Cum verifică dentistul dacă ne-am spălat bine pe dinți

Poate că mulți dintre voi s-au întrebat ce vede medicul atunci când, analizându-ne dinții, în cadrul unui control stomatologic, ne indică să ne spălăm mai bine și să insistăm asupra anumitor zone.

Specialiștii în prevenție sunt antrenați să depisteze cu ochiul liber sau cu ajutorul unor coloranți placa dentară microbiană, acel complex ecologic reprezentat de o colonie microbiană diversă, ce se fixează pe o rețea de glucide fixate pe dinți dupa consumul de dulciuri zaharoase. Pentru medic este destul de ușor să constate că este vorba de o placă recent atașată pe dinți sau de una mai veche, care a rămas intactă la mai multe spălări.

Cum verfica dentistul daca ne-am spalat pe dinti corect

Medicii prevenționiști pot arăta pacienților interesați (și ar trebui să ne intereseze pe toți) ce zone sunt mai expuse atacului carios, prin depozitarea unor cantități mai mari de placă restantă, prin două metode: colorarea plăcii sau/și evidențierea ei prin mărire cu ajutorul camerei intraorale.

Colorarea plăcii microbiene

Colorarea plăcii microbiene este o manevră utilă în programele de profilaxie. La ora actuală, se folosesc în cabinetele dentare mai multe tipuri de coloranți care nu sunt toxici, se aplică ușor, colorează selectiv numai placa și se îndepărtează numai prin spălare cu periuța de dinți și pastă de dinți.

Prin această metodă medicii stomatologi pot demonstra demonstra pacienților cât de bine s-au spălat, dacă tehnica lor de periaj este bună sau, din contra, trebuie perfecționată, ce zone sunt mai sensibile la periaj, diferențele dintre diferite tehnici de periaj etc. Uneori, simplul fapt de a face o colorare de placă poate fi motivant pentru un pacient conștiincios, care va acorda apoi mai multă atenție igienei și îngrijirii dentare.

Iata în ce constă colorarea :
Cu o buletă de vată îmbibată în colorant de placă special, medicul badijonează fiecare dinte în parte. Totuși menționăm că există și alte tipuri de coloranți: care se administrează sub formă de pastile colorate care se sug, sub forma de picături care se depun sub limba etc.

Pentru colorarea plăcii, putem alege coloranți roșii, bruni, albaștri. Prin folosirea diverșilor coloranți-revelatori, obținem o imagine concretă a unui dușman real, greu de observat: placa bacteriană generatoare de atac acid și carii dentare. Folosind unul sau altul dintre coloranți, vom obține plăci colorate în roșu, galben, respectiv albastru, fiecare dintre aceste culori având un impact puternic asupra pacientului și a imaginii de sine.

El trebuie să se privească în oglindă și să descopere împreună cu medicul care sunt zonele dentare colorate, în care placa este prezentă. Conform experiențelor medicilor stomatologi, cel mai puternic impact psihologic îl are colorarea în roșu a plăcii dentare prezente pe dinți prin utilizarea eritrozinei și a fucsinei bazice, aceasta colorare ducând la o „culpabilizare” prin mecanisme care țin de gândirea arhetipală. Roșul este culoarea cu care în copilarie ne erau semnalate greșelile la școală. Este o culoare de atenționare, semnificând interdicția.

Pentru mulți pacienți, zonele colorate în rosu sunt interpretate ca zone în care accesul periuței este oprit din rațiuni de timp, îndemânare, tehnică, cu consecințe grave asupra sănătății orale. Roșul reprezentând, în același timp, culoarea vieții, poate crea asocierea psihologică cu ideea de microorganism prezent și activ. Colorarea complexului de microorganisme reprezentat de placă are semnificația descoperirii unui “infractor” care acționeaza în momentele de nebăgare de seamă ale gazdei inocente. Evenimentul primei colorări reprezintă punctul de pornire într-un demers profilactic în care eforturile medicului vin în întâmpinarea eforturilor pacientului, mult mai conștient din acest moment.

Este, însă, bine de știut că există și coloranți de placă pe bază de fluoresceină, ce devin vizibili numai prin expunere la lumină specială, acționând precum cerneala simpatică. Ei nu se văd cu ochiul liber și par a fi o măsură a confidențialității actului medical. Totuși, pentru cei mai mulți dintre noi, ei sunt la fel de motivanți.

Camera video intra-orală

Mult mai modernă ca tehnică, imaginea recepționată de camera video intra-orală evidențiază spații greu accesibile, pe care atât medicul, cât și pacientul le pot viziona pe un monitor. Prin intermediul computerului, imaginile video pot fi modelate în așa fel încât leziunile discrete să devină vizibile.

Efectul de mărire pe care îl are imaginea obținută prin camera intra-orală permite o contemplare a unor imagini de dimensiuni înspăimântătoare, reprezentând zone enigmatice dintr-un mediu pe care pacientul consideră că îl cunoaște suficient de bine. Camera intra-orală reprezintă o metoda modernă de motivare, dar și un instrument eficient de argumentare al planului de tratament.

Orice metoda ați alege, aveți grijă de dinții voștri. Sănătate deplină!

Pin It on Pinterest