Diabetul și îngrijirea orală

Diabetul reprezintă un grup de afecțiuni cronice inflamatorii care creează probleme corpului în procesarea zahărului. Dacă suferiți de diabet probabil știți deja cât de important este să mențineți o igienă orală corectă și sănătoasă pentru a preveni eventualele complicații.

Acest lucru este cauzat de faptul că persoanele care suferă de diabet sunt mai predispuse la contractarea unor infecții orale și la dezvoltarea unor afecțiuni precum boala parodontală. Această afecțiune poate duce la pierderea completă a dinților dacă nu este tratată corect, la episoade de durere intensă sau la stricăciuni permanente ale osului ce formează maxilarul.

Diabetul si ingrijirea orala

Mai mult decât atât, prezența acestei boli la un pacient diagnosticat cu diabet va îngreuna capacitatea organismului de a ține sub control nivelul de zahăr din sânge, ceea ce va duce la agravarea bolii.

Cum este diabetul conectat cu boala parodontală

Oamenii de știință știu de multă vreme că persoanele cu diabet se află în risc de a dezvolta și boala parodontală, iar acest lucru este cauzat de faptul că diabetul scade rezistența corpului la infecții.

De asemenea, dovezile științifice ne arată că persoanele care suferă de boala parodontală sunt expuse la riscul de a înrăutăți modul în care glucoza din sânge este controlată, ducând la diverse alte complicații.

Cele două boli sunt asemănătoare din mai multe puncte de vedere, deoarece împart același traseu de progres și aceleași mecanisme care cauzează probleme organismului. Amândouă sunt asociate cu un proces de inflamare și cu deteriorarea puternică a sistemului imunitar.

Inflamarea este de obicei semnalată de durere, de căldură și roșeață, fiind dovada faptului că sistemul imunitar se află la lucru, luptând cu boala. Inflamarea cronică sau de lungă durată poate duce la apariția a numeroase probleme de sănătate în diverse părți ale corpului, afectând astfel întreaga sănătate a organismului.

Ce înseamnă asta pentru pacienții care suferă de diabet? Conform studiilor din domeniu, pacienții care suferă de diabet sunt expuși la un risc de deces prin atac de cord de două ori mai mare atunci când suferă și de boala parodontală acută. De asemenea, riscul de a dezvolta boli de rinichi este de 8,5 ori mai mare, iar abilitatea organismului de a controla nivelul zahărului din sânge este îngreunată semnificativ.

Puteți vedea, așadar, de ce persoanele care suferă de diabet trebuie să acorde o atenție extrem de mare igienei orale și combaterii oricărei alte boli care poate afecta această parte a corpului.

Ce trebuie să faceți pentru sănătatea orală dacă suferiți de diabet

Dacă vă aflați în această situație este foarte important să mențineți o igienă orală impecabilă și să oferiți o atenție specială oricăror schimbări neprevăzute în sănătatea cavității bucale. Iată câteva sugestii care cu siguranță vă vor folosi în acest efort:

Păstrați un nivel al zahărului cât mai scăzut în sânge

Urmați cu strictețe fiecare indicație din planul de tratament pentru a evita creșterea nivelului de zahăr din sânge. Evitați consumul de alimente și băuturi care vă pot suplimenta cantitatea de zahăr din organism și încercați să mențineți o dietă cât mai sănătoasă.

Amânați intervențiile medicale dacă nivelul zahărului din sânge nu este corect

Un sfat care va veni cel mai probabil și din partea medicului dentist este acela de a amâna orice intervenții medicale în cavitatea bucală dacă acestea nu sunt urgente și dacă nivelul zahărului din sânge nu este corect. Cu toate acestea, infecțiile care se dezvoltă rapid (cum ar fi abcesul) trebuie tratate în cel mai scurt timp posibil pentru a evita complicațiile.

Țineți medicul dentist la curent cu dezvoltarea bolii

La fiecare vizită medicală ar trebui să informați doctorul dentist despre statusul bolii dvs. Un factor important este nivelul hemoglobinei glicozilate, care ar trebui să fie sub 7%. De asemenea, toate informațiile legate de tratamentul diabetului vor fi utile pentru medicul dentist atunci când acesta va pregăti planul de igienă orală pe care ar trebui să-l respectați.

Pregătiți-vă corect pentru tratarea bolii parodontale

Dacă suferiți de boala parodontală este recomandat să discutați cu medicul care v-a creat tratamentul pentru diabet înainte de a începe tratamentul bolii parodontale. Cei doi doctori ar trebui chiar să poarte o discuție despre sănătatea dvs generală, mai ales atunci când este implicată posibilitatea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea bolii parodontale.

De asemenea, este important să țineți cont și de faptul că procesul de vindecare în urma unei asemenea intervenții este de cele mai multe ori mai dificil și durează mai mult în cazul pacienților ce suferă și de diabet.

Îngrijiți-vă cum se cuvine de igiena orală

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți este acela de a oferi o atenție sporită modului în care vă îngrijiți sănătatea cavității bucale. Stabiliți-vă un plan pe care să-l respectați cu strictețe și care să includă neapărat vizite medicale la dentist pentru consultații de control cel puțin de 3-4 ori pe an, periați-vă dinții după fiecare masă cu o periuță de dinți moale și curățați zilnic proteza dentară (dacă folosiți una) și încercați să preveniți acumularea plăcii dentare pe dinți prin utilizarea aței dentare de cel puțin 1-2 ori pe zi.

Renunțați la vicii

Cu siguranță știți deja că alcoolul și tutunul reprezintă amenințări mari la adresa întregului organism, dar efectele negative pe care le au aceste două vicii cresc exponențial atunci când suferim de afecțiuni precum diabetul sau boala parodontală. Dacă vă încadrați în această situație vă recomandăm să renunțați cât mai repede la consumul ambelor substanțe, iar în acest scop vă poate ajuta și medicul dentist cu sfaturi și cu recomandări importante. Nu ezitați să apelați la ajutor specializat dacă simțiți nevoia.

Concluzie

Diabetul și igiena orală sunt interconectate mai mult decât credem noi, iar pacienții diagnosticați cu această afecțiune sunt nevoiți să ofere o atenție mai mare celui de-al doilea aspect pentru a evita complicațiile. Calitatea vieții este foarte afectată de prezența diabetului, dar grija față de igiena dentară poate preveni multe alte complicații nedorite.

Pin It on Pinterest