Parodontoza – cauze, diagnostic și tratament

Această boală se referă la o infecție gravă a gingiei care afectează țesutul moale și osul care susțin dintele. Acest țesut poartă numele de parodonțiu, reprezentând într-un cuvânt toate țesuturile care au rolul de suport pentru dinți.

În cazul paradontozei, osul alveolar din jurul dinților este încetinit în dezvoltare și se pierde după o vreme. Micro-organismele, cum ar fi bacteriile, se lipesc de suprafața dintelui și se înmulțesc, motiv pentru care sistemul imunitar reacționează de cele mai multe ori prin inflamare puternică.

Paradontoza - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Paradontoza este destul de des întâlnită, dar în același timp este și destul de ușor de prevenit, fiind de obicei o consecință a unei igiene orale precare, pe care o putem ține însă sub control. Periatul dinților de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare și examenele medicale periodice vor crește considerabil șansele de a vă trata cu succes împotriva acestei boli sau de a preveni apariția ei.

Cauze

Studiile medicale ne arată că o cavitate bucală sănătoasă este colonizată de mai mult de 700 specii de bacterii, dintre care cele mai multe nu sunt periculoase și trăiesc în armonie cu organismul nostru. Cu toate acestea, atunci când igiena orală nu este menținută la un nivel corect, bacteriile se adună în jurul gingiilor, formând o placă dăunătoare și creând condițiile necesare pentru dezvoltarea bacteriilor mai puțin benefice pentru organismul nostru. Acest lucru duce și la scăderea capacității sistemului imunitar de a se apăra.

Dacă, însă, bacteriile mai slabe sunt îndepărtate din cavitatea bucală prin intermediul periatului, mineralele se depun în locurile respective, formând în timp ceea ce cunoaștem drept tartru. Prezența tartrului încurajează, de asemenea, dezvoltarea numărului de bacterii dăunătoare în jurul rădăcinii dintelui. Pe măsură ce inflamarea progresează tot mai mult, atașamentul dintre gingie și dinte devine tot mai slab și se formează un gol între ele.

Acest gol este un spațiu ideal pentru bacteriile dăunătoare care se vor transforma rapid într-o colonie, multiplicându-se și continuând procesul de dezvoltare a bolii. În acest nou habitat, bacteriile vor începe să elimine toxine produse de către metabolismul lor, iar aceste toxine contribuie activ la slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului.

Severitatea și viteza cu care progresează paradontoza depind foarte mult de echilibrul dintre numărul bacteriilor, tipul acestora și sănătatea sistemului imunitar. Spre exemplu, dacă bacteriile care se dezvoltă sunt agresive și sistemul imunitar nu este bine pus la punct, boala va progresa extrem de rapid. Dacă mai adăugăm la acest lucru și niște factori de risc precum fumatul sau diabetul, apărarea organismului va fi cu atât mai slabă.

Procesul de dezvoltare a paradontozei poate fi grăbit și de anumite medicamente care afectează capacitatea organismului de a preveni inflamațiile, dar cauza principală rămâne acumularea de bacterii cauzată de igiena orală precară.

Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea paradontozei

Există un număr de factori de risc pe care ar trebui să îi luați în considerare dacă doriți să vă protejați împotriva acestei boli. Dintre aceștia, cel mai mare risc îl reprezintă fumatul. Studiile ne arată că persoanele care obișnuiesc să fumeze au o șansă mult mai mare de a dezvolta paradontoza decât cei care nu au acest viciu. Tratamentele pentru această boală, de asemenea, sunt mult mai puțin eficiente în cazul celor care fumează.

Boala progresează de obicei mai rapid și pierderea dinților se face mult mai ușor în cazul fumătorilor, iar în 90% dintre cazurile în care tratamentul împotriva acestei afecțiuni nu are succes sunt implicate persoane care consumă tutun sau care fumează. Recomandarea noastră, așadar, este să limitați la minim numărul țigărilor, deși preferabil ar fi să renunțați cu totul la acest obicei nociv.

Simptome

Paradontoza începe tot timpul cu inflamarea gingiilor, o afecțiune cunoscută și sub numele de gingivită. Aceasta nu este tot timpul ușor de recunoscut, dar unul dintre primele simptome ale parodontozei este sângerarea gingiilor atunci când ne periem dinții. De asemenea, gingiile au de cele mai multe ori un aspect roșu și inflamat, iar persoanele în cauză ar putea să observe și un strat decolorat de bacterii pe suprafața dinților.

Dacă gingivita este ignorată și nu se apelează la tratament, aceasta va progresa și va evolua spre paradontoză, de cele mai multe ori fără niciun semn care să anunțe acest lucru. Cu toate acestea, există unele schimbări pe care le veți observa și experimenta pe parcursul timpului, care includ următoarele:

  • Sângerări tot mai puternice ale gingiilor atunci când vă spălați pe dinți sau chiar și când mâncați;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Modificări în poziția pe care o au dinții în cadrul maxilarului;
  • Dinți care par că au o lungime mai mare (iluzie creată de reducerea dimensiunilor gingiei);
  • Senzații de durere, în unele cazuri;

Sângerarea gingiilor este de obicei mai puțin abundentă în cazul fumătorilor, iar acest lucru se întâmplă din cauza efectelor nocive pe care nicotina le are asupra vaselor de sânge. Lucrul acesta poate provoca o sesizare târzie a bolii.

În foarte multe cazuri, indivizii nu identifică prezența paradontozei decât în jurul vârstei de 40 – 50 de ani, o vârstă la care foarte multe efecte negative deja s-au produs. Cu toate acestea, un dentist este capabil să detecteze semnele bolii în stadiile sale incipiente, în timpul unei examinări de rutină, având capabilitatea de a monitoriza statusul bolii folosind niște instrumente special create în acest sens.

Diagnostic

Diagnosticul corect al paradontozei se poate pune doar de către medicul dentist care poate lua mai multe măsuri pentru identificarea bolii și pentru stabilirea gradului de avansare al acesteia. Primul pas care se face pentru diagnosticarea afecțiunii este revizuirea istoricului medical pentru identificarea unor factori care ar putea contribui la simptomele pe care le experimentați, cum ar fi fumatul sau consumul anumitor medicamente ce pot provoca uscăciuni la nivelul gurii.

Examinarea fizică și directă a cavității bucale este și ea importantă deoarece va scoate la iveală prezența plăcii și a tartrului, precum și a sângerărilor de la nivelul gingiilor. În timpul examinării medicul poate examina și acel spațiu dintre gingie și dinte, pe care îl poate măsura cu ajutorul unor instrumente medicale specifice.

În cazul pacienților sănătoși, acest spațiu are de obicei între 1 și 3 milimetri, ceea ce înseamnă că spațiile mai mari de 4 mm indică prezența paradontozei. Dacă spațiile au deja mai mult de 6 mm, curățarea lor și îndepărtarea bacteriilor este mult îngreunată, motiv pentru care vă recomandăm să nu întârziați prezența la medicul dentist pentru aceste controale.

Nu în ultimul rând, doctorul poate apela și la o analiză mai atentă a danturii cu ajutorul razelor X. Acestea vor oferi informații suplimentare privind slăbiciunile osoase din zonele în care se observă prezența unor spații mai adânci.

Nu uitați că cel mai important pas în diagnosticarea corectă a oricărei boli este reprezentat de controalele periodice, motiv pentru care este necesar să vă prezentați regulat și la medicul dentist pentru a vă asigura că mențineți o sănătate orală perfectă.

Complicații

Paradontoza este una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dinților. Dacă inflamația cauzată de boală progresează și intervențiile medicale se amână un timp mai lung, structura de rezistență a dinților, inclusiv zona osoasă din jurul acestora, este distrusă. Acest lucru duce, într-un final, la pierderea dinților afectați.

Alte probleme pe care le mai pot experimenta persoanele care suferă de paradontoză includ abces foarte dureros, mișcarea dinților în timpul procesului de mestecare a alimentelor sau depărtarea lor de gingie.

Mai mult decât atât, medicii ne avertizează că lipsa tratamentului pentru paradontoză poate avea efecte negative puternice asupra sănătății generale a organismului. Spre exemplu, afecțiunea poate duce la complicații majore în timpul sarcinii, precum naștere prematură sau o greutate foarte mică a fătului. De asemenea, riscul de dezvoltare a bolilor de inimă și a diabetului este crescut pentru persoanele care suferă de paradontoză.

Tratament

În cele mai multe cazuri, avansarea bolii poate fi încetinită și oprită complet cu ajutorul unui plan de tratament pentru paradontoză bine pus la punct de către medicul specialist și respectat cu strictețe de către pacient. Secretul succesului constă în capacitatea tratamentului de a elimina placa bacteriană care declanșează boala și în capacitatea pacientului de a adopta și respecta o igienă orală corectă.

Iată câteva metode de tratament pe care le aveți la îndemână dacă suferiți de paradontoză:

Adoptarea unei igiene orale corecte

Scopul acestei prime faze din perioada tratamentului este acela de a reduce numărul de bacterii din interiorul cavității bucale. Acest lucru duce inevitabil și la reducerea nivelului de inflamare, ceea ce este considerat drept un pas bun către însănătoșire.

Sfaturile legate de igiena orală va trebui să le primiți de la medicul specialist care analizează și identifică cauzele ce se ascund în spatele bolii. Ar trebui să primiți sfaturi individuale și personalizate legat de cum să vă curățați eficient dantura, plecând de la mișcările periuței de dinți și terminând cu pasta de dinți pe care o folosiți.

Curățare profesională a dinților

Toate depozitele de bacterii de pe dinți vor trebui îndepărtate printr-o procedură specializată pe care medicul dvs o va îndeplini. Dinții vor fi lustruiți corect și tratați cu fluor în una sau mai multe vizite la cabinetul medical. Următorul pas este legat de îndepărtarea depozitelor și tartrului de la rădăcina dinților și de pe gingii, curățând corect spațiile dintre dinți și gingie.

Terapie cu antibiotice

În multe cazuri medicul specialist va recomanda urmarea unui tratament cu antibiotice pentru a lupta cu infecțiile de la nivelul gingiilor care încă persistă după efectuarea operațiunilor de curățare profesională. Terapia cu antibiotice nu este întotdeauna necesară, dar există cazuri mai severe în care infecția persistă și trebuie înfruntată cu medicamente.

Re-evaluarea stării de sănătate

După o perioadă de câteva săptămâni, timp în care tratamentul descris mai sus ar trebui să funcționeze, medicul specialist va re-evalua situația și progresul pe care îl face terapia. Acest pas din procesul de tratament impune măsurarea spațiilor dintre dinți și gingie, precum și identificarea sângerărilor gingivale.

Dacă sângerările și spațiile sunt încă prezente, medicul poate recomanda și alte metode de tratament cu caracter mai intruziv decât cele anterioare. Vorbim aici despre tratamentul chirurgical.

Tratament chirurgical

În situația în care boala nu cedează, medicul va considera oportun apelarea la tratamentul chirurgical pentru a îndepărta complet depozitele de bacterii aflate sub gingie. Această zonă este imposibil de atins prin intermediul periuței de dinți sau a aței dentare, iar dacă inflamația este prezentă acolo singura soluție este intervenția chirurgicală.

Pentru această operație se va folosi anestezie locală, iar medicul chirurg va interveni prin ridicarea gingiei și curățarea rădăcinilor acesteia. După finalizarea operației, gingia este cusută la loc în jurul dintelui și lucrurile vor reveni la normal după o perioadă de recuperare.

Terapie postoperatorie

Succesul pe termen lung al acestui plan de tratament depinde atât de eforturile pacientului de a menține o igienă orală corectă, cât și de profesionalismul cadrului medical care se ocupă de planificarea și gestionarea tratamentului. După completarea terapiei, va trebui să apelați în continuare la sesiuni periodice de consult pentru ca medicul specialist să țină sub observație evoluția condiției dvs.

Numărul și durata acestor sesiuni de consult vor depinde de severitatea bolii și de riscurile la care pacientul se expune în această perioadă. Dacă vă aflați în această situație trebuie să vă asigurați că aceste controale se fac la timp și că ascultați toate indicațiile medicale referitoare la stilul de viață și la practicile de igienă orală.

Remedii și tratamente naturiste

Simptomele acestei afecțiuni pot fi ameliorate foarte mult și chiar îndepărtate cu ajutorul unor remedii naturiste pe care le putem procura din magazinele online de profil sau le putem prepara chiar în confortul propriei locuințe dacă știm ce anume să folosim. În această secțiune venim cu sfaturi utile legate de aceste tratamente naturale la care puteți apela cu încredere pentru grăbirea procesului de vindecare sau pentru prevenirea bolii.

Uleiul de susan

Afecțiunile dentare și problemele gingivale sunt tratate încă din antichitate cu ajutorul uleiului de susan, datorită proprietăților antiinflamatorii pe care le are acesta. De asemenea, uleiul de susan contribuie activ la reducerea senzației de durere de la nivelul dinților, astfel încât cei care suferă de paradontoză pot scăpa de acest simptom neplăcut prin intermediul gargarei cu acest remediu naturist.

Frunze de măselariță

Pacienții care suferă de paradontoză pot apela la gargară cu un decoct din frunze de măselariță pregătit corect. Specialiștii susțin că frunzele acestei plante dispun de proprietăți anti-septice care ajută la eliminarea infecțiilor și la cicatrizarea rănilor. Trebuie doar să evitați înghițirea acestei plante deoarece ea poate avea și efecte toxice asupra organismului dacă este consumată pe această cale.

Tinctura de propolis

Folosiți tinctura de propolis pentru a clăti gura prin intermediul a circa 40 de picături puse în 50 ml de apă. Acest proces poate fi repetat în fiecare zi timp de minim 3-4 săptămâni pentru ca efectele benefice ale propolisului să fie asimilate de organism cu succes.

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel dispune de proprietăți antiseptice și calmante foarte benefice pentru pacienții care suferă de paradontoză. Preparați, dacă se poate, infuzie din mușețel proaspăt pentru a menține active toate ingredientele care fac din această plantă un excelent remediu natural. Folosiți ceaiul pentru a clăti gura de mai multe ori înainte de a înghiți lichidul benefic.

Hreanul

Această plantă poate fi folosită cu succes împotriva paradontozei în mai multe feluri. Modalitatea recomandată de specialiști este utilizarea ei în prepararea tincturilor de hrean, dar puteți apela și la consumul crud al acestuia. Hreanul conține proprietăți anti-inflamatorii care vor încetini puternic evoluția bolii și efectele sale negative asupra organismului.

Castravetele

Pe lista dvs de alimente ar trebui să se afle zilnic castravetele, mai ales dacă încercați să opriți evoluția paradontozei sau dacă urmăriți prevenția acestei boli. Castravetele poate fi consumat crud sau poate fi utilizat pentru prepararea unui suc cu ajutorul blenderului. Această legumă conține ingrediente benefice pentru organism deoarece previne apariția și dezvoltarea inflamațiilor, ajutând în același timp la tonifierea gingiilor.

Fructe benefice

Cu siguranță știți deja că o alimentație sănătoasă include obligatoriu și consumul a cel puțin câteva fructe în fiecare zi, iar dacă aveți deja acest obicei stabilit în viața cotidiană vă veți bucura să aflați că fructele contribuie activ și la ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de paradontoză. Vă recomandăm în special să apelați la consumul de banane și lămâi, fie în stare naturală, fie sub formă de sucuri.

Argila

Specialiștii recomandă și înlocuirea tradiționalei paste de dinți pe care o cumpărăm din supermarket-uri cu una preparată în confortul propriei locuințe din pulbere de argilă. Aceasta poate fi dizolvată în apă și utilizată în loc de pastă de dinți, sau poate fi combinată cu pulberi de mentă, cimbrișor sau mușețel pentru același scop. O alternativă mai ușoară este folosirea pastelor de dinți naturale, care conțin argilă și extracte de plante, despre care găsiți detalii mai jos.

Mierea

Vă puteți asigura de păstrarea unei igiene corecte a gingiilor prin masarea lor cu miere după fiecare curățare temeinică. Mierea este foarte benefică pentru organism deoarece dispune de efecte antibacteriene și antiseptice puternice care ajută la prevenirea inflamațiilor și la eliminarea riscului de infecție. Folosiți o cantitate mică de miere pentru masarea gingiilor, dar aveți grijă să nu rămână urme de miere pe suprafața dinților deoarece conținutul bogat în glucide poate dăuna pe termen lung sănătății acestora.

Apa sărată

Încercați să procurați de la farmaciile naturiste sau din magazinele online de profil soluții cu apă sărată ce pot fi folosite pentru dezinfectarea gurii și pentru eliminarea plăcii bacteriene care se dezvoltă la nivelul gingiilor și a dinților. Apa sărată poate fi un aliat de nădejde în lupta cu paradontoza deoarece previne inflamația gingiilor și elimină riscul de infecție.

Dacă dispuneți de sare de mare puteți dizolva o linguriță din aceasta într-o cană de apă călduță. După dizolvare vă recomandăm să clătiți gura timp de 30 de secunde, de mai multe ori. Acest proces ar trebui repetat în fiecare zi, imediat după periatul dinților, dimineața și seara.

Alte plante pentru gargară

Vă recomandăm să apelați și la gargară zilnică cu infuzie preparată din plante ce au efecte benefice dovedite asupra organismului. Exemple de astfel de plante utile împotriva efectelor negative ale paradontozei sunt afinul, cimbrișorul, sunătoarea, trandafirul sau coada calului. Toate pot fi zdrobite ori mărunțite și puse la fiert într-o cană de apă, separat. După răcire, lichidul poate fi folosit pentru gargară de mai multe ori pe zi. Plantele enumerate aici dispun de proprietăți anti-inflamatorii și antiseptice care vor ajuta organismul să combată această problemă de sănătate și să grăbească procesul de vindecare.

Produse și suplimente naturiste recomandate

Farmaciile naturiste și magazinele online dedicate sănătății orale locuri excelente în care puteți găsi produse și suplimente naturale eficiente în tratamentul și prevenirea paradontozei. Vă prezentăm în continuare câteva recomandări de produse care au efecte benefice dovedite împotriva paradontozei deoarece ajută la ameliorarea simptomelor și chiar la eliminarea bolii dacă sunt utilizate la timp și corect.

Pastă de dinți cu miere Manuka și propolis

Pasta de dinti cu miere de Manuka si propolisMierea de Manuka are puternice efecte antibacteriene, antivirale, de protejare a țesuturilor și de grăbire a vindecării.

Efectele mierii de Manuka sunt completate de propolis, un antibiotic puternic, cu un conținut bogat în bioflavonoide și antioxidanți. Mai multe detalii…

Propolis cu echinacea spray fără alcool Dacia Plant

Spray propolis si echinacea Dacia PlantConține propolis, echinacea și uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, bergamotă, lămâie, fenicul). Este eficient în dezinfectarea căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, fiind recomandat ca tratament pentru afte bucale, paradontoză, stomatită, gingivită, respirație urât mirositoare, traheite, bronșite, răceli, gripe și viroze respiratorii.

Poate fi folosit și pentru aplicări externe, în tratamentul afecțiunilor cutanate (eczeme, micoze, răni, infecții). Mai multe detalii…

Pastă de dinți cu argilă și argint GennaDent Argentum

Pasta de dinti natural cu argila si argint Gennadent ArgentumPasta de dinți GennaDent Argentum are o formulă complexă, ce combină efectele binefăcătoare ale plantelor cu tehnologia metalelor coloidale. Conține un amestec de argilă activă, extracte naturale de plante (rozmarin, cimbrișor, fenicul, cuișoare, salvie, scorțișoară, coada șoricelului, busuioc, roiniță etc.), argint și cupru coloidal.

Este recomandată în tratamentul și prevenirea gingivitelor și parodontozei, având o puternică acțiune antibacteriană, dezinfectantă și de stimulare a vindecării țesuturilor. Mai multe detalii…

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Având un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase și acid lauric, uleiul de cocos luptă eficient împotriva infecțiilor bacteriene și virale. În cazul parodontozei poate fi folosit pentru clătirea gurii sau pentru aplicări locale. Va grăbi vindecarea țesuturilor prevenind și tratând infecțiile dentare. Mai multe detalii…

Pastă de dinți GennaDent Parodontik

Pasta de dinti naturala pentru parodontoza Gennadent ParodontikGennaDent Parodontik este o pastă de dinți naturală, produsă în România, cu o formulă complexă, bazată pe ingrediente naturale, concepută special pentru tratarea parodontozei, sângerărilor gingivale și respirației urât mirositoare.

Conține argilă, zeolit, oregano, propolis, ulei de susan, mentă, eucalipt, aloe vera, salvie și alte 17 extracte din plante naturale. Are proprietăți remineralizante, antiinflamatoare, protectoare, cicatrizante, antibacteriene, calmează inflamațiile, stimulează imunitatea la nivel local și grăbește vindecarea. Mai multe detalii…

Argilă albastră de Raciu

Argila albastra de RaciuArgila albastră de Raciu are un conținut bogat în minerale și oligoelemente și are efecte foarte bune în tratamente cosmetice, dar și în tratamentul multor boli.

Este utilă și în tratamentul gingivitelor și paradontozei, având un efect de calmare a durerilor, inflamațiilor și ajutând la combaterea infecțiilor. Este disponibilă sub formă de pastă, pudră, granule sau ca ingredient în pastele de dinți destinate tratării parodontozei. Mai multe detalii…

Gel pentru igienă orală cu salvie și propolis

Gel igiena orala cu salvie si propolisEste un gel cu extracte naturale de salvie și propolis. Combinație de salvie și propolis oferă produsului efecte antiseptice, antibacteriene și anti-inflamatoare.

Poate fi folosit ca adjuvant în tratarea parodontozei, pentru grăbirea vindecării după diverse intervenții dentare, dar și pentru prevenirea afecțiunilor dentare. Mai multe detalii…

Sfaturi utile și profilaxie

Dacă doriți să luați atitudine pentru a preveni apariția sau dezvoltare acestei boli, nu ducem lipsă de vești bune, deoarece această boală poate fi evitată prin mici schimbări în stilul de viață. Dezvoltarea gingivitei și, implicit, a paradontozei poate fi prevenită prin adoptarea unei obiceiuri sănătoase în ceea ce privește igiena orală, alături de inspecții medicale periodice.

Elementele de bază ale unei igiene orale corecte sunt următoarele:
– Curățarea în întregime a dinților de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți potrivită pentru mărimea cavității bucale și fără uzură. Asta înseamnă că trebuie să schimbați periuța de dinți o dată la cel mult trei luni de zile pentru a-i menține condiția și capacitatea de a curăța bine.
– Curățarea spațiilor dintre dinți cu ață dentară, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. Această operațiune trebuie făcută cel puțin 1 dată pe zi.

Folosirea aței dentare se impune mai ales în zonele unde dinții sunt apropiați și spațiul dintre ei este foarte mic. De asemenea, trebuie să acordați o atenție foarte mare spațiilor dintre dinți, adică locurilor în care se poate dezvolta placa bacteriană.

Se pot folosi cu încredere și produsele lichide de curățare a gurii prin clătire. Acestea reduc capacitatea bacteriilor de a se înmulți și de a se dezvolta, putând fi utilizate în combinație cu periatul dinților.

Ca rezultat al unei igiene orale precare, dinții ar putea fi acoperiți cu depozite de bacterii care se vor mineraliza cu timpul și se vor transforma în suprafețe tari cunoscute drept tartru. Acesta nu poate fi îndepărtat doar cu periuța de dinți, ceea ce înseamnă că trebuie să vă adresați unui medic specialist care va fi capabil să ofere serviciile de curățare completă a dinților.

De obicei, după ce depozitele de tartru sunt îndepărtate, dinții vor fi lustruiți cu ajutorul unei paste speciale pentru a crea o suprafață netedă ce va avea rolul de a întări dinții în lupta cu tartrul, pe viitor.

Un alt sfat foarte important pe care îl oferă medicii specialiști și pe care trebuie să-l luați în considerare dacă doriți să preveniți această boală este abținerea de la fumat, un obicei care dăunează grav sănătății bucale și care creează condițiile propice pentru dezvoltarea afecțiunii.

În concluzie

Paradontoza este o afecțiune care trebuie luată în serios de fiecare dintre noi. Efectele sale negative pot fi dezastruoase pentru sănătatea noastră și pentru stilul de viață pe care îl conducem, motiv pentru care trebuie să luăm toate măsurile de siguranță pentru a o preveni sau trata cât mai rapid.

Pin It on Pinterest