Implantul dentar

Implanturile dentare reprezintă în acest moment cea mai modernă și cea mai eficientă (pe termen lung) metodă de înlocuire a dinților pierduți. În ciuda îmbunătățirii sănătății orale în țările dezvoltate, încă există milioane de persoane adulte care suferă de pierderea dinților, datorită cariilor dentare, bolilor parodontale sau accidentelor.

Timp de mulți ani, singurele opțiuni de tratament disponibile pentru persoanele adulte cu dinți lipsă au fost protezele și punțile dentare, însă în prezent implanturile dentare reprezintă cea mai bună soluție. Vă oferim în continuare informații detaliate despre implanturile dentare și tot ceea ce presupun aceste operații moderne de estetică dentară.

Implantul dentar

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt suporturi din metal care sunt poziționate chirurgical în osul maxilar, imediat sub gingii. După ce acestea sunt poziționate corect, dentistul poate lucra la înlocuirea dinților pierduți cu unii noi, folosind posturi și cadre care au rolul de a susține lucrarea.

Datorită faptului că implanturile dentare sunt practic lipite de maxilarul pacientului, ele oferă un suport stabil pentru dinții artificiali, care nu vor aluneca și nu se vor mișca în interiorul cavității bucale după finalizarea lucrării. Acest lucru este foarte important deoarece dinții artificiali trebuie să se comporte exact ca dinții naturali în activitățile zilnice precum consumul alimentelor sau vorbitul.

Tipuri de implanturi dentare

În prezent, Organizația Americană de Sănătate (American Dental Association) recomandă două tipuri de implant dentar ca fiind cele mai sigure și cele mai populare printre pacienții nord-americani:

Implanturi endosteale

Acestea sunt plasate chirurgical direct pe osul maxilarului și necesită un timp de așteptare după prima intervenție pentru ca țesutul gingiei să se vindece. După această perioadă de așteptare se impune o a doua operație pentru a conecta un post metalic nou la implantul original. În ultimă fază se mai face o intervenție pentru plasarea dinților artificiali și atașarea lor de acest post metalic.

Implanturi subperiostale

Acestea sunt formate dintr-un cadru de metal ce dispune deja de posturile necesare și care este fixat pe maxilar chiar sub țesutul gingival. Pe măsură ce gingiile se vindecă în urma operației, rama se fixează tot mai bine. Posturile cadrului ies prin gingii și permit atașarea rapidă și sigură a dinților artificiali.

Avantajele implantului dentar

Trebuie menționat faptul că implanturile dentare reprezintă cea mai bună metodă de înlocuire a dinților pierduți, dar sunt și cea mai scumpă alternativă. Totuși, deși prețul poate părea foarte mare, acesta se amortizează în timp, iar implanturile pot fi considerate o investiție pe termen lung cu multiple avantaje.

Reprezintă este cea mai bună alternativă la dinții naturali

Datorită faptului că sunt puternici și stabili, dinții artificiali puși prin intermediul implantului dentar dispun de toate avantajele furnizate de un dinte natural. Aceștia se vor simți, vor arăta și vor funcționa exact ca dinții care, dintr-un motiv sau altul, au fost înlocuiți. Alte soluții pentru înlocuirea dinților naturali, cum ar fi protezele dentare sau alte structuri asemănătoare, pot conduce în timp la deteriorarea osului și pot afecta negativ activitățile zilnice, cum ar fi mâncatul, zâmbetul, vorbitul etc.

Este durabil

Dacă vă doriți o investiție bună pe termen lung în sănătatea danturii dvs., implantul reprezintă cea mai bună opțiune pe care o puteți alege, datorită durabilității și rezistenței sale. De regulă, cele mai multe dintre opțiunile disponibile de înlocuire a dinților naturali rezistă între 5 și 7 ani de zile. Dacă pacientul ia în serios toate sfaturile de îngrijire, este posibil să se bucure de lucrarea respectivă timp de circa 10 ani. Dar la un moment dat tot vor trebui înlocuite, necesitând astfel o nouă investiție financiară.

Pe de altă parte, implanturile dentare necesită și ele atenție și vizite periodice la dentist, dar ele pot rezista pe tot parcursul vieții dacă sunt instalate corect și dacă pacientul urmează toate recomandările medicale.

Vă bucurați de viață fără griji constante legate de sănătatea dinților

Pacienții care beneficiază de implanturi dentare de calitate își pot continua stilul de viață și activitățile zilnice nestingheriți deoarece dinții artificiali vor arăta și se vor comporta exact ca cei naturali. Zâmbetul va fi unul estetic și grijile legate de căderea neașteptată a dinților sau de modul în care arată dantura devin de domeniul trecutului.

Păstrează zâmbetul și forma naturală a feței

Persoanele care suferă de lipsa dinților vor observa în scurt timp și o schimbare negativă la nivel de fizionomie, fața acestora suferind anumite modificări influențate de lipsa dinților. Implanturile dentare păstrează forma naturală a feței oferind un zâmbet frumos și natural.

Protejează structura osoasă

Spațiile goale din interiorul cavității bucale, provocate de lipsa anumitor dinți, pot crea probleme de sănătate majore la nivelul structurii osoase, care se poate degrada în timp. Atunci când nu este folosit pentru a menține dantura, maxilarul se deteriorează la rândul lui, pierzând din fermitate și putere. Implanturile dentare reprezintă singura soluție de restaurare a danturii care menține și stimulează sănătatea structurii osoase.

Reprezintă o alternativă foarte bună la proteză

Dacă gândul că nu vă puteți păstra dinții în gură pe tot parcursul zilei nu vi se pare foarte atrăgător, atunci cu singuranță veți dori să stați departe de proteze. Protezele dentare prezintă și multe dezavantaje ce afectează calitatea vieții, mai ales dacă trebuie să aveți mereu grijă să nu alunece și să cadă din gură.

Prin intermediul implanturilor dentare calitatea vieții este foarte puțin afectată, dat fiind faptul că vă puteți continua activitățile obișnuite fără griji pentru dantură. Astfel, implanturile dentare sunt recomandate celor care nu se simt deloc confortabil cu protezele obișnuite sau pentru cei care nu pot să folosească alte tipuri de dinți artificiali din diverse alte motive.

Nu afectează capacitatea de a vorbi

Pacienții care au dinți lipsă se confruntă și cu o problemă mare în ceea ce privește capacitatea de a vorbi fluent, problemă pe care implanturile dentare o rezolvă în mod natural. Pentru persoanele care poartă proteze, spre exemplu, poate fi dificilă adaptarea cu noul element prezent în interiorul gurii, lucru care poate provoca dificultăți în vorbire pentru o perioadă lungă de timp.

Permit consumul mâncărurilor preferate

Dacă în cazul protezelor amovibile trebuie să aveți mare grijă cu privire la ce alimente consumați, cu implanturile dentare această grijă devine de domeniul trecutului datorită rezistenței oferite. Spre deosebire de protezele dentare detașabile, care pot fi inconfortabile, dinții artificiali puși cu ajutorul implanturilor dentare vă permit să mușcați în mod natural și să experimentați gustul complet al alimentelor consumate.

Cariile nu vă vor afecta dantura

Implanturile dentare vor împiedica apariția cariilor, deoarece acestea nu se pot dezvolta la nivelul dinților artificiali. Cu toate acestea, va trebui să efectuați vizite medicale periodice pentru a vă asigura că respectați o igienă dentară corectă, care vă protejează sănătatea oaselor și a gingiei.

Protejează dinții sănătoși

Punțile dentare (de exemplu) necesită șlefuirea dinților adiacenți spațiului care va fi completat de dinții artificiali, pentru a fi folosiți ca suport. Aceste intervenții sunt de obicei făcute prin pilire sau prin alte metode intruzive care dăunează în timp structurii și rezistenței dinților.

Spre deosebire de această practică, implanturile dentare sunt instalate exact în locul dinților pierduți, fără a afecta în vreun fel dinții sănătoși. Un spațiu mare între dinți nu poate fi acoperit corect decât cu ajutorul implanturilor dentare, care ajută, de asemenea, la prevenirea deplasării dinților sănătoși adiacenți, care s-ar putea mișca către spațiul gol. Astfel, se asigură sănătatea dinților naturali atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Etapele tratamentului prin implant dentar

Există mai mulți pași pe care pacienții îi parcurg între conștientizarea problemei și finalizarea tratamentului. Acești pași pot fi puțin diferiți de la o persoană la alta, dar cel mai probabil că întregul proces va urma următorul fir:

Primul consult medical

În această etapă pacientul se prezintă la medic pentru o consultație și o analiză atentă a cavității bucale. Aceasta se face cu scopul de a defini exact problema cu care se confruntă și pentru stabilirea tipurilor de analiză care se impun.

Efectuarea testelor și interpretarea rezultatelor

Medicul specialist implantolog va recomanda cu siguranță efectuarea mai multor teste pentru a putea analiza mai bine situația și pentru a trage concluziile necesare. Radiografiile dentare, testele de sânge și alte eventuale teste vor fi apoi interpretate de medic pentru a putea stabili dacă se impune sau nu efectuarea unui implant dentar.

Operația propriu-zisă

Dacă starea pacientului este potrivită pentru efectuarea implantului dentar, medicul specialist va programa operația. Aceasta începe, desigur, cu anestezierea pacientului, care se poate face în mai multe moduri ce depind de sănătatea organismului, de preferințele pacientului și de recomandările medicului. După ce zona este anesteziată corect, medicul va începe prin efectuarea unei incizii în gingie pentru a expune osul pe care urmează să fie plasat implantul.

Perioada de după operație

Imediat după efectuarea intervenției, medicul va prescrie unele medicamente care au rolul de a slăbi intensitatea durerii care va începe să-și facă apariția după ce efectul anesteziei dispare. La circa o săptămână după efectuarea operației pacientul se va prezenta din nou la medic pentru îndepărtarea firelor de sutură.

Durează între 3 și 9 luni de zile pentru ca celulele osoase să se atașeze de implant, perioadă în care pacientul va trebui să mai efectueze câteva vizite de rutină pentru ca medicul să țină sub control evoluția.

După ce acest proces este îndeplinit și implantul este asimilat corect de către organism, se trece la crearea propriu-zisă a lucrării (dinților artificiali) care este prinsă de implant.

Îngrijirea post operatorie

După ce dinții artificiali sunt puși la locul lor, intervențiile medicale vor deveni mai rare, dar responsabilitățile pacientului nu se diminuează, deoarece dantura artificială trebuie îngrijită corespunzător, la fel ca dinții naturali. Acest lucru înseamnă respectarea igienei dentare zilnice și vizite medicale periodice pentru detartraje sau periaje profesionale.

Îngrijirea implanturilor dentare

Nu există o diferență foarte mare între modul de îngrijire a dinților artificiali și a celor naturali. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că îi periați de cel puțin 2 ori pe zi, că folosiți ața dentară pentru a scoate resturile de mâncare din locurile inaccesibile pentru periuța de dinți și că vă prezentați periodic la medicul dentist pentru verificări și recomandări.

La fel ca și în cazul dinților naturali, trebuie să lucrați împreună cu medicul dentist pentru a asigura longevitatea implantului dentar. Cu cât îi îngrijiți mai bine, cu atât dinții artificiali vor rezista o perioadă de timp mai lungă și veți economisi bani în viitor.

Deși dinții artificiali nu pot fi afectați de carii, ei sunt supuși la același proces de uzură precum dinții naturali, ceea ce înseamnă că grija față de sănătatea lor trebuie să vă preocupe la fel de mult. Toate aceste lucruri vă pot asigura faptul că dantura artificială obținută cu ajutorul implanturilor dentare va rezista pe tot parcursul vieții.

Prețul implanturilor dentare

Dacă vă întrebați cât costă un implant dentar, trebuie să știți că este greu de definit un preț exact, deoarece prețul implantului dentar variază în funcție de mai mulți factori, pe care medicul specialist îi va prezenta la momentul oportun. Iată câțiva factori care pot influența prețul unui implant dentar:

Starea de sănătate

Fiecare persoană dispune de propriile probleme de sănătate, care trebuie rezolvate înainte de operația de implant, iar numărul și durata sesiunilor necesare pentru rezolvarea acestor probleme vor influența decisiv și costurile finale.

Calitatea materialului

Titanul este materialul din care este construit implantul, iar calitatea acestuia contează deoarece un material de calitate va asigura compatibilitatea cu organismul și va permite dezvoltarea osului pe suprafața implantului. Pe de altă parte, materialele mai puțin calitative pot crea probleme pe termen lung.

Producătorul implantului

La fel ca și cu orice alt produs pe care îl cumpărăm și îl utilizăm, producătorul este foarte important deoarece el reflectă calitatea pentru care plătim. Ne dorim astfel să cumpărăm implantul de la un producător cunoscut, cu experiență în domeniu, recomandat de medicul dentist, chiar dacă prețul ce trebuie achitat este mai mare.

Prețul unui implant dentar de calitate în România pornește de la câteva sute de euro, iar limita maximă poate varia destul de mult, în funcție de factorii de mai sus și de ce alte intervenții sunt necesare. La acest cost mai trebuie să adăugăm și costurile sesiunilor de îngrijire și analiză care, după cum precizam mai sus, vor fi diferite de la o persoană la alta.

Chiar dacă alte opțiuni de înlocuire a dinților ar putea fi mai ieftine, trebuie să vă gândiți la implanturile dentare drept o investiție pe termen lung. Dacă un implant va rezista toată viața, cu siguranță că merită un cost mai mare decât o soluție temporară care va necesita intervenții și cheltuieli repetate o dată la câțiva ani.

Siguranța implanturilor dentare

Dacă vă doriți o soluție pentru înlocuirea dinților pierduți, care să fie eficientă și sigură pentru sănătate, implantul dentar reprezintă soluția ideală. Această metodă este dovedită ca fiind sigură și eficientă, fiind utilizată de mai mult de 30 de ani peste tot în lume.

Implanturile dentare sunt de obicei făcute din titan, un material biocompatibil cu organismul uman, fiind acceptat foarte ușor de acesta și funcționând ca o fundație solidă și de încredere pentru dantura artificială.

Osul natural pe care este montat implantul fuzionează în timp cu această structură, atașându-se de ea și asigurând o stabilitate foarte mare. Intervențiile chirurgicale necesitate de implanturile dentare sunt unele dintre cele mai sigure și mai ușoare operații din domeniu, mai ales atunci când sunt efectuate de un medic stomatolog experimentat.

Nu în ultimul rând, este important de menționat și faptul că implanturile dentare reprezintă singura metodă de restaurare a danturii care stimulează dezvoltarea osului natural de sub dinții lipsă în loc să-i provoace stricăciuni.

Toate aceste argumente ar trebui să convingă pe oricine de faptul că implantul dentar este cea mai sigură soluție pentru înlocuirea dinților pierduți sau a danturii naturale cu una artificială, dacă este cazul.

Pentru cine sunt potrivite implanturile dentare?

Majoritatea oamenilor care au o stare de sănătate generală bună, dar au nevoie de înlocuirea dinților naturali, pot apela la tratamentul cu implant dentar. Există o limită inferioară de vârstă, reprezentată de finalizarea procesului de creștere osoasă (în jurul vârstei de 17-18 ani), dar nu există o limită superioară de vârstă.

Persoanele care doresc să apeleze la implanturile dentare pentru a-și îmbunătăți estetica danturii trebuie să dispună de gingii sănătoase și de o structură osoasă fără probleme mari de sănătate. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să-și ia și angajamentul de a avea grijă în continuare de sănătatea oaselor și a gingiilor printr-o igienă orală corectă și prin vizite periodice la dentist pentru a asigura succesul pe termen lung al implantului.

Există și cazuri în care starea de sănătate nu permite intervenția chirurgicală de inserare a implanturilor, însă pentru o evaluare completă este necesară opinia medicului specialist. Doar un dentist specializat va fi capabil să vă ofere cele mai bune recomandări privind opțiunile pe care le aveți la îndemână. Vă recomandăm să apelați la sfaturile unui profesionist chiar dvs credeți că, dintr-un motiv sau altul, implantul dentar nu vi se potrivește.

Când nu sunt recomandate implanturile dentare

Chiar dacă vă doriți să apelați la această soluție pentru înlocuirea unor dinți lipsă, este posibil ca medicul dentist să nu accepte drept soluția viabilă această intervenție după efectuarea unor teste și analize premergătoare. Contraindicațiile pentru tratamentul cu implanturi dentare sunt relativ puține și vizează afecțiuni de sănătate serioase, precum diabetul, afecțiuni osoase, cancer sau afecțiuni decompensate.

De asemenea există și condiții nefavorabile (carii netratate, placă bacteriană, tartru, infecții etc.), care pot compromite reabilitarea danturii prin implant dentar, dar de obicei acestea sunt tratabile și vor fi rezolvate înainte de procedura de implant.

Deși nu se întâmplă foarte des ca unui pacient să i se refuze această intervenție, există anumite criterii pe care dentistul le va analiza și va decide dacă situația dvs permite realizarea unui implant dentar, iar cele mai des întâlnite situații în care o asemenea operație nu este recomandată sunt următoarele:

Vârsta prea mică

Implanturile dentare nu pot fi efectuate la orice vârstă, iar prin aceasta facem referire în principal la adolescenți sau tinerii adulți. Acest criteriu este important deoarece nu se poate insera un implant dentar până când creșterea osoasă nu se finalizează corect.

Prezența anumitor afecțiuni bucale

Specialiștii implantologi nu recomandă inserarea implanturilor dentare în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum infecții, inflamații, tartru, placă bacteriană, paradontoză sau carii. Succesul pe termen lung al acestei intervenții este limitat foarte mult de aceste boli, motiv pentru care ele trebuie tratate corespunzător înainte de a se face operația.

Prezența bolilor endocrine, psihologice, neurologice și generale

Pacienții care suferă de anumite boli din aceste categorii nu vor putea să beneficieze de un implant dentar deoarece reabilitarea organismului după această operație poate fi îngreunată foarte mult de tratamentele sau simptomele pe care aceste afecțiuni le presupun. Lista acestor boli este lungă și ea va fi cel mai bine prezentată de medicul specialist, dar câteva exemple sunt diabetul, leucemia, obezitatea cronică, epilepsia, boala Parkinson, scleroza multiplă, osteoporoză etc.

Probleme cu osul maxilarului

Deși există soluții la cele mai multe probleme pe care le poate pune calitatea osului pe care va fi montat implantul, în unele situații modul în care este acesta dezvoltat nu permite această intervenție sub nicio formă. Cea mai bună analiză o puteți primi de la medicul dentist după câteva verificări de rutină.

Alergii puternice

Există persoane care suferă de alergii puternice la materialele folosite pentru construcția implantului sau la anumite substanțe folosite în timpul unei asemenea intervenții (cum ar fi la serul folosit pentru anestezie), iar acest motiv este de multe ori un argument puternic împotriva acestei opțiuni. Medicul va încerca să găsească soluții alternative pentru a remedia problema, dar implantul s-ar putea să nu se afle pe acea listă.

Consumul de droguri, alcool sau tutun

Dantura poate fi afectată foarte grav de consumul excesiv al acestor substanțe, iar organismul va fi expus la multe alte riscuri. Ne referim aici la infecții post-operatorii, la timpi mai lungi de recuperare, la un proces de vindecare mai complex și la o incapacitate a sistemului imunitar de a lupta împotriva altor afecțiuni ce pot pune în pericol sănătatea implantului.

Perioada de sarcină

Nu se recomandă implanturile dentare femeilor însărcinate sau celor care alăptează. După această perioadă, dacă nu există alte probleme precum cele descrise mai sus, acestea pot apela la tratamentul cu implant dentar.

Nu uitați că cele mai bune recomandări le veți primi de la medicul dentist după ce acesta va face analizele necesare pentru evaluarea stării generale de sănătate a organismului dvs.

Ce riscuri prezintă implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt intervenții medicale folosite de peste 30 de ani cu succes, siguranța și eficiența lor fiind dovedite în tot acest timp. Operația este în același timp și una dintre cele mai de succes intervenții din domeniu, având complicații foarte rare.

Acest lucru nu înseamnă că nu există niciun risc la care ne expunem atunci când alegem această opțiune, lucru valabil pentru orice intervenție medicală, indiferent de domeniu sau de dificultate. Persoanele care fumează sau care suferă deja de alte afecțiuni prezintă riscuri mai mari de apariție a complicațiilor. Este important să discutați cu medicul dentist despre aceste detalii înainte de a lua o decizie asupra operației.

Riscurile la care se expun pacienții includ infecții (de obicei tratate cu antibiotice), stricăciuni la nivelul altor dinți, probleme de sinus, fracturi sau leziuni la nivelul nervilor. De asemenea, după operație, pacienții mai pot resimți furnicături sau senzații de amorțeală la nivelul cavității bucale, cauzate în primul rând de efectul anesteziei.

Aceste complicații sunt însă foarte rare, iar medicul specialist va efectua mai multe teste înainte de a începe operația propriu-zisă pentru a se asigura că există toate condițiile ca aceasta să aibă succesul așteptat.

Senzația de durere este un alt risc, deși anestezia ar trebui să-și facă efectul în a elimina orice durere. În orice caz, va exista un disconfort pe care îl veți simți pe alocuri în timpul procedurii, iar intensitatea acestuia depinde de mai mulți factori.

Cei mai mulți dintre pacienții care trec printr-o astfel de intervenție se pot întoarce la serviciu și la activitățile zilnice încă de a doua zi, fiind capabili să funcționeze normal între vizitele periodice programate la medicul dentist.

Alte informații utile/interesante despre implanturile dentare

Există multe lucruri interesante pe care considerăm că este bine să le cunoști despre implanturile dentare și despre modul în care acestea pot schimba în bine viața acelora dintre noi care suferă de pierderea unuia sau a mai multor dinți.

  • Se estimează că circa 69% dintre americanii cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani au cel puțin un dinte lipsă, iar 25% dintre americanii cu vârsta de peste 74 de ani și-au pierdut deja toți dinții naturali. Acest lucru impune de cele mai multe ori apelarea la soluții de înlocuire a danturii naturale prin intermediul acestor implanturi dentare.
  • Chiar dacă există mai multe metode de înlocuire a dinților lipsă, doar implanturile dentare oferă soluția care seamănă cel mai mult în aparență și funcționare cu dinții naturali.
  • Diferite tipuri de implant dentar au fost datate încă din anii 600 înainte de era noastră. Cercetătorii au documentat un caz în care bucăți de scoică marină, care seamănă cu dinții naturali, au fost puși în cavitatea bucală a unei femei mayașe.
  • Implanturile dentare contemporane, care au fost folosite de peste 30 de ani, sunt dovedite ca fiind sigure pentru sănătatea noastră și eficiente pe termen lung.
  • Dantura restaurată cu ajutorul implanturilor dentare nu poate să dezvolte carii, ceea ce oferă un avantaj în procesul de îngrijire a acesteia. Trebuie însă să ai grijă de starea lor și să-i îngrijești exact ca pe dinții naturali.
  • Dacă te afli în situația în care ai nevoie de aceste implanturi dentare, trebuie să te asiguri că intervenția este efectuată de un dentist calificat pentru aceste operații. Mai mult decât atât, tratamentul pe termen lung trebuie respectat cu strictețe pentru a păstra sănătatea dinților naturali și aspectul dinților artificiali.
  • Implanturile dentare reprezintă singura soluție de restaurare a dinților care ajută la prezervarea și stimularea creșterii naturale a osului pe care este montat, asigurându-se astfel că sănătatea cavității bucale nu este afectată.

Concluzie

Problemele cu dantura sunt unele dintre cele mai importante afecțiuni cu care ne confruntăm în acest secol, fiind stimulate în primul rând de alimentația nesănătoasă la care mulți dintre noi apelează în fiecare zi. Din acest motiv numărul persoanelor care necesită intervenții medicale pentru înlocuirea dinților naturali cu unii artificiali este în creștere continuă.

Implanturile dentare reprezintă cu siguranță cea mai bună soluție pentru problema dinților pierduți și restaurarea unui zâmbet frumos. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că alegeți medicul potrivit pentru această operație și că respectați cu strictețe indicațiile acestuia, atât înainte cât și după operație. Rezultate nu pot fi decât satisfăcătoare.

Pin It on Pinterest