Sfaturi pentru alegerea periuței de dinți potrivite

Igiena orală este aceea care influențează semnificativ sănătatea dinților și a gingiilor dvs. De aceea este necesar să alegeți cu mare atenție periuța de dinți optimă, pe care să o folosiți corect și să o schimbați la anumite intervale de timp. Alături de o alimentație sănătoasă și vizite regulate la medicul dentist, o igienă orală optimă ne poate aduce un zâmbet strălucitor și ne poate scăpa de grijile care vin o dată cu problemele dentare.

Alegerea periutei de dinti potrivite

Alegerea periuței de dinți

Gama variată de produse existente pe piață pune adesea clienții în dificultate. Aveți de ales între periuțe de dinți electrice sau manuale, mai mari sau mai mici, cu peri mai mulți sau mai puțini, mai scumpe sau mai ieftine. Probabil vă întrebați care sunt criteriile în funcție de care se face această alegere aparent dificilă, astfel încât vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luați în considerare:

Dimensiunea capului periuței

Vârsta este aceea care dictează alegerea dimensiunii periuței de dinți. Prin urmare, copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani le este recomandat să utilizeze o periuță cu cap de până la 15 mm, iar celor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, un cap de maxim 19 mm. Copiilor de la 6 la 12 ani li se potrivește o periuță cu cap de până la 22 mm, iar după vârsta de 12 ani se pot folosi periuțe cu cap mai mare, de până la 25 mm.

Principalul criteriu pe care trebuie să-l aveți în vedere este capacitatea periuței de a permite realizarea unui periaj corect. De aceea, capul acesteia trebuie să fie suficient de mic încât să poată pătrunde fără probleme în toate locurile din cavitatea bucală, chiar și în cele mai greu de accesat, cum sunt zonele din spatele dinților sau din apropierea măselelor de minte.

Perii periuței de dinți

Recomandarea medicilor dentiști este să optați pentru periuțe de dinți prevăzute cu peri moi, care să fie suficient de flexibili încât să curețe eficient dinții, fără a răni gingiile. Dacă perii vor fi prea duri, există riscul de a produce un efect de retragere a gingiilor. De asemenea, este necesar să vă asigurați că perii dispun de capete rotunjite pentru a nu răni gingiile. În același timp, evitați periuțele cu peri turtiți deoarece aceștia nu vor curăța eficient dinții.

Mânerul periuței de dinți

Acest aspect nu influențează în vreun fel îndepărtarea plăcii bacteriene, dar este foarte important să optați pentru o periuță cu un mâner prevăzut cu un material anti-alunecos, care să permită o prindere confortabilă și o utilizare eficientă.

Schimbarea și igienizarea periodică a periuței de dinți

Schimbarea periuței de dinți se face în medie la trei luni de zile sau chiar mai des, atunci când sesizați încovoierea perilor. Simțul comun ne îndeamnă să credem că această operațiune nu este necesară dacă igienizăm periodic periuța de dinți. În realitate, însă, microbii se acumulează pe aceasta în timp, iar la utilizare nu facem decât să îi împrăștiem în cavitatea bucală.

Totodată, dacă sesizați uzarea periuței de dinți într-un termen mult prea scurt, este posibil ca periajul să nu se execute corect. În situația în care ați suferit de răceală, ați avut infecții în cavitatea bucală sau în gât, este cazul să schimbați periuța imediat după recuperare, pentru a reduce riscul de reinfectare.

O greșeală des întâlnită în cazul periuțelor de dinți este depozitarea lor într-un spațiu închis sau utilizarea unui capac de protecție, pentru a le menține curate. Principala problemă este că astfel se facilitează înmulțirea bacteriilor, mediul umed fiind unul prielnic. Cea mai practică alegere pentru igienizare este să o lăsați săptămânal pentru 5 minute într-un recipient cu apă de gură, după care să o clătiți cu apă din abundență.

Firește că exită și alternative pentru aceasta, însă mai puțin practice. De pildă, puteți pune periodic periuța de dinți în apă fiartă, clocotită, sau o puteți spăla în mașina de spălat. Aceste metode vor contribui la distrugerea celor mai multe bacterii, însă vor grăbi procesul de uzură al periuței de dinți.

Pe piața de profil există aparate de igienizare special create pentru periuțele de dinți. Acestea folosesc fie aburi și temperaturi extrem de ridicate, fie lămpi de sterilizare cu ultraviolete. Principala problemă este că achiziția lor presupune o investiție financiară destul de mare pe care nu toți suntem dispuși să o facem. Dacă doriți să economisiți bani și să vă păstrați periuța de dinți în stare bună de funcționare, vă recomandăm să o schimbați o dată la maxim trei luni de zile cu una nouă.

Sfaturi pentru o igienă orală corectă

O igienă orală sănătoasă impune perierea corectă a dinților de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură, menținerea unei diete echilibrate și, desigur, vizita regulată la medicul stomatolog. Igiena orală nu doar că are un rol important în menținerea stării generale bune a organismului, dar ne și scutește de suferință și cheltuieli suplimentare.

Cum se face corect periajul dentar

Puneți pe periuța de dinți o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazăre și începeți perierea prin mișcări verticale, de la gingie spre marginea dinților. Periajul se continuă cu perierea suprafeței interioare și exterioare a fiecărui dinte, prin mișcări repetate înainte și înapoi. La fel se procedează și pentru suprafața ocluzală. În final, este bine să periați cu atenție limba, deoarece cele mai multe bacterii se află pe aceasta. Astfel, nu doar că veți îndepărta o mare parte din amenințări, ci veți obține și o respirație mai proaspătă.

Folosirea corectă a aței dentare

Pentru eliminarea corectă și rapidă a resturilor dintre dinți vă recomandăm să folosiți ața dentară. Aveți nevoie de aproximativ 50 cm pentru o utilizare, lucrul efectiv realizându-se cu maxim 5 cm din aceasta. Curățați cu precizie zona dintre dinți, urmând cu grijă forma acestora. Totodată, asigurați-vă că baza gingiei este curată, având grijă în același timp să nu o tăiați cu ața.

Concluzie

După cum puteți vedea, folosirea corectă a unei periuțe de dinți joacă un rol extrem de important în asigurarea unei igiene orale corecte. Acum că știți cum să alegeți periuța de dinți, cum să o schimbați, igienizați și folosiți, nu trebuie decât să puneți în practică toate aceste sfaturi. De asemenea, nu uitați să realizați periodic vizite de rutină la medicul stomatolog, pentru a depista din timp eventualele probleme ce pot apărea.

Pin It on Pinterest