Frica de stomatolog: cauze, simptome și metode de tratament

Simplul gând de a merge la stomatolog le provoacă fiori reci multor oameni, iar vizita la cabinetul dentar îi face să aibă sentimente de neliniște, anxietate sau chiar teamă intensă. Mai mult de jumătate din populație simte frică să meargă la dentist, potrivit studiilor realizate în Europa și Statele Unite ale Americii. Din fericire, datorită progresului medical și tehnologic, anxietatea dentară a devenit mult mai ușor de abordat și vindecat.

cabinet stomatologic

Cauze

Motivele care îi fac pe oameni să resimtă anxietate sau chiar fobie față de stomatolog sunt extrem de diverse, însă specialiștii din domeniu le-au identificat pe cele mai răspândite.

Teama de durere

Printre cele mai răspândite cauze ale evitării vizitei regulate la dentist se află frica de durere. Aceasta este generată de experiențele anterioare neplăcute sau de poveștile înspăimântătoare ale celor din jur. Multe persoane se tem de ace, în special atunci când acestea intră în contact cu zona bucală, iar alții se tem că anestezia nu va funcționa și vor simți durere pe parcursul procedurii dentare.

Frica de efectele secundare ale anesteziei

Anumiți pacienți se tem de amețeală, de senzația de leșin și de greață, iar altora le displace foarte tare să își simtă gura, limba și buzele amorțite după anestezia stomatologică.

Lipsa controlului și neîncrederea

Este obișnuit ca oamenii să aibă sentimente de nesiguranță atunci când se află la dentist, având în vedere situația. Sunt nevoiți să stea cu gura deschisă, fără a putea observa ce se întâmplă și fără a deține controlul în vreun fel.

Rușinea și lipsa de intimitate

Oamenii se simt deseori jenați să meargă la medic, iar în ceea ce privește stomatologul rușinea se amplifică deoarece acesta observă în detaliu cavitatea bucală, cu problemele și defectele sale.

Influența mass-media

Portretizarea negativă a stomatologiei în mass-media și cinematografie a contribuit la dezvoltarea sau amplificarea fricii de dentist. Potrivit specialiștilor în comportament și psihologilor, pelicule ca The Dentist, animația The Merry Old Soul sau Marathon Man i-au făcut pe privitori să simtă teamă față de stomatolog, chiar dacă anterior nu manifestau anxietate dentară.

Simptome

Pacienții care au teamă de dentist sunt conștienți că frica lor este complet irațională, dar nu reușesc să o controleze. În general, aceștia manifestă un comportament de evitare a consultațiilor dentare și trec pragul cabinetului stomatologic doar atunci când durerea devine de-a dreptul insuportabilă. În anumite cazuri, cum ar fi la pacienții cu anxietate patologică sau cu fobie, se poate cere ajutorul unui psihiatru pentru a trata problema.

Printre cele mai răspândite simptome ale fricii de stomatolog se numără următoarele: probleme cu somnul înainte de vizita la dentist, neliniște care se intensifică în sala de așteptare a cabinetului, o stare generală de rău sau chiar izbucnirea în plâns la gândul unei consultații stomatologice, senzația de sufocare în timpul procedurilor dentare.

Mai mult de atât, persoanele care resimt o teamă sporită de dentist ajung, neintenționat, să își neglijeze sănătatea orală. Din păcate, mulți oameni au tendința de a privi dinții ca pe ceva veșnic și refuză să înțeleagă că au nevoie de atenție și prevenție constantă, la fel ca orice altă parte a corpului.

Tratament

Din fericire, fobia față de medicul stomatolog poate fi depășită, în primul rând, prin identificarea cauzelor care duc la apariția sa, dar și prin experiențe pozitive alături de specialistul în sănătate orală.

Conștientizați că frica de stomatolog este normală

Nu aveți niciun motiv să fiți rușinat pentru că nu vă simțiți deloc confortabil în cabinetul medicului. După cum am precizat mai sus, studiile arată că peste jumătate din persoane resimt acest tip de teamă. Mai mult decât atât, frica nu ar trebui să vă țină departe de o îngrijire dentară adecvată, pentru că efectele negative asupra sănătății și vieții sociale vor fi semnificative.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează să mergeți la o consultație stomatologică de două ori pe an, pentru a vă asigura că dinții dumneavoastră sunt sănătoși. Din păcate, lipsa controlului dentar regulat poate duce la carii, abcese, miros neplăcut al gurii, deteriorarea sau căderea dinților, cât și la afecțiuni mai grave, pulmonare și cardiovasculare.

Scrieți pe o foaie motivele fricii

Anumite persoane recunosc cu greu că resimt anxietate sau teamă față de vizita la stomatolog. Ca să depășiți aceste temeri, faceți o listă a cauzelor care le provoacă. S-ar putea să vă dați seama, de exemplu, că nu vă sperie procedurile, ci medicul, așa că schimbarea lui v-ar putea rezolva problema. Specialiștii sugerează să luați lista cu dumneavoastră la dentist și să discutați subiectul în detaliu cu acesta. Medicul vă poate oferi explicații raționale despre anxietate, cât și informații despre procedurile stomatologice care vă neliniștesc.

Identificați cauzele anxietății

Frica este adesea dobândită prin experiență și memorie, așa că identificarea surselor sale vă poate ajuta să deveniți proactiv în a o depăși. Gândiți-vă la experiențele care ar fi putut contribui la apariția sentimentului de teamă față de dentist, cât și la cele pozitive. În cazul în care nu reușiți să identificați sursa fricii, ar putea fi vorba despre amintirea unei experiențe negative la dentist a cuiva din familie sau a unui prieten apropiat. Ușor-ușor, veți observa că teama vă dispărea pe măsură ce vă gândiți pe îndelete la cauzele sale și le analizați.

Calitatea procedurilor stomatologice s-a îmbunătățit considerabil

Înainte de a merge la cabinetul dentar, este necesar să înțelegeți că, grație progresului tehnologiei și al cercetării, procedurile din acest domeniu s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani. Spre exemplu, în prezent nu se mai folosesc ace mari și ustensile inestetice, aparatura este foarte sigură pentru pacient, iar cromoterapia și ambianța cabinetului pot ajuta la depășirea anxietății.

Alegeți stomatologul potrivit pentru dumneavoastră

Cea mai bună metodă de a alege medicul potrivit este să discutați cu familia și prietenii, deoarece oamenii tind să recomande specialiști care i-au făcut să se simtă confortabil. În același timp, dacă modul de lucru și comportamentul medicului la care ați fost anterior v-au provocat anxietate sau neîncredere, este posibil ca alegerea unui alt stomatolog să ducă la dispariția problemelor. Înainte de a decide, puteți să mergeți la mai mulți medici pentru a afla răspunsurile la întrebările pe care le aveți, dar și pentru a vă asigura că specialistul dă dovadă de empatie și profesionalism.

Planificați gradual procedurile medicale

Odată ce ați ales un medic în prezența căruia vă simțiti mai relaxați, începeți cu procedurile mai simple, cum ar fi detartrajul, și abia apoi creșteți ușor dificultatea. În plus, o astfel de abordare a tratamentului va duce la o relație bazată pe încredere cu medicul stomatolog. Dacă vă simțiți inconfortabil, anunțați imediat stomatologul pentru a opri procedura și a vă ajuta să vă liniștiți. Specialiștii în sănătate orală recomandă, de asemenea, să alegeți ore la care timpul de așteptare pentru consultație este redus, cum ar fi dimineața devreme.

Notați în detaliu procedurile care vă sperie

Confruntarea cu frica poate determina pacienții să își piardă încrederea și să evite o situație. Să notați detaliat ce se va întâmpla pe parcursul intervenției vă ajută să înțelegeți și să vă reduceți semnificativ teama. Adresați-i stomatologului orice întrebare și scrieți „scenariul” procedurii, iar vizita la cabinet vă va face din ce în ce mai puțin anxioși.

Recurgeți la tehnici de relaxare

De la exerciții de respirație la yoga, există numeroase metode de relaxare care să vă ajute să învingeți teama sau chiar fobia de dentist. Peter Milgrom, stomatolog specializat în chirurgie și director al Clinicii de Cercetare a Fricii Dentare de la Universitatea din Seattle, SUA, sugerează să inspirați adânc și să expirați foarte ușor, în mod repetat, sau să vă încordați și să vă relaxați grupele de mușchi, pe rând.

Rugați pe cineva apropiat să vă însoțească

Cu siguranță prezența unei persoane dragi vă va face să suportați mai ușor vizita la dentist și procedurile necesare de tratament. Mai mult decât atât, dacă veți fi însoțit de cineva care nu simte anxietate față de stomatolog, veți reuși mai ușor să depășiți teama.

Recompensați-vă după vizita la stomatolog

Pentru a asocia vizitele la dentist cu recompense și nu cu teamă, este recomandat să vă răsfățați cu un mic lucru pe care vi-l doriți sau făcând ceva ce vă place. Cu toate acestea, este de preferat să evitați cadourile cu zahăr, pentru a preveni cariile și alte probleme de sănătate orală.

Cum vă poate ajuta medicul

Designul interior al cabinetului dentar poate aduce calmul

Din ce în ce mai mulți medici specializați în tratarea pacienților cu anxietate sau fobie dau importanță majoră felului în care aspectul cabinetului îi poate ajuta pe pacienți să scape de teamă. De exemplu, studiile de peste Ocean au arătat că o sală de așteptare plină de flori sau decorată cu un șemineu sau o cascadă induce pacienților o stare de liniște și confort. Mulți medici apelează la scaune care fac masaj sau la uleiuri esențiale cu proprietăți calmante și la muzică ambientală relaxantă. În ceea ce privește aria vizuală și olfactivă, puteți încerca să vă distrageți atenția privind la televizor sau ascultând muzică. O altă metodă eficientă este să vă jucați cu o minge antistres.

Anestezia și sedativele pot elimina teama

Numeroși stomatologi le propun pacienților să apeleze la anestezia locală. Substanțele folosite variază, de la protoxid de azot (gaz ilariant) la anestezice orale și spray. În anumite cazuri, se recurge la anestezie intravenoasă, dacă procedura medicală o impune sau dacă fobia pacienților este gravă. O parte dintre medici prescriu anxiolitice înaintea intervențiilor dentare pentru a trata teama pacienților. Important de reținut este că, dacă luați medicamente anti-anxietate, este neapărat necesar să comunicați acest lucru medicului înainte de a începe orice procedură dentară.

Mergeți mai întâi la psiholog

Dacă fobia dumneavoastră de stomatolog vă ține departe de cabinetul dentar, ar fi recomandat să mergeți mai întâi la un psiholog, potrivit doctorului Ronald Kleinknecht de la Universitatea Western Washington din SUA. Terapia vă poate ajuta să învingeți complet fobia și să vă tratați problemele stomatologice, care se agravează în timp. Mike Gow, unul dintre medicii britanici cu un masterat în Hipnoză Aplicată în Stomatologie, folosește cu succes de ani buni hipnoza pentru o parte din pacienții săi cu fobie.

Concluzie

Chiar dacă suferiți de anxietate dentară, este esențial să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră orală. Periați-vă corect dinții, folosiți ață dentară, măncați echilibrat și, cu siguranță, următoarea vizită la cabinetul dentar va deveni o expriență pozitivă!

Pin It on Pinterest