Protezele dentare

Protezele dentare reprezintă o soluție de înlocuire completă sau parțială a dinților și a țesutului din imediata lor apropiere. Una dintre caracteristicile importante ale protezelor este posibilitatea de a fi îndepărtate și plasate înapoi în cavitatea bucală după bunul plac.

Proteza dentara

Protezele dentare complete sunt folosite atunci când trebuie înlocuită întreaga dantură, în timp ce protezele dentare parțiale sunt folosite atunci când doar unii dintre dinții naturali lipsesc. Mai jos explicăm pe larg aceste două tipuri de proteză pe care le avem la dispoziție.

Proteze dentare complete

Acestea se împart la rândul lor în proteze dentare complete convenționale sau imediate. O proteză completă convențională este plasată în interiorul cavității bucale după ce dinții naturali sunt îndepărtați și țesutul se vindecă. Acest proces de vindecare poate dura mai multe luni de zile sau chiar un an, timp în care pacientul nu va dispune de dantură, fie ea naturală sau artificială.

Pe de altă parte, protezele complete imediate sunt inserate în cavitatea bucală la scurt timp după ce dinții sunt îndepărtați. Acest lucru este posibil doar după ce dentistul ia măsurile necesare pentru proteză în timpul unor vizite anterioare celei în care se îndepărtează dinții naturali.

Deși această procedură oferă beneficiul de a avea mereu dantură în cavitatea bucală, ea necesită mai multe intervenții medicale pe o perioadă de câteva luni de zile de la inserarea lor. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este legat de faptul că osul care menține dinții își schimbă forma pe măsură ce se vindecă, provocând în acest timp o stare de instabilitate pentru proteză și impunând intervenții de ajustare.

Proteze dentare parțiale

O asemenea proteză este formată de obicei dintr-o bază de plastic de culoare roz, asemănătoare gingiei, care este conectată cu o ramă din metal ce are rolul de a menține dantura artificială care umple golurile celei naturale.

Protezele parțiale sunt folosite, evident, atunci când unul sau mai mulți dinți naturali rămân în cavitatea bucală, fiind destul de sănătoși pentru a se evita extracția lor. Spațiile lipsă sunt completate cu dinți artificiali care sunt apoi atașați protezei astfel încât dantura să pară normală atunci când proteza este inserată în cavitatea bucală.

De obicei, suportul pe care vine instalată dantura artificială este cimentată în loc, ajutând astfel nu doar la plasarea dinților artificiali, ci și la menținerea în loc a celor naturali. Este o soluție excelentă pentru persoanele care doresc să se bucure de un zâmbet extraordinar chiar dacă majoritatea danturii lipsește cu desăvârșire.

Acestea sunt cele două tipuri principale de proteze dentare. Alternativele la această soluție medicală sunt reprezentate de obicei de implanturile dentare, dar acestea costă de regulă mult mai mult decât protezele și nu sunt potrivite pentru oricine. Vă recomandăm așadar să discutați cu medicul dentist despre toate soluțiile pe care le aveți la îndemână pentru situația dvs. specifică.

Întrebări frecvente despre protezele dentare

Fiecare persoană are diferite întrebări și nelămuriri înainte de a decide dacă protezele dentare reprezintă o soluție potrivită pentru probleme orale cu care se confruntă. Din acest motiv vă prezentăm în această secțiune câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care le întâlnim în mediul online și nu numai în legătură cu acest aspect.

Cum sunt făcute protezele dentare?

Procesul de creare a protezelor dentare durează de obicei câteva săptămâni și impune mai multe vizite la medicul dentist. O dată ce doctorul specialist determină tipul potrivit de proteză, pașii generali sunt următorii:

  1. Se realizează o serie de modele ale cavității bucale și măsurarea spațiilor disponibile care vor servi la crearea propriu-zisă și exactă a protezei.
  2. Se creează exemple din ceară sau plastic forma precisă a cavității bucale care sunt folosite pentru a se perfecta poziționarea și dimensiunile produsului final. Vor fi necesare mai multe vizite la medicul dentist în timpul acestui proces pentru a se stabili culoarea, forma și potrivirea protezei finale.
  3. Se finalizează și se montează proteza finală.
  4. Se fac diverse ajustări pentru o anumită perioadă de timp.

Cum mă voi simți cu proteza dentară după amplasarea ei?

Cu siguranță că în primele zile va exista o senzație ciudată pe care va trebui să o înfruntați și va dura un timp până când vă veți obișnui cu proteza dentară în cavitatea bucală. Această perioadă de acomodare poate fi diferită de la o persoană la alta și nu vă putem garanta că va dura o anumită perioadă de timp. Cu siguranță, însă, prezența protezei dentare nu va mai fi sesizabilă după o vreme, mai ales după ce musculatura obrajilor și a limbii se obișnuiește cu aparatul.

În perioada de acomodare, totodată, există posibilitatea să experimentați iritații minore sau senzații de amorțeală, precum și cantități mai mari de salivă, dar alte probleme majore nu ar trebui să apară. Dacă totuși simțiți un disconfort suficient de mare cât să vă deranjeze stilul de viață, vă recomandăm să discutați cu medicul dentist pentru a găsi soluțiile potrivite de înlăturare a acestuia.

Protezele dentare mă vor face să arăt diferit?

De obicei, aceste dispozitive sunt create tocmai cu scopul de a păstra modul în care arată și se simte dantura naturală, motiv pentru care ele nu vor altera în vreun fel nici modul în care zâmbiți și nici modul în care se comportă cavitatea bucală în mod normal. Mai mult decât atât, rolul protezelor este de a aduce o îmbunătățire aspectului fizic per total, deci nu trebuie să vă faceți griji legate de acest aspect.

Consumul alimentelor va fi îngreunat de proteză?

Pentru ca procesul de mestecare cu protezele să se poată desfășura natural și fără dificultate va fi nevoie de o perioadă de practică ce poate dura câteva săptămâni și care se poate dovedi inconfortabilă. Pentru a vă obișnui mai repede cu prezența protezei în cavitatea bucală, medicii recomandă să începeți să consumați alimente cu o textură moale și chiar tăiate în bucăți mai mici.

De asemenea, este important să mestecați încet și să vă folosiți ambele părți ale cavității bucale. Pe măsură ce vă obișnuiți cu protezele, adăugați și alte mâncăruri la dietă pentru a vă întoarce în timp la alimentația dvs. normală. Evitați în primele săptămâni mâncărurile dure și alimentele care conțin oase sau pe cele care au o textură lipicioasă, deoarece acestea pot provoca o dislocare a protezei.

Un alt obicei la care vă recomandăm să renunțați este utilizarea scobitorilor pentru a evita eventualele daune pe care le puteți provoca. Utilizați în schimb ața dentară pentru a elimina resturile de mâncare din cavitatea bucală.

Îmi va fi afectată în vreun fel abilitatea de a vorbi?

Există posibilitatea ca pentru o perioadă de timp să experimentați o dificultate în pronunțarea anumitor cuvinte, dar acest lucru se va putea remedia cu ajutorul repetiției. Nu toate persoanele care poartă proteze dentare întâmpină această problemă, dar dacă apare în cazul dvs. vă recomandăm să exersați cât mai mult pronunția cuvintelor respective, cu voce tare, pentru a vă obișnui cavitatea bucală și pentru a vă adapta mișcările limbii la prezența protezei.

Dacă în timpul vorbitului proteza dentară provoacă sunete nedorite vă recomandăm să contactați medicul dentist pentru verificări minuțioase. Există situații în care protezele alunecă din locul în care au fost plasate atunci când tușiți, strănutați sau zâmbiți, fiind necesară intervenția medicului dentist pentru ajustări suplimentare.

Trebuie să port protezele dentare 24 ore din 24?

Medicul dentist vă va instrui cu siguranță cu privire la modul în care trebuie să purtați proteza după ce aceasta va fi montată, precum și la modul corect de a o da jos atunci când este nevoie.

Spre exemplu, în primele câteva zile după ce proteza este instalată, cel mai probabil că va trebui să o purtați permanent, inclusiv în timpul somnului. Chiar dacă acest lucru se poate dovedi deranjant și vă poate strica confortul, este cea mai rapidă metodă pentru a identifica zonele în care proteza are nevoie de ajustări complementare ce trebuie efectuate în primele săptămâni pentru a se asigura eliminarea completă a disconfortului.

După ce aceste ajustări sunt făcute ar trebui să puteți îndepărta proteza în timpul somnului, lucru care va permite țesutului gingiilor să se odihnească. Totodată, în timpul nopții va fi posibilă și stimularea normală a salivei, proces care contribuie la curățarea cavității bucale. Dimineața, proteza poate fi pusă înapoi în interiorul gurii pentru a fi purtată pe tot parcursul zilei.

Cât costă protezele dentare

Costul exact al unor proteze dentare diferă în funcție de foarte mulți factori pe care trebuie să-i discutați cu medicul dentist. În primul rând, tipul de proteză este foarte important deoarece există o diferență mare între o proteză completă și una parțială, prima fiind evident mai costisitoare decât a doua.

În al doilea rând, un alt factor important pe care trebuie să-l luați în considerare este producătorul protezei și tipul de materiale folosite la construcția ei. Nu în ultimul rând, costurile percepute de medicul dentist pe care îl alegeți pentru acest proces vor influența și ele costurile finale ale întregului serviciu.

Astfel, ținând cont de aceste informații, prețul protezei poate varia între 800 lei și circa 4500 lei. Vă recomandăm să cereți mai multe oferte de preț de la diferiți furnizori pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză, fiind la curent cu prețul pieței.

Despre adezivii pentru protezele dentare

Aceste produse sunt destinate obținerii unei stabilități mai mari pentru proteza dentară în utilizarea de zi cu zi, fiind aplicate în principal cu scopul de a evita căderea accidentală a acesteia.

Ar trebui să folosesc adeziv pentru proteze dentare?

Un asemenea produs poate fi luat în considerare doar în anumite circumstanțe, iar o discuție cu medicul dentist care se îngrijește de mentenanța protezei este absolut necesară. Spre exemplu, ați putea să alegeți aplicarea unui adeziv pentru a îmbunătăți satisfacția pe care v-o oferă o proteză construită corect, deoarece adezivul va crește stabilitatea, retenția și puterea mușcăturii, oferindu-vă astfel un sentiment de securitate mult mai bun.

Adezivii mai pot fi recomandați dacă experimentați uscăciune bucală, dacă luați medicamente de răceală sau dacă suferiți de dizabilități neurologice precum atacuri de cord. Nu în ultimul rând, persoanele care au un loc de muncă ce necesită un efort mai mare a mușchilor faciali pot obține avantaje din utilizarea unui adeziv pentru proteze dentare. În această categorie intră muzicienii sau cei care vorbesc des în public.

Când nu ar trebui să folosesc adezivi pentru proteze dentare?

Există, desigur, diverse situații în care este recomandat să nu folosiți aceste produse deoarece ele pot aduce mai multe probleme decât beneficii.

Spre exemplu, nu folosiți adezivi pentru a repara proteze dentare care nu sunt construite corect sau care au diverse defecte. În schimb, asigurați-vă că în aceste situații luați legătura cu medicul dentist cât de repede posibil. De asemenea, nu folosiți adezivi pentru proteze care nu au mai fost inspectate de multă vreme de medicul dentist deoarece nu puteți ști cu siguranță care este cauza și, respectiv, soluția pentru disconfortul pe care îl experimentați.

Adezivii nu se recomandă nici atunci când igiena orală nu poate fi susținută continuu pe o perioadă nedeterminată sau dacă experimentați diverse alergii la ingredientele care intră în componența acestor produse.

Tipuri de adeziv pentru proteze dentare

Există două tipuri de adezivi la care puteți apela.

Adeziv tip pastă
Acesta se aplică de preferat pe o proteză dentară umedă, deși poate fi folosit și pe o suprafață uscată. Evitați aplicarea lui prea aproape de bordura protezei și nu folosiți o cantitate prea mare pentru a nu-l risipi inutil. Pentru protezele care se află în partea superioară a cavității bucale aplicați trei linii scurte sau câteva puncte de-a lungul marginii sau direct în centrul protezei.

Adeziv tip pudră
Aplicați un strat subțire și uniform pe suprafața protezei, eliminați pudra în exces și țineți apăsat câteva secunde pe proteză după ce o plasați în locul ei în cavitatea bucală. Unele persoane preferă să utilizeze pudra în locul pastei deoarece proteza este mai ușor de curățat. Mai mult decât atât, în numeroase cazuri pudra oferă o stabilitate mai bună decât pasta.

Cât de siguri sunt adezivii pentru sănătate?
Atât timp cât urmați corect instrucțiunile medicului și cele de pe ambalajul produsului nu ar trebui să întâmpinați probleme pentru sănătate. Aceste probleme pot să apară atunci când adezivii sunt utilizați pentru îmbunătățirea unei proteze construite slab sau atunci când sunt folosiți în exces pentru a umple diverse găuri. Ocazional, în aceste situații pot apărea inflamări la nivelul țesutului gingiei sau pagube la nivelul osului care susține dantura.

Recomandarea noastră este să urmați sfaturile medicului pentru a vă asigura că întregul proces este desfășurat corect, sub supraveghere specializată.

Cum aplic corect adezivii?
Adezivii pentru protezele dentare pot oferi cele mai multe beneficii doar atunci când sunt aplicați corect, iar în această secțiune vă oferim câteva sfaturi de care ar trebui să țineți cont pentru a vă asigura că totul funcționează perfect.

  • Folosiți cantitatea minimă necesară pentru a furniza beneficii maxime. De obicei este bine să aplicați mereu mai puțin decât credeți că este nevoie, dar să creșteți cantitatea treptat până când simțiți că proteza stă confortabil în cavitatea bucală.
  • Distribuiți adezivul în mod egal pe întregul țesut de la suprafața protezei și asigurați-vă că aceasta este curată înainte de a face acest lucru.
  • Nu folosiți adezivi pentru o proteză care nu se potrivește perfect în cavitatea bucală.

Întreținerea protezelor dentare

Cu siguranță că organismul dvs și obiceiurile zilnice se vor simți puțin deranjate la început de prezența unei proteze dentare, mai ales că, după cum menționam și mai sus, în primele zile va trebui să o purtați constant, chiar și în timpul somnului.

După ce trece această perioadă, însă, veți putea să îndepărtați proteza în timpul somnului, ceea ce înseamnă că ea va trebui ținută într-un mediu umed care să prezerve corect materialele din care este construită. Asta înseamnă că trebuie să o plasați în apă sau într-un vas ce conține o soluție specială pentru menținerea protezei în stare perfectă în timpul nopții. Acest obicei de întreținere va fi necesar pentru a se evita modificarea formei protezei.

Igiena dentară

Menținerea cavității bucale curate este la fel de importantă și atunci când purtați o proteză dentară. Ar trebui să aveți grijă constant de dinții naturali rămași, de gingii și de limbă prin perierea corectă în fiecare dimineață și seară. Acest obicei va fi de folos în prevenirea apariției cariilor și a altor afecțiuni orale ce pot să apară ca rezultat al unei igiene dentare precare.

Curățarea protezei

La fel de important este și obiceiul de curățare temeinică a protezei pentru a îndepărta placa dentară și resturile alimentare care se acumulează în interiorul ei. Dacă nu sunt întreținute corect, protezele dentare pot provoca și ele boli orale sau alte probleme la nivelul cavității bucale pe care cu siguranță nu le doriți în viața dvs.

Vă recomandăm să curățați proteza dentară la fel de des ca și dinții naturali, adică cel puțin de două ori pe zi. Folosiți periuța de dinți pentru a curăța proteza de resturile alimentare și introduceți-o în soluții speciale pentru eliminarea petelor și a bacteriilor dăunătoare.

Aveți grijă să nu o scăpați din mână pentru că se poate rupe, motiv pentru care ar trebui să o curățați deasupra unei chiuvete sau a unui vas plin cu apă.

Vizitele periodice la dentist

Vă recomandăm să efectuați vizite periodice la medicul dentist după ce proteza dentară este instalată la locul ei pentru a se putea verifica și anticipa orice fel de probleme. Teoretic, o proteză dentară poate fi folosită mai mulți ani de zile dacă aveți grijă de ea cum se cuvine, dar trebuie să luați în considerare și faptul că gingiile și osul mandibulei se micșorează cu timpul, ceea ce înseamnă că proteza nu mai este suficient de stabilă după o vreme.

În afară de vizitele regulate, vă recomandăm să mergeți la dentist și în următoarele situații:

  • Atunci când proteza face sunete în timpul vorbirii;
  • Atunci când proteza are tendința de a aluneca sau nu o mai simțiți potrivită corect;
  • Atunci când apare un sentiment de disconfort în momentul în care o purtați;
  • Atunci când apar urme de uzură la nivelul protezei;
  • Atunci când experimentați simptome ale diverselor afecțiuni ce pot provoca probleme orale.

Dacă nu înlocuiți sau nu reparați la timp protezele dentare care nu se potrivesc bine există șansa de a dezvolta tot felul de afecțiuni dentare care vor duce la infecții și dificultăți în vorbire și alimentație.

Concluzie

Decizia de a apela la o proteză dentară trebuie cântărită cu foarte mare atenție, deoarece acest dispozitiv presupune multă responsabilitate din partea pacientului și multă atenție pentru o perioadă nedeterminată de timp. Este important să nu scăpați din vedere nici aspectele negative ale acestui proces, nici beneficiile pe care proteza vi le poate aduce în viața de zi cu zi. Discutați cu familia și cu medicul dentist despre toate opțiunile pe care le aveți la îndemână și alegeți soluția care se potrivește cel mai bine cu nevoile dvs.

Sursa foto: realdetroitweekly.com

Pin It on Pinterest