Caria dentară este o afecțiune a dinților, ce se manifestă prin deteriorarea locală, de-a lungul timpului, a țesutului dentar dur sub acțiunea mai multor factori nocivi. Sub acțiunea acestor factori, pe anumite zone ale dinților se dezvoltă relativ repede mici găuri și deschideri pe care le cunoaștem drept carii dentare. Sunt o afecțiune frecventă și una dintre cele mai întâlnite probleme dentare cu care oamenii se confruntă pe parcursul vieții.
Cariile sunt mult mai frecvente în cazul copiilor, adolescenților și persoanelor în vârstă, fiind cauzate de o serie de factori specifici acestor grupe de vârstă, pe care îi vom descrie mai jos. Chiar dacă aceste grupe de vârstă sunt cele mai vulnerabile, nu înseamnă că restul oamenilor nu sunt expuși riscului de apariție a cariilor dentare. Cariile pot apărea foarte ușor la oricare dintre noi, inclusiv la bebeluși (după ce aceștia dezvoltă dantură).
Structura dintelui
Pentru a înțelege mai bine modul în care dinții sunt afectați de anumite probleme de sănătate în general și de carii în special, este important să cunoașteți cât mai multe detalii despre modul în care aceștia sunt construiți și despre elementele care intră în componența lor. Le detaliem pe toate în această secțiune.
Coroană – Coroana dintelui este partea de deasupra marginii gingivale, adică partea vizibilă a dintelui. Aceasta este acoperită cu smalț și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine tot mai mare din cauza retragerii gingiei.
Gâtul dintelui – Este partea în care se întâlnește coroana cu rădăcina dentară. Zona este numită de dentiști și coletul dintelui.
Rădăcina dentară – Este partea inferioară a dintelui, care intră în osul maxilarului și care poate avea diferite forme în funcție de tipul dintelui. De obicei, rădăcina este acoperită cu ciment și dispune de un orificiu în partea de jos care are vase de sânge și nervi.
Smalțul dintelui – Coroana dentară descrisă mai sus dispune de un strat exterior dur de protecție cunoscut drept smalț. Smalțul oferă protecție dintelui pentru toate activitățile la care este supus și nu este regenerabil, motiv pentru care trebuie protejat cât mai bine pe toată durata vieții. Cariile de obicei încep prin daunele provocate smalțului, săpând tot mai mult loc în interiorul dintelui.
Cimentul dentar – Cimentul dentar acoperă rădăcina dintelui așa cum smalțul acoperă coroana acestuia. Spre deosebire de smalț, cimentul nu are aceeași culoare albă și nu are nici o duritate la fel de mare, fiind foarte ușor afectat de carii atunci când este expus acidului sau bacteriilor dăunătoare.
Dentina – Dentina se află imediat sub smalț, alcătuind cea mai mare parte a dintelui și fiind asemănătoare cu osul. Atunci când cariile distrug smalțul și ajung la dentină apar probleme precum senzații de durere intensă sau pete de diferite culori pe suprafața ei. Spre deosebire de smalț, dentina este un țesut viu care poate provoca dureri foarte mari atunci când este atinsă sau expusă la rece, cald, dulce sau la alți factori declanșatori.
Pulpa dentară – Pulpa dentară se află în mijlocul dintelui, aceasta conținând vase de sânge, nervi și țesut conector. Pulpa este una dintre cele mai importante părți ale danturii deoarece ea asigură hrănirea dintelui. Cariile pot provoca daune suficient de mari dintelui încât pulpa să fie expusă la diverse probleme precum infecțiile sau abcesul dentar.
Procesul de formare a cariilor
Fiecare element care face parte din structura dintelui poate fi afectat într-un fel sau altul de-a lungul vieții, iar cariile sunt principala cauză a deteriorării smalțului, stratul protector al dintelui. Procesul de formare a cariilor este influențat de mai mulți factori, dar cei mai importanți dintre aceștia sunt acidul acumulat în cavitatea bucală, placa dentară, tartrul și bacteriile nocive.
Atunci când igiena dentară este precară, toți acești patru factori lucrează împreună pentru a grăbi procesul de distrugere a smalțului, creând cavitățile pe care le cunoaștem drept carii dentare. Iată mai multe detalii despre fiecare dintre aceste elemente distructive:
Acidul
Se acumulează în interiorul cavității bucale prin intermediul alimentelor nesănătoase pe care le consumăm. Dacă reușiți să țineți sub observație strictă dieta de zi cu zi veți putea reduce drastic cantitatea de acid care se formează și care atacă sănătatea dinților. Încercați să evitați pe cât posibil gustările dintre mese, zahărul, băuturile carbogazoase și alte alimente care ridică nivelul de aciditate. Cereți sfatul medicului pentru a obține recomandări cu privire la dieta potrivită.
Placa dentară
Placa dentară este o substanță moale care se lipește ușor de dantură. Această substanță conține numeroase bacterii adunate împreună, componente preluate de la salivă și resturi de mâncare. De asemenea, în acest mix regăsim și produse secundare bacteriene, precum și celule albe din sânge.
Placa dentară crește atunci când bacteriile încep să se atașeze de dinte și să se multiplice. Viteza de dezvoltare a plăcii este extrem de mare, aceasta începându-și dezvoltarea imediat după ce curățarea danturii este finalizată, astfel încât fiecare dintre noi dispune de placă dentară în interiorul cavității bucale. Singurul lucru care diferă este cantitatea de bacterii, în funcție de perioada de dezvoltare a plăcii.
Tartrul
Dacă placa dentară nu este tratată la timp, ea va duce la dezvoltarea tartrului prin absorbția mineralelor din salivă. Aceste minerale se întăresc și formează un nou strat, de cele mai multe ori dur, deasupra plăcii dentare. La rândul său, tartrul poate fi acoperit din nou de placă dentară, punând tot mai mult în pericol sănătatea orală.
Bacteriile
Cavitatea bucală conține un număr foarte mare de bacterii. Unele dintre acestea sunt benefice pentru organism și ne ajută la distrugerea bacteriilor nocive. Dezvoltarea cariilor dentare, de obicei, este grăbită atunci când două tipuri de bacterii nocive (Streptococcus mutans și Lactobacilli) nu mai pot fi ținute sub control de bacteriile benefice.
Cauze și factori de risc
Există câteva aspecte importante, pe care trebuie să le luăm în considerare dacă ne dorim o dantură sănătoasă. Vă prezentăm în continuare mai multe informații despre cele mai frecvente cauze ale cariilor dentare, dar și despre factorii ce favorizează apariția acestora. Cunoașterea cauzelor și a factorilor de risc, ne poate ajuta să facem schimbările necesare în stilul de viață și în modul de îngrijire orală pentru a trata eficient cariile dentare existente, dar și pentru a evita (re)apariția acestora în viitor.
Igiena orală precară
Atunci când igiena orală nu este una corectă placa dentară va dispune de toate condițiile necesare pentru a se dezvolta nestingherită, prin intermediul acumulării de bacterii nocive care nu mai sunt îndepărtate eficient cu ajutorul periuței de dinți, a apei de gură sau a aței dentare.
Acumularea plăcii dentare va crea mediul propice pentru dezvoltarea numărului de bacterii nocive, dar și pentru dezvoltarea tartrului, stratul dur care acoperă placa dentară și care agravează drastic sănătatea orală. Asigurați-vă că atât dvs cât și membri familiei dvs oferiți o atenție sporită igienei orale de cel puțin 2 ori pe zi pentru a reduce cât mai mult riscul de apariție a plăcii și tartrului.
Alimentele nesănătoase
Cu siguranță știți deja că alimentele bogate în zahăr și alți carbohidrați nu sunt deloc recomandate celor care doresc să mențină o igienă dentară corectă. Aceste mâncăruri contribuie activ la dezvoltarea bacteriilor nocive din interiorul cavității bucale, oferindu-le posibilitatea de a se multiplica și de a forma placa dentară într-un ritm foarte rapid.
De asemenea, alimentele care aderă la suprafața dinților, cum ar fi laptele, înghețata, mierea, zahărul, sucurile, fructele uscate, prăjiturile, bomboanele, cerealele uscate sau chipsurile grăbesc procesul de distrugere a danturii, dacă nu sunt îndepărtate suficient de repede de pe dinți.
Lipsa salivei
Cavitatea bucală dispune constant de salivă, un lichid care, deși este cel mai des ignorat de fiecare dintre noi, este deosebit de eficient pentru protejarea sănătății noastre orale. Saliva menține dinții și alte părți interioare ale cavității bucale umede și contribuie la eliminarea resturilor de mâncare ce rămân în interiorul gurii după fiecare masă.
Acest lichid, totodată, conține minerale care ne fac dinții mai puternici și care reduc nivelul de acizi care contribuie activ la deteriorarea dinților. Saliva are, de asemenea, un rol important în protejarea organismului împotriva virușilor și a bacteriilor. Atunci când saliva este insuficientă (precum în cazul xerostomiei), dezvoltarea bacteriilor este grăbită.
Anumite condiții medicale
Persoanele care suferă de boli care slăbesc sistemul imunitar sunt expuse riscului de dezvoltare a cariilor dentare deoarece organismul nu mai are capacitatea de a se apăra eficient. Diabetul sau diferite infecții în organism, spre exemplu, trebuie tratate cu grijă pentru a evita apariția acestor probleme.
Fumatul
Acest viciu este foarte periculos atât pentru estetica noastră dentară, cât și pentru sănătatea orală. Indiferent de modul în care îl consumați, tutunul este foarte dăunător, chiar și atunci când vă expuneți doar fumatului pasiv. Încercați să limitați numărul țigărilor zilnice sau timpul petrecut în preajma fumătorilor.
Consumul des de alimente și băuturi
Dacă aveți obiceiul de a consuma des băuturi și alimente între mesele principale ale zilei, furnizați bacteriilor din interiorul cavității bucale mai mult material din care să producă acidul care atacă dantura. Încercați să evitați, astfel, consumul zilnic de sucuri cu acid sau prea multe gustări dulci între mese.
Lucrări dentare nesupravegheate
Pe parcursul anilor, lucrările dentare se pot slăbi, rupe sau pot dezvolta găuri în care bacteriile se adună și se înmulțesc nestingherite, formând placa dentară care, în timp, distruge suprafața danturii naturale și formează cariile. Vă recomandăm să vizitați periodic medicul dentist dacă aveți asemenea lucrări care necesită atenție.
Hrănirea bebelușilor înainte de somn
Bebelușii sunt și ei expuși acestui pericol după ce dezvoltă dantura dacă părinții au obiceiul de a-i hrăni înainte de somn. Alimentele sau băuturile consumate se vor lipi de dinți și vor rămâne acolo în timpul orelor de somn, oferind arsenalul necesar pentru bacteriile dăunătoare.
Vârsta
Copiii cu vârste foarte mici pot dezvolta un tip de carie dentară care apare doar în cazul bebelușilor și care atacă smalțul, distrugându-l rapid. Acest tip de carie apare cel mai des atunci când copiii mici sunt puși la somn cu o sticlă de lapte sau suc, deoarece prezența sticlei expune constant dantura la carbohidrați, ceea ce poate duce la creșterea rapidă a acidului care deteriorează dinții.
Cariile dentare la copii pot să apară și se pot înrăutăți sever atunci când părinții neglijează igiena orală și nu pun accent pe spălatul pe dinți. În aceste cazuri, smalțul va fi deteriorat și primele carii vor începe să apară în doar câteva luni de zile de la dezvoltarea danturii.
La persoanele în vârstă, rădăcinile expuse ale dinților pot duce la apariția cariilor dentare. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la dezvoltarea acestor probleme din cauza sensibilității crescute a gingiilor, aspect cauzat de perioada lungă în care dinții au fost periați constant sau au suferit de anumite boli.
Mai mult decât atât, persoanele în vârstă sunt mai predispuse și la dezvoltarea cariilor din cauza uscăciunii gurii, o afecțiune cunoscută și sub denumirea de xerostomie, cauzată de scăderea cantității de salivă din cavitatea bucală. Atunci când cantitatea de salivă este redusă, dantura nu mai este protejată la fel de bine.
Nu în ultimul rând, cariile dentare pot apărea la persoanele în vârstă și din cauză că se formează în găurile de sub eventualele lucrări dentare, dacă acestea există și nu sunt periodic verificate de medicul specialist.
Simptomele cariilor dentare
Semnele și simptomele care prevestesc prezența cariilor diferă foarte mult de la un caz la altul, deoarece extinderea și localizarea lor nu este întotdeauna la fel. Atunci când o carie abia începe să se formeze există posibilitatea să genereze niciun fel de simptome, dar pe măsură ce stricăciunea avansează, cel mai probabil va genera următoarele simptome neplăcute:
- Dureri de dinți;
- Sensibilitate crescută a danturii;
- Dureri slabe sau intense în timpul consumului de alimente sau băuturi;
- Găuri vizibile în interiorul dinților sau la suprafața acestora;
- Pete de culoare maro, neagră sau albă pe suprafața dinților;
- Senzație de durere în timpul mușcăturilor.
Nu ezitați să vă prezentați la medicul specialist atunci când experimentați unele dintre simptomele de mai sus, deoarece doar cu ajutor specializat veți reuși să reparați eventualele stricăciuni care s-au produs deja la suprafața dinților.
Tipuri de carii
Există mai multe tipuri de carii cu care ne putem confrunta, iar recomandarea medicilor este o informare cât mai corectă și completă despre fiecare în parte pentru a putea înțelege și preveni mai ușor această problemă. Iată care sunt aceste tipuri de carii:
– Carii ce se dezvoltă pe rădăcina dintelui (sunt cel mai des prezente în cazul persoanelor în vârstă sau la persoanele care suferă de anumite boli ce cauzează retragerea gingiei și, astfel, expunerea rădăcinii dintelui.
– Carii ce se formează în șanțuri și fosete pe suprafața dintelui folosită pentru mestecarea alimentelor.
– Carii ce se formează pe suprafețe netede ale dinților, respectiv părțile laterale ale acestora.
– Carii ce se formează între dinte și obturație, cunoscute și sub denumirea de carii secundare sau marginale.
– Carii ce se formează sub obturații, fiind numite și carii recurente sau recidive.
Diagnosticul cariilor dentare
Atunci când vă prezentați la medicul dentist sarcina de a identifica o carie dentară este pe jumătate îndeplinită, deoarece medicul va observa cu siguranță eventualele probleme și va face recomandări pentru tratamentul lor.
De asemenea, este posibil ca medicul să vă adreseze un număr de întrebări pentru a verifica istoricul medical și pentru a identifica posibilele cauze ale cariilor dentare. Doctorul va verifica atent dantura cu ajutorul instrumentelor profesionale de care dispune și, în cele mai multe cazuri, va recomanda și radiografii dentare pentru a obține o imagine amplă și clară asupra problemelor cu care vă confruntați.
Medicina dentară modernă permite și utilizarea anumitor instrumente tehnologice noi care detectează nivelul de deteriorare a danturii și pot face chiar recomandări de tratamente în funcție de rezultatele oferite. Un exemplu de astfel de dispozitive este laserul, un instrument pe care îl putem regăsi adeseori în dotarea dentiștilor.
Complicații ale cariilor dentare
Dacă nu sunt identificate la timp și nu sunt tratate corespunzător, cariile dentare evoluează și se agravează generând complicații destul de grave putând duce chiar la pierderea dinților. Mai mult decât atât, cariile netratate cresc riscul de apariție a altor carii noi.
Infecții și abcese dentare
Abcesele dentare sunt una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacienții solicită de urgență serviciile unui medic stomatolog. Abcesul dentar este o infecție localizată la baza dintelui, care se manifestă prin dureri intense, infalamații în zona afectată, febră și chiar senzații de greață.
În funcție de localizare, există 3 tipuri de abces dentar: abces gingival (în țesutul gingival), abces periodontal (în structura osoasă suport a dintelui) și abces periapical (în pulpa moale a dintelui). Tratamentul constă în curățarea infecției și administrarea de antibiotice. În cazuri grave, infecția poate distruge pulpa dentară și poate fi necesară extracția dintelui afectat.
Gingivita
Acumularea de placa bacteriană la baza dinților poate avea ca efect inflamarea și sângerarea gingiilor (afecțiune cunoscută sub numele de gingivită). Cariile favorizează acumularea de bacterii și astfel apariția gingivitei.
Respirație urât mirositoare
Dinții crăpați sau cu găuri mari în ei pot permite bacteriilor și resturilor de mâncare să intre în interiorul lor și să se depună sub plombele care ar trebui să protejeze dintele afectat. Cu cât cariile sunt mai mari, iar deteriorarea dinților este mai avansată, cu atât mai mare este numărul de bacterii din interiorul cavității bucale, ceea ce poate genera și un miros neplăcut al respirației.
Pierderea dinților
În cazurile grave, cariile pot produce infecții și pot genera deteriorarea gravă a dintelui, astfel încât ultima soluție o reprezintă extracția.
Tratamentul cariilor dentare
Planul de tratament al cariilor dentare diferă foarte mult în funcție de severitatea afecțiunii. Dacă caria dentară este surprinsă în primele faze de dezvoltare, este posibil să puteți remedia afecțiunea doar prin tratamente care vor elimina placa dentară și tartrul din zona afectată și vor asigura necesarul de minerale pentru întărirea smalțului.
În cazurile în care cavitatea este deja formată și smalțul dintelui afectat, s-ar putea ca medicul dentist să recomande una dintre următoarele metode de tratament:
Plombă dentară
Atunci când o carie este deja creată, medicul va recomanda de cele mai multe ori construirea unor plombe care au rolul de a acoperi cavitatea de pe suprafața dintelui cu un material special, care păstrează forma originală a dintelui.
Coroană dentară
Dacă dintele este afectat foarte grav este posibil să fie necesară instalarea unei coroane dentare care poate înlocui o parte a dintelui cu probleme.
Curățarea canalului
Medicul dentist poate apela la această metodă de tratament atunci când rădăcina dintelui are nevoie de atenție suplimentară, fiind afectată de infecții.
Extragerea dintelui
Dacă rădăcina dintelui este infectată puternic, dentistul poate recomanda extragerea dintelui și înlocuirea lui cu un implant dentar.
Medicamente
Una dintre cele mai deranjante probleme generate de carii o reprezintă durerea de dinți, care poate fi foarte puternică, mai ales atunci când severitatea afecțiunii este acută. În aceste situații medicul dentist poate apela la prescripții de medicamente cu rolul de a ține sub control durerea pe care o provoacă cariile, dar și pentru a preveni eventualele infecții.
Cariile dentare și fluorul
Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că fluorul este eficient în protejarea dinților și prevenirea cariilor dentare prin crearea unui strat de protecție în fața acizilor produși de placa dentară.
Studiile recente au stabilit că dinții nu beneficiază decât de un strat extrem de subțire de fluor atunci când consumăm băuturi sau alimente care sunt bogate în această substanță sau atunci când folosim o pastă de dinți ce are acest mineral pe lista de ingrediente. Acest strat este de 10.000 de ori mai subțire decât grosimea unui fir de păr și este foarte repede îndepărtat prin intermediul acțiunii de mestecare, ceea ce înseamnă că nu oferă o protecție foarte eficientă împotriva dezvoltării cariilor.
Prevenirea cariilor dentare
Prevenirea cariilor dentare este posibilă și, de cele mai multe ori, înseamnă adoptarea unui stil de viață sănătos și o îngrijire orală adecvată. Atunci când cariile sunt identificate în primele faze de dezvoltare, deteriorarea produsă este reversibilă, dinții având capacitatea de auto regenerare într-o oarecare măsură.
Pe de altă parte, cariile care sunt mai avansate au distrus deja smalțul dinților, ceea ce înseamnă că ele nu mai pot fi reparate pe cale naturală. În aceste situații se impune apelarea la una dintre metodele de tratament prezentate mai sus.
Iată care sunt sfaturile stomatologilor pentru prevenirea apariției cariilor dentare:
Aveți grijă la dietă
Alimentația are un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a organismului, dar și asupra sănătății orale. De exemplu, o alimentație bogată în zahăr și amidon creează un mediu acid și favorizează dezvoltarea bacteriilor nocive, care vor forma placa dentară, tartrul și vor declanșa procesul de eroziune a smalțului.
Astfel, medicii stomatologi recomandă limitarea (sau chiar eliminarea) consumului de prăjituri, bomboane, sucuri, cafele și alcool. De asemenea, sucul natural de fructe (in special citrice) consumat în exces poate crea un mediu acid, care favorizează dezvoltarea cariilor. După oricare dintre aceste alimente, este recomandat să ne spălăm pe dinți.
Includerea în meniul zilnic a fructelor și legumelor proaspete crează un mediu alcalin, care ajută la curățarea și regenerarea naturală a danturii.
Asigurați-vă, de asemenea, că nu consumați băuturi sau alimente seara, după periajul dentar.
Asigurați-vă că stabiliți un obicei sănătos copiilor prin exemplu propriu
Dacă sunteți părinte, cu siguranță știți că responsabilitățile sunt nenumărate. Una dintre cele mai importante dintre acestea este legată strâns de asigurarea unei igiene dentare corecte. Învățați copii să se spele pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi și să o facă corect, conform recomandărilor medicului specialist.
Cel mai ușor lucru pentru a înrădăcina acest obicei în mentalitatea celor mici este, evident, exemplu propriu, motiv pentru care vă recomandăm să adoptați și dvs aceleași obiceiuri și să aveți grijă de dantură împreună cu ei.
De asemenea, este foarte important să țineți copiii la distanță de fumul de țigară și să îi învățați de mici că tutunul este dăunător nu doar pentru dantura lor, ci pentru întreaga sănătate a organismului.
Folosiți materiale de etanșare dentară la copii
Discutați cu medicul specialist despre posibilitatea aplicării unor materiale de etanșare dentară la copilul dvs. Acestea sunt materiale din plastic subțire care se aplică pe suprafața dinților acolo unde are loc mușcătura. Aceste suprafețe ale dinților au de obicei mici denivelări între care se pot instala cu ușurință resturi de alimente care, în timp, vor fi transformate în acid de către bacterii.
Aceste suprafețe denivelate sunt acoperite cu aceste materiale de etanșare dentară, formând astfel o barieră puternică ce protejează dinții și previne acumularea resturilor de mâncare. Devreme ce cele mai multe cavități dentare în cazul copiilor și adolescenților se dezvoltă la nivelul molarilor, cel mai probabil că medicul dentist va recomanda etanșarea acestora imediat după dezvoltarea lor.
Mergeți periodic la medicul dentist pentru controale de rutină
Este important pentru sănătatea dvs. orală să vă prezentați periodic la medicul specialist dentist pentru verificări care să asigure menținerea unei igiene orale corecte. În timpul acestor vizite puteți apela la îndepărtarea plăcii dentare, la analizarea anumitor zone ale danturii care sunt predispuse la dezvoltarea cariilor, la instrucțiuni și recomandări privind igiena orală sau la aplicarea gelurilor care conțin fluoruri, în caz de nevoie.
Evitați obiceiurile nesănătoase
Fumatul și consumul de alcool excesiv afectează semnificativ producția de salivă, ceea ce înseamnă că procesul natural de curățare a cavității bucale nu se mai poate desfășura corect. Mai mult decât atât, specialiștii avertizează că alcoolul contribuie foarte mult la eroziunea smalțului dinților.
În concluzie…
Chiar dacă la început, în primele stadii de dezvoltare, cariile dentare nu generează probleme deosebite și pot fi ușor ignorate, ele se pot transforma în timp într-o problemă serioasă, ce afectează sănătatea orală și chiar sănătatea întregului organism. Astfel, este important să ne adresăm medicului stomatolog imediat ce depistăm semnele unei carii dentare, pentru a ne asigura că tratăm eficient problema și evităm dezvoltarea complicațiilor neplăcute.
Prevenirea, prin respectarea unui program de igienă orală și vizite regulate la medicul stomatolog, reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de evita cariile dentare și de a ne păstra zâmbetul sănătos pentru mai mult timp.