Gura uscată (xerostomia)

Deși pentru mulți oameni este o neplăcere rar întâlnită, această afecțiune este o problemă cât se poate de serioasă, spun stomatologii. Cunoscută și sub numele de xerostomie, uscăciunea gurii poate deveni o problemă gravă care, netratată la timp, poate duce la apariția unor răni în gură, îmbolnăvirea dinților sau alte probleme de sănătate ale cavității bucale. Pentru menținerea stării de sănătate, profilaxia îmbolnăvirii dinților și a bolilor gingivale, cavitatea bucală are nevoie de un flux adecvat de salivă pentru acoperirea și lubrifierea țesuturilor.

Gura uscata - Xerostomia

Cauze

Simptomul de gură uscată poate afecta o varietate de persoane, însă cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, ca o afecțiune firească odată cu trecerea vârstei, diabeticii și persoanele ce suferă de tulburări anxioase sau de o boală autoimună, cunoscută sub numele de sindromul Sjogren. În acest ultim caz, simptomul de gură uscată apare asociat cu cel de ochi uscați. La bolnavii de cancer în tratament, gura uscată este un efect al chimioterapiei sau radioterapiei.

De cele mai multe ori însă, uscăciunea gurii este un efect secundar al medicației prescrise sau cumpărate fără rețetă. Între medicamentele incriminate se numără tabletele pentru tratarea hipertensiunii (care conțin ca substanțe de bază enalaprilul sau captoprilul), antihistaminicele, codeina sau analgezicele pe bază de morfină și decongestionantele conținând pseudoefedrină hidroclorurată.

Odată cu înaintarea în vârstă și cu folosirea frecventă a medicamentelor, gura uscată devine un simptom tot mai răspândit.

Tratament

Vă prezentăm în continuare câteva sugestii la îndemână pentru ameliorarea uscăciunii, cu scopul de a proteja țesutul moale și a preveni degradarea dinților:

Folosiți gumă de mestecat fără zahăr

Mestecatul stimulează glandele salivare. Astfel, mestecarea unei gume fără zahăr care conține xylitol, un edulcorant care reduce numărul bacteriilor răspunzătoare de apariția cariilor dentare, poate ajuta.

Beți apă

Pe parcursul zilei luați frecvent câte o gură de apă. Plimbați-o prin gură și printre dinți, pentru a scăpa de senzația de uscăciune. Beți zilnic 2 litri de apă (8 pahare a câte 250 ml). Cu cât sunteți mai activi, cu atât aveți nevoie de mai multă apă. Astfel, luați cu dvs. o sticlă de apă la sala de sport, iar dacă aveți o întrunire care durează toată ziua, asigurați-vă că există apă disponibilă.

Sugeți bucățele de gheață

Cuburile de gheață reprezintă o altă sursă de apă pentru hidratarea gurii. Este recomandat să le sugeți, nu să le mestecați, deoarece mestecatul gheții poate dăuna dinților.

Clătiți-vă gura pentru a înlătura durerea

În lipsa salivei care neutralizează acizii corozivi din placa dentară, uscăciunea cronică poate provoaca răni ale cavității orale. Se recomandă clătirea gurii cu o cană de apă caldă în care ați dizolvat un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu și un vârf de cuțit de sare de bucătărie. Această combinație calmantă neutralizează acizii și detașează materiile infectante de pe țesuturile gingiilor.

Sugeți bomboane fără zahăr

Sugând dulciuri tari, este stimulată producția salivei.

Ronțăiți crudități

Alimentele bogate în fibre și cu consistență tare au, de asemenea, un efect de stimulare a glandelor salivare. Vă sugerăm consumul de zarzavaturi fibroase crude, cum ar fi morcovii, țelina sau ronțăitul merelor după mesele principale sau ca gustare. Aceste alimente cu textură dura prezintă și avantajul de a curăța limba când le mestecați și le înghițiți, o manevră foarte bună pentru igiena orală generală.

Renunțați la dulciuri

Dacă, în general, aveți gura uscată, limitați consumul de alimente dulci și cremoase ce conțin zahăr. În absența salivei, aceste alimente pot rămâne lipite de dinți, crescând astfel riscul apariției cariilor.

Potoliți-vă setea într-un mod inteligent

Băuturile care conțin alcool sau cofeină pot agrava uscăciunea gurii, iar băuturile dulci vor ataca mai ușor dinții dintr-o gură uscată. Cel mai sănătos este să beți apă, băuturi fără zahăr, lactate ori sucuri de fructe puțin acide, cum ar fi sucul de mere sau de pere. Pentru potolirea setei, băuturile călduțe sunt mai eficiente decât cele fierbinți sau reci, iar dacă aveți răni în gură băuturile fierbinți ar trebui evitate.

Renunțați la obiceiurile nesănătoase

Tutunul usucă și mai mult gura. La fel ca și multe droguri recreaționale precum canabisul, ecstasy, cocaina, amefataminele sau opiaceele.

Încercați să evitați alimentele iritante

Alimentele condimentate sau sărate vă pot provoca durere dacă aveți gura uscată. Le fel se întâmplă și în cazul băuturilor cu conținut acid, cum ar fi sucul de portocale.

Folosiți o pastă de dinți fluor

Odată cu scăderea cantității de salivă, crește riscul apariției cariilor sau bolilor gingiilor. Se recomandă periajul corect al dinților de cel puțin 2 ori pe zi cu o pastă de dinți cu concentrație mare de fluor. Pentru protecția suplimentară a dinților, urmați următorul program de tratament cu fluor: Înainte de culcare, după periaj, aplicați pastă de dinți, cu periuța sau cu un tampon de vată, pe gingii și pe dinți. Lasați-o 1 minut, apoi presați dinții și gingiile astfel încât pasta să îi acopere cât mai bine. Eliminați excesul de pastă, dar nu vă clătiți gura. Mergeți la culcare cu rămășițele de fluor pe aceste suprafețe. Repetați operațiunea dimineața, dar nu mâncați și nu beți nimic timp de 30 de minute. Urmați această procedură de 2 ori pe zi, timp de 4-6 săptămâni.

Atenție la agenții de spumare

Dacă suferiți de uscăciunea gurii, ar trebui să evitați pasta de dinți care conține agentul de spumare lauryl sulfat de sodiu, deoarece acesta poate irita țesutul gingiilor. În principiu, toate mărcile de pastă de dinți conțin acest ingredient, dar, cine știe, poate aveți noroc să găsiți una fără acest aditiv.

Folosiți o apă de gură

Folosiți o apă de gură antibacteriană, care nu conține alcool sau zahăr. Alcoolul usucă și mai mult gura și poate irita țesutul și așa sensibil al gingiilor, în timp ce zahărul provoacă șubrezirea dinților și carii, la care sunteți și mai vulnerabili, deoarece suferiți deja de uscăciunea gurii.

Schimbați frecvent periuța de dinți

Când periuța de dinți are pastă de dinți rămasă între peri, este timpul să vă cumpărați una nouă. În timp, periuțele acumulează și găzduiesc bacterii care pot infecta gura și pot provoca respirația urât mirositoare. Cumpărați o periuță nouă la câteva luni, pentru a ține bacteriile în frâu și pentru a evita mirosul neplăcut al respirației.

Spălați-vă dinții după fiecare masă

Conform stomatologilor, unul dintre rolurile principale ale salivei este îndepărtarea resturilor de mâncare din gură. Astfel, în lipsa cantității necesare de salivă, resturile alimentare pot rămâne în gură mai multă vreme, provocând un miros neplăcut al respirației. Se recomandă spălarea dinților după fiecare masă ori gustare.

Umectați-vă protezele dentare

Protezele dentare fac ca persoanele cu gura uscată să fie mult mai susceptibile la infecția cu ciuperci microscopice, care aderă la materialul plastic. Pentru a preveni infecția, umectați-vă protezele peste noapte într-o soluție specială pentru proteze. Clătiți protezele cu grijă dimineața, înainte de a le folosi.

Umeziți aerul din cameră

Instalați un umidificator în dormitor pentru a da umiditate aerului și a diminua peste noapte uscăciunea gurii. Dacă, de obicei, respirați pe gură, peste noapte încercați să respirați pe nas pentru a împiedica saliva să se evapore în timpul somnului. Dacă respirați pe gură deoarece aveți nasul înfundat, picurați ser fiziologic în nări, un decongestionant natural. Serul fiziologic poate fi preparat ușor dizolvând 1 linguriță rasă de sare de bucătărie în jumătate de litru de apă. Înclinați apoi ușor capul pe spate și puneți câteva picături în fiecare nară. Puteți folosi, de asemenea, un decongestionant care se vinde fără rețetă, dar folosirea îndelungată poate agrava problema. Dacă înfundarea nasului este cronică sau parțială, adresați-vă medicului.

Daca nimic nu a dat rezultate, încercați cu surogate

Pentru confortul și lubrifierea mai bună a gurii, se pot folosi înlocuitorii de salivă care se vând – fără rețetă – sub formă de loțiuni, geluri și sprayuri pentru persoanele suferinde cronic de uscăciunea gurii, au o producție de salivă redusă ori deloc. În compoziția acestor înlocuitori de salivă se află multe dintre aceleași enzime și minerale prezente în saliva naturală, și aceste preparate ajută la lubrifierea țesuturilor cavității orale. Utilizați înlocuitorii de salivă de două ori pe zi, obligatoriu o dată înainte de culcare.

Leacuri din cămară

Folosiți sosuri și sucuri de carne la prepararea alimentelor pentru a adăuga un plus de umiditate. O gură uscată poate face ca alimentele uscate să aibă gust de rumeguș. Puțina umiditate conferă un plus de savoare alimentelor. Consumul frecvent de lichide, repartizate pe tot parcursul mesei, va crește conținutul în umiditate al gurii, făcând mai ușoară înghițirea hranei și îmbunătățindu-vă simțul gustativ.

Când trebuie să apelați la medic

Controalele dentare periodice constituie prima linie de apărare împotriva sindromului de gură uscată, deoarece stomatologul va fi cel mai în măsură să pună diagnosticul încă într-o fază precoce, atunci când deficiența poate fi corectată. Tot el vă va recomanda o apă de gură sau un gel cu fluor ca protecție suplimentară pentru dinți. Dacă remarcați o iritație roșie și uscată în gură sau lipsa salivei, prezentați-vă la medic sau la stomatolog. Cu cât solicitați mai devreme ajutor, cu atât este mai bine, deoarece este mai ușor să corectezi o problemă aflată în stadiu timpuriu.

O gură uscată poate constitui primul semn al aftelor bucale. Această infecție cu ciuperci microscopice poate surveni în urma unui tratament cu antibiotice sau a folosirii unui inhalant antiastmatic conținând steroizi, dar ocazional indică prezența unui diabet, a unei imunodeficiențe sau a unor probleme hematologice. În cazul în care constatați că uscăciunea gurii se datorează unui medicament prescris, semnalați-l imediat medicului. În unele cazuri, prescrierea altui medicament sau o simplă ajustare a dozelor poate stopa uscarea gurii și poate rezolva alte neplăceri derivate de aici.

Pin It on Pinterest