmitere al bolii este diversificat în cazul candidozei bucale și diferă, în principal, în funcție de vârstă.

La adulți, de pildă, principala modalitate de transmitere a candidozei bucale o reprezintă contactele sexuale orale, deoarece aceeași ciupercă (Candida Albicans), ce provoacă candidoza bucală, se regăsește și în flora vaginală și poate provoca candidoza genitală. Din acest motiv se recomandă încetarea actelor sexuale imediat ce apar simptomele unei infecții la nivelul organelor genitale sau al cavității bucale. Un alt motiv de apariție a infecției la adulți este și folosirea la comun a produselor de igienă orală (periuța de dinți, de exemplu) sau a tacâmurilor (furculiță, cuțit).

Copiii și adolescenții pot fi și ei infectați, în principal de către prietenii de joacă ce suferă deja de această afecțiune. De regulă, boala nu este foarte contagioasă, dar poate afecta persoanele cu un sistem imunitar slăbit, iar copiii pot lua infecția de pe jucării comune.

La nou-născuți există riscul de infecție la doar câteva zile de la venirea pe lume, dacă mama suferă de candidoză vaginală la naștere. Ei sunt cei mai predispuși acestui tip de infecție în primul rând din cauză că sistemul lor imunitar nu este suficient de bine dezvoltat pentru a contracara ciuperca dăunătoare. În al doilea rând, nou-născuții nu au încă stabilit acel echilibru menționat mai sus, dintre bacteriile și fungii mucoasei bucale.

Simptome

Candidoza bucală poate fi asimptomatică în formă incipientă, dar există mai multe semne care dau de gol boala atunci când devine severă și necesită tratament. La fel ca modalitățile de transmitere a bolii, simptomele infecției diferă și ele în funcție de vârstă.

La adulți (inclusiv bătrâni) și la adolescenți primele semne care dau de gol candidoza bucală sunt reprezentate de apariția unui gust neplăcut în interiorul gurii, de senzația de arsură sau mâncărime la nivelul cavității bucale (și al gâtului), de apariția unor dificultăți în procesul de gustare al alimentelor și de apariția unor pete albe aderente de mucoasa gurii și a limbii. De obicei, acest ultim simptom provoacă și o sensibilitate crescută a țesutului din jurul acestor pete albicioase, acesta devenind dureros dacă este frecat în timpul periajului dentar.

La nou născuți, boala se dă de gol prin mai multe simptome ușor de depistat de către părinți. În primul rând, vorbim despre apariția unor pete de culoare albă și cu aspect brânzos în cavitatea bucală ce pot fi ușor confundate la început cu depozitele de lapte ce rămân după alăptare. Diferența stă în faptul că aceste pete nu sunt ușor de îndepărtat și provoacă sângerare dacă sunt frecate.

În al doilea rând, părinții pot depista infecția după comportamentul copilului. Dacă acesta începe să refuze masa este posibil ca infecția care se dezvoltă la nivelul gurii să îi provoace durere și dificultate în înghițirea laptelui. În al treilea rând, un alt simptom frecvent întâlnit la nou-născuți poate fi reprezentat de înroșirea mameloanelor mamei în timpul și după alăptare, lucru provocat de infecția din gura sugarului. De cele mai multe ori roșeața mameloanelor este însoțită și de senzația de durere.

Diagnostic

Dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus, în cazul dvs., al bebelușului sau al unei persoane apropiate, este timpul să vă adresați unui doctor. Pentru diagnosticarea candidozei bucale puteți apela la ajutorul unui medic specialist pediatru, unui medic specialist de medicină internă sau medicului de familie.

În cele mai multe cazuri va fi nevoie de analize de laborator pentru depistarea exactă a problemei. Unul dintre cele mai frecvente studii de laborator care se fac în aceste cazuri necesită analiza salivei. De regulă, pacienții infectați cu candidoză bucală prezintă un număr de 400 UFC de organisme candida per mililitru de salivă.

Studiile de laborator mai pot investiga hipersensibilitatea întârziată cutanată la antigenele candidei, posibilitatea infecției cu virusul HIV, diabetul zaharat, deficiențele nutriționale, avitaminozele, glicemia, discraziile sanguine sau nivelul hemoglobinei. Totodată, se pot testa funcția tiroidiană și adrenorcorticală, dat fiind faptul că ciuperca este adeseori asociată cu afecțiuni ale acestor organe.

Complicații

Este adevărat că infecția candidozică despre care vorbim aici nu este una extrem de periculoasă sau dăunătoare organismului nostru, dar la fel de adevărat este și faptul că, lăsată netratată, poate duce la niște situații destul de grave.

De exemplu, un prim efect al ignorării acestei infecții va fi reprezentat de apariția durerii și dificultății la înghițirea alimentelor, mult mai grave decât în faza incipientă a bolii. Apare senzația că alimentele rămân blocate în gât sau în coșul pieptului, lucru care face procesul de hrănire foarte dificil. În cazurile severe, aceste prime complicații vor fi urmate de febră, infecții ale gâtului sau afecțiuni asupra plămânilor, ficatului sau pielii.

Persoanele care deja suferă de alte afecțiuni, cum ar fi HIV, SIDA, cancer sau alte boli mai grave ce pot slăbi semnificativ sistemul imunitar sunt cele mai predispuse dezvoltării de complicații în cazul candidozei bucale. Din acest motiv, este indicat să nu întârziem consultul de specialitate și să ne adresăm unui doctor imediat după apariția primelor simptome.

Tratament

Tratamentul diferă și el în funcție de vârsta pacientului, la fel ca și simptomele sau metodele de transmitere ale bolii. Cele mai importante arme împotriva infecției sunt medicamentele antifungice. În farmacii sunt disponibile medicamente antifungice ce pot fi eliberate atât cu prescripție medicală, cât și fără.

Iată mai jos care sunt cele mai populare tipuri de medicamente antifungice:

Medicamente pe bază de poliene
Mai exact, vorbim aici despre nistatin și amfotericină B. Nistatinul este un medicament recomandat în cazul candidozei aflate în stadiu incipient, în timp ce amfotericina B se administrează în cazul infecțiilor de lungă durată ce rezistă la tratamentul inițial.

Medicamente pe bază de imidazol
În această categorie includem clotrimazolul, fluconazolul, miconazolul sau ketoconazolul. Aceste medicamente sunt folosite cel mai des la infecțiile rezistente la tratamentul cu nistatin.

La adulți, forma incipientă a infecției poate fi ușor tratată acasă cu medicamente antifungice. În mod normal, dacă nu apar complicații, simptomele ar trebui să dispară în doar 2 săptămâni, timp în care se recomandă administrarea antifungicelor prin intermediul soluțiilor apoase aplicate local, direct pe zonele afectate.

Un exemplu de medicament cu efect antifungic puternic este violetul de gențiană, o soluție cu un efect distructiv asupra bacteriilor dăunătoare și asupra ciupercii ce cauzează infecția. Aceasta este ușor de procurat de la orice farmacie deoarece nu necesită prescripție medicală. Tot la farmacii veți găsi și alte medicamente antifungice ce se comercializează fără rețetă. Întrebați farmacistul care sunt cele mai eficiente pentru simptomele pe care le resimțiți.

În cazul nou-născuților, dat fiind faptul că aceștia nu dispun de un sistem imunitar suficient de puternic, se recomandă continuarea tratamentului încă 48 de ore de la dispariția simptomelor, pentru a evita în acest fel întoarcerea infecției. Medicii recomandă adeseori tratamente pe cale orală sau locală (tot de 2 săptămâni) în situațiile în care candidoza s-a extins deja la nivelul esofagului.

În cazul în care copiii sunt încă alăptați pe cale naturală se recomandă și dezinfectarea mameloanelor mamei cu o soluție antifungică (precum nistatinul), iar după alăptare acestea trebuie șterse și unse cu o cremă pe bază de lanolină.

Un alt lucru recomandat de medici și care ajută la eficientizarea tratamentului este îndepărtarea completă a surselor de infecție. Spre exemplu, dacă boala a fost contractată de pe jucării sau alte obiecte uzuale, acestea trebuie fie îndepărtate complet din viața pacientului, fie spălate și dezinfectate corespunzător.

Remedii si tratamente naturiste

La fel ca în cazul celor mai multe boli, candidoza bucală poate fi îndepărtată cu succes cu ajutorul unor remedii naturiste ușor de procurat sau de preparat. Iată-le mai jos pe cele mai importante dintre acestea.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, administrat la circa 2 ore după fiecare masă importantă (câte o linguriță) atacă infecția din tractul digestiv. Bicarbonatul este alcalin și se dovedește a fi foarte eficient împotriva acestei boli. În funcție de gravitatea afecțiunii, tratamentul cu bicarbonat de sodiu ar putea dura o lună sau chiar mai mult timp. Este important să nu mâncați alte alimente timp de circa trei ore de la administrarea bicarbonatului și să nu renunțați la tratament până când simptomele nu dispar complet.

Oțetul de mere

Oțetul de mere este un alt remediu natural care vă poate ajuta să scăpați de candidoza bucală. Poate fi folosit pentru gargară, clătind bine cavitatea bucală de mai multe ori pe zi. Aveți grijă să nu-l înghițiți, însă.

Iaurtul natural

Iaurtul natural, folosit atât pentru hrană cât și pentru tamponări pe zona afectată, ajută foarte mult la restabilirea ph-ului gurii și luptă împotriva infecției în mod natural și eficient.

Obligeana

Obligeana este o plantă originară din India folosită în combaterea mai multor afecțiuni. Pulberea de obligeană poate fi găsită cu ușurință în majoritatea farmaciilor naturiste. Pulberea de obligeană se administrează de 2-3 ori pe zi, timp de 14 zile, într-o linguriță.

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este o esență obținută din arborele de ceai australian ce are puternice efecte antifungice și se găsește în cele mai multe magazine naturiste. Uleiul de arbore de ceai în combinație cu un pahar de apă rece creează o substanță perfectă pentru gargară. Folosiți-o de 2-3 ori pe zi pentru clătirea gurii, fără a înghiți.

Smirna

Tinctura de smirnă este un alt aliat natural pe care vă puteți baza în lupta împotriva candidozei bucale. Puneți 2-3 picături într-o linguriță și tamponați zona afectată.

Ceaiuri de plante medicinale

Ceaiurile medicinale sunt remedii eficiente, la îndemâna fiecăruia dintre noi, cu efecte benefice în calmarea senzațiilor de durere și inflamare. Cele mai bune ceaiuri sunt cele de cuișoare, de chimen, de gălbenele, de mușețel, de soc, de nalbă și de scorțișoară. Le puteți folosi atât pentru băut cât și pentru clătirea temeinică a gurii.

Echinacea

Echinacea este o plantă medicinală eficientă în stimularea capacității de apărare a organismului împotriva infecțiilor de diverse tipuri. Tinctura de echinaceea, administrată cu câte 30 de picături de 3 ori pe zi, timp de 10 zile, va ajuta foarte mult la îndepărtarea simptomelor și la stoparea avansului bolii.

Usturoiul

Usturoiul ajută la lupta împotriva bacteriilor, fungilor și virușilor. Pentru tratamentul candidozei poate fi consumat proaspăt sau sub formă de capsule. Capsulele cu usturoi se găsesc în magazinele naturiste și se vor dovedi foarte utile pentru combaterea bolii. Întrebați farmacistul despre metodele și regulile de administrare.

Oregano

Uleiul de Oregano se găsește în farmaciile naturiste și are un puternic efect antiinflamator, antiviral, antibacterian și antiparazitar. Se pun 4 picături într-un pahar cu apă și suc de lămâie și se bea după masă.

Lămâița

Infuzia de lămâiță are puternice proprietăți antifungice și ajută la lupta împotriva infecției cu ciuperca candida. Lasă la infuzat 4 linguri din această plantă timp de 15-20 minute, într-o cană de apă clocotită, după care folosește lichidul obținut pentru gargară de mai multe ori pe zi.

Uleiul de cocos

Are multiple beneficii pentru sănătatea orală și a întregului organism și este un antifungic natural versatil foarte eficient. Uleiul de cocos conține 3 tipuri diferite de acizi grași (acid caprylic, acid capric și acid lauric) și fiecare dintre aceștia este eficient împotriva candidozei, conform studiilor (detalii găsiți aici și aici).

Dacă suferiți de candidoză, uleiul de cocos este probabil cel mai important aliment/supliment către care ar trebui să vă îndreptați atenția. Puteți folosi uleiul de cocos simplu, ca supliment alimentar, îl puteți include în rețetele preferate sau îl puteți folosi ca ulei pentru gătit.

Probioticele

Organismul uman este populat de milioane de bacterii. Acestea trăiesc în intestine și majoritatea dintre ele sunt benefice, având un rol important în metabolism. De cele mai multe ori, echilibrul bacteriilor din organism este afectat de antibiotice, care acționează asupra tuturor bacteriilor, indiferent dacă acestea sunt sau nu patogene.

Suplimentele cu probioticele au rolul de a reintroduce în organism bacteriile benefice și de a restaura echilibrul florei bacteriene, eliminând astfel și candidoza.

Produse și suplimente naturale recomandate

Colostrum plus Probiotics

Colostrum plus probioticsColostrul este laptele matern din primele 48 de ore după naștere. Cu un conținut bogat în imunoglobuline, lactoferină, factori de creștere, lactalbumine, vitamine, citokine, oligozaharide și multe alte componente benefice, este considerat un adevărat miracol al naturii cu proprietăți terapeutice excepționale.

Colostrum plus Probiotics este singura formulă destinată copiilor, care asociază colostrul cu probioticele. Este foarte eficient în tratarea și prevenirea candidozei și a multor alte afecțiuni. Mai multe detalii…

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Cu un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase, uleiul de cocos luptă eficient împotriva virușilor, bacteriilor și fungilor. Poate fi folosit ca aliment pentru susținerea sistemului imunitar, aplicat local pe zonele afectate pentru a grăbi vindecarea și a proteja împotriva infecțiilor. Mai multe detalii…

Echinacea cu propolis și vitamina C

Echinacea cu propolis si vitamina C Fares
Comprimatele oferite de Fares conțin echinacea, vitamina C, propolis și ulei esențial de lămâie. Este un produs util pentru stimularea sistemului imunitar în lupta împotriva infecțiilor. Mai multe detalii…

Biomicin Forte

Biomicin forte FaresBiomicin Forte conține o combinație de uleiuri esențiale de plante (cimbru, cuișoare și floarea soarelui).

Uleiurile esențiale sunt ușor absorbite de organism și acționează eficient, având efecte antibacteriene, antifungice, antihelmintice, antiinflamatoare, antispastice, stimulente generale și anti-nevralgice. Mai multe detalii…

Candida Cleanse

Candida cleanse SolarayCandida Cleans are o formulă complexă, bazată pe extracte naturale din plante, ce acționează eficient în în detoxifierea organismului, menținerea sănătății intestinale și restaurarea echilibrului florei bacteriene normale.

Capsulele Candida Cleanse sunt printre cele mai complete suplimente naturale pentru tratamentul candidozei de pe piață, conținând extract din nucă de cocos, usturoi, goldenseal, oregano, curcuma, scorțișoară, cuișoare, urzică, pătrunjel, cimbru, dong quai și multe altele. Mai multe detalii…

Jarro-Dophilus

Probiotice Jarro-Dophilus - Jarrow-FormulasConține 3.4 miliarde de bacterii benefice pentru repopularea optimă a florei microbiene normale și adaos de fibre solubile, care potențează efectele pozitive.

Bacteriile benefice acționează la nivelul cavității bucale, tubului igestiv, căilor respiratorii și sistemului uro-genital. Mai multe detalii…

Baby’s Jarro-Dophilus

Probiotice Baby's Jarro-Dophilus - Jarrow-Formulas
Conține bacterii benefice și fibre solubile pentru echilibrarea florei bacteriene sănătoase și reglarea tranzitului intestinal. Baby’s Jarro-Dophilus este un produs destinat copiilor mici și nou-născuților și este recomandat de către Societatea Română de Pediatrie. Mai multe detalii…

Sfaturi și soluții utile

Există mai multe lucruri pe care le puteți face în timpul tratamentului cu scopul de a ușura senzațiile de durere și de disconfort provocate de boală.

Iată câteva dintre acestea mai jos:

  • folosiți paiul pentru ingerarea lichidelor;
  • consumați lichide reci precum ceai cu gheață, înghețată, sucuri de fructe sau apă rece;
  • clătiți-vă gura de mai multe ori pe zi cu o soluție salină. Vă puteți acasă o astfel de soluție din 200 ml de apă în care dizolvați 5 grame de sare;
  • consumați alimente ce au o textură moale și sunt mai ușor de înghițit (piureuri de legume și fructe, supe crema etc.).

Alimentele de care trebuie să vă feriți în timpul tratamentului sunt următoarele: mâncarea fast-food, unt, nuci, alune, oțet, bomboane, ciocolată, cartofi prăjiți, ciuperci, pastă de tomate, brânză, fructe acide, grăsimi, paste făinoase, cafea, ceai negru, lapte, prăjituri și budincă.

Lista alimentelor recomandate include: legume verzi (spanac, broccoli, vinete, conopidă, varză etc), cereale, semințe de floarea soarelui sau dovleac, tărâțe de ovăz, rozmarin, ardei iute, piper, germeni de grâu și pâine integrală.

Profilaxie

Nici o boală nu necesită efortul de a o trata dacă o prevenim în mod corespunzător, nu-i așa? Iar candidoza bucală, din fericire, face parte din rândul afecțiunilor de care ne putem proteja destul de ușor. Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru adulți, dar și în cazul în care aveți un bebeluș, care vă vor ajuta în această privință.

Evitați substanțele chimice dăunătoare

Protejați-vă organismul de substanțe precum benzenul sau pesticidele, deoarece acestea vă pot afecta sistemul imunitar, crescând riscul de contractare a unei infecții fungice.

Acordați atenție igienei orale

E un lucru demult știut că igiena corporală (aici o includem și pe cea orală) este un aspect deosebit de important în menținerea unei bune condiții fizice. Feriți-vă de candidoza bucală periind zilnic dinții, îngrijindu-i cu ață dentară în mod corespunzător, folosind apa de gură zilnic și schimbând la timp (cel mult o dată la trei luni) periuța de dinți.

Acordați atenție afecțiunilor care pot provoca infecția

În această categorie intră bolile ce slăbesc sistemul imunitar. Astfel de boli sunt reprezentate de diabetul zaharat, HIV, SIDA sau neoplasmele.

Aveți grijă la sexul oral

Contactele sexuale orale cu un partener infectat deja cu această ciupercă la nivelul organelor genitale crește riscul de infecție cu candidoza bucală.

Alăptați la sân

Laptele de mamă conține anticorpi care sunt transmiși copilului prin procesul de alăptare și care îl vor proteja împotriva infecțiilor fungice.

Aveți grijă la biberonul folosit

Se recomandă folosirea biberonului la mai mult de o oră după masă, dar și spălarea zilnică a acestui obiect atât de drag copiilor. De asemenea, laptele preparat și introdus în biberon trebuie ținut în frigider, deoarece temperaturile scăzute reduc riscul de înmulțire a ciupercilor.

Schimbați scutecul la timp

Este important ca bebelușul să aibă scutecul schimbat imediat ce se udă deoarece mediul umed este propice înmulțirii ciupercilor.

Tratați infecțiile din timpul sarcinii

Femeile sunt predispuse la infecții vaginale în timpul sarcinii, motiv pentru care este recomandat să se trateze de orice astfel de afecțiune înainte de a naște, pentru a evita transmiterea infecției către copil.

Consultați medicul

Dacă mameloanele tale devin roșii sau dacă bebelușul experimentează orice fel de simptom al candidozei bucale îți recomandăm să te adresezi cât de curând unui medic specialist care va ști să îți ofere sfaturi pentru prevenirea din timp a oricărei probleme.

În concluzie…

După cum vă puteți da seama din informațiile prezentate mai sus, candidoza bucală nu este cea mai periculoasă boală din viețile noastre, dar este cu siguranță foarte deranjantă și se poate dovedi extrem de dăunătoare dacă este ignorată.

Acordați atenție oricăror simptome neplăcute și nu lăsați candidoza bucală netratată. Cereți părerea medicului și utilizați tratamentele medicale sau remediile naturiste pentru candidoză recomandate pentru a elimina problema înainte de dezvoltarea oricăror complicații.

Pin It on Pinterest