Dentistica este una dintre cele mai vechi discipline medicale. Acest lucru nu ar trebui să ne mire, ținând cont că durerea de dinți poate fi o afecțiune extrem de chinuitoare.
În Antichitate, metodele folosite pentru îndepărtarea durerilor de dinți erau destul de bizare. O astfel de metodă era așezarea unui șoarece viu pe gingiile persoanei suferinde. Se credea că șoarecii, având dinți puternici, vor transmite această trăsătură și celui suferind. În Roma antică, se pare că o broască legată de maxilar putea face dinții mai puternici, iar o fiertură de ulei de măsline și râme ușura durerile de dinți.
Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi, mai puțin bizare, la îndemână, sugerate de medicii stomatologici moderni pentru ușurarea durerii de dinți.
Clătiți
Luați o înghițitură de apă călduță și clătiți cu putere, recomandă stomatologii. În cazul în care durerea de dinți este cauzată de alimente captive între dinți, o clătire energică poate disloca resturile, rezolvând problema.
Folosiți ața dentară
Dacă clătirea nu rezolvă problema cauzată de resturile de mâncare (ca de ex. un sâmbure de mură sau coaja unui bob de porumb), puteți încerca dislocarea resturilor alimentare cu ajutorul aței dentare. Folosiți ața dentară cu atenție pentru a nu răni gingiile care sunt probabil deja iritate.
Amorțiți durerea cu alcool
Țineți o gură de whisky pe partea cu dintele dureros. Gingiile vor absorbi o parte din alcool, ceea ce va amorți durerea.
Clătiți cu apă sărată
După fiecare masă și mai ales seara, la culcare, dizolvați 1 linguriță de sare într-un pahar de 250 ml de apă călduță. Clătiți bine gura cu apa sarată și scuipați.
Încercați un masaj cu gheață
Înfășurați un cub de gheață într-un prosop sau batistă și masați cu el zona în formă de V în care se întâlnesc oasele degetului mare și al arătătorului. Mențineți cu grijă cubul de gheață pe zona respectivă între 5 și 7 minute. În mod uimitor, această metodă poate calma durerea de dinți.
Folosiți uleiul de cuișoare
Remediu folosit de mai multe secole, uleiul de cuișoare poate fi aplicat direct pe dinte (câteva picături) sau aplicat cu un tampon de vată, apăsând ușor pe dinte.
Nu mușcați
Dacă durerea este cauzată de o vătămare a dintelui, când mâncați încercați să evitați zona respectivă. Chiar dacă nu există nici o vătămare, puțină odihnă dintelui poate calma durerea.
Puneți-l la gheață
Tratați-vă dintele cu gheață, așa ca și cum ați trata o contuzie. Puneți niște gheață într-o pungă mică de plastic, împachetați-o într-o pânză subțire și țineți-o pe obraz în partea cu dintele bolnav 15 minute, de 3-4 ori pe zi.
Echinacea calmează și vindecă
Este greu să vă concentrați atenția asupra unei activități atunci când aveți o durere puternică de dinți. Remediul însă poate fi chiar la îndemână. Fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru durerea de dinți, echinacea stimulează sistemul imunitar să elibereze infecția aflată la baza durerii. Are de asemenea și un efect de amorțire.
Folosiți tinctură de rădăcină de echinacea (1:5). Luați o linguriță și clătiți în jurul dintelui bolnav apoi înghițiți. Repetați procedeul de patru ori pe zi. Descris uneori ca un efect miraculos, va începe să aibă efect în aproximativ o zi de la începerea tratamentului.
Evitați aerul rece
Evitați să deschideți gura afară, dacă dintele doare la contactul cu aerul rece. Totuși, nu strângeți din dinți. Câteodată durerile apar dacă mușcătura nu este perfectă. Până la un consult stomatologic, evitați să strângeți din dinți.
Luați analgezice
Nu vă bazați pe remediul bătrânesc conform căruia durerea trece punând o aspirină pe gingia dureroasă. Aspirina poate genera o arsură, conform medicilor. Pentru calmarea durerii puteți lua paracetamol sau ibuprofen, o dată la 4 ore.
Notă: Aspirina nu este recomandată copiilor sub 16 ani.
Evitați căldura
Nu puneți căldură pe obrazul dureros, chiar dacă aceasta va face durerea mai suportabilă. În cazul unei infecții, căldura va agrava infecția.
Aveți grijă de dinții sensibili
Dacă nu suportați durerea nici cât să vă atingeți dintele, atunci aveți într-adevăr o problemă. Totuși, dacă dintele devine dureros doar reacționând la rece sau la cald, este vorba de o sensibilitate dentară.
Sensibilitatea dinților este o afecțiune des întâlnită și afectează oameni din diferite categorii de vârstă. Se datorează expunerii dentinei aflate la suprafața rădăcinii dintelui, sub linia gingiei. Vârsta, retragerea gingiilor și periajul prea insistent pot expune dentina. De asemenea, placa dentară poate ataca emailul dentar și expune dentina.
Alegeți o pastă de dinți proiectată pentru persoane cu dinți sensibili și folosiți-o cu o periuță de dinți moale.
În cazul în care constatați o sensibilitate a dinților, ar fi recomandată o vizită la stomatolog, pentru a vă asigura că nu este vorba de vreo problemă conexă.
Când trebuie să apelați la medic
Durerea de dinți poate fi simptomul unei game largi de probleme. Este posibilă o infecție a pulpei centrale a dintelui sau a gingiei. De asemenea, este posibil ca un dinte să se fi crăpat sau cariat. O leziune, un rest alimentar prins între dinți și chiar o problemă a sinusurilor pot fi sursa durerii dvs.
Oricare ar fi cauza, dacă aveți o durere de dinți este important să o descoperiți. Apelați la stomatolog ori de câte ori vă încearcă o durere de dinți, chiar dacă durerea dispare așa cum a venit.
Sursă foto: flanagansmiles.com.