Menținerea igienei orale când călătorim

În contextul vremurilor actuale tindem să călătorim destul demult într-un an, fie în interes de serviciu, fie în vacanțe. Indiferent de motivul călătoriei este bine să ții cont de anumite aspecte atunci când vine vorba de îngrijirea orală.

Igiena orala in calatorii

De cele mai multe ori se întâmplă, fie să ne uităm periuța de dinți acasă, fie să nu mai acordăm aceiași atenție spălării dinților, atunci când suntem mult prea ocupați să ne bucurăm de călătorie. Însă, îngrijirea constantă a dinților este importantă pentru menținerea smalțului puternic, pentru îndepăratarea impurităților și bacteriilor din cavitatea bucală, dar și pentru a avea mereu o respirație proaspătă.

Azi vom vorbi despre principalele sfaturi de care este bine să ții cont atunci când pleci în călătorii, astfel încât să-ți poți îngriji dinții în mod adecvat.

Pregătirile pentru călătorie

În cazul în care pleci pentru mai multe zile, este nevoie de un timp înainte de plecare, pentru a-ți face bagajul. Există o tendință destul de mare să ne uităm periuța de dinți, mai ales dacă ne spălăm cu ea în dimineața zilei de plecare și pur și simplu o punem la locul ei obișnuit și apoi plecăm. De aceea, este bine să pui la vedere în baie, cutia de păstrare sau căpăcelul pentru capul periuței, pentru ca dimineața să-ți fie mai simplu să-ți amintești să pui periuța în bagaj.

Periuțele interdentare, cu peri din plastic moale pot fi folosite cu succes atât pentru periaj, cât și pentru curățarea spațiilor interdentare și ocupă puțin spațiu. Trusele speciale pentru călătorii cu periuțe de dinti pliabile sunt, de asemenea, o opțiune pentru momentele in care spațiul este limitat. Aveți grijă să păstrați periuța de dinți într-un spațiu uscat în timpul călătoriei pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

De asemenea, se recomandă să ai întotdeauna o periuță de dinți de rezervă, în cazul în care cea pe care o folosești se deteriorează sau se pierde, din varii motive. Același lucru este valabil și pentru periuțele electrice, în cazul cărora se poate lua un cap de rezervă.

Pe lângă periuța de dinți, nu uita să pui în bagaj, pasta de dinți, ața dentară și apa de gură, în cazul în care folosești. Ața dentară este extrem de utilă pentru momentele când nu ai la dispoziție mediul necesare pentru a te spăla pe dinți, și astfel poți elimina resturile de mâncare dintre dinți, extrem de eficient. Dacă urcăm pe munte sau facem o excursie cu cortul și bagajele au un volum limitat, ața dentară va ocupa mult mai puțin spatiu decât periuța electrică, de exemplu.

În cazul în care ai avut recent probleme dentare de orice tip, este recomandat să te duci la un cosult de rutină, înainte de plecare. Astfel te asiguri că este totul în regulă și că nu există niciun risc de agravare a cariilor sau a altor probleme gingivale. Ultimul lucru pe care l-ați dori într-o astfel de călătorie este declanșarea unei probleme dentare. Nu numai că probabil nu vă veți putea bucura de vacanță, dar s-ar putea ca nici să nu puteți rezolva problema dacă acolo unde vă aflați nu există un cabinet stomatologic. Este adevărat că probleme pot apărea chiar și așa, dar puteți reduce riscul cu un consult stomatologic preventiv.

În timpul călătoriei

În momentul în care ajungi la destinație și despachetezi bagajul, nu uita să scoți periuța de dinți din carcasa de protecție și să o pui la un loc aerisit. A se evita depozitarea acesteia în dulapuri sau în carcasa închisă, pentru că o dată umedă, un spațiu închis favorizează dezvoltarea de bacterii.

Încearcă pe cât posibil să menții același ritual de îngrijire al dinților ca cel de acasă. Nu uita să te speli de 2 ori pe dinți, dimineața și seara, pentru a menține respirația proaspătă și dantura curată.

Am uitat periuța de dinți acasă… Ce fac?

Bineînețeles că măcar o dată ni s-a întâmplat să plecăm și să uităm să punem periuța de dinți în bagaj. Primul sfat ar fi acela să cumperi o altă periuță nouă, atunci când ai ajuns la destinație. Însă, dacă din varii motive nu se poate acest lucru, iată ce poți face pentru a-ți curăța dinții:

Dacă ai uitat doar periuța, dar ai luat pasta de dinți și ața dentară, ești ca și salvat. Desigur curățarea nu va fi deplină, la fel cum ar fi cu periuța, dar te ajută câteva zile. Poți clăti gura cu apă și pastă de dinți. Pui un pic de pastă de dinți în gura, poți întinde pasta pe dinți cu ajutorul degetului arătător și apoi să clătești. Apoi se poate folosi ața dentară pentru a elimina resturile de mâncare din locurile mai greu accesibile, chiar și periuței.

Vă puteți folosi limba pentru a vă curăța dinții și clătiți-vă gura cu apă după masă. De asemenea, gumă de mestecat fără zahăr poate înlocui în situații de urgență periuța de dinți. Mestecă guma timp de câteva minute, până când simți că dinții sunt mai curați. Guma de mestecat este cel mai la îndemână să menții mereu respirația proaspătă.

Concluzie

Indiferent de locul în care ne aflăm și pentru câte zile, nu trebuie să uităm de îngrijirea dentară. Este de fapt foarte simplu, dacă ai grijă să ai la dispoziție tot ce este necesar. Cel mai important este să nu uiți periuța și pasta de dinți și să încerci pe cât posibil să menții același ritual de curățare ca cel de acasă. În cazuri de urgență, guma de mestecat și ața dentară pot să înlocuiască cu succes periajul dinților.

Sursă foto: lajollamom.com

Pin It on Pinterest