Botox în cabinetul stomatologic

Putem afirma cu certitudine că trăim într-o eră în care aspectul fizic este important, motiv pentru care de o foarte mare popularitate atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, se bucură tratamentele cu botox, cunoscute și sub denumirea de toxină botulinică de tip A. Acestea sunt realizate cu scopul atenuării ridurilor ce apar o dată cu înaintarea în vârstă în regiunea globulară, din jurul ochilor, de pe frunte sau din jurul gurii. Este vorba despre un tratament modern și nechirurgical, ce devine tot mai comun și accesibil din punct de vedere al prețului.

Botox in cabinetul stomatologic

Ceea ce puțini oameni știu este că se poate injecta botox în cabinetul stomatologic. Medicii din aceste cabinete au observat nevoia clienților de a apela la servicii dentare și medicină estetică în același timp, motiv pentru care s-a produs în timp o dezvoltare pe laterală a serviciilor oferite. Vă invităm să descoperiți în cele ce urmează tot ceea ce trebuie să știți despre tratamentele cu botox: ce sunt, ce avantaje și dezavantaje prezintă, dar și contraindicațiile sau efectele secundare pe care le poate produce.

Ce este botoxul?

Botoxul este denumirea comercială a ceea ce este cunoscut în lumea medicală ca fiind toxina botulinică de tip A. Este o substanță ce derivă din bacteria Clostridium Botulinum și este extrem de utilă în atenuarea efectelor pe care procesul de îmbătrânire îl are asupra corpului. În momentul în care substanța este injectată în mușchi, blochează pentru o anumită durată de timp impulsurile nervoase ce se transmit de la nervii faciali către zona cu pricina. Astfel, mișcările de expresie nu mai accentuează ridurile, mușchii în cauză fiind relaxați.

Tratamentele cu botox se pot realiza persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Vorbim despre un produs care a revoluționat chirurgia estetică, înlăturând aproape complet necesitatea optării pentru operații de lifting. Dacă la început era utilizat cu precădere de faimoasele vedete de la Hollywood, în zilele noastre a devenit un tratament ce poate fi utilizat de oricine dispune de resurse financiare suficiente și dorește să facă acest lucru. Efectul botoxului devine vizibil în termen de 2-7 zile și durează chiar și până la 6 luni.

Botox versus acid hialuronic

O greșeală comună a persoanelor care nu sunt documentate cu privire la cele mai în vogă tratamente estetice este aceea de a confunda două proceduri distincte, realizate cu același scop: de a atenua ridurile. Știm deja ce este botoxul și cum funcționează, motiv pentru care considerăm relevant să definim cel de-al doilea termen, respectiv acidul hialuronic. Acesta este o substanță naturală deja prezentă în organism, în țesuturile conjunctive. Are rolul de a oferi pielii elasticitate, motiv pentru care carența lui din corp duce la apariția ridurilor.

Ambele tratamente presupun injectarea zonelor vizate cu substanțele în cauză, diferențiindu-se prin modul de acționare. Botoxul inhibă temporar contracția mușchilor faciali, în vreme ce acidul hialuronic umple ridurile de expresie sau a celor cauzate de îmbătrânire. Spre deosebire de botox, acidul hialuronic este folosit și pentru remodelarea facială sau mărirea volumului buzelor.

Botoxul oferă rezultate excelente în zonele cu riduri de expresie sau dinamice, ce se formează în funcție de mimica facială. Acidul hialuronic este potrivit pentru umplerea ridurilor, dar mai cu seamă pentru completarea zonelor feței lipsite de volum sau remodelarea buzelor. Ambele tratamente sunt lipsite de durere, au efecte temporare și oferă rezultate aproape instante.

Avantajele tratamentelor cu botox

Tratamentele cu botox se bucură de popularitate în rândul femeilor și a bărbaților mulțumită numeroaselor avantaje cu care vine în întâmpinarea nevoilor cu care multe persoane se confruntă.

Rezultate de durată

Pentru început, oferă tenului un aspect întinerit, rezultatele fiind vizibile în doar câteva zile: de la 2 până la 7. Ele durează până la 6 luni, ceea ce înseamnă că vă puteți bucura de un ten perfect pentru perioade îndelungate de timp cu investiții foarte avantajoase.

Simplu de efectuat

Procedura în sine nu este foarte complicată. Tot ce va face medicul este să injecteze substanța în zonele afectate de riduri. Acestea vor fi stabilite de comun acord alături de pacient, în funcție de structura feței și mobilitatea mușchilor. Procedura de injectare nu durează mai mult de 10 minute și vizează realizarea de la 4 până la 10 injecții, în funcție de fiecare pacient în parte și nevoile de care dispune.

Nu au efecte secundare semnificative

Spre deosebire de alte modalități de întinerire cum sunt chirurgiile plastice, injectarea cu botox nu deformează, iar efectele ei nu sunt permanente. Astfel, dacă nu sunteți mulțumiți de rezultat, e bine să știți că efectul procedurii va dispărea o dată cu trecerea timpului. Nu putem spune același lucru și despre operații, care sunt dureroase și care presupun efecte de mai lungă durată sau chiar permanente. Nu puține sunt cazurile în care diverse vedete s-au desfigurat din pricina operațiilor de lifting.

O dată cu trecerea timpului și injectarea regulată, musculatura va deveni mai fermă și rezultatele vor fi mai durabile. Cei mai mulți medici esteticieni nu recomandă injectarea cu botox în scop profilactic. Totodată, prin injectarea botoxului în anumite puncte strategice din zona occipitală se pot atenua efectele resimțite din pricina migrenelor.

Limitele tratamentelor cu botox

Principala nemulțumire cu privire la botox are de a face cu efectele ce dispar odată cu trecerea timpului. Persoanele pentru care acest lucru a devenit un stil de viață se declară nemulțumite de faptul că trebuie să meargă constant la medic pentru a se ocupa de acest aspect. Efectele sunt mai puțin durabile decât în cazul operațiilor plastice, dar sunt totuși non-invazive și nu provoacă durere.

Totodată, vorbim despre un tratament care provoacă o oarecare dependență. În momentul în care vă obișnuiți să aveți fața întinerită, vă este tot mai greu să acceptați că în timp efectul tratamentului se estompează. Pentru cele mai multe persoane, injectarea cu botox se transformă într-un stil de viață la scurt timp după prima utilizare.

Tot aici merită menționate și efectele secundare ce pot apărea în urma injectării cu botox: dureri de cap, amețeală, senzație de gripă, greață, înroșirea temporară a zonelor injectate, efectul de cădere a pleoapelor, durerile faciale, vederea în ceață sau chiar mișcările necontrolate ale ochilor. Totodată, injectarea cu botox poate duce la atenuarea anumitor gesturi de expresie, tocmai din pricina faptului că relaxează mușchii.

Efecte secundare ale botoxului în funcție de utilizare

Dorim să reluăm subiectul efectelor secundare, deoarece acestea diferă în funcție de tratament și cauzele pentru care el este aplicat. Astfel, vă invităm să le descoperiți în cele ce urmează.

În cazul utilizării pentru reducerea ridurilor: pleoape căzute, tensiune arterială crescută, senzație de greață, indigestie, arsuri la stomac, probleme la nivelul danturii, slăbiciune musculară.

În cazul utilizării pentru tratarea vezicii urinare hiperactive: stări de oboseală, dificultatea de a urina, prezența sângelui în urină, infecții ale tractului urinar.

În cazul utilizării pentru tratarea diverselor probleme medicale: dureri de cap sau de gât, dificultatea de a înghiți, deviația verticală a ochilor, pleoape căzute.

Reacții adverse generale: gripă, oboseală, greață, dureri de spate, tuse, durere în zona injectării, senzația de deshidratare, somnolență, infecție, bronșită, nas înfundat, oboseală, hipertensiune, amețeală, senzația de slăbiciune.

Efecte secundare rare: există anumite situații când pacienții dezvoltă alergii la botox, context în care pot apărea reacții precum: urticarie, mâncărime, respirație șuierătoare, erupții cutanate, dificultatea de a respira sau umflarea gurii și a gâtului.

Mituri despre botox

Există persoane care apreciază frumusețea naturală și nu sunt de acord cu intervențiile estetice, indiferent de felul lor sau gradul de risc pe care îl prezintă. Ca orice procedură estetică medicală, și injectarea cu botox a adunat de-a lungul anilor diverse mituri ce s-au răspândit tot mai mult cu ajutorul persoanelor mai sus menționate. Astăzi vrem să vă aducem la cunoștință cele mai cunoscute astfel de mituri și să le demontăm.

#1. Tratamentele botox oferă tenului un aspect nenatural
Un tratament cu botox corect realizat va avea un efect de atenuare a ridurilor fine, însă nu va știrbi din efectul natural al tenului. În final, există nenumărate vedete despre care nimeni nu știe că folosesc aceste tratamente până dezvăluie chiar ele acest aspect. Chiar dacă mișcările mimicii se reduc, expresia feței se va păstra în stare perfectă.

#2. Tratamentele botox desfigurează pacienți
Ca orice medicament sau intervenție, tratamentele cu botox pot desfigura pacienții doar dacă nu sunt injectate de un cadru medical avizat, foarte bine antrenat pentru a presta astfel de servicii. Un tratament cu botox realizat corect, de un profesionist, nu va produce astfel de efecte secundare.

#3. Botoxul adâncește ridurile
Un alt mit referitor la botox ar fi că acesta va lăsa în urmă riduri mult mai adânci după ce îi trece efectul. Acest lucru este fizic imposibil, deoarece tratamentul doar relaxează mușchii, ceea ce înseamnă că după trecerea efectului, ridurile nu vor fi afectate negativ.

#4. Botoxul se injectează doar în buze
Foarte mulți pacienți prezintă concepția greșită conform căreia au nevoie de botox pentru a-și mări buzele. Botoxul nu este un lichid de umplere, iar buzele se măresc cu ajutorul acidului hialuronic.

Contraindicații pentru botox

Asemenea oricărui tratament, injectarea cu toxină botulinică prezintă o serie de contraindicații de care ar trebui să țineți cont. Pe această listă amintim următoarele lucruri de care trebuie să vă asigurați că nu suferiți atunci când decideți folosirea botoxului: infecții în zonele ce urmează a fi injectate, reacții alergice la ingrediente, afecțiuni neurologice sau sarcina. Totodată, anumite tratamente medicamentoase pot reacționa cu această substanță, motiv pentru care vă sfătuim să discutați aceste aspecte cu medicul dumneavoastră.

Concluzie

În ciuda părerilor controversate pe care tratamentul cu botox le primește de, noi considerăm că botoxul este o soluție ideală de a estompa ridurile și de a vă ajuta să îmbunătățiți stima de sine. Nu uitați că, într-un final, orice acțiune pe care o faceți trebuie să se rezume la modul în care aceasta vă face să vă simțiți în propria piele. Tratamentele discutat în acest articol au cu siguranță capacitatea de a crește stima de sine și de a îmbunătăți viața multor persoane. Discutați cu medicul dvs. pentru a primi mai multe detalii despre această procedură.

Pin It on Pinterest