Pasta de dinți – tot ce trebuie să știți

Pasta de dinți a devenit un element atât de obișnuit în viața de zi cu zi încât cel mai probabil nici nu vă mai gândiți la ea foarte des. Chiar dacă o folosiți cel puțin o dată pe zi (recomandat este de 2 ori pe zi), rareori vă puneți întrebări cu privire la conținutul ei și la proprietățile care îi permit să curețe dantura și să ofere un zâmbet curat și strălucitor.

Cu toate acestea, pasta de dinți este unul dintre motivele pentru care societatea modernă se bucură de mai puține boli orale decât în urmă cu câteva sute sau chiar zeci de ani în urmă. Este o parte importantă a igienei orale despre care ar trebui să cunoaștem cu toții cât mai multe informații pentru a putea alege în cunoștință de cauză cele mai bune produse pentru noi și pentru cei dragi.

Pasta de dinti

Tipuri de paste de dinți

Este suficient să aruncați o privire la raionul aferent din orice hypermarket ca să înțelegeți că există o mulțime de tipuri de pastă de dinți și foarte mulți producători. Nu putem spune, așadar, că opțiunile pe care le avem la îndemână sunt limitate de vreun factor, dar putem grupa aceste produse în diferite tipare în funcție de ingredientele active pe care le conțin, fiecare având scopuri precise pe care încearcă să le atingă.

Iată, așadar, care sunt cele mai importante tipuri de pastă de dinți:

Pasta de dinți anti-carii

Acest tip de pastă de dinți este special conceput pentru protecția smalțului de pe suprafața dintelui, fiind foarte eficient în reducerea riscului de apariție a cariilor. Produsele pe care le puteți cumpăra din magazin sunt diferite și în funcție de utilizatorul final, cele pentru copii având de cele mai multe ori și diferite arome de fructe sau bomboane care pot stimula interesul celor mici în igiena dentară.

Pasta de dinți desensibilizantă

Conține de obicei ingrediente active care ameliorează simptomele provocate de sensibilitatea dentară. Această afecțiune provoacă de cele mai multe ori dureri acute la nivelul danturii atunci când smalțul este într-atât de deteriorat încât dentina este expusă contactului cu alimentele calde, reci sau dulci.

Pasta de dinți cu efect desensibilizant funcționează în două moduri. În primul rând, ingredientele sale întrerup răspunsul neuronilor la stimulii de durere și, în al doilea rând, acționează pentru blocarea tubulilor dentinei, evitând astfel contactul lor cu factorii declanșatori exteriori.

Cele mai des folosite ingrediente pentru acest tip de pastă de dinți sunt nitrații de potasiu sau arginina. Există și foarte multe tipuri de paste de dinți desensibilizante care diferă în funcție de producător, dar funcționalitatea lor se aseamănă foarte mult prin prisma ingredientelor pe care le conțin.

Recomandarea specialiștilor este consultul unui medic pentru a stabili care este cel mai bun tip de pastă de dinți în funcție de intensitatea și modul de manifestare a simptomelor pe care le experimentați. În urma unui consult de rutină, medicul dentist va putea recomanda cel mai potrivit produs pentru sensibilitatea dentară și, mai important decât atât, va putea urmări progresul pe care utilizarea anumitor paste de dinți îl are asupra simptomelor cu care vă confruntați.

Pasta de dinți anti-calcar

Producătorii acestui tip de pastă de dinți susțin că ingredientele active pe care le utilizează în compoziția produsului acționează pentru reducerea riscului de calcificare a plăcii dentare. Ingredientele pe care le regăsim cel mai des în astfel de produse sunt citratul de zinc sau pirofosfatul.

Pasta de dinți anti-placă

Acest tip de pastă de dinți inhibă dezvoltarea și acumularea plăcii dentare și reduce efectele toxice pe care bacteriile le au asupra țesutului care înconjoară dantura. În acest fel se reduc drastic și riscurile de apariție a bolilor gingivale care pot crea adevărate probleme de sănătate pacienților. Acest tip de pastă de dinți conține de obicei ingrediente active precum citratul de zinc sau triclosan.

Pastă de dinți cu efect de albire

Este unul dintre cele mai populare tipuri de pastă de dinți, fiind foarte căutat datorită efectului de albire pe care îl oferă danturii. Pasta de dinți cu efect de albire conține ingrediente abrazive dure care funcționează prin ștergerea petelor de pe suprafața dinților, oferindu-le un efect de albire. Nu se cunosc încă foarte multe detalii despre efectele pe termen lung ale acestui tip de pastă de dinți.

Paste de dinți pentru albire populare

Pastă de dinți pentru fumători

Oamenii care obișnuiesc să fumeze sau să consume tutun vor observa destul de repede anumite pete pe suprafața dinților care provoacă probleme din punct de vedere estetic. Pentru îndepărtarea lor există și paste de dinți pentru fumători speciale ce folosesc substanțe abrazive mai puternice tocmai cu acest scop. Dacă obișnuiți să fumați vă recomandăm să vă îndreptați atenția către asemenea produse.

Cea mai bună metodă prin care puteți alege pasta de dinți corectă este consultul medical de specialitate, astfel încât vă recomandăm să vă prezentați la medicul dentist pentru a cere sfaturile sale și pentru a ține sub observație efectele pe care le are pasta de dinți asupra sănătății dvs. orale.

Beneficiile pastei de dinți

Pasta de dinți nu ar fi un produs atât de popular pentru igiena dentară dacă nu ar oferi niște efecte pozitive reale pentru dantura noastră. Încă din copilărie suntem învățați să apelăm la pasta de dinți din diferite motive, iar beneficiile care se ascund în spatele acestora sunt numeroase.

Respirație proaspătă

Primul lucru la care cu siguranță ne gândim cu toții atunci când folosim pasta de dinți este nevoia de a elimina respirația urât mirositoare. Considerăm acest beneficiu ca fiind o caracteristică importantă a societății moderne și nu ne putem imagina o lume în care lucrurile ar sta altfel. Respirația proaspătă contribuie din plin nu doar la optimizarea stării noastre de sănătate, ci și la îmbunătățirea stimei de sine, motiv pentru care este unul dintre cele mai importante avantaje oferite de pasta de dinți.

Eliminarea microbilor

Respirația proaspătă este și ea, la rândul ei, un efect al eliminării microbilor din cavitatea bucală cu ajutorul pastei de dinți. Ingredientele active pe care le conține fiecare tip de pastă de dinți luptă eficient împotriva microbilor și a bacteriilor, eliminându-le din cavitatea bucală și reducând drastic efectele negative pe care le au asupra smalțului, gingiilor, rădăcinilor și altor părți ale danturii noastre.

Albirea dinților

După cum am menționat mai sus, există anumite tipuri de pastă de dinți special concepute pentru albirea dinților prin eliminarea petelor care apar de obicei pe suprafața acestora. Acest efect este, evident, unul dintre cele mai dezirabile avantaje ale acestor produse, dat fiind faptul că toți ne dorim să dispunem de un zâmbet strălucitor.

Ingrediente comune în pasta de dinți

Indiferent de tipul lor, pastele de dinți au în componență diferite ingrediente comune care contribuie la succesul misiunii lor principale, respectiv acela de a asigura o igienă orală corectă. Iată mai jos care sunt cele mai importante componente, în afară de apă, pe care le putem regăsi în aceste produse.

Abrazivi

Abrazivii reprezintă agenții de curățare și de lustruire prezenți într-o pastă de dinți, fiind ingredientele care reprezintă circa o treime din greutatea totală a produsului. Cele mai multe substanțe abrazive utilizate de producători sunt cretă sau materiale pe bază de silice. Exemple de abrazive comune sunt fosfatul dicalcic, metafosfatul sau pirosfatul de calciu.

Abrazivii diferă în putere și în intensitatea efectelor pe care le au asupra danturii. Există chiar și un standard internațional care definește calitatea abrazivelor din aceste produse, dar nu există un sistem foarte bine pus la punct care să definească sau să oprească comercializarea produselor care nu respectă acest standard. Unitatea de măsură folosită în acest caz este cunoscută drept Abrazivitate Dentină Relativă (ADR) sau Abrazivitate Enamelă Relativă (AER).

Detergenți (1-2%)

Orice pastă de dinți dispune de detergenți activi care au rolul de a slăbi duritatea plăcii dentare și a resturilor de mâncare de pe suprafața dinților pentru a eficientiza procesul de igienizare. Exemplele principale de asemenea detergenți sunt sulfatul de sodiu și substanța numită N-lauroil sarcosinat de sodiu.

Agenți de întărire (1%)

Aceste ingrediente, cunoscute și sub denumirea de agenți de legare, au rolul de a împiedica separarea ingredientelor solide și lichide în timpul depozitării produselor. Agenții sunt derivați, de obicei, din celuloză, iar cel mai des folosit este carboximetilul de sodiu.

Alte derivate din alge marine, gumele de xamtan și alginatele pot fi și ele întâlnite pe lista de ingrediente. Toate aceste substanțe nu au efecte negative asupra organismului, mai ales că sunt introduse într-o cantitate foarte mică.

Umidificanți (10-30%)

Aceste ingrediente acționează pentru a reține umezeala și pentru a preveni întărirea pastei de dinți atunci când este expusă la aer. În acest scop cele mai utilizate substanțe sunt glicerolul, sorbitolul și propilenglicolul. Dintre acestea, primele două contribuie și la îndulcirea pastei de dinți, deși nu acesta este rolul lor principal.

Agenți de aromatizare, îndulcire și coloranți (1-5%)

Cele mai folosite arome sunt menta, menta creață, scorțișoară și mentol, dar lista acestor ingrediente este foarte variată și diferă în funcție de producător și de tipul pastei de dinți. Aceste ingrediente și conservanții pe care le conțin se fac responsabile în unele cazuri rare de probleme precum iritarea mucoasei bucale, ulcerația, gingivita sau dermatita periorală, motiv pentru care vă recomandăm să vă asigurați că organismul dvs tolerează toate aceste substanțe înainte de a alege pasta de dinți potrivită.

Conservanți (0.05-0.5%)

Lista ingredientelor cu rol de conservare include, printre altele, substanțe precum alcool, benzoați, formaldehidă și fenoli diclorurați. Acestea au rolul de a preveni creșterea bacteriană pe lianții organici și pe umectanți, păstrând pentru o perioadă foarte lungă de timp calitatea pastei de dinți și capacitatea ei de a curăța dantura.

Fluoruri și alți agenți terapeutici

Majoritatea pastelor de dinți combină capacitatea fluorurii de a proteja smalțul cu alți agenți terapeutici pentru a controla placa dentară, tartrul și bolile gingivale. Acești agenți terapeutici sunt de obicei antibacterieni care ajută la inhibarea procesului de dezvoltare pentru bolile și afecțiunile orale.

Spre exemplu, multe produse conțin triclosan, o substanță care a dovedit că oferă o îmbunătățire clinică utilă în sănătatea gingiilor. Alte paste, în schimb, conțin mai mult phyrosfosfat, o substanță care ajută la îndepărtarea tartrului prin inhibarea mineralizării plăcii dentare.

Fluorul și pasta de dinți

Prezența fluorurii în pasta de dinți este un subiect foarte discutat la nivel internațional în urma ultimelor studii de specialitate care au scos la iveală mai multe efecte negative ale acestei substanțe. Din acest motiv considerăm că este nevoie să dedicăm câteva paragrafe pentru explicarea riscurilor pe care fluorura le aduce în viețile noastre.

Deși cele mai multe produse conțin acest ingredient cu scopul de a întări capacitatea de protecție a smalțului, există mai multe îngrijorări în spațiul public cu privire la pericolele pe care această substanță le poate aduce pentru sănătatea celor care utilizează paste de dinți ce conțin acest ingredient.

Fluorura a fost timp îndelungat considerat ca fiind soluția ideală pentru degradarea dinților, dar în anii recenți a primit o atenție specială din partea oamenilor de știință, care au și publicat studii ce atestă faptul că stratul de protecție pe care îl oferă fluorura danturii noastre este de numai 6 nanometri grosime. Asta înseamnă că ar fi nevoie de nu mai puțin de 10.000 de asemenea straturi pentru a obține grosimea unui fir de păr.

Oamenii de știință încearcă să stabilească acum dacă acest strat ultra subțire oferă într-adevăr protecția pe care o susțin producătorii, luând în considerare faptul că este foarte ușor de eliminat chiar și prin simpla mestecare.

Concluziile la care au ajuns mai multe studii de specialitate recente spun că fluorura nu are de fapt niciun efect benefic asupra danturii și că poate chiar contribui la apariția anumitor afecțiuni atunci când pasta de dinți este înghițită, un risc la care sunt supuși foarte mulți copii cu vârste mici.

Mai mult decât atât, studiile susțin că cei mici înghit în fiecare zi doar din pasta de dinți o cantitate mai mare de fluorură decât cea recomandată din toate sursele la care sunt expuși. Înghițirea unei cantități atât de mari de fluorură are dezavantaje puternice pentru sănătatea organismului, deoarece acest ingredient este o substanță toxică care se acumulează în interiorul țesutului, distrugând enzimele și producând o serie de efecte adverse care includ probleme neurologice și disfuncții endocrine.

În lumina acestor noi informații științifice, specialiștii recomandă să limităm consumul de pastă de dinți cu fluorură și, mai ales, să avem grijă ca cei mici să fie expuși cât mai puțin la pericolul de a înghiți acest ingredient. Din fericire, pe piață există o mulțime de produse care nu conțin fluorură și care sunt mai sănătoase pentru organismul nostru.

Alternative naturale la pasta de dinți

Tot mai mulți oameni încearcă să găsească alternative naturale și mai sănătoase la convenționala pastă de dinți. Motivele din spatele acestei decizii sunt diverse și pot fi diferite pentru fiecare persoană în parte, dar cele mai importante au de-a face cu faptul că se dorește eliminarea din viața de zi cu zi a unor ingrediente cu efecte mai puțin benefice pentru organismul uman, chiar dacă ele se află prezente doar în cantități foarte mici în compoziția produselor.

Amintim aici, printre altele, îndulcitorii artificiali, fluorura, sulfatul de sodiu, glicerina sau dioxidul de titaniu. Iată, așadar, care sunt cele mai populare alegeri pentru persoanele care doresc să folosească soluții naturale pentru îngrijirea danturii:

Sare de mare

Sarea de mare poate fi folosită cu succes în acest scop dacă este dizolvată în apă mai întâi pentru a i se reduce duritatea. Tot ce trebuie să faceți este să introduceți periuța de dinți în această substanță și să o folosiți în mod normal.

Bicarbonat de sodiu

Probabil cea mai populară alternativă la pasta de dinți, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit tot prin dizolvarea în apă sau chiar și în forma lui actuală. De asemenea, mai poate fi amestecat cu picături de ulei de mentă pentru a oferi gurii și o respirație proaspătă.

Apă oxigenată

Apa oxigenată este cunoscută pentru capacitatea ei de a menține dinții albi și curați, fiind des folosită în combinație cu bicarbonatul de sodiu și sarea de mare.

Prafuri pe bază de plante

Aceste produse sunt diverse și pot fi găsite ușor în farmaciile naturiste, motiv pentru care foarte multe persoane apelează la ele. Cele pe bază de plante medicinale pot de asemenea să combată și problemele de inflamare, de durere sau infecțiile din interiorul cavității bucale.

Apă

Unele persoane aleg să folosească doar apă atunci când se periază pe dinți, obicei care funcționează foarte bine pentru îndepărtarea resturilor de mâncare rămase între dinți, deși nu oferă o senzație de prospețime cavității bucale.

Ulei de cocos

Acest ulei este o alternativă excelentă pentru pasta de dinți deoarece are proprietăți puternice antibacteriene care ajută eficient la îndepărtarea bacteriilor nocive din interiorul gurii.

Vă recomandăm să apelați și la sfaturile unui dentist în care aveți încredere pentru a primi indicații cu privire la folosirea acestor alternative. Depinzând de starea dvs de sănătate și de eventualele afecțiuni de care suferiți, s-ar putea ca unele opțiuni prezentate mai sus să facă mai mult rău decât bine.

Istoria pastei de dinți

La fel ca multe alte produse pe care le utilizăm zi de zi, pasta de dinți are o istorie foarte interesantă, primele utilizări fiind documentate cu 5000 de ani înaintea erei noastre, înainte chiar și de inventarea periuței de dinți (3500-3000 înaintea erei noastre).

Istoricii consideră că egiptenii au fost primii oameni care au inventat acest produs, iar despre grecii antici și despre romani se știe că au folosit foarte des anumite forme de pastă de dinți. Oamenii din China și India au început să folosească acest produs în urmă cu circa 500 de ani înainte de Hristos.

Pasta de dinți antică era folosită pentru a trata unele afecțiuni de care ne îngrijorăm și în ziua de azi, legate în principal de sănătatea orală, de albirea dinților și de împrospătarea respirației. Ingredientele utilizate în aceste produse antice erau adeseori foarte variate și diferite în funcție de zona în care erau folosite. Acestea includeau, spre exemplu, coji de ouă arse combinate cu piatră ponce.

Romanii și grecii preferau produse cu o duritate mai mare, astfel încât pasta lor de dinți conținea adeseori oase sfărâmate și scoici de mare. Pentru împrospătarea respirației se foloseau de obicei pulbere de cărbune și coajă sfărâmată din diferiți arbori. Chinezii au folosit cea mai mare varietate de substanțe din lume de-a lungul unei perioade foarte lungi de timp, iar ingredientele lor preferate erau ginsengul, plantele medicinale și sarea.

Dezvoltarea pastei de dinți în era modernă a început în jurul anilor 1800. Primele versiuni conțineau săpun, iar creta a fost introdusă în anii 1850. Tot în această perioadă, în Anglia se folosea extract de nuci și cărbune. Înainte de 1850, cele mai des folosite asemenea produse erau sub formă de pudră, nu de pastă.

Colgate a fost prima companie care a început comercializarea acestor produse sub formă de pudră în 1850, pe care le vindeau în borcane. Abia în 1945 au apărut produsele vândute la tub, similare cu cele comercializate în zilele noastre.

În ultimii 100 de ani au fost făcute foarte multe descoperiri și inovații în acest domeniu, iar lista ingredientelor s-a schimbat și s-a îmbunătățit constant de-a lungul timpului. Pasta de dinți la tub s-a răspândit rapid în jurul lumii și este considerată a fi una dintre cele mai de succes invenții ale omenirii.

Cum să alegeți cea mai bună pastă de dinți

Alegerea celui mai bun produs depinde în primul rând de persoana care urmează să o folosească, deoarece există diferențe de care ar trebui să țineți cont între copii și adulți. Spre exemplu, atunci când alegeți cea mai bună pastă de dinți pentru copilul dvs este important ca aceasta să aibă anumite arome care îi sunt pe plac celui mic, lucru care va face utilizarea ei mult mai facilă și plăcută.

În cazul adulților, criteriul principal pe care ar trebui să-l aveți în vedere este legat de scopul pentru care doriți să o folosiți. Aceste scopuri pot fi diferite și pot include, printre altele, albirea dinților, reducerea simptomelor de sensibilitate dentară sau eliminarea plăcii dentare și a tartrului de pe suprafața dinților.

Pe piață există un număr mare de produse care ne pot face mai mult rău decât bine, motiv pentru care vă recomandăm să alegeți doar paste de dinți aprobate de Asociația Medicilor Stomatologi. Aceste produse sunt sigure pentru organismul nostru deoarece au fost testate din punct de vedere al conținutului și al efectelor pe care le au asupra danturii.

Încercați să evitați pastele neaprobate care se strecoară din când în când pe piață în ciuda reglementărilor. Mai important decât atât, prețul nu trebuie să fie principalul criteriu în baza căruia alegeți produsul potrivit pentru dvs și cei dragi, ci lista de ingrediente și recomandările medicului dentist.

Concluzie

Pasta de dinți joacă un rol important în menținerea sănătății orale a oamenilor de mii de ani, după cum ne arată datele istorice, iar astăzi ne putem bucura de o selecție cu adevărat impresionantă de produse care ne pot ajuta să obținem o dantură mai sănătoasă și mai frumoasă decât oricând. Trebuie însă să avem grijă la produsele pe care le cumpărăm pentru a evita cât mai mult posibil efectele secundare pe care le putem întâmpina.


Alte surse de informații
toothclub.gov.hk/en/en_teens_02_03_02_02.html
colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/brushing-and-flossing/article/history-of-toothbrushes-and-toothpastes
dentalhealth.ie/dentalhealth/teeth/typesoftoothpaste.html
supasmile.com.au/everything-you-ever-wanted-to-know-about-toothpaste/
dentalhealth.ie/dentalhealth/teeth/toothpaste.html
colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/selecting-dental-products/article/what-is-in-toothpaste-five-ingredients-and-what-they-do-0814
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/09/toxic-toothpaste-ingredients.aspx
mamanatural.com/what-everyone-should-know-about-toothpaste/

Lasă un comentariu

eight + 5 =

Pin It on Pinterest