Cauzele, prevenirea și tratamentul herpesului bucal

Herpesul bucal este provocat de o infecție virală, care se manifestă prin apariția de vezicule și ulcere dureroase în zona cavității bucale. Este o infecție foarte frecventă, cu care se confruntă de-a lungul vieții milioane de persoane din toată lumea. De obicei, aceste persoane au fost expuse în copilărie la acțiunea acestui virus extrem de contagios. Virusul Herpex Simplex-1, ce provoacă herpesul bucal este diferit de cel care provoacă herpesul genital (Herpes Simplex-2).

Până în prezent, medicina modernă nu a reușit să ofere o soluție permanentă pentru eliminarea virusului din organism, majoritatea tratamentelor acționând prin ameliorarea simptomelor și grăbirea vindecării leziunilor neplăcute. Astfel, chiar și după vindecarea leziunilor, acestea vor apărea din nou la un moment dat. Totuși, trebuie să știți că un sistem imunitar puternic poate ține sub control activitatea virusului și poate preveni apariția simptomelor.

Herpesul bucal - cauze, simptome, tratament, remedii naturiste si prevenire

Vă oferim în continuare toate informațiile necesare pentru a vă proteja de o infecție cu virusul herpetic, dar și mai multe metode eficiente de tratament pentru herpesul bucal.

Cauze și transmitere

Herpesul bucal este provocat de o infecție virală cu virusul Herpes Simplex. Acest virus se clasifică în două tipuri, cu structură ADN diferită: Herpes Simplex-1 și Herpes Simplex-2. Atât HSV-1, cât și HSV-2 pot cauza ambele tipuri de herpes (bucal și genital).

Totuși, Herpes Simplex-1 cauzează aproximativ 80% dintre cazurile de herpes bucal și aproximativ 20% dintre cazurile de herpes genital. În cazul HSV-2, procentele sunt inversate. Conform datelor statistice, în cazul adolescenților, aproximativ 40% dintre cazurile de herpes genital sunt cauzate de HSV-1, datorită contactelor sexuale orale.

Virusul Herpes Simplex este foarte contagios, iar transmiterea se face ușor prin contactul direct cu zona afectată sau secrețiile unei persoane infectate. De asemenea, în condițiile potrivite, virusul poate rezista și în afara corpului pe anumite obiecte, cum ar fi periuța de dinți.

Simptome

Infecția cu Herpes Simplex se manifestă prin apariția de mici erupții/ vezicule pline cu lichid pe buze sau în interiorul cavității bucale, care se transformă apoi în ulcere dureroase.

În cazul herpesului oral, perioada de incubație, între momentul primului contact cu virusul și apariția simptomelor, variază între 2 și 12 zile. De obicei, perioada de incubație medie este de aproximativ 4 zile, iar simptomele durează 2-3 săptămâni.

Erupția herpetică este precedată de câteva simptome, cum ar fi senzația de amorțeală, furnicături, arsură sau mâncărime a buzelor sau pe pielea din jurul gurii.

Leziunile pot apărea pe buze, pe gingii, pe partea din față a limbii, pe partea interioară a obrajilor, pe gât sau pe partea superioară a gurii. Acestea se pot extinde, în unele cazuri, și pe bărbie sau gât. Gingiile pot deveni inflamate și pot sângera.

Când trebuie să apelați la medic

În cazul în care constatați o agravare a simptomelor, precum bășicuțe cu puroi sau apariția unei cruste aurii care se întinde și la zona din jur, consultați un doctor. Ar putea fi vorba de o infecție bacteriană, impetigo, care necesită tratament cu antibiotice.

La nevoie, medicul vă poate prescrie un tratament oral cu aciclovir, ca alternativă la unguent. Deși este un demers tardiv în lupta cu o erupție în curs, cei care suferă frecvent de herpes doresc un tratament de rezervă. Există dovezi care atestă faptul că tratamentul oral cu aciclovir este mai eficient în reducerea ratei simptomelor. La nevoie, dacă erupțiile herpetice afectează într-un mod serios viața persoanei afectate, se poate prescrie un tratament de câteva luni cu o doză zilnică mică de aciclovir.

Dacă sistemul imunitar este deficitar din cauza unor medicamente ca steroizii sau în cazul chimioterapiei sau din cauza infectării cu HIV/SIDA, virusul herpetic se poate răspândi repede în organism și poate cauza afecțiuni grave, punându-vă în pericol chiar viața. În cazurile precizate, consultul medical este obligatoriu.

Și în cazul în care suferiți de o eczemă gravă ar trebui să vă prezentați neîntârziat la medic, deoarece vă aflați într-o situație cu potențial de risc mare ca infecția herpetică să se răspândească rapid. Rareori, virusul herpetic poate duce la meningită sau la encefalită la persoane altminteri sănătoase. Simptomele acestor complicații sunt febra, convulsiile, durerile de cap, modificările de personalitate sau chiar coma.

Tratament medical

Tratamentul medical pentru herpesul bucal include administrarea de medicamente antivirale, antiinflamatoare și antifebrile. Aciclovirul este cel mai frecvent antiviral recomandat. Acesta este disponibil sub formă de pastile sau unguente de diferite concentrații.

Aceste medicamente ameliorează gravitatea simptomelor, grăbesc vindecarea, dar nu reprezintă însă o soluție permanentă și, de obicei, nu garantează dispariția virusului din organism. În general, după vindecarea erupțiilor la nivelul pielii, virusul rămâne inactiv, dar totuși prezent în celulele nervoase, până la reactivare.

Începeți tratamentul cât mai repede

Unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru herpes este o cremă antivirală bazată pe aciclovir (5%). Această cremă este disponibilă în farmacii și poate fi cumpărată fără rețetă. Imediat după apariția simptomelor, aplicați crema pe zona afectată de 5 ori pe zi, timp de 5 zile. Tratamentul ajută în reducerea perioadei de erupție și limitează durerea. Pentru eficiență maximă, aciclovirul ar trebui administrat încă din primele 24 de ore de la apariția furnicăturilor care însoțesc apariția erupției herpetice.

Produse și suplimente naturale recomandate

Există mai multe ingrediente naturale care contribuie la lupta împotriva virusului herpetic, acționând direct asupra virusului sau indirect, prin întărirea sistemului imunitar. Iată, în continuare, câteva suplimente și tratamente naturale pentru herpesul bucal.

System Well Ultimate Immunity

System Well Ultimate Immunity - Nature's Way - SecomCu o formulă complexă, bazată pe ingrediente naturale, System Well Ultimate Immunity are o acțiune puternică de întărire și reglare a sistemului imunitar.

Conține vitaminele A, C și D, fosfor, zinc, seleniu, sodiu, usturoi, cordyceps, ardei iute, curcumin, ginseng corean, astragalus, maslin, smirna, maitake, shiitake, yamabushitake, reishi arabinogalactan, goldenseal, schinduf, unguraș, cimbru, iarbă mare, rozmarin, pătlagină, brusture, aloe vera și altele. Mai multe detalii…

Miere de Manuka

Miere Manuka HealthMierea de Manuka provine de la florile arborilor de Manuka, din Noua Zeelandă și are efecte antibacteriene și antivirale mult mai puternice decât orice alt tip de miere.

Este eficientă în tratamentul infecțiilor acute, dar și în cazul celor cronice, cu rezistență crecută la medicamente. Poate fi folosită intern, cât și pentru aplicări locale. Mai multe detalii…

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Având un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase (acid lauric) uleiul de cocos luptă eficient împotriva virușilor (inclusiv a virusului herpetic) și bacteriilor. Poate fi folosit ca aliment pentru susținerea sistemului imunitar sau aplicat local pe zonele afectate pentru a grăbi vindecarea și a proteja împotriva infecțiilor. Mai multe detalii…

Propolis cu echinacea spray fara alcool Dacia Plant

Spray propolis si echinacea Dacia PlantConține propolis, echinacea și uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, bergamotă, lămâie, fenicul). Este eficient în dezinfectarea căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, fiind recomandat ca tratament pentru afte bucale, stomatită, gingivită, respirație urât mirositoare, traheite, bronșite, răceli, gripe și viroze respiratorii.

Este recomandat și pentru uz extern în tratamentul afecțiunilor cutanate (eczeme, micoze, răni, infecții). Mai multe detalii…

Remedii și tratamente naturiste

Protejați herpesul cu vaselină

Puteți proteja erupția herpetică cu un strat de vaselină. Atenție însă să nu introduceți în vaselină degetul folosit pentru aplicare pe erupție, pentru a nu o contamina. Sau puteți folosi un tampon curat de vată pentru aplicare.

Folosiți Zinc

Cercetările au demonstrat că aplicarea de zinc la apariția primelor simptome, chiar înainte de apariția erupției, ajută la grăbirea vindecării. Puteți folosi unguente disponibile în farmacii, cu un conținut de 1% sulfat de zinc.

Suplimente cu lizină

Medicii dermatologi recomandă celor care suferă de mai mult de trei erupții herpetice pe an să introducă în dieta zilnică suplimente cu aminoacidul lizină (2-3g). Suplimentele cu lizină sunt disponibile în magazinele dietetice. Se recomandă, de asemenea, administrarea unei doze duble la prima senzație de mâncărime care semnalează o erupție.

Totusi, suplimentele cu aminoacizi trebuie folosite cu atenție în anumite cazuri. Aminoacizii pot fi contraindicați în cazul unor probleme cu ficatul, rinichii sau în perioada de sarcină sau de alăptare.

Deși nu toate studiile au demonstrat efectul benefic al lizinei asupra persoanelor afectate de erupții herpetice, în urma unui studiu de mică amploare, efectuat pe 41 de pacienți, o echipă de doctori (dr. McCune și colegii săi) a constatat reducerea numărului de erupții herpetice suferite pe parcursul unui an, în cazul administrării unei doze zilnice de 1248mg lizină.

Aminoacidul menționat poate fi găsit și în stare naturală, în alimente precum lactatele, cartofii, peștele, carnea de porc și drojdia de bere.

Hamamelis

Unii pacienți susțin că spargerea bășicuțelor erupției herpetice și tamponarea locală cu hamamelis sau cu alcool pentru a-l usca îi ajută.
Atenție: Lichidul conținut de erupția herpetică este foarte contagios. Evitați contactul cu alte zone ale corpului sau cu alte persoane.

Evitați alimentele bogate în arginină

Pentru dezvoltarea sa, virusul herpetic are nevoie de aminoacidul esențial Arginină. Printre alimentele bogate în arginină și care ar fi de evitat se află ciocolata, cola, mazărea, cerealele, arahidele, gelatina, castanele și berea.

Sfaturi utile pentru ameliorarea simptomelor și grăbirea vindecării

Vindecarea erupțiilor poate fi grăbită, iar simptomele pot fi diminuate folosind câteva remedii recomandate de specialiști:

Identificați tiparele

Fiind permanent existent în organism, virusul herpetic se manifestă în anumite perioade de stres al organismului. Astfel este important să identificați elementele din viața dumneavoastră care facilitează apariția unei noi erupții. Printre factorii obișnuiți care declanșează erupția herpetică se află stresul, oboseala, menstruația, lumina solară, diferite afecțiuni/ boli minore și chiar unele alimente.

Dacă reușiți să identificați factorii care facilitează declanșarea în cazul dumneavostră, luați suplimente de lizină în momentele de vulnerabilitate. Ca sfat general, un regim de viață sănătos și un sistem imunitar puternic pot ține în frâu virusul și apariția simptomelor.

Lăsați-l în pace

Deși poate avea un aspect estetic neplăcut, dacă nu vă deranjează foarte tare, lăsați-l în pace. Mențineți zona afectată de herpes curată și uscată până la vindecare.

Schimbați periuța de dinți

Virusul herpetic poate supraviețui timp de câteva zile pe periuța dumneavostră de dinți. Astfel, există pericolul reinfectării/ reactivării după ce herpesul prezent este vindecat. În cadrul unui studiu efectuat de medicii stomatologi, o periuță de dinți nouă a fost expusă virusului herpetic timp de zece minute. După șapte zile, jumătate dintre virușii patogeni erau încă prezenți pe ea. Studiile au demonstrat că prin schimbarea periuței de dinți se va reduce numărul de erupții din decursul unui an.

Dacă de obicei folosiți o periuță de dinți electrică, în perioadele de erupție herpetică, o puteți înlocui cu o periuță manuală. În acest fel nu trebuie să înlocuiți atât de des capetele periuței electrice, care pot fi mai scumpe.

Nu țineți periuța de dinți în camera de baie

Un mediu umed, cum este camera de baie, este un mediu perfect pentru dezvoltarea și prelungirea duratei de viață a virușilor și bacteriilor. Țineți periuța de dinți într-un mediu uscat și folosiți un sterilizator special pentru periuțe de dinți. În general, este bine ca baia să fie prevăzută cu un sistem de ventilație pentru eliminarea umezelii excesive.

Folosiți tuburi mici de pastă de dinți

Virusul poate fi transmis și prin intermediul pastei de dinți. În perioadele de erupție, folosiți tuburi mici pe care să le înlocuiți des. Eventual pot fi înlocuite odată cu periuța de dinți.

Gheața

Unii pacienți aplică metoda împachetării cu gheață, conform spuselor doctorilor. Nu există elemente clare care să ateste beneficiile unui astfel de procedeu. Totuși, aplicarea gheții va diminua inflamația, iar dacă substanțele inflamatoare ajută reactivarea procesului, s-ar putea să aibă efect.

Evitați expunerea la soare și vânt

Mulți specialiști în domeniu sunt de părere că protejarea buzelor de soare și vânt ajută în prevenirea erupțiilor herpetice.

Faceți față situației

Studiile au demonstrat că stresul poate declanșa erupții herpetice, bineînțeles dacă virusul este deja prezent în organism. Modul în care percepeți și reușiți să faceți față stresului este esențial.

De reținut că inamicul numărul unu al stresului este întreținerea unor relații sociale cordiale, care să constituie un sprijin. Stăpânirea de sine este, de asemenea, foarte importantă. Dacă adoptați o atitudine pozitivă față de propria sănătate, veți avea mai multă influență asupra simptomelor.

Amorțiți-l

Majoritatea produselor disponibile fără rețetă conțin emolient pentru micșorarea fisurilor și uscarea crustelor, dar și agenți precum fenolul sau camforul, care amorțesc ușor zona afectată. Este posibil ca fenolul să aibă și anumite proprietăți antivirale.

Relaxați-vă

În momentul în care erupția s-a declanșat, este deja prea târziu pentru a mai face ceva asupra factorilor care au generat-o. Puteți însă contribui la diminuarea erupției prin exerciții de relaxare, ca yoga, vizualizarea sau meditația.

Faceți exerciții fizice

Este bine știut că exercițiile fizice ajută la fortificarea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic este capabil să se apere de viruși și va ține infecțiile sub control mult mai ușor. Exercițiile sunt de asemenea o modalitate foarte bună de relaxare și eliminare a stresului.

Nu vă faceți probleme din cauza aspectului

Este adevărat că o erupție herpetică nu are un aspect estetic foarte plăcut. Totuși, cu cât vă îngrijorați mai tare, cu atât vă stresați mai rău și vă faceți mai mult rău. Gândiți-vă că pare doar un banal coș și nu lăsați să vă fie afectată starea de spirit.

Concluzie

Mai mult decât o simplă problemă estetică deranjantă, virusul herpetic poate cauza afecțiuni grave dacă nu este ținut sub control. Chiar dacă ați luat deja contact cu acest virus, nu trebuie să vă simțiți descurajați, ci trebuie să acordați atenție stării generale de sănătate și să aveți grijă să vă mențineți un sistem imunitar puternic.

Există multe cazuri de persoane, care deși au luat contact cu acest virus (prezintă anticorpi în sânge) au reușit să-l învingă sau să-l țină sub control, fără niciun fel de simptome. Astfel, este necesar să fim atenți la stilul de viață și la obiceiurile zilnice pentru a ne proteja pe noi, dar și pe cei din jurul nostru.

Sursă foto: rd.com.

Pin It on Pinterest