O dantură în care dinții nu se întâlnesc perfect poate genera probleme nu doar cu dinții, ci și cu gingiile, în articulația temporo-mandibulară (ATM) sau la mușchii care mișcă falca. Articulația temporo-mandibulară este situată în locul unde maxilarul inferior se articulează cu craniul.
Simptomele unei astfel de probleme pot fi zgomotele ca un trosnet sau un pocnet la deschiderea sau închiderea gurii, blocarea maxilarelor în poziție deschisă sau închisă, dificultăți la deschiderea gurii sau la mestecat, scrâșnet sau durere la încheietura maxilarelor și durere, zgomot sau bâzâit în urechi. Poate apărea, de asemenea, o durere surdă în zona urechii, care radiază spre față, gât, zona posterioară a capului și chiar în jos, în umeri.
Articulația temporo-mandibulară are nevoie de sprijin egal dinspre ambele părți, ale ambelor maxilare. Dacă lipsesc dinți, ar putea fi nevoie de înlocuirea cu o proteză parțială sau cu o punte.
Cauzele afecțiunilor ATM pot fi diverse. Dintre factorii asociați cu problemele articulației temporo-mandibulare amintim: traumatisme, stres, dinți prost aliniați, tratament ortodontic, bruxism și artrita. Iar aceștia sunt numai câțiva. Câteodată acestea pot fi declanșate de deschiderea prea largă a gurii, în special când este aplicată o presiune laterală.
Au fost semnalate cazuri grave de pacienți cu afecțiuni ale ATM dupa ce au mușcat prea zdravăn dintr-un măr, după o ședință prelungită pe scaunul stomatologului sau chiar după un sărut supraentuziasmat. Bărbații și femeile pot fi afectați în mod egal, dar de obicei femeile tind să recurgă la tratament mai des decât o fac bărbații. În cele mai multe cazuri durerea de maxilar e trecătoare și poate fi alinată cu procedee simple.
Aplicați cald sau rece
Altfel spus, mărirea fluxului de sânge din zonă poate ajuta. Pentru stări prelungite sau recurente, este recomandată căldura, iar temperatura rece este recomandată în ușurarea durerii acute și reducerea inflamației.
Nu este bine să alternați rece cu cald. De asemenea, nu folosiți temperatura rece pentru o perioadă prelungită, căci ar putea afecta țesuturile. Pentru tratamentul rece, împachetați o pungă cu gheață sau cu legume congelate într-un prosop. Așezați-o pe zona afectată timp de 5-10 minute sau până când simțiți locul puțin amorțit, dar aveți grijă să nu depășiți 20 de minute. Repetați la fiecare 2 ore până când durerea s-a ușurat sau maximum 2 zile. Aplicați terapia cu căldură folosind o compresă caldă, același interval de timp.
Puteți, de asemenea, încerca să întindeți și să masați blând maxilarul, atâta timp cât mușchii nu se încordează. Dacă activați circulația sângelui în zonă, veți alina și unele simptome, gradul de mobilitate crește și veți întări articulația.
Antiinflamator și masaj
Aspirina este un medicament minunat pentru orice problemă de mușchi sau articulație, spun doctorii. Se recomandă ca o doză de aspirină să fie urmată câteva minute mai târziu de un automasaj al maxilarului. Alternativa la aspirină poate fi ibuprofenul, un alt antiinflamator.
Verificați-vă poziția corpului
În caz că stați mult timp la birou, verificați-vă în mod regulat postura pe tot parcursul zilei. Încercați să nu stați aplecat desupra biroului, bărbia să nu se aplece, iar spatele ar trebui sprijinit de un spătar, ne sfătuiesc stomatologii.
Ca regulă generală pentru statul așezat sau în picioare, pomeții trebuie să fie deasupra claviculelor, iar urechile nu cu mult în fața umerilor.
Nu dormiți cu capul pe pernă
În schimb, ghemuiți-vă cu o pernă sub genunchi. Alegeți perne în formă de pană sau de semilună, proiectate special pentru a se plia. Dormind pe spate de-a lungul întregii nopți, cu capul, gâtul, umerii și partea de sus a spatelui aliniate și cu o presiune redusă asupra zonei inferioare a spatelui, poate fi relaxant pentru maxilare, spun stomatologii. Dacă, de obicei, dormiți pe o parte, așezați o pungă cu boabe de fasole pe cealaltă parte a capului pentru a va împiedica să vă schimbați poziția.
Limitați-vă mișcarea maxilarelor
Dacă vă vine să căscați, limitați deschiderea gurii ținând pumnul sub bărbie, spune Andrew Kaplan, stomatolog care conduce o clinică pentru ATM și dureri faciale. Un căscat cu poftă poate încorda falca.
Nu mestecați gumă
Mestecatul continuu poate stresa maxilarele. De asemenea, ar fi indicat să vă controlați și celelalte obiceiuri asemănătoare, cum ar fi rosul unghiilor, mușcatul buzelor sau mestecarea creionului pentru scris.
Nu mai scrâșniți din dinți.
Strânsul și scrâșnitul din dinți, denumit medical bruxism, este deseori asociat cu durerea ATM și poate exacerba simptomele existente. Dacă constatați că strângeți din dinți pe parcursul zilei, invariabil ca rezultat al stresului, respirați adânc de câteva ori, încercați câteva exerciții de relaxare și detensionați ATM efectuând rapid cam 20 de mici mișcări de deschidere și închidere a gurii. Poate veți arăta amuzant făcând aceste exerciții, dar vă vor ajuta.
Presopunctura
Pentru a găsi punctul durerii de ATM pe partea stângă a feței, așezați antebrațul stâng pe masă cu palma în jos și degetele mâinii drepte pe antebrațul stâng, astfel încât degetul arătător să fie în îndoitura cotului. Mișcați degetul mijlociu stâng și simțiți ligamentul corespunzător mișcându-se la marginea vârfului degetului arătător drept. Apăsați moderat de tare pe acest punct 15 secunde (punctul va deveni sensibil și chiar dureros când veți găsi locul potrivit). Repetați de 3 ori, cu pauze scurte. Schimbați mâinile pentru a calma durerea pe partea dreaptă a feței.
Evitați alimentele tari, crocante. Dacă vă doare rău în gură și în jurul gurii, limitați-vă un timp la alimente moi și la lichide.
Șapte obiceiuri la care trebuie să renunțați
- nu dormiți pe burtă cu capul răsucit într-o parte;
- nu stați pe spate cu capul sprijinit în unghi ascuțit ca să citiți sau să vă uitați la televizor;
- nu țineți telefonul în scobitura dintre umăr și obraz;
- nu sprijiniți bărbia pe o mână sau pe ambele mâini prea mult timp;
- nu cărați o geantă grea atârnată de umăr, nici chiar o scurtă perioadă de timp;
- nu vă uitați în sus timp îndelungat, așa că nu zugrăviți tavane și nu vă așezați în primele rânduri la cinematograf;
- nu scrâșniți și nu strângeți din dinți.
Când trebuie să apelați la medic
Cele mai frecvente probleme ale articulației temporo-mandibulare – dureri sau inflamații faciale și de maxilar, dureri de cap, de dinți, de gât, de umeri sau spate dureros și un zgomot ca de trosnet, scârțâit sau pocnit ori o durere la deschisul sau închisul gurii – nu sunt, de obicei, mai mult decât neajunsuri minore până la moderat, care odată tratate, vor dispărea. Puține persoane suferă urmări semnificative pe termen lung.
Unele simptome totuși sunt mai grave și necesită investigații de specialitate. Dacă aveți dificultăți la deschiderea gurii, nu puteți să vă spălați pe dinți și aveți dureri de cap acute, cereți sfatul medicului. Apariția bruscă a durerii de ureche sau în jurul ATM trebuie de asemenea evaluată medical.
În cazul unor probleme de ATM declanșate recent, pot fi recomandate medicamentele antiinflamatoare, dar nu și pentru cazurile cronice. Acestea, folosite ca și antidepresive, sunt întrebuințate tot mai frecvent pentru tratarea durerilor cronice de diferite etiologii, chiar la persoane care nu suferă de depresie.
În cazuri deosebit de refractare, stomatologul sau medicul de familie este în măsură să vă trimită la un specialist în dureri dentare și faciale.