Aparatele dentare

Dacă suferiți de probleme de aliniere a dinților trebuie să știți că există o varietate de metode prin care aceste afecțiuni pot fi corectate, astfel încât să obțineți zâmbetul perfect pe care vi l-ați dorit dintotdeauna. Una dintre aceste opțiuni se referă la aparatele dentare, acestea fiind extrem de utile pentru persoanele care caută să elimine anumite defecte din naștere sau survenite în urma unor traume.

Foarte mulți medici dentiști vă pot ajuta cu sfaturi legate de cele mai bune metode la care ar trebui să apelați, dar numai un doctor specializat poate să propună și să urmărească corect amplasarea unor aparate dentare de calitate. Acesta va avea grijă să pună întrebările potrivite legate de starea generală de sănătate, să efectueze un examen medical corect asupra danturii și să facă testele necesare pentru a stabili tipul de tratament care vi se potrivește cel mai bine.

Aparatele dentare

În unele cazuri, afecțiunea poate fi remediată și prin intermediul unui aparat temporar sau al unuia care poate fi pus și scos periodic. Pe de altă parte, deși mai rare, există și cazuri în care se impun și diverse intervenții chirurgicale pentru a corecta mușcătura. Cu toate acestea, cele mai multe astfel de situații se rezolvă prin simpla amplasare a aparatelor dentare potrivite.

Tipuri de aparate dentare

Dacă aceasta este soluția corectă pentru problemele dvs., medicul dentist va avea grijă să recomande aparatul potrivit pentru nevoile și bugetul dvs. Depinzând de acești factori, există mai multe tipuri de aparate dintre care veți putea alege, dat fiind faptul că acestea sunt compuse din materiale diferite care pot fi combinate în mai multe feluri.

Toate aparatele dentare de pe piață pot fi grupate în cele patru tipuri de mai jos:

Aparate dentare din metal

Cele mai ieftine tipuri de aparate dentare pentru adulți sunt cele tradiționale, construite în totalitate din metal. Evident, un dezavantaj al acestora este vizibilitatea lor crescută, deci ar fi bine să luați în considerare și să cântăriți acest aspect în funcție de cât de important este pentru dvs.

Aparatele dentare din metal au și un fir subțire care este ținut la locul lui cu ajutorul unor benzi de cauciuc care ajută la punerea presiunii pe dinți și la mutarea lor în locul dorit. Totodată, este important de știut și faptul că aparatele din metal de obicei contribuie la iritarea gingiei și a părții interioare a obrajilor în primele câteva zile sau săptămâni de la montare, dar acest lucru nu se aplică tuturor pacienților.

Va trebui totodată să aveți grijă la modul în care mâncați și să vă feriți de alimentele care se pot lipi de aparat, cum ar fi guma de mestecat sau caramelele. De asemenea, alimentele tari trebuie și ele evitate pentru a nu disloca aparatul.

Aparate dentare din ceramică

Acestea de obicei costă mai mult decât versiunile din metal, dar sunt făcute special pentru a se confunda cu dantura la culoare, făcându-le astfel mult mai puțin vizibile decât cele metalice. De asemenea, puteți alege între legături invizibile din elastic sau din metal alb pentru a reduce vizibilitatea aparatului cât mai mult. Nu înseamnă că acesta nu se va vedea deloc, ci pur și simplu că nu va ieși în evidență la fel de mult ca aparatele dentare din metal.

Un dezavantaj care ar putea să apară este pericolul de decolorare a legăturilor, un risc la care vă supuneți atunci când consumați alimente și băuturi care de obicei pătează dinții, cum ar fi sucurile sau cafeaua. Cu toate acestea, este important să știți că medicul specialist va înlocui legăturile de fiecare dată când ajustează aparatul, lucru care se întâmplă de regulă o dată pe lună. Dacă aveți grijă în legătură cu alimentele care pătează, nu ar trebui să existe astfel de probleme.

Este important de menționat și faptul că aparatele dentare din ceramică sunt mai sensibile decât cele din metal și că se pot rupe sau ciupi cu multă ușurință. Ele necesită, totodată, mai multă mentenanță și mai mult timp pentru instalare decât cele metalice, lucru care crește costul total al tratamentului, precum și timpul pe care îl veți petrece în cabinetul medicului dentist.

Aparate dentare linguale

Acest tip de aparate sunt personalizate astfel încât să se lipească și să se ascundă în spatele danturii pentru a fi complet invizibile. Aparatele dentare linguale reprezintă o soluție excelentă pentru persoanele care nu doresc să-și altereze deloc estetica zâmbetului în perioada destul de lungă în care trebuie să poarte aparatul, dar este și una dintre cele mai scumpe opțiuni, cu un preț care depășește de obicei cu mult costul aparatelor din metal sau ceramică.

Acest preț mai mare este justificat în primul rând de volumul de muncă necesar pentru instalarea și mentenanța lor, iar de obicei este nevoie de un medic specialist foarte bun pentru a se asigura că lucrurile decurg cum trebuie. Mulți medici preferă să nu se implice într-o astfel de operațiune deoarece nu au experiența necesară montării unui astfel de dispozitiv, ceea ce înseamnă că și găsirea unui doctor bun poate fi o provocare pe care trebuie să o luați în considerare.

Aparatele dentare linguale nu funcționează bine pe dinții mici și pot interfera cu modul de folosire a limbii, existând riscul de a cauza chiar și probleme de vorbire sau leziuni în interiorul cavității bucale. Veți avea nevoie, așadar, de o perioadă de ajustare și de practică pentru a putea învăța să le folosiți corect și să evitați aceste probleme.

Aparate dentare invizibile

Aceste aparate dentare sunt cele mai costisitoare dintre toate opțiunile disponibile pe piață deoarece ele sunt practic invizibile și nu prezintă nici riscurile pe care le au aparatele linguale. Aceste aparate funcționează cel mai bine pentru oamenii care nu au probleme semnificative cu dantura, având avantajul foarte mare de a nu fi deloc sesizabile și, mai mult decât atât, nu implică la fel de multe vizite la medicul dentist. Costurile lor depind în mare măsură de complexitatea necesităților dvs., motiv pentru care cel mai bine este să discutați direct cu medicul dentist despre toate posibilitățile pe care le aveți la îndemână.

Aparatele dentare invizibile funcționează prin construcția unor tăvițe mici din cauciuc personalizate pentru dantura dvs. care se poartă mereu cu excepția momentelor în care luați masa sau vă spălați pe dinți. Acest lucru impune schimbarea lor o dată la circa 2 săptămâni pentru a putea muta gradual dinții în poziția dorită.

Aparatele invizibile pot fi inconfortabile la început deoarece aceste tăvițe încep repede să pună o presiune cu care dantura nu este încă obișnuită. După câteva zile însă majoritatea pacienților se obișnuiesc cu ele. Trebuie să respectați cu strictețe recomandările medicului dentist, dat fiind faptul că succesul acestora va depinde de purtarea lor timp de cel puțin 20 de ore în fiecare zi.

Acestea sunt cele 4 tipuri de aparate dentare generale din care veți putea alege atunci când vă hotărâți să încercați această soluție de îndreptare a dinților. Discutați atent cu medicul dentist avantajele și dezavantajele fiecăreia, analizați bugetul de care dispuneți și stabiliți care sunt cele mai bune soluții pentru nevoile danturii dvs., deoarece rareori există două persoane cu aceleași probleme.

Cum funcționează aparatele dentare

La bază, eficiența oferită de aparatele dentare se bazează în primul rând pe capacitatea lor de a aplica o presiune continuă pe o perioadă mai lungă de timp pentru a muta încet dinții într-o anumită direcție și pentru a-i fixa în poziția dorită. O dată ce dantura începe să se miște se va modifica și forma osului, motiv pentru care acest proces este unul de lungă durată.

Aparatele dentare sunt formate din următoarele componente:

Bracketuri

Acestea au forma unor paranteze pătrate mici care se lipesc direct de partea frontală a fiecărui dinte cu un agent special de lipire sau sunt atașate direct benzilor ortodontice. Bracketurile se comportă ca niște mânere care mențin firele arcuite ce mișcă dinții.

Există mai multe tipuri de bracketuri, acestea putând fi confecționate din ceramică, plastic sau oțel. În unele cazuri, aceste componente pot fi plasate și în spatele dinților pentru a fi ascunse vederii, dar cel mai des le putem vedea amplasate în partea frontală.

Benzi ortodontice

Acestea sunt construite din diferite materiale și sunt lipite de dantură cu ajutorul unor substanțe speciale. Ele înconjoară fiecare dinte și oferă astfel o ancoră pentru bracketurile descrise mai sus. Există posibilitatea ca pacienții să aleagă benzi ortodontice transparente care sunt mai estetice din punct de vedere cosmetic, dar acestea sunt de obicei mult mai scumpe decât cele din metal care se văd foarte ușor. În orice caz, decizia finală este luată nu doar în urma bugetului alocat, ci și a concluziilor pe care medicul specialist vi le oferă în urma examinării.

Separatoare

Separatoarele sunt plasate între dinți și au rolul de a crea un spațiu mic ce va permite plasarea benzilor ortodontice.

Fire arcuite

Firele arcuite se atașează de bracketuri și funcționează ca niște șine care ghidează mișcarea dinților. Aceste componente pot fi construite din metal sau din plastic transparent, în funcție de tipul aparatului dentar pe care îl alegeți.

Legături

Legăturile sunt inele mici din cauciuc sau fire subțiri de metal care asigură legătura dintre firele arcuite și bracketuri. Acestea pot fi și ele, la rândul lor, transparente, din metal sau de diferite culori.

Arcuri

Arcurile pot fi plasate pe firele arcuite între bracketuri cu scopul de a trage, împinge, deschide sau închide spațiile dintre dinți, în funcție de rezultatul final care se vrea atins.

Informații și întrebări frecvente legate de aparatele dentare

În această secțiune adunăm și răspundem la o serie de întrebări, îngrijorări și nelămuriri pe care cei mai mulți pacienți le au înainte de a decide dacă aparatele dentare reprezintă cu adevărat soluția potrivită pentru problemele cu care se confruntă.

Cât timp se poartă un aparat dentar?

Timpul necesar pentru mutarea danturii dintr-o poziție în alta diferă de la o persoană la alta, astfel încât nu putem să știm cu siguranță care va fi durata de timp necesară în cazul dvs. Ea depinde în primul rând de severitatea problemei, de spațiul disponibil în cadrul danturii dvs., de distanța pe care dinții trebuie să o parcurgă, de sănătatea generală a danturii, gingiei și osului, dar și de cât de bine se urmează instrucțiunile medicului pe toată durata tratamentului.

În medie, însă, o dată ce aparatele dentare sunt montate, ele trebuie purtate între 1 și 3 ani. După ce acestea sunt îndepărtate, cei mai mulți pacienți vor trebui să mai poarte un aparat temporar în următoarele 6 luni, iar această perioadă poate fi urmată de mai mulți ani în care se impune purtarea unor aparate speciale în timpul somnului.

Cât de des trebuie să mă prezint la medic în timpul tratamentului?

Acest lucru diferă de la pacient la pacient, dar de cele mai multe ori vizitele medicale trebuie să fie lunare sau chiar și mai dese pentru a vă asigura că aparatul dentar își face treaba corect și aplică presiunea potrivită la nivelul danturii. Pentru a crea o presiune mai mare, medicul va face constant modificări și ajustări la firele, arcurile și benzile folosite în cadrul aparatului.

Există senzații de durere?

Unele ajustări pe care medicul dentist le va face de-a lungul tratamentului vor provoca cu siguranță senzații de amorțeală la nivelul cavității bucale, de durere temporară sau pur și simplu vor crea un disconfort care de obicei dispare destul de rapid. Atunci când este nevoie, medicul va avea grijă să utilizeze anestezic local sau să recomande medicamente împotriva durerii ce pot fi cumpărate din farmacii.

Dacă experimentați constant dureri după fiecare ajustare a aparatului dentar vă recomandăm să discutați cu medicul dentist despre acest aspect pentru a putea găsi împreună soluțiile cele mai potrivite.

În ce mod influențează vârsta succesul acestui tratament?

Procesul mecanic care face posibilă mișcarea danturii cu ajutorul aparatelor dentare este la fel la orice vârstă. Din acest motiv beneficiile oferite de acest tratament sunt prezente atât la copii cât și la adulții care doresc să-și îmbunătățească estetica danturii. Principala diferență dintre tratamentele la copii și cele la adulți este legată de faptul că anumite corecții la adulți vor necesita o perioadă mai lungă de timp pentru că osul nu mai crește o dată ce ați depășit perioada adolescenței.

Sfaturi și recomandări utile

Presupunând că ați luat deja decizia de folosi un aparat dentar (indiferent de tipul ales), este important să știți la ce lucruri trebuie să vă așteptați pentru a nu avea surprize și pentru a ști ce trebuie să faceți.

Asigurați-vă că dinții sunt curați

Dacă dantura dvs. nu este suficient de curată atunci când vă prezentați la medic pentru începerea acestui proces, doctorul va trebui să curețe mai întâi dinții cu o pastă specială, astfel încât aparatul să poată fi cimentat corect pe dantură. Dacă aveți posibilitatea, vă recomandăm să programați din timp o sesiune de curățare profesională a dinților, care ar trebui efectuată cu câteva zile înainte de începerea procesului de montare a aparatului.

Este important ca dantura să fie lipsită de placă dentară și să existe cât mai puține impurități care ar putea interveni într-un fel sau altul cu acest proces.

Discutați cu medicul dentist

Înainte ca medicul să înceapă efectiv procesul de montare a aparatului dentar, asigurați-vă că înțelegeți corect diferențele dintre toate tipurile de aparate pe care le aveți la dispoziție și modul în care fiecare dintre acestea vă afectează dantura. Medicul va face recomandările pe care le consideră potrivite în urma unor analize a danturii, dar decizia finală va fi influențată, într-o oarecare măsură, de buget și preferințele dvs. personale.

Așteptați-vă la disconfort

Vă puteți aștepta la o senzație neplăcută în perioada imediat următoare montării aparatului. Dinții ar putea deveni mai sensibili, iar aparatul poate cauza dureri în interiorul cavității bucale, mai ales că organismul dvs. va avea nevoie de timp pentru a se obișnui cu musafirul neașteptat care va fi prezent un timp destul de îndelungat.

Aveți grijă la alimentație

Vă recomandăm să vă axați pe consumul de alimente moi și ușor de mestecat, cum ar fi supe, paste sau banane, în primele zile de după montarea aparatului. Dieta dvs. trebuie să fie ferită pe cât posibil de mâncărurile care se pot lipi de aparat din cauza compoziției lor sau de cele care îl pot mișca într-un fel sau altul din cauza durității lor.

Folosiți medicamente pentru durere

Totodată, puteți lua în considerare și posibilitatea de a folosi anumite medicamente împotriva durerii care să vă ajute la suportarea mai ușoară a acestei perioade de ajustare. Dacă experimentați un disconfort major și dureri care nu trec cu medicamente, vă recomandăm să discutați cu medicul dentist pentru a cere o opinie și pentru a stabili eventuale metode de tratament.

Aveți grijă la periatul dinților

Deși de obicei se recomandă curățatul danturii cu periuța de două ori pe zi, atunci când purtați un aparat dentar ar fi bine să periați dinții după fiecare masă, chiar și după orice gustare ocazională. Acest lucru va ajuta la eliminarea particulelor de mâncare care pot rămâne prinse în interiorul aparatului și care, în timp, pot duce la crearea diferitelor probleme. Folosiți o periuță de dinți moale sau o periuță electrică de calitate pentru a vă asigura că nu afectați în vreun fel integritatea aparatului.

Nu neglijați nici folosirea aței dentare

Dacă nu o faceți deja, includeți în obiceiurile zilnice de igienă și utilizarea aței dentare pentru a elimina resturile de mâncare ce rămân, în mod inevitabil, prinse în locuri mici în care periuța de dinți nu are acces. Curățați bine zona de sub firele aparatului și eventualele spații dintre dinți.

Utilizați apa de gură

Cereți recomandările medicului dentist pentru a folosi apa de gură potrivită pentru nevoile dvs. Utilizarea ei este o parte importantă din procesul de igienă pentru că permite eliminarea resturilor de mâncare ce nu pot fi atinse de periuța de dinți și oferă în același timp o senzație de prospețime cavității bucale.

Nu vă speriați de mișcarea dinților

Fără îndoială că medicul dentist vă va preveni cu privire la acest lucru, dar este important să vă și așteptați la mișcări ale dinților în timpul tratamentului și să nu vă speriați când simțiți că aceștia se deplasează. Pentru a se muta dintr-o poziție în alta ei trebuie mai întâi să scape de poziția lor actuală. Ulterior, osul se va solidifica în jurul lor și dinții vor deveni din nou de nemișcat.

Nu uitați să zâmbiți

O problemă psihologică cu care se confruntă multe persoane care poartă aparat dentar este și această frică de a zâmbi larg sau tendința de a ascunde prezența dispozitivului. Rețineți însă că un aparat dentar nu este deloc rușinos și nu trebuie să fiți complexați de faptul că oamenii îl observă. Un aparat este imposibil de ascuns pentru o perioadă lungă de timp, motiv pentru care cel mai sănătos lucru pe care îl puteți face este să înfruntați direct această frică pentru a o învinge mai ușor.

Concluzie

Dacă luați în considerare posibilitatea de a vă monta un aparat dentar aveți la dispoziție, după cum puteți vedea, o multitudine de opțiuni. Este foarte important să alegeți cea mai bună soluție pentru nevoile dvs. Nu vă grăbiți să luați această decizie fără să vă consultați în prealabil cu un medic dentist. Puteți chiar cere recomandări de la prieteni sau persoane cunoscute care au trecut prin acest proces înainte de dvs. ca să descoperiți sfaturi utile din experiența lor și să vă pregătiți psihologic pentru toate încercările pe care va trebui să le depășiți.

Pin It on Pinterest