Alimente pentru dinți sănătoși

Fiecare dintre noi apreciază un zâmbet care arată bine la persoanele din jurul nostru, dorindu-ne ca și noi să oferim altora același sentiment atunci când zâmbim. Modul în care arată dantura noastră ne influențează stima de sine și abilitatea de a socializa, motiv pentru care sănătatea și estetica orală ar trebui să fie una dintre principalele preocupări din viața noastră.

Mulți dintre noi, din păcate, subapreciază strânsa legătură care există între sănătatea orală și alimentația de zi cu zi. Fără doar și poate, starea de sănătate a cavității bucale joacă un rol extrem de important în comportamentul întregului organism, iar o alimentație echilibrată ne va ajuta considerabil la obținerea acelui stil de viață pe care ni-l dorim.

Alimente pentru dinti sanatosi

Chiar dacă dinții noștri se dezvoltă cu un strat puternic de smalț, ei nu sunt imuni la daunele pe care le provoacă bolile sau uzura de zi cu zi. Degradarea danturii este una dintre cele mai importante afecțiuni cunoscute de oameni și este responsabilă de senzații mari de durere, de episoade de suferință fizică și de pierderea completă a dinților.

Toate acestea sunt puternic influențate de rolul pe care alimentația îl joacă în dezvoltarea dinților, în apariția și extinderea cariilor dentare și în eroziunea la care este supusă dantura.

Zahărul, cel mai mare inamic al sănătății orale

Zahărul este principalul vinovat de apariția și dezvoltarea cariilor dentare și a altor afecțiuni care ne afectează sănătatea orală. Bacteriile din interiorul gurii produc acid organic atunci când alimentația este bogată în zahăr, contribuind activ la procesul de distrugere lentă a smalțului și la crearea cavităților pe care le cunoaștem cu toții drept carii dentare.

Totodată, bacteriile a căror înmulțire este facilitată de alimentația bogată în zahăr creează și condițiile perfecte pentru instalarea plăcii dentare pe suprafața dinților, lucru care duce la multe alte probleme de sănătate pe care cu toții am vrea să le evităm.

Dieta noastră modernă conține un mix de zaharuri și alte substanțe dăunătoare pe care bacteriile din interiorul cavității bucale le fermentează și le transformă în acidul care provoacă stricăciuni majore danturii.

Băuturile acide contribuie la apariția cariilor dentare

Medicii dentiști avertizează că toate băuturile cu acid, sucurile din fructe și băuturile destinate sportivilor reprezintă cea mai importantă sursă de zahăr și acid pentru cavitatea bucală, motiv pentru care persoanele care reușesc să reducă cât mai mult consumul acestora se bucură nu doar de o sănătate orală mai bună, ci și de o îmbunătățire la nivelul întregului sistem imunitar.

Alimente care protejează sănătatea dinților

Din fericire, nu toate alimentele pe care le putem consuma au efecte negative asupra danturii noastre. Unele dintre acestea ne aduc chiar și numeroase avantaje pe care ar trebui să le luăm în considerare.

Brânza

Consumul de brânză imediat după o masă în care am consumat alimente bogate în zahăr ajută organismul în procesul prevenirea dezvoltării acidului care atacă sănătatea danturii. Acest lucru se întâmplă deoarece brânza stimulează crearea de salivă și este bogată în calciu, lucruri care influențează pozitiv modul în care sănătatea dinților este conservată.

Laptele de vacă

Laptele de vacă conține lactoză, o substanță care nu influențează negativ dantura deoarece nu produce suficient acid cât să-i afecteze sănătatea. Mai mult decât atât, laptele de vacă conține numeroase substanțe cu efecte benefice, precum calciu sau fosfor, care contribuie și ele activ la reducerea procesului de eroziune dentară.

Laptele de sân

Laptele mamei conține circa 7% lactoză, dar nu este la fel de bogat în calciu și fosfor precum laptele de vacă. Cu toate acestea, el poate fi consumat cu încredere deoarece nu are efecte distructive asupra danturii dacă sunt respectate recomandările specialiștilor. Medicii dentiști sfătuiesc mamele să nu-și hrănească copiii foarte des în timpul nopții sau pentru perioade prea lungi, deoarece cu cât timpul pe care dinții în petrec acoperiți în laptele de sân este mai mare, cu atât crește și riscul de eroziune a danturii.

Alimente bogate în fibre

Specialiștii ne recomandă și consumul de alimente bogate în fibre, deoarece acestea au un rol important în stimularea salivei care conservă sănătatea orală. Includeți astfel în dieta dvs zilnică cereale, semințe, broccoli, pere, mazăre, fasole, linte, orz, zmeură, anghinare sau orice alte alimente recomandate de medicul nutriționist sau dentist.

Ceaiuri negre și verzi

Aceste ceaiuri sunt bogate în flavonoizi și polifenoli, compuși antioxidanți pe care îi regăsim într-un număr mare de plante și legume. Recomandăm consumul zilnic de astfel de ceaiuri și chiar folosirea lor pentru înlocuirea permanentă a sucurilor cu acid.

Ciocolată

Vă vine sau nu să credeți, există dovezi puternice conform căreia ciocolata, într-o formă nerafinată (fără zahăr adăugat) are un efect benefic pentru sănătatea dinților deoarece dispune de polifenoli. Pe de altă parte, ciocolata procesată pe care o cunoaștem cu toții atât de bine are un conținut prea ridicat de zahăr pentru a fi benefică danturii și trebuie evitată cât mai mult posibil.

Alegeți cu atenție

Grija pe care o purtați danturii trebuie să fie un element important din viața dvs dacă doriți să vă bucurați de un zâmbet minunat pentru tot restul vieții. Alegerea unei diete bazată pe alimentele descrise mai sus și pe altele asemenea lor, precum și consumul a minim 2 litri de apă zilnic va ajuta enorm la atingerea acestui obiectiv și la reducerea problemelor cauzate de afecțiunile dentare.

Pin It on Pinterest