Tot ce trebuie să știi despre apa de gură

Chiar dacă nu funcționează drept un înlocuitor pentru îngrijirea corespunzătoare a dinților prin utilizarea periuței de dinți sau a aței dentare, este important de știut faptul că apa de gură poate fi de un real ajutor pentru îmbunătățirea rutinei de igienă dentară. La fel ca și ața dentară, apa de gură are capacitatea de a atinge și curăța zone care nu sunt ușor accesibile cu o periuță, motiv pentru care recomandăm folosirea acestei opțiuni dacă doriți să nu neglijați niciun aspect din igiena cavității bucale.

Apa de gura imbunatateste sanatatea orala

Apa de gură are capacitatea de a oferi utilizatorilor o senzație puternică de împrospătare și învigorare la nivelul cavității bucale, eliminând temporar respirația urât mirositoare și senzația de uscăciune, dar beneficiile sale nu se opresc aici. Aflați în continuare mai multe detalii despre cum puteți alege apa de gură potrivită nevoilor dvs. și cum trebuie să o folosiți pentru a beneficia de efectele acesteia.

Originea apei de gură

Studiile științifice din domeniu atestă faptul că utilizarea apei de gură este o practică străveche, folosită sub diverse forme de mai multe popoare în mai multe părți ale lumii, de mii de ani. Mai precis, primele informații cu privire la această practică datează încă din anii 2700 înainte de Hristos.

Multe societăți antice, inclusiv egiptenii, chinezii, grecii sau romanii utilizau apa de gură cu scopul de a elimina, în primul rând, respirația urât mirositoare. Ingredientele utilizate pentru acest proces variau foarte mult, dar erau aproape în totalitate ineficiente. Mai mult decât atât, substanțele utilizate puneau în pericol sănătatea și rezistența dinților, având astfel efecte adverse puternice care nu erau însă cunoscute la acea vreme. Câteva exemple de asemenea ingrediente sunt fructele, mierea, smirna sau florile uscate, dar există dovezi conform cărora înaintașii noștri utilizau și alte ingrediente mai puțin plăcute la gust, cum ar fi urina.

Abia în secolul al XVII-lea omul de știință Anton van Leeuwenhoek a descoperit că placa dentară este compusă din organisme vii care putea fi eliminate cu ajutorul alcoolului și a oțetului. Acesta a fost unul dintre momentele care au revoluționat complet calitatea și eficiența apei de gură.

Mergând încă 100 de ani pe firul istoriei, ajungem în anii 1800, când profesorul de origine germană Harald Loe a reușit să arate cum clorhexidina luptă foarte eficient împotriva plăcii dentare. Această descoperire a dus la crearea primelor produse antiseptice destinate igienei dentare create de un cercetător german. Produsul a devenit disponibil în masă, pe teritoriul Germaniei și nu numai, încă din anii 1800 și se mai vinde încă și în zilele noastre.

Apa de gură modernă

Produsele de igienă orală, așa cum ne sunt cunoscute astăzi, au fost dezvoltate în anii 1800. Apa de gură a fost produsă în masă și pentru comercializare la sfârșitul anilor 1800. Majoritatea formulelor conțineau alcool pentru stabilizarea formulei, dar astăzi, există produse alternative cu proprietăți anti-bacteriene ce nu au nevoie de alcool (de exemplu cetylpyridinium chloride – CPC). CPC se gaseste în multe produse de îngrijire orală. Capacitatea de a lupta împotriva germenilor care cauzează placa dentară și probleme ale gingiilor depinde de formulă.

Controlul calității este un pas critic încă din primele stadii ale procesului de fabricație, dar este efectuat de mai multe ori pe parcursul întregului proces. De obicei, controlul calității este făcut în fabrică de muncitori specializați care inspectează amănunte precum calitatea sticlei, nivelurile de umplere, așezarea etichetei sau modul de închidere a sticlei.

Contaminarea cu microbi este și ea ținută sub control în timpul procesului de fabricație și de îmbuteliere, astfel încât produsul care ajunge la consumatorul final să dispună de toate calitățile promise.

Compoziția apei de gură

În general, apa de gură este compusă din diluanți, agenți antibacterieni, săpun, coloranți și diferite arome. Principalul ingredient rămâne, evident, apa, aceasta regăsindu-se în mai mult de 50% din întreaga formulă.

Apa utilizată în compoziția produsului este tratată în mod special cu scopul de a elimina particulele și ionii care pot avea un impact asupra aromelor utilizate. Apa care trece prin acest proces este cunoscută și sub numele de apă deionizată, iar sursele din care provine aceasta diferă în funcție de zonă și producător (fântâni subterane, lacuri, râuri etc).

Alcoolul este un alt diluant utilizat în crearea apei de gură, având de regulă o contribuție de până la 20% în cadrul formulei. Deși primele produse comercializate în urmă cu 150-200 de ani foloseau alcool în cantități foarte mari, astăzi utilizarea lui este restrânsă de regulile guvernamentale și de dorințele consumatorilor.

În compoziția apei de gură mai regăsim și o mulțime de agenți antibacterieni, care includ ingrediente precum fenoli, timol, salol, acid tanic, hexaclorafen, timolii clorurați și compuși cuaternari de amoniu. Aceștia sunt utilizați în diferite combinații pentru a obține oferi efectele benefice pe care ne dorim cu toții să le obținem din utilizarea acestor produse.

În comerț veți descoperi cu siguranță și produse care conțin ingrediente naturale, iar cele mai frecvent utilizate în compoziția acestor produse sunt următoarele: sanguinaria, echinacea, gențiana, vitamina C sau aloe vera. Producătorii care utilizează aceste ingrediente naturale au în primul rând în minte dorința de a oferi utilizatorilor senzația de prospețime pe care o apreciem cu toții atunci când utilizăm aceste produse.

Nu în ultimul rând, culoarea și gustul apei de gură sunt create cu scopul de a face produsele mai atrăgătoare pentru utilizator. Desigur, gustul este simțul care este cel mai puternic afectat de utilizarea apei de gură, motiv pentru care regăsim pe lista de ingrediente substanțe precum mentă, mentol, salicitat de metil sau eugenol. Acestea au rolul de a oferi produsului un gust apreciat de papilele gustative fără să dăuneze efectelor benefice pe care le are apa de gură împotriva bacteriilor.

Tipuri de apă de gură

Varietatea acestor produse a cunoscut o creștere semnificativă în ultimele decenii, astăzi fiind disponibile pe piață diferite tipuri de apă de gură, concepute pentru diferite nevoi și situații. Vorbind în termeni generali, există două tipuri de apă de gură: cea cosmetică și cea terapeutică.

Apa de gură cosmetică

Apa de gură cosmetică are capacitatea de a controla temporar respirația urât mirositoare și de a lăsa în urmă un gust plăcut, dar nu are nici o aplicație chimică sau biologică dincolo de aceste beneficii temporare. Spre exemplu, dacă un produs nu ucide bacteriile care stau la baza dezvoltării mirosurilor neplăcute, atunci acesta este considerat ca având rol cosmetic.

Apa de gură terapeutică

Apa de gură terapeutică, pe de altă parte, are ingrediente active care au rolul de a controla și reduce condiții precum respirația urât mirositoare, gingivita, placa sau deteriorarea dinților. Aceste ingrediente, așadar, au capacitatea de a elimina permanent (sau cel puțin pentru perioade lungi de timp) problemele enumerate mai sus, motiv pentru care sunt recomandate de medicii dentiști în cadrul anumitor tratamente.

Afecțiuni împotriva cărora poate fi folosită apa de gură

Există mai multe condiții sau afecțiuni care pot fi tratate sau combătute cu ajutorul apei de gură, iar pe cele mai importante dintre acestea le vom enumera în această secțiune, astfel încât să știți la ce beneficii să vă așteptați.

Respirația urât mirositoare

Este primul lucru pe care cu toții dorim să-l combatem atunci când utilizăm apa de gură. Respirația urât mirositoare este provocată în primul rând de substanța numită sulfur volatil, sau mai precis de compuși ai acestei substanțe care ajung în interiorul cavității bucale printr-o varietate de surse (mâncare, placă dentară sau bacterii asociate cu boli ce afectează sănătatea orală).

Apa de gură cu rol cosmetic va funcționa foarte bine în mascarea temporară a respirației urât mirositoare, dar nu atacă bacteria care stă la baza acestei condiții. Pe de altă parte, dacă utilizați apa de gură cu rol terapeutic, aceasta va lupta cu sursa problemei datorită efectelor antimicrobiene pe care îi are, oferind astfel rezultate bune pe termen lung.

Apa de gură terapeutică are această capacitate deoarece conține ingrediente precum clorhexidina, dioxidul de clor, clorură de cetilpiridiniu sau uleiuri esențiale, toate aceste substanțe lucrând activ la eliminarea bacteriilor bucale care stau la baza respirației urât mirositoare. Alți agenți utilizați în apa de gură cu scopul de a inhiba compușii ce provoacă mirosul urât sunt săruri de zinc, cetonă, terpenă și iononă.

Placa dentară și gingivita

Ingredientele active enumerate mai sus și pe care le regăsim în compoziția apei de gură terapeutice s-au dovedit capabile să reducă efectele negative pe care placa dentară și gingivita le au asupra organismului. Mai mult decât atât, atunci când apa de gură este combinată cu utilizarea periuței de dinți și a aței dentare, studiile au arătat că dezvoltarea acestor probleme de sănătate este mult îngreunată și chiar oprită, motiv pentru care medicii dentiști recomandă adeseori folosirea apei de gură împotriva celor două afecțiuni.

Descompunerea dinților

Ingredientele speciale, care eficientizează procesul de mineralizare a danturii, pot fi găsite și în compoziția apei de gură, ceea ce înseamnă că utilizarea acestui produs de igienă orală pe o perioadă lungă de timp și în mod constant va asigura o rezistență mai mare a danturii și va împiedica deteriorarea ei. Studiile de specialitate au arătat că acest beneficiu este în special vizibil în cazul copiilor.

Senzații de durere

Apa de gură este foarte eficientă și împotriva senzațiilor de durere pe care le puteți resimți în interiorul cavității bucale dintr-o varietate de motive. Produsele care oferă acest beneficiu conțin de cele mai multe ori anestezice locale precum lidocaină, benzocaină sau fenol. Puteți utiliza astfel aceste produse pentru ameliorarea durerilor de dinți sau a celor provocate de alte afecțiuni.

Îngălbenirea dinților

Dacă neglijați procesul de igienă dentară pentru o perioadă suficient de lungă de timp, veți observa că dinții vor începe să capete o nuanță de culoare galbenă, lucru care afectează sănătatea întregii cavități bucale, precum și aspectul estetic al zâmbetului dvs.

Din aceste motive vă recomandăm să luați în calcul utilizarea apei de gură care conține carbură de peroxid sau peroxid de hidrogen pe lista de ingrediente, deoarece aceste substanțe contribuie activ la albirea dinților.

Studiile de specialitate au arătat că 12 săptămâni continue de folosire a apei de gură ce conține 1.5% – 2% din aceste ingrediente au fost suficiente pentru eliminarea completă a culorii neplăcute pe care dantura neglijată o afișează în mod normal.

Xerostomia

Xerostomia reprezintă reducerea cantității de salivă utilizată de membranele mucoase orale. Dat fiind faptul că lipsa salivei crește riscul de apariție a cariilor, vă recomandăm să apelați la o apă de gură care conține fluorură și nu dispune de alcool pe lista ingredientelor, deoarece acesta din urmă are capacitatea de a usca cavitatea bucală.

Xerostomia este prevenită deoarece apa de gură conține enzime, derivați de celuloză și/sau mucine animale, ingrediente care pot mima compoziția salivei și pot ușura astfel simptomele provocate de această afecțiune.

Care este cea mai bună apă de gură

După cum puteți vedea din acest articol, este important să găsim cea mai bună apă de gură, care, prin ingredientele conținute și efectul acestora, se potrivește cel mai bine situației noastre și afecțiunilor pe care vrem să le tratăm. Vă prezentăm mai jos câteva recomandări de astfel de produse.

Apă de gură Dentaid Perio-Aid Intensive Care 500 ml, 0.12 clorhexidină

Apa de gura Dentaid Perio-Aid pentru boli parodontale cu clorhexidinaDentaid Perio-Aid Intensive Care este o apă de gură cu un puternic efect antibacterian, oferit de cele 2 ingrediente speciale conținute: clorhexidina (CHX) și clorura de cetilpiridiniu (CPC).

Este recomandată pentru tratamentul bolilor parodontale, dar și persoanelor care au avut diferite intervenții chirurgicale (implanturi dentare, extracții etc.) sau care nu sunt în măsură să efectueze un periaj dentar corect. Mai multe detalii…

Apă de gură Dentaid Desensin Repair Mouthwash 500 ml, pentru dinți sensibili

Apa de gura Desensin Repair Mouthwash 500 ml DentaidApa de gură Desensin are o formulă bazată pe nanoparticule de hidroxiapatită, concepută special pentru a repara smalțul dentar și pentru a ameliora durerile asociate sensibilității dentare.

Hidroxiapatita este un element natural al dintelui, iar prezența acestor nanoparticule oferă apei de gură Desensin o bună compatibilitate cu smalțul dinților. Apa de gură Desensin aderă la suprafața dinților, etanșând tuburile dentinale expuse și creând un strat de protecție împotriva stimulilor externi care cauzează durere. Mai multe detalii…

Apă de gură Dentaid Xeros mouthwash, 500 ml, pentru gură uscată (xerostomie)

Apa de gura XEROS mouthwash 500 ml DentaidApa de gură Xeros Dentaid este destinată utilizării zilnice și este recomandată persoanelor care suferă de gură uscată (xerostomie).

Utilizarea după periajul dentar curăță depunerile de pe dinți și oferă în același timp o hidratare și lubrifiere a cavității bucale. Mai multe detalii…

Apă de gură Marvis Strong Mint 120ml

Apa de gura Marvis Strong Mint 120 mlMarvis este o marcă italiană de produse de calitate destinate igienei dentare. Apa de gură Marvis Strong Mint are o formulă concentrată, destinată neutralizării respirației urât mirositoare și eliminării bacteriilor din cavitatea orală.

Are o formulă delicată, ce conține xylitol și extract de propolis, care acționează eficient pentru protejarea sănătății dinților și gingiilor. Mai multe detalii…

Comprimate anti-bacteriene apă de gură Mirage Dental Thymol

Comprimate anti-bacteriene apa de gura Mirage Dental ThymolThymolul este un extract natural concentrat din ulei de cimbru, care oferă puternice efecte antibacteriene și antiseptice. Este un ingredient frecvent în produsele destinate igienei orale.

Comprimatele Mirage Dental Thymol sunt solubile în apă și pot fi folosite ca atare pentru a prepara o apă de gură cu un ușor efect antibacterian sau pot fi folosite cu un irigator bucal. Mai multe detalii…

Sfaturi utile pentru folosirea apei de gură

Dacă vă întrebați care este ordinea pe care ar trebui să o respectați atunci când vine vorba despre folosirea periuței, a aței dentare și a apei de gură, răspunsul este destul de simplu: depinde de preferințele dvs. personale. Unii producători, însă, recomandă folosirea apei de gură imediat după utilizarea periuței sau a aței dentare, pentru a finaliza procesul de igienizare care oferă o respirație frumos mirositoare.

Vă recomandăm să țineți cont de câteva sfaturi legate de utilizarea acestor produse, astfel încât să obțineți beneficiile pe care le urmăriți fără să vă expuneți la pericole inutile. Iată care sunt aceste recomandări:

Respectați instrucțiunile producătorilor

Utilizați apa de gură conform indicațiilor de pe ambalaj, de fiecare dată. Aceste indicații se referă de obicei la doza folosită, la numărul de utilizări zilnice, la timpul pe care trebuie să-l petreceți cu lichidul în interiorul cavității bucale etc. Este important să rețineți că efectele benefice nu se dublează o dată cu doza folosită, astfel încât este cel mai bine să respectați instrucțiunile producătorului.

Cumpărați doar de la vânzători autorizați

Cumpărați produse doar din farmacii sau din magazinele online de profil, evitând achiziția lor prin intermediul unor terțe părți care nu dispun de autorizare din partea producătorului. În acest fel vă asigurați că produsele pe care le cumpărați vor fi de calitate și nu vă expun la anumite riscuri pentru sănătatea organismului.

Nu renunțați la periuța de dinți și ața dentară

Utilizarea apei de gură nu înlocuiește alte acțiuni de igienă dentară, respectiv folosirea periuței de dinți sau a aței dentare. În schimb, apa de gură funcționează ca un adjuvant în procesul de curățare a dinților, oferind beneficii adiționale pe care nu le obțineți prin metode.

Chiar dacă vă gândiți că ar fi o idee bună să începeți utilizarea apei de gură, nu neglijați câtuși de puțin celelalte metode de igienă dentară dacă doriți să vă protejați complet de efectele negative pe care bacteriile le provoacă în organism.

Faceți gargară minim 30 de secunde

Deși timpul pentru gargară indicat de producător poate să difere în funcție de produs, recomandarea generală este de circa 30 de secunde. O perioadă mai scurtă nu va fi suficientă pentru a permite ingredientelor să atace bacteriile din interiorul cavității bucale, iar o perioadă mai lungă crește riscul de înghițire.

Folosiți apa de gură după masă

După utilizarea apei de gură, vă recomandăm să evitați pe cât posibil consumul de băuturi sau alimente, deoarece eficiența lichidului va fi mult diminuată. De asemenea, pentru creșterea eficienței apei de gură și pentru eliminarea mai rapidă a mirosurilor neplăcute, vă recomandăm să evitați cât mai mult posibil fumatul și consumul de băuturi alcoolice.

Aveți grijă cu apa de gură în preajma copiilor mici

Este important să țineți cont și de faptul că apa de gură nu este recomandată copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani, deoarece există pericolul ca aceștia să înghită din greșeală lichidul, acțiune care ar putea duce la probleme precum senzații de greață, vomă sau intoxicare. Intensitatea acestor probleme de sănătate va depinde în mare măsură de procentul de alcool conținut de către produsul în cauză.

Dacă vă îngrijorează posibilitatea ca cei mici să înghită apa de gură, puteți începe prin exersarea cu apă normală. Desigur, puterea exemplului este cea mai importantă, astfel încât vă sfătuim să faceți tot posibilul pentru a-i acompania atunci când trec prin acest proces.

Informați-vă corect și evitați așteptările nerealiste

Vă recomandăm să nu vă așteptați ca apa de gură să fie capabilă de eliminarea cauzelor care provoacă diverse afecțiuni. Un exemplu bun în acest sens ar fi răceala, care nu este prevenită în ciuda faptului că produsele care conțin substanțe antiseptice atacă și distrug bacteriile care stau în interiorul cavității bucale.

Virușii care provoacă această problemă de sănătate sau altele conexe nu pot fi înlăturați cu ajutorul apei de gură, deși brandurile care comercializau astfel de produse înainte de anii ’70 susțineau în campaniile publicitare acest lucru.

Stabiliți scopul pentru care doriți să utilizați apa de gură

Alegeți apa de gură în funcție de scopul principal pe care vă doriți să-l atingeți. Dacă urmăriți în primul rând reîmprospătarea respirației, asigurați-vă că produsul pe care îl cumpărați are clorura de cetilpiridiniu și clorura de zinc pe lista ingredientelor principale, dat fiind faptul că aceste două substanțe asigură un efect de prospețime mai îndelungat. Pentru efecte terapeutice mai puternice vă recomandăm produsele care conțin cetilpiridiniu sau uleiuri esențiale.

Posibile efecte secundare ale apei de gură

La fel ca în cazul oricărui produs consumat în masă, există unele efecte secundare posibile de care trebuie să ținem cont înainte de a utiliza acest produs. Toate informațiile sunt disponibile pentru fiecare produs în parte pe eticheta aplicată de către producător, motiv pentru care este recomandat să citești cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj.

Exemple de asemenea riscuri pot fi dureri de stomac ce apar atunci când apa de gură este înghițită, decolorarea dinților, apariția unor pete pe suprafața dinților sau dezvoltarea de ulcere.
Aceste riscuri sunt însă foarte mici și aproape inexistente atunci când produsele sunt utilizate conform instrucțiunilor furnizate de producător, motiv pentru care vă recomandăm să citiți cu atenție indicațiile de pe eticheta produsului și să nu lăsați apa de gură nesupravegheată în preajma copiilor cu vârsta mai mică de 6-7 ani.

Mai există riscul ca unii oameni să sufere de iritare în interiorul cavității bucale imediat după utilizarea acestor produse, o problemă cauzată cel mai des de conținutul de alcool și de condițiile de sănătate pe care unii dintre noi le avem. În cazul în care experimentați această problemă vă recomandăm să vă prezentați pentru un control de rutină la un medic dentist care poate evalua starea de sănătate a cavității bucale și care poate oferi sfaturi utile pentru remedierea problemei pe care o întâmpinați.

Un alt lucru foarte important pe care ar trebui să-l aveți în vedere este faptul că apa de gură nu cauzează în niciun fel cancer oral, în ciuda unor afirmații pe care s-ar putea să le întâlniți în mediul online. Dacă îngrijorările dvs. persistă, însă, vă sfătuim să discutați cu un medic specialist care vă poate da mai multe informații legate de acest subiect.

La ce să ne așteptăm în viitor

Industria produselor destinate igienei dentare a progresat foarte mult în ultimii ani, iar viitorul ne pregătește în continuare nenumărate momente revoluționare care vor îmbunătăți și eficientiza modul de acțiune al acestor produse.

Datorită avansurilor tehnologice continue din domeniul chimic, apa de gură a viitorului va dispune cu siguranță de funcții mai multe și mai eficiente pentru sănătatea noastră dentară. În trecut, aceste produse aveau rolul principal de a reîmprospăta respirația. Între timp, ele au evoluat în produse care protejează dinții, iar azi apa de gură nu doar că luptă cu respirația urât mirositoare, ci contribuie activ și la albirea dinților, fiind de un real ajutor în combaterea problemelor dentare precum cariile sau gingivita.

Tehnologia care nu încetează să evolueze va fi cu siguranță folosită în viitorul apropiat pentru a face apa de gură și mai eficientă. Spre exemplu, oamenii de știință au descoperit deja un compus numit p1025 care se atașează de dinte și previne dezvoltarea naturală a bacteriilor. Utilizarea acestui compus ar putea însemna dispariția completă a riscului de dezvoltare a cariilor.

O altă inovație din domeniu dă speranțe oamenilor de știință că va reuși să ucidă definitiv bacteriile care cauzează apariția cariilor și a mirosurilor neplăcute. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită unei bacterii ”benefice” care are rolul de a lupta împotriva celor ”negative” care ne atacă organismul într-un fel sau altul. În viitorul apropiat, cel mai probabil că această bacterie va fi adăugată în compoziția apei de gură pentru a asigura o protecție extraordinară a cavității bucale.

Concluzie

După cum ați putut vedea pe parcursul acestui articol, argumentele în favoarea utilizării apei de gură sunt numeroase, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare includerea produselor potrivite cu nevoile dvs. în rutina de igienă dentară.

Este important să nu uităm ca nici o apă de gură nu poate înlocui o igienă orală regulată, ce include periajul zilnic (de 2 ori pe zi) și folosirea aței dentare. Așa că, chiar dacă folosiți apa de gură conform recomandărilor medicului stomatolog, asigurați-vă că urmați o bună igienă orală pentru menținerea sănătății orale și a unui zâmbet sănătos și strălucitor.

Alte surse de informații utile:
www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/mouthrinse
www.1800dentist.com/all-about-mouthwash/
www.encyclopedia.com/medicine/anatomy-and-physiology/anatomy-and-physiology/mouthwash
www.panoramadental.net/all-about-mouthwash/
www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/selecting-dental-products/article/common-questions-about-mouthwash-0513
www.yellowpages.ca/tips/5-little-known-facts-about-mouthwash/

Pin It on Pinterest