Apariția primei dentiții – 8 modalități de a veni în ajutorul bebelușului dvs.

Dezvoltarea dinților copilului începe cu câteva luni înainte de naștere. Mai precis, mugurii dinților apar în a șaptea săptămână de sarcină. La naștere, toți cei 20 de dinți care compun dentiția primară și care urmează să erupă în următorii doi ani și jumătate sunt prezenți în osul gingiei.

De obicei, primii dinți erup la 6-8 luni după naștere. Există însă cazuri în care copiii se nasc cu dinți vizibili și există cazuri în care copiilor le apar primii dinți abia în jurul vârstei de 1 an. Momentul exact al apariției dentiției nu este foarte important, decât în cazul mamelor care trebuie să alăpteze bebelușul care are deja dinți.

Aparitia primei dentitii

Senzația nouă generată de erupția dinților îi face pe bebeluși să reacționeze în moduri diferite. Unii copii reușesc să treacă peste această perioadă cu leziuni gingivale minime, pe când în alte cazuri, gingiile se înroșesc și devin dureroase, iar copilul poate deveni mai agitat decât de obicei. Leziunile gingivale pot fi asimetrice, astfel încât un obraz poate fi mai congestionat decât celălalt.

În jurul vârstei de 4 luni, copiii au de obicei o producție mare de salivă și tendința de a roade orice le este la îndemână – jucării, tetinele biberoanelor și chiar mameloanele mamelor. Salivarea abundentă și tendința de a băga orice în gură fac parte din comportamentul normal al copilului la această vârstă, astfel încât, acestea nu sunt semne de necontestat că dentiția va erupe.

Erupția dentiției nu este o boală și nu îmbolnăvește. Astfel, trebui să acordați atenție micuțului și să nu confundați o temperatură ridicată, un puseu diareic sau o criză neobișnuită de țipete cu erupția dinților. Dacă vă îngrijorează starea copilului, contactați medicul pediatru. Deși în perioada victoriană, erupția primei dentiții era considerată un eveniment special și uneori consemnată chiar drept cauză a morții, erupția dentiției produce dinți și… cam atât.

Dacă apariția primei dentiții vă neliniștește și devine supărătoare pentru copil, vă prezentăm în continuare câteva moduri pentru atenuarea disconfortului:

Răcoriți gingiile micuțului

Mestecarea unor colăcei speciali, de tipul celor care pot fi păstrați în frigider, este foarte eficientă și alină gingiile dureroase. Pentru un copil de 6 luni sau mai mare, chiar și o flanelă curată și rece pe care o poate molfăi poate fi de folos.

Sfat: Nu cumpărați colăcei umpluți cu altceva decât apă – dacă se sparg în gura copilui, lichidul ar putea fi nociv. Și nu legați niciodată colăcelul în jurul gâtului copilului, s-ar putea strangula.

jucarii dentitie bebelusi
Jucariile speciale pot ajuta la atenuarea disconfortului provocat de aparitia dintisorilor.

Oferiți-i multă dragoste

Alintați-vă copilul și împăcați-l cu mângâieri pentru a-i calma starea proastă.

Ștergeți saliva

Erupția dentiției îi poate provoca bebelușului o salivație abundentă. Cu ajutorul unui șervet cald, de flanel, ștergeți-i cu regularitate saliva de pe față pentru a preveni o iritație.

Curățați gingiile

Sfatul stomatologilor și pediatrilor este să curățați în mod repetat gura copilului înainte de apariția dinților. Puteți folosi o bucată de tifon ușor umezită sau o bucată de flanel special. Înfășurați-o în jurul degetului arătător și masați-i cu blândețe gingiile. Astfel, îndepărtați bacteriile și obișnuiți copilul cu igiena orală făcută de altcineva. La apariția primilor dințișori, îl veți putea curăța fără dificultate. În același timp, masajul zilnic ajută la menținerea sănătății țesutului gingival.

Această procedură este recomandată încă din primele zile de la naștere, însă este foarte bine și dacă începeți mai târziu. Masajul gingival este recomandat de câteva ori pe zi, mai ales înainte de culcare. Când începeți să spălați copilul pe dințișori, asigurați-vă că periuța este moale și foarte fină.

Administrați-i analgezice

Pentru calmarea durerilor, medicii recomandă folosirea unuia dintre medicamentele pe care părinții la țin de obicei la îndemână pentru calmarea durerilor. De obicei, se administrează paracetamol pentru copii. Cel mai ușor mod de administrare este prin utilizarea unei seringi (fără ac). Se poziționează capătul seringii între gingie și partea internă a obrazului și se împinge ușor pistonul – nu țintiți spre gât, căci s-ar putea îneca.

Gel special pentru gingii

Anumite anestezice topice sunt disponibile în farmacii fără prescripție medicală și pot contribui într-o oarecare măsură la atenuarea durerii. Aplicați puțin gel pe gingii pentru a-i ușura micuțului suferința și disconfortul.

Evitați gelurile sau alte medicamente pentru erupția dentiției care conțin alcool. Ele pot răni gingiile dureroase, iar alcoolul nu este chiar cel mai indicat sedativ pentru un copil de 6 luni.

Reduceți zahărul din dieta copilului

Imediat ce introduceți alimente solide în alimentația copilului, încercați să-i încurajați preferințele pentru arome în defavoarea gusturilor dulci. Limitați alimentele sau băuturile cu zahăr la orele de masă. Folosiți biberonul doar pentru apă sau lapte – sucurile de fructe ar trebui diluate și servite copilului într-o ceașcă. Cantitatea de sucuri de fructe ar trebui, de asemenea, limitată, deoarece fructele conțin zahăr și sunt acide, ceea ce înseamnă că produc carii și literalmene în cele din urmă vor dizolva dinții. În sfârșit, să nu lăsați niciodată copilul să adoarmă cu biberonul în gură. Laptele se depune în jurul dinților și va începe procesul de eroziune al acestora.

Când să apelați la medic

Pe erupția dentiției se dă vina pentru multe lucruri – iritații, plânsete, proastă dispoziție, nas care curge, mai multe scutece murdare decât ar fi cazul și iritație fesieră provocată de scutec. Însă nu s-a dovedit că vreuna dintre aceste stări ar fi produsă de erupția dentiției. Și se pot întâmpla multe altele care pot influența comportamentul și starea bebelușului: vă puteți relua serviciul și poate bebelușul va fi expus unor microbi noi la creșă sau va afla gustul unor mâncăruri noi. Este foarte important să nu vă folosiți de erupția dentiției pentru a explica ceva ce poate fi semnul unei boli sau al unei alergii. Dacă sunteți îngrijorați, consultați medicul sau asistentul care vine la domiciliu.

Folosiți un dispozitiv special de hrănire (Baby Safe Feeder)

În locul unui colăcel special, încercați să-i dați bebelușului niște struguri sau banane înghețate, într-un produs numit Baby Safe Feeder. Creat pentru a împiedica copiii mici să se înece cu bucăți de pară sau castravete, produsul arată că un colăcel, dar are atașată o plasă mică (în loc de tetină) care poate reține o bucățică de mâncare și îi permite bebelușului să muște, ca în cele din urmă să-i crească dințișorii. Plasa se înlocuiește și trebuie spălată foarte bine și verificată înainte de fiecare utilizare. Produsul poate fi găsit online.

Dispozitiv de hranire Munchkin Feeder Deluxe roz
Dispozitiv de hranire Munchkin Feeder Deluxe roz

Pin It on Pinterest