Stomatita – cauze, diagnostic și tratament

Stomatita reprezintă o inflamație care se dezvoltă în căptușeala mucoasă a cavității bucale, putând afecta obrajii, gingiile, limba, buzele, partea de sus sau partea de jos a gurii. Structurile de țesut moale din această zonă sunt afectate de o senzație de durere asociată cu înroșirea, umflarea și sângerări ocazionale care pot fi de intensități diferite.

Stomatita - cauze, diagnostic si tratament

Inflamația poate fi cauzată de condițiile din gură (precum igiena precară), de arsuri provenite din alimente sau băuturi calde, ori de probleme care afectează întregul organism, cum ar fi efecte secundare ale anumitor medicamente, reacții alergice sau infecții. Stomatita poate apărea la orice vârstă, ceea ce înseamnă că nici copiii nu sunt feriți de această problemă.

Cele două tipuri de stomatită

Afecțiunea poate fi împărțită în două tipuri, în funcție de cauzele care duc la apariția ei și de modul de manifestare:

Stomatita herpetică

Aceasta apare de obicei prin transmiterea unui virus și se manifestă prin febră, dezvoltarea ulcerațiilor la nivelul cavității bucale, dificultăți la înghițire, respirație urât mirositoare, gingii umflate sau salivație excesivă.

Stomatita aftoasă

Simptomele pe care le manifestă acest tip de stomatită includ furnicături în interiorul gurii, senzații de arsură, leziuni care evoluează în ulcerații, dificultăți la înghițire, tăieturi pe membrana mucoasă a gurii și respirație urât mirositoare.

Este stomatita contagioasă?

Dacă suferiți de această boală este important să știți că, în funcție de cauzele care stau la baza apariției ei, stomatita poate fi contagioasă. Mai precis, stomatita herpetică se poate transmite foarte ușor prin intermediul sărutului, alimentelor sau contactului apropiat. Această transmitere are loc cel mai des în rândul copiilor, din cauza faptului că ei se joacă în grupuri mari și sunt mai predispuși la contractarea ei. Stomatita aftoasă nu este contagioasă.

Cauzele stomatitei

Infecția cu virusul herpetic Herpes Simplex HSV-1 poate cauza stomatita herpetică, fiind cel mai des întâlnit la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani. Persoanele expuse acestui virus pot dezvolta stomatită herpetică și mai târziu în viață din cauza problemelor pe care HSV-1 le creează în organism. HSV-1 este legat de HSV-2, virusul care provoacă apariția herpesului genital, dar nu sunt unul și același.

Stomatita aftoasă poate fi reprezentată de un grup mic de gropi sau ulcere pe obraji, gingii, în interiorul buzelor sau pe limbă. Ea apare cel mai frecvent la tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani. Dat fiind faptul că stomatita aftoasă nu este provocată de un virus, ea nu este contagioasă, ci se dezvoltă de regulă în urma unei igiene precare a cavității bucale sau a leziunilor care apar la nivelul membranelor mucoase.

Alte cauze mai pot fi și:

 • Țesut uscat din cauza respirației pe gură (atunci când avem nasul înfundat din alte cauze, cum ar fi o răceală);
 • Răni mici cauzate de problemele cu dinții, mușcături accidentale ale obrajilor sau alte tipuri de leziuni;
 • Suprafață ascuțită a dinților, aparate dentare sau alte tipuri de aparate care pot provoca leziuni;
 • Boala celiacă;
 • O sensibilitate crescută la alimente precum căpșunile, fructele citrice, cafeaua, ciocolata, ouăle, brânza sau alunele;
 • Reacții alergii la anumite bacterii din interiorul gurii;
 • Afecțiuni intestinale inflamatorii;
 • Boli autoimune care atacă celulele din interiorul gurii;
 • Probleme de sănătate cauzate de virusul HIV sau de SIDA;
 • Un sistem imunitar slăbit;
 • Deficiență de vitamina B-12, acid folic, fier sau zinc în organism;
 • Anumite medicamente care provoacă efecte secundare;
 • Stresul în viața profesională sau personală;
 • Infecția cu ciuperca Candida Albicans;
 • Mestecatul tutunului;
 • Boli care afectează gingiile (precum gingivita);
 • Radiații din cauza eventualelor tratamente de cancer.

Simptomele stomatitei

Din fericire, simptomele stomatitei, indiferent de tipul ei, sunt destul de ușor de observat, motiv pentru care vă recomandăm să nu amânați vizita medicală dacă doriți să începeți tratamentul încă din faza incipientă a bolii.

Stomatita herpetică este adeseori indicată de numeroase bășici care apar în zona gingiilor, obrajilor, limbii, buzelor sau în cerul gurii. Aceste bășici pot îngreuna procesul de asimilare a alimentelor și a băuturilor deoarece pacientul nu mai poate înghiți corespunzător. Aceste dificultăți pot duce la deshidratare, la salivări incontrolabile, durere, iritații sau inflamări în zona gingiilor.

Dacă observați în comportamentul copilului dvs. o schimbare în modul de alimentație (refuzul de a mânca sau de a bea), acesta poate fi un semn al stomatitei, motiv pentru care ar trebui dus la medicul stomatolog pentru un control și pentru stabilirea unui plan de tratament.

Febra este un alt simptom al infecției cu virusul Herpes Simplex 1 (HSV-1), aceasta putând ajunge până la 40 grade Celsius. De obicei, febra apare cu câteva zile înainte de dezvoltarea bășicilor, iar după apariția lor se formează și ulcerațiile. Aceste ulcerații pot cauza infecții secundare care durează între șapte și zece zile.

Stomatita aftoasă este reprezentată de ulcerații ovale sau rotunde cu o margine roșie și inflamată. În centru acestea sunt de obicei albe sau galbene și se vindecă de regulă fără cicatrizare în una-două săptămâni.

Cu toate acestea, mai există și cazuri în care stomatita aftoasă provoacă apariția unor ulcerații mai mari și cu o formă neregulată, ce pot lăsa leziuni adânci în piele care pot persista timp de șase sau mai multe săptămâni.

De asemenea, în anumite cazuri mai rare (aproximativ 10% dintre cazuri), adulții pot dezvolta stomatita sub formă de erupție herpetiformă. În ciuda denumirii, aceste erupții nu sunt cauzate de virusul herpetic, însă au un aspect similar cu cele cauzate de virus. În aceste cazuri herpetiformul este foarte mic și se vindecă în circa două săptămâni.

Diagnosticul stomatitei

Diagnosticul stomatitei trebuie pus de un medic specialist după un control atent al simptomelor manifestate de persoana în cauză. Vă recomandăm să vă prezentați la medic dacă observați o dificultate în a bea sau înghiți, dacă aveți o temperatură mare, dacă experimentați o stare de nervozitate continuă și dacă simptomele nu se îmbunătățesc după trei zile.

Același sfat este valabil și pentru părinții care observă semnele de mai sus în comportamentul copilului lor, indiferent de vârsta acestuia. Copiii mai pot experimenta și deshidratări rapide care se manifestă prin buze uscate, absența lacrimilor atunci când plâng și lipsa urinării pe un parcurs de 8 ore.

Stomatita este diagnosticată de medic în principal prin analizarea bășicilor care se dezvoltă în cavitatea bucală. Ambele tipuri de stomatită au leziuni unice în modul în care arată, iar medicul va efectua și teste de laborator care să confirme sau să infirme prezența stomatitei și a unei infecții virale. Diagnosticul mai poate fi pus și cu ajutorul testelor de sânge sau prin intermediul studiilor efectuate asupra probelor recoltate din interiorul leziunilor cu scopul de a stabili cauzele apariției.

Complicațiile stomatitei

De cele mai multe ori nu trebuie să vă îngrijorați de probleme majore provocate de evoluția stomatitei, dat fiind faptul că această afecțiune dispare relativ repede dacă este tratată corespunzător. În cazurile în care, însă, problema este ignorată sau boala evoluează rapid și simptomele se înrăutățesc, există posibilitatea de a dezvolta probleme precum febră foarte ridicată sau deshidratare puternică.

Această din urmă complicație vine ca urmare a dificultății de înghițire pe care o cauzează stomatita, fiind o condiție anormală în care celulele corpului sunt lipsite de necesarul de apă. Deshidratarea are mai multe stadii, iar atunci când această problemă devine critică poate pune în pericol chiar și viața pacientului. De aceea este important să nu amânați vizita medicală atunci când suferiți de stomatită și să vă asigurați că faceți tot posibilul pentru a evita deshidratarea.

Tratament pentru stomatită

Planul de tratament pe care medicul îl propune este de cele mai multe ori bazat pe cauza care stă în spatele apariției stomatitei. Indiferent de această cauză, însă, este important să menținem o igienă orală fundamentală ca parte din activitățile cotidiene.

Periuța de dinți folosită trebuie să fie moale, iar dinții și gingiile necesită o periere atentă atunci când ne ocupăm de acest aspect. Dacă periatul dinților este prea dureros, copiii pot opta pentru clătirea gurii cu apă după fiecare masă.

Tratament pentru stomatita herpetică

În acest tip de stomatită, cel mai important aspect al tratamentului este reprezentat de consumul sănătos de apă. Indiferent de vârsta pacientului, medicul va recomanda și consumul de suc de mere, de gelatină cu aromă lichidă sau înghețată pentru ameliorarea simptomelor de durere.

Trebuie evitate sucurile de citrice și alimentele sărate sau picante deoarece acestea pot irita țesutul și pot agrava leziunile din cavitatea bucală. Dacă pacientul suferă de un caz sever de stomatită, medicul poate utiliza lichide intravenoase pentru a preveni deshidratarea. De asemenea, pentru ținerea sub control a temperaturilor înalte poate fi folosit acetaminofenul, care este foarte util și pentru ameliorarea durerilor.

Medicamentele care luptă împotriva durerii, cum ar fi lidocaina sau anestezicele topice, au un efect de durată scurtă și pot duce la extinderea leziunilor dacă pacientul se lovește în zona afectată fără să mai simtă durerea.

Antibioticele nu sunt de mare ajutor în tratarea stomatitei herpetice, dar în cazurile grave medicul poate prescrie un tratament antiviral (cum ar fi aciclovir) care, dacă este folosit în faza incipientă a bolii, poate grăbi foarte mult procesul de vindecare.

În prezent, medicina alopată nu a reușit să ofere o soluție permanentă pentru eliminarea completă a virusului herpetic din organism, acesta rămânând, de obicei, latent în organism și generând probleme în perioadele de slăbiciune a sistemului imunitar. Există, însă, multe cazuri documentate în care, prin întărirea sistemului imunitar, virusul a fost ținut sub control (nu a mai generat simptome, ulcerații etc.) și chiar a fost eliminat din organism. Găsiți aici mai multe detalii despre tratamentul herpesului.

Tratament pentru stomatita aftoasă

De regulă, tratamentul medical nu este necesar pentru stomatita aftoasă decât dacă ulcerul este sever, adică mai mare de un centimetru în diametru și persistă mai mult de două săptămâni. În acest caz se recomandă evaluarea și tratamentul medical, iar pacientul poate primi antibiotice (de ex. tetracicline) topice sau orale care să prevină și să trateze infecțiile și să grăbească procesul de vindecare.

Pentru copii tetraciclina nu este indicată, însă, decât la vârsta la care toți dinții s-au dezvoltat deja. Dacă este administrat înainte, acest medicament poate provoca decolorări permanente ale dinților care se află în proces de formare.

Este recomandat, de asemenea, să evitați alimentele fierbinți sau picante pentru a minimiza disconfortul și durerea. Puteți folosi clătirea ușoară a gurii cu apă sărată sau cu produse speciale achiziționate de la farmacie.

Medicamentele aplicate local pot reduce și ele disconfortul și pot alina senzația de durere. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia foarte mult dacă părinții vor reuși să-i învețe să folosească periodic periuța de dinți și ața dentară pentru a menține o igienă corectă a cavității bucale.

Remedii și tratamente naturiste

Vă invităm să descoperiți în această secțiune o serie de remedii naturiste pe care le puteți procura de la magazinele de profil sau chiar din natură și care au efecte foarte puternice împotriva stomatitei. De asemenea, vă vom face și recomandări de alimente și plante care pot fi folosite cu scopul de a grăbi vindecarea și de preveni această boală.

Ceaiul de mușețel

Cu siguranță știți deja că ceaiul de mușețel este recomandat pentru relaxarea organismului, pentru eficientizarea procesului de digestie și pentru calmarea crampelor tractului digestiv. Este foarte util și pentru inducerea somnului, ceea ce înseamnă că oferă un plus de odihnă organismului. Mușețelul conține compuși chimici cu proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, perfecte pentru lupta împotriva stomatitei.

Folosiți ceaiul de mușețel atât pentru consum intern cât și pentru aplicare locală, prin lipirea lui pe zona afectată de ulcerații. Mențineți contactul timp de 5-10 minute și asigurați-vă că faceți acest lucru de minim 2-3 ori în fiecare zi.

Uleiul de cuișoare

Foarte util pentru lupta sistemului imunitar cu stomatita este eugenolul, o substanță care se găsește din belșug în compoziția uleiului de cuișoare. Acesta funcționează precum un calmant natural foarte eficient, fiind utilizat încă din antichitate pentru ameliorarea durerilor de dinți. Această proprietate de calmare a durerilor este foarte utilă și împotriva stomatitei, deoarece ameliorează simptomele care provoacă disconfort fizic.

Aplicați uleiul de cuișoare direct pe zona afectată cu ajutorul unei bucăți de vată sau a unui disc din bumbac timp de circa 10 minute. Încercați să repetați procesul de mai multe ori pe zi. Puteți folosi chiar și o combinație formată din ulei de cuișoare și ulei de măsline pentru sporirea efectelor benefice.

Aloe Vera

Există nenumărate beneficii pe care extractul de Aloe Vera le aduce organismului uman, iar efectul calmant al acestei plante este ideal pentru persoanele care suferă de stomatită. Vă recomandăm să utilizați gelul de Aloe Vera deoarece acesta este extrem de eficient pentru ameliorarea durerilor pe care le resimțiți în zona afectată. Pasta pe care o puteți aplica local este compusă dintr-o linguriță de gel amestecat cu o lingură de apă. Aplicați de circa 3-4 ori pe zi.

Uleiul de cocos

Este unul dintre cele mai cunoscute și eficiente remedii naturiste, fiind utilizat pentru o gamă largă de probleme, datorită efectelor antiinflamatorii, antimicrobiene și antiseptice pe care le are. Poate fi aplicat direct pe zona afectată cu ajutorul unei bucăți de vată, a unui disc de bumbac sau direct cu degetul curat. Uleiul de cocos va grăbi procesul de vindecare, va proteja împotriva infecțiilor și va oferi pielii un aspect proaspăt.

Folosit intern, uleiul de cocos ajută la întărirea sistemului imunitar și la lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene, fiind astfel foarte util și în cazul infecțiilor herpetice.

Salvia

Salvia este o plantă cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce igienei orale. A fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru curățarea gurii și pentru împrospătarea respirației, fiind deosebit de eficientă și pentru eliminarea simptomelor provocate de stomatită.

Vă recomandăm utilizarea salviei prin prepararea plantei proaspete prin infuzie în apă, timp de circa 24 de ore, după care se prepară o pastă cu ajutorul unui blender sau tocător. Pasta respectivă poate fi aplicată local pe zona afectată. Mai puteți utiliza și ulei de salvie sau ceai de salvie. Puneți o lingură de salvie uscată într-un pahar cu apă proaspătă pe care o fierbeți și o lăsați la infuzat timp de 15 minute. Clătiți bine gura cu ceaiul rezultat.

Uleiul de eucalipt

Cea mai importantă proprietate a uleiului de eucalipt este capacitatea acestuia de a preveni inflamațiile care se dezvoltă la nivelul pielii și de a lupta foarte eficient împotriva riscului de infecții. Din aceste motive este foarte util dacă suferiți de stomatită herpetică, în special, dar ajută și la tratarea celei aftoase deoarece are efect astringent și calmant, ceea ce înseamnă că simptomele de durere și iritare vor dispărea în curând.

Folosiți uleiul de eucalipt în combinație cu uleiul de măsline pentru a crea o pastă pe care o veți aplica local pe zona afectată de mai multe ori pe zi.

Ceaiul din flori de tei

Foarte multe persoane care locuiesc în mediul rural cunosc bine proprietățile benefice pe care le au florile de tei atunci când sunt culese proaspete, uscate și folosite ulterior pentru ceaiuri. Dacă nu aveți posibilitatea să culegeți aceste flori proaspete, puteți procura ceai de tei din farmaciile naturiste sau de pe magazinele online de profil, efectele fiind aceleași.

Puneți florile de tei în 200 ml de apă clocotită și acoperiți recipientul timp de 15-20 de minute. După ce strecurați lichidul obținut puteți face gargară cu acesta și puteți clăti interiorul gurii. De asemenea, puteți folosi vata sau discuri de bumbac pentru a aplica local ceaiul, direct pe ulcerațiile provocate de stomatită.

Ceaiul din flori de urzică

Urzica este o plantă cu puternice proprietăți antiinflamatorii, fiind foarte des utilizată în multe moduri în mediul rural, de la infuzii până la prepararea de ciorbe. Culegeți urzici proaspete sau cumpărați mai multe fire din această plantă și folosiți aceeași metodă de preparare ca la ceaiul din flori de tei. Aplicarea este la fel, atât internă cât și externă, iar efectele se vor vedea în decurs de numai câteva zile.

Decoctul din frunze de morcovi

Morcovii sunt recomandați pentru o alimentație sănătoasă și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Ei luptă foarte eficient împotriva virușilor și a infecțiilor din corp, iar frunzele proaspete de morcov au proprietăți antiinflamatorii și antiseptice.

Puteți prepara un decoct prin tăierea măruntă a acestor frunze și plasarea lor într-o cană cu 250 ml de apă. Fierbeți câteva minute această compoziție și apoi lăsați-o să se răcească. Atunci când temperatura este suportabilă, folosiți-o pentru gargară sau pentru aplicare locală de mai multe ori pe zi.

Alimente bogate în beta-caroten

Beta-carotenul este foarte util pentru sistemul imunitar deoarece se asigură de mărirea numărului de limfocite T și celule benefice din interiorul organismului. Este utilizat pentru multe infecții și pentru reducerea inflamațiilor de diverse tipuri.

Iată câteva alimente bogate în beta-caroten pe care vă recomandăm să le includeți în dieta zilnică: morcovi, dovleac, pătrunjel, ulei de cătină, coacăze, măceșe, avocado, spanac și fructe de cătină.

Mierea

Mierea oferă multiple beneficii pentru sănătate, iar efectele sale pozitive asupra vindecării diverselor răni infectate, ulcere, arsuri sau alte răni deschise au fost documentate și sunt recunoscute de către medicina modernă.

Conform studiilor, aplicarea de miere pură, 100% naturală, peste aftele și ulcerele bucale de trei ori pe zi, timp de trezi zile a dus la închiderea rănilor, eliminarea infecțiilor și vindecarea completă.

Suplimente naturiste pentru stomatită

În această secțiune vă prezentăm mai multe suplimente natursite care au efecte benefice dovedite împotriva stomatitei, datorită proprietăților pe care ingredientele din compoziția lor le dețin. Puteți procura aceste suplimente din farmaciile naturiste sau magazinele online de profil și le puteți utiliza cu încredere pentru tratarea sau prevenția stomatitei. Lista este compusă din produse alese prin prisma efectelor benefice pe care le-au dovedit pentru alți utilizatori.

System Well Ultimate Immunity

System Well Ultimate Immunity - Nature's Way - SecomCu o formulă complexă, bazată pe ingrediente naturale, System Well Ultimate Immunity are o acțiune puternică de întărire și reglare a sistemului imunitar.

Conține vitaminele A, C și D, fosfor, zinc, seleniu, sodiu, usturoi, cordyceps, ardei iute, curcumin, ginseng corean, astragalus, maslin, smirna, maitake, shiitake, yamabushitake, reishi arabinogalactan, goldenseal, schinduf, unguraș, cimbru, iarbă mare, rozmarin, pătlagină, brusture, aloe vera și altele. Mai multe detalii…

Miere de Manuka MG 450+

Miere Great Manuka Honey 450+Mierea de Manuka provine de la florile arborilor de Manuka, din Noua Zeelandă și are efecte antibacteriene și antivirale mult mai puternice decât orice alt tip de miere.

Este eficientă în tratamentul infecțiilor acute, dar și în cazul celor cronice, cu rezistență crecută la medicamente. Poate fi folosită intern, cât și pentru aplicări locale. Mai multe detalii…

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Având un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase (acid lauric) uleiul de cocos luptă eficient împotriva virușilor (inclusiv a virusului herpetic) și bacteriilor. Poate fi folosit ca aliment pentru susținerea sistemului imunitar sau aplicat local pe zonele afectate pentru a grăbi vindecarea și a proteja împotriva infecțiilor. Mai multe detalii…

Propolis cu echinacea spray fara alcool Dacia Plant

Spray propolis si echinacea Dacia PlantConține propolis, echinacea și uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, bergamotă, lămâie, fenicul). Este eficient în dezinfectarea căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, fiind recomandat ca tratament pentru afte bucale, stomatită, gingivită, respirație urât mirositoare, traheite, bronșite, răceli, gripe și viroze respiratorii.

Este recomandat și pentru uz extern în tratamentul afecțiunilor cutanate (eczeme, micoze, răni, infecții). Mai multe detalii…

Sfaturi utile și profilaxie

Cel mai important lucru pe care îl puteți face atunci când suferiți de stomatită este să vă asigurați că recunoașteți corect tipul afecțiunii și că luați toate măsurile necesare pentru a o trata și pentru a preveni răspândirea bolii.

Dacă suferiți de stomatită herpetică este important să evitați utilizarea la comun cu alte persoane a paharelor, cănilor sau ustensilelor de bucătărie. De asemenea, este bine să evitați și sărutarea altor oameni pentru a-i proteja împotriva virusului.

În schimb, stomatita aftoasă nu este contagioasă, dar trebuie să faceți tot posibilul pentru a preveni complicarea afecțiunii prin câteva schimbări la nivelul stilului de viață. Există posibilitatea să nu necesitați tratament medical pentru stomatita aftoasă, dar cea mai bună concluzie o poate da un medic specialist, pe care vă recomandăm să-l vizitați imediat ce identificați primele simptome ale bolii.

Pentru stomatita aftoasă pot fi foarte utile suplimente precum vitamina B, vitamina B-6 și vitamina B-12. Alimentele bogate în aceste vitamine pot ajuta foarte mult la retragerea afecțiunii și pot stimula apărarea sistemului imunitar. Exemple de astfel de alimente sunt broccoli, ardeiul roșu, spanacul, asparagus, sfecla și lintea.

Infecția cu virusul Herpes Simplex-1 este foarte frecventă în întreaga lume, aproape 90% dintre oameni luând contact cu acest virus la un moment dat. Pentru a-l ține sub control și pentru a preveni apariția simptomelor neplăcute, menținerea unui sistem imunitar puternic este un factor extrem de important.

Vă recomandăm să acordați o atenție deosebită și igienei orale, aspect adeseori neglijat și care poate duce la apariția unui număr mare de afecțiuni, nu doar stomatita. Ar trebui, de asemenea, să evitați băuturile cu acid și mâncărurile picante, mai ales dacă aveți un istoric medical care arată că acestea stimulează dezvoltarea acestei boli.

Un alt mod prin care puteți preveni apariția stomatitei este abținerea de la vorbit în timp ce mâncați, deoarece acest obicei crește riscul de leziuni la nivelul obrajilor, prin mușcarea acestora în partea interioară. Folosiți ceară dentară pentru a reduce riscul de leziuni provocate de aparatele dentare, cum ar fi dispozitivele de fixare sau bretelele, în caz că purtați așa ceva.

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că includeți în obiceiurile zilnice și exerciții de relaxare, deoarece stresul poate fi și el un factor declanșator pentru această boală.

În concluzie

Chiar dacă nu este o afecțiune foarte periculoasă, stomatită poate fi destul de neplăcută și ne poate strica ușor starea generală de bine. Pentru că are multiple cauze, este important să apelăm la ajutorul unui medic specialist. Acesta poate identifica exact cauzele și poate recomanda tratamentul potrivit pentru vindecarea completă.

Pin It on Pinterest