Renunțați la vicii pentru a vă proteja sănătatea orală

Știm cu toții că unele dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care ne confruntăm de-a lungul vieții sunt provocate de anumite vicii pe care pur și simplu refuzăm să le evităm. Termenul de vicii se referă la toate obiceiurile nesănătoase pe care le avem în viața de zi cu zi și care nu sunt deloc benefice pentru organismul nostru, dar la care ne este foarte greu să renunțăm din cauza dependenței pe care o provoacă.

Cu toate acestea, multe persoane reușesc să renunțe la aceste obiceiuri atunci când înțeleg cu adevărat pericolele la care se expun și când realizează că sănătatea și calitatea stilului de viață sunt mai importante decât plăcerea de moment oferită de aceste vicii.

Viciile si sanatatea orala

Atunci când vorbim despre afectarea sănătății orale, alcoolul și tutunul reprezintă două dintre cele mai periculoase substanțe pe care mulți dintre noi le consumă iresponsabil.

De ce este alcoolul dăunător pentru dantură

Deși consumul moderat de alcool poate fi parte a unui stil de viață sănătos, acesta nu este considerat în general benefic pentru organismul uman deoarece are multe efecte de lungă durată asupra corpului, afectând creierul, tensiunea arterială sau ficatul, printre altele.

Organizația Mondială a Sănătății definește drept consum moderat de alcool un pahar pe zi pentru femei și maxim două pentru bărbați. Consumul excesiv este definit prin mai mult de 8 pahare de băutură cu alcool pentru femei și mai mult de 15 pentru bărbați.

Bolile gingivale, degradarea dinților și senzația de amorțeală la nivelul cavității bucale sunt foarte comune la persoanele care consumă excesiv alcool, iar băuturile alcoolice consumate foarte des reprezintă al doilea cel mai important factor de risc pentru apariția cancerului oral.

Alcoolul creează pete pe dinți

Culoarea băuturilor alcoolice este dată de cromogeni, o substanță care are capacitatea de a se atașa de smalțul danturii (deja afectat de acidul din alcool) și de a păta suprafața dintelui. Un mod prin care puteți evita acest lucru este consumul băuturilor alcoolice cu ajutorul unui pai, dar chiar și așa există riscul de pătare a dinților.

Alcoolul cauzează uscăciune în cavitatea bucală

Toate băuturile alcoolice duc la intensificarea senzației de uscăciune în cavitatea bucală, lucru care poate conduce la apariția bolilor gingivale și la dezvoltarea rapidă a cariilor dentare. Acest lucru se întâmplă deoarece cantitatea de salivă care contribuie la reducerea plăcii dentare și a bacteriilor nocive nu mai este suficient de mare. Dacă obișnuiți să consumați băuturi alcoolice, specialiștii recomandă și consumul a minim 2 litri de apă în fiecare zi pentru a menține nivelul de hidratare sănătos al cavității bucale.

Alcoolul crește nivelul de aciditate

Nivelul mare de acid din interiorul gurii este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la degradarea smalțului și la apariția cariilor dentare sau a altor afecțiuni orale. Cu cât nivelul de acid este mai scăzut cu atât va fi mai ușor pentru bacteriile benefice din cavitatea bucală să mențină sănătatea orală.

Consumul de alcool mai este asociat și cu alte probleme dentare, dintre care amintim riscul de spargere a dinților pentru persoanele care mestecă bucățile de gheață care vin în unele băuturi. Recomandarea specialiștilor este de a elimina cât mai mult posibil consumul de alcool din obiceiurile de zi cu zi și de a include în schimb cât mai multă apă plată.

De ce este fumatul dăunător pentru sănătatea orală?

Pe lângă faptul că afectează sănătatea întregului organism, fumatul poate cauza un număr mare de probleme de sănătate orală ce variază de la cancerul oral la decolorarea danturii. Cei mai mulți fumători au pete galbene pe suprafața dinților din cauza igienei precare și a consumului de tutun, lucru care reduce drastic estetica zâmbetului și, ca o consecință, încrederea de sine.

Fumatul și cancerul oral

Cancerul oral este cel mai serios risc la care se expun persoanele care consumă tutun excesiv. Societatea Americană de Cancer estimează că 90% dintre oamenii care suferă de cancer oral au consumat, într-un fel sau altul, tutun de-a lungul vieții lor. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer oral este de 6 ori mai mare la fumători decât la nefumători, iar aceste cifre cresc o dată cu perioada de timp în care s-a consumat tutunul.

Fumatul și bolile parodontale

Specialiștii avertizează că, deși fumatul nu duce direct la degradarea dinților, reprezintă un risc extrem de important pentru apariția bolilor parodontale (gingivită, parodontoză etc.) care, atunci când progresează suficient de mult, pot crea probleme grave în interiorul cavității bucale.

Singura soluție sigură este renunțarea

Mulți oameni cred că nu toate tipurile de tutun sunt periculoase pentru sănătate, dar specialiștii avertizează că acest lucru nu este adevărat. Consumul de tutun este foarte riscant pentru organism indiferent de forma sau frecvența sub care este folosit.

Recomandarea medicilor pentru o viață sănătoasă este renunțarea complet la fumat și adoptarea unui stil de viață sănătos care să includă o igienă dentară corectă și, cel mai important, vizite periodice la dentist pentru ținerea sub observație a modului în care evoluează eventualele probleme.

Concluzie

Știm că renunțarea la aceste două vicii atât de des întâlnite în viața celor mai mulți oameni nu este deloc o sarcină ușoară, dar lucrurile trebuie cel puțin ținute sub control pentru minimizarea riscurilor la care ne supunem.

Dacă vă doriți un zâmbet estetic și cât mai puține probleme cu dantura, eliminarea acestor obiceiuri nocive din viața de zi cu zi va fi primul pas în direcția potrivită. Nu ezitați să cereți ajutor de la familie și prieteni sau să apelați la terapeuți profesioniști care vă pot ajuta în acest proces.

Lasă un comentariu

1 × 4 =

Pin It on Pinterest