Accesoriul ce poartă denumirea de piercing în limbă își are originile în cultura maiașă. Dacă atunci era utilizat în diverse ritualuri sacre, lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului. În zilele noastre, piercingul este privit fie ca artă corporală, fie ca o manifestare a personalității, afirmare socială sau erotică.
Indiferent de motivele pentru care sunteți tentați să apelați la o astfel de accesorizare, este important să vă informați corespunzător la acest subiect, pentru ca rezultatul să fie cel dorit. Tocmai din acest motiv vă punem la dispoziție acest articol în care am adunat toate informațiile de care aveți nevoie referitoare la acest alegerea unui piercing.
Ce este piercingul în limbă?
Piercingul, ca termen general, este definit ca acțiunea prin intermediul căreia se găurește o parte a corpului pentru a introduce anumite obiecte din metal, pietre prețioase, oase sau diverse alte materiale, cu scop ritual sau decorativ.
Piercingul în limbă definește practic procedura de găurire a limbii, în unul din scopurile prezentate mai sus. În funcție de preferințele fiecărei persoane în parte, această operațiune se poate realiza în diverse zone ale corpului: sprânceană, buric, obraji, urechi, zona genitală și nu numai.
Una dintre cele mai populare dintre aceste zone este însă limba, motiv pentru care vom discuta în cele ce urmează strict despre piercingul în limbă. Înainte de a decide că această alegere este una potrivită pentru dvs., este important să vă asigurați că sunteți apt din punct de vedere medical să faceți acest lucru.
Situații în care piercingul în limbă nu este recomandat
Aveți o limbă foarte scurtă. Acest lucru include și acele persoane care nu pot scoate afară limba sau o pot scoate foarte puțin.
Dispuneți de o venă necorespunzător poziționată sub centrul limbii. Desigur, în aceste situații, o persoană foare experimentată poate să vă ofere anumite soluții.
Suferiți de anumite afecțiuni precum problemele nervoase, paralizie etc. Atunci când vă prezentați la un salon specializat în acest sens, este necesar să aduceți în discuție orice afecțiuni sau boli de care suferiți.
Aveți o vârstă sub limita impusă de salonul cu care urmează să colaborați. Este posibil ca acesta să impună și necesitatea obținerii unui acord din partea părinților dacă sunteți un pacient minor.
Avantajele unui piercing în limbă
Suntem de părere că piercingurile din limbă prezintă anumite avantaje pentru care se bucură de o mare popularitate în rândul oamenilor care caută să se exprime în moduri neconvenționale. Pentru început, merită menționată componenta psihologică implicată, dat fiind faptul că un piercing atent ales poate să reprezinte stilul dvs. individual și, implicit, să vă determine să vă autoapreciați la un nivel mai deosebit.
Încrederea și stima de sine sunt foarte importante, acestea fiind aspecte definitorii în construirea caracterului. Cele mai multe persoane optează pentru piercinguri cu scopul de a-și manifesta personalitatea.
Timpul de vindecare este relativ scurt spre deosebire de cel pe care alte zone ale corpului îl implică. În funcție de anumite caracteristici fizice ale fiecărei persoane în parte și gradul de îngrijire acordat, timpul de vindecare este de 2-4 săptămâni. Totuși, despre o vindecare completă putem vorbi abia în maxim 8 săptămâni. Un piercing în limbă nu produce probleme dacă operațiunea de găurire a fost realizată de un specialist, iar îngrijirea s-a făcut conform recomandărilor acestuia.
Un alt avantaj al acestui tip de piercing este că poate fi extrem de discret. Spre deosebire de cel din nas, sprânceană, buze sau alte părți vizibile ale corpului, cel din limbă nu este sesizabil decât în momentul în care vorbiți. Nu în ultimul rând, un piercing în limbă poate contribui la îmbunătățirea vieții erotice și sexuale, ducând astfel la o relație mai fericită cu partenerul de viață.
Dezavantajele unui piercing în limbă
Cel mai mare dezavantaj al unui piercing în limbă este reprezentat de posibilitatea de infecție ce poate apărea după perforarea limbii. Rana proaspăt creată duce la creșterea cantității de bacterii din cavitatea bucală și, implicit, crește riscul de infectare. Totodată, riscul pentru transmiterea unor boli precum herpes simplex sau hepatita, fie ea B sau C, este destul de mare.
În cazul în care se afectează anumiți nervi, pot apărea senzații de amorțeală sau de probleme de mobilitate. Totodată, dacă vasele de sânge sunt atinse în timpul procedurii, se poate produce o sângerare. O altă afecțiune comună a limbii după efectuarea piercingului este umflarea, ce poate afecta respirația. Totodată, crește riscul de expunere a afecțiunilor gingivale, din pricina contactului dintre bijuterie și gingii.
Piercingul în limbă poate îngreuna mestecarea alimentelor și modalitatea de vorbire. În cazul în care bijuteria vine în contact brutal cu dinții, poate cauza spargerea lor, ceea ce nu este de dorit. În funcție de fiecare persoană în parte, este posibil ca organismul să producă reacții alergice la piercing. Mai mult decât atât, dacă bijuteria se înghite accidental, există riscul de rănire a sistemului digestiv.
Firește că dezavantajele expuse mai sus nu sunt general valabile, ceea ce înseamnă că fiecare organism poate să reacționeze diferit. Totodată, anumite riscuri pot apărea doar în cazul în care piercingul nu se realizează de către o persoană specializată, într-un salon dedicat realizării acestei activități.
Reacțiile organismului după realizarea unui piercing în limbă
Există nenumărate reacții ce pot apărea în cazul realizării unui piercing în limbă. Unele sunt firești, în vreme ce altele nu. De pildă, este perfect normal ca limba să se inflameze în primele zile, să apară un disconfort fizic în timpul vorbirii sau consumului de alimente, dar și apariția puroiului în zona găurii proaspăt create. Totuși, acesta trebuie să prezinte o culoare albă-gălbuie, fără a dispune de un miros urât.
Nu este normal însă ca locul din limbă să se inflameze excesiv, iar puroiul să fie urât mirositor. Nu sunt de bun augur nici sângerarea, apariția unor defecte de dicție, paralizia limbii, febra, greața, voma, durerea extrem de accentuată, inflamația excesivă sau dificultatea de respirație.
Este foarte important să optați la ajutor specializat atunci când decideți să faceți un piercing în limbă. Perforarea greșită poate duce la apariția a nenumărate afecțiuni, iar dacă v-ați făcut piercing și prezentați simptome atipice, vă recomandăm să programați de urgență o vizită la medic. Dacă remarcați o infecție nefirească, sub niciun caz nu trebuie să scoateți piercingul din limbă. Acest lucru va duce la închiderea găurii și intrarea infecției în sistemul sanguin, lucru care poate duce la multe alte complicații.
În cazul în care organismul dvs. nu prezintă simptome îngrijorătoare, trebuie să știți că procesul de vindecare se poate întinde până la 8 săptămâni. În această perioadă de vindecare a găurii, trebuie să evitați preparatele alimentare tari, lipicioase sau picante, dar și alcoolul sau tutunul. Acordați o importanță ridicată igienei orale și nu ezitați să faceți gargară cu apă sărată, călduță. De asemenea, se recomandă și consumul de produse alimentare moi, care nu vă rănesc.
Mituri referitoare la piercingul în limbă
Piercingul în limbă este în anumite situații un subiect tabu, fiind adesea privit cu suspiciune de anumite grupuri de persoane din societate. Aceste lucruri au dus la apariția și răspândirea unor idei false, pe care noi vrem să le demontăm în ceea ce urmează.
Cel mai comun mit referitor la piercingul din limbă este că el se infectează foarte repede, motiv pentru care este periculos. După cum am menționat deja, infectarea este firească în condițiile în care nu este abundentă și urât mirositoare. Nu toate piercingurile produc infecții periculoase, ci doar cele improvizate, realizate în condiții inadecvate.
Un alt mit este că piercingul din limbă se poate realiza acasă, cu condiția ca persoana în cauză să știe să își găsească venele. Noi nu încurajăm acest obicei, întrucât orice greșeală poate duce la apariția unor afecțiuni grave.
Iar dacă sunteți tentat să afirmați că un salon ieftin și unul scump nu se diferențiază prin prisma serviciilor realizate, ținem să vă anunțăm că acesta este un alt mit destul de des întâlnit. Alegeți să mergeți la saloane cunoscute pentru calitatea serviciilor oferite, dar și pentru igienă și personalul calificat.
Un alt mit vehiculat destul de des este legat de posibilitatea de a consuma alcool sau tutun după perforarea limbii. Este important însă să evitați aceste substanțe timp de câteva săptămâni după efectuarea procedurii, deoarece acestea pot duce la infectarea limbii și la apariția unor afecțiuni mult mai grave.
Nu în ultimul rând, un alt mit care merită menționat susține că piercingul cauzează dificultăți de vorbire, lucru care nu este adevărat. Este firesc ca aceste dificultăți să apară în primele zile, însă este o problemă ce se va remedia după dezumflarea limbii și obișnuirea cu noua bijuterie.
Cum se îngrijește piercingul din limbă
Primul sfat referitor la piercing este să curățați cavitatea bucală doar cu apă. Trebuie evitate produsele care au în componență substanțe chimice: apa de gură, pasta de dinți etc. Limitați-vă doar la apa curată și veți evita problemele.
Totuși, igiena orală este extrem de importantă. Spălați-vă pe dinți de 3 ori pe zi, cu responsabilitate maximă. Dinții murdari pot facilita apariția infecției, iar aceasta se poate răspândi în sistemul sanguin și poate afecta anumite organe vitale.
După perforare, este firesc ca limba să se umfle în primele zile. Pentru a reduce aceste simptome, se pot utiliza gheața sau gargara cu apă rece. După ce edemul scade în dimensiune, piercingul trebuie fixat pentru a se evita lărgirea găurii.
Nu în ultimul rând, încercați să evitați consumul alimentelor dure, fierbinți sau picante și mergeți la un control după 2-3 săptămâni de la perforare, pentru a se analiza rezultatele și a ține la depărtare potențialele pericole.
Concluzie
Piercingul în limbă poate fi un accesoriu extrem de plăcut dacă este purtat asumat și se potrivește personalității dumneavoastră. Nu uitați însă de măsurile de precauție pe care trebuie să le luați și urmați sfaturile specialiștilor pentru evitarea oricărei probleme de sănătate.
Sursa foto: drnumb.com