Îngrijirea dentară în perioada de sarcină

Sarcina este o perioadă în care femeile trebuie să acorde o atenție deosebită la nenumărate aspecte ce țin de stilul de viață abordat și de sănătatea propriului corp. Este o etapă caracterizată de nenumărate schimbări fiziologice, pe care medicul dentist trebuie să le țină sub observație atentă. Toate precauțiile trebuie să vizeze atât sănătatea dentară a mamei, cât și sănătatea copilului.

Deoarece există nenumărate probleme cu care femeile se pot confrunta, vorbim în cele ce urmează despre îngrijirea dentară în perioada de sarcină pentru a vă oferi mai multe informații despre lucrurile la care trebuie să fiți atenți.

Sarcina si ingrijirea dentara

Înainte de a decide că vreți să rămâneți însărcinată

În momentul în care decideți că vreți să rămâneți însărcinată este recomandat să faceți o serie de investigații medicale, pentru a avea certitudinea că starea dumneavoastră de sănătate este una optimă și nu există pericole din acest punct de vedere. În aceste investigații ar trebui să includeți și vizita la medicul stomatolog, pentru o examinare orală completă. Dentistul va decide dacă este cazul să efectuați anumite tratamente premergătoare sarcinii, pentru a nu pune mai târziu în pericol sănătatea copilului.

Chiar dacă dinții dumneavoastră sunt sănătoși, este recomandat să efectuați o igienizare profesională a danturii și să îi îngrijiți cum se cuvine în continuare, așa cum ați făcut-o până în momentul respectiv. Este de preferat ca afecțiunile să fie tratate premergător sarcinii pentru că în timpul acesteia trebuie evitate radiografiile dentare, anumite tratamente medicamentoase, precum și anesteziile. Riscul de apariție a infecțiilor dentare trebuie redus cât mai mult posibil, deoarece poate afecta dezvoltarea copilului.

Pe durata sarcinii

Există anumite situații când în ciuda consultului stomatologic realizat premergător sarcinii trecut cu brio, pot apărea anumite probleme dentare. Perioada în care tratamentele stomatologice trebuie evitate pe cât posibil este primul trimestru de sarcină și cea de-a doua jumătate din trimestrul al III-lea. Este vorba despre perioade critice în dezvoltarea fătului, când sănătatea îi poate fi pusă în pericol foarte ușor.

Începând cu al doilea trimestru de sarcină se pot realiza anumite proceduri de rutină, dar intervențiile serioase se amână până după naștere. Dacă ajungeți la dentist pe timpul sarcinii, este absolut necesar să menționați faptul că sunteți însărcinată înainte de a începe consultația. Acesta va ști astfel să evite anumite medicamente, nu va recomanda realizarea de radiografii dentare și nu va face anestezii.

Perioada sarcinii vine cu anumite schimbări din punct de vedere hormonal. Acestea produc un risc ridicat de îmbolnăvire a paradontițiului și gingiei. Medicul stomatolog va ști să îndepărteze anumiți factori iritativi și va realiza ședințe de igienizare profesională. Vizita la medic trebuie completată de o îngrijire optimă, pe care o vom descrie pas cu pas în cele ce urmează.

Îngrijirea dentară în perioada de sarcină

Pentru a menține o stare de sănătate dentară și a ține la depărtare problemele stomatologice, se recomandă periatul dinților de minim 2 ori pe zi, dimineața și seara. Utilizați o periuță de dinți cu peri moi, care să fie direct proporțională cu dimensiunea gurii dumneavoastră, astfel încât perierea să nu vă inducă o stare de greață. Îndepărtați placa bacteriană cu mișcări dinspre gingie spre exterior, pentru o durată de cel puțin două minute. Nu efectuați un periaj agresiv, deoarece veți răni gingiile.

Este posibil ca grețurile matinale să vă îngreuneze rutina zilnică de îngrijire, dar nu lăsați acest lucru să vă stea în calea periajului zilnic. Folosiți o periuță de dinți mai mică și schimbați pasta de dinți cu una cu o aromă mai puțin intensă, care să nu accentueze starea de greață. În cazul în care vomați frecvent dimineața, este important să nu vă spălați cu peria de dinți după fiecare întâmplare. Igienizați gura prin clătirea cu apă normală sau apă de gură fără alcool.

Dieta este principala cauză a apariției cariilor și afecțiunilor dentare, iar perioada sarcinii este frecventă în pofte, după cum probabil știți deja. Este bine să le satisfaceți atunci când le simțiți, dar fără a interfera cu planul de alimentație echilibrat. Asigurați-vă că în alimentația zilnică sunt incluse toate grupele alimentare, de la legume și fructe până la lactate și carne. Astfel, veți avea certitudinea că fătul se dezvoltă armonios și sănătos. Dulciurile facilitează apariția cariilor, motiv pentru care este indicat să le consumați rar sau deloc.

Cele mai frecvente afecțiuni ce pot apărea pe durata sarcinii

Am menționat deja cât de serioasă este îngrijirea dentară pe durata sarcinii, dar și schimbările ce se produc la nivel hormonal și fizic pot produce afecțiuni dentare, după cum puteți vedea în cele ce urmează:

Gingivita

Vorbim despre o patologie buco-dentară foarte des întâlnită la femeile însărcinate, caracterizată de papile interdentale roșii și umflate. La cele mai fine atingeri se poate produce sângerarea, ceea ce produce un oarecare disconfort fizic. Gingivita apare ca o consecință a hiper-vascularizației și poate apărea în luna a II-a de sarcină, atingând cote maxime în luna a VII-a. De obicei aceasta dispare în termen de câteva zile de la naștere.

Afecțiunea parodontală

Această boală este caracterizată de afectarea țesutului care susține dinții, ce duce cu timpul la mobilitatea dentară. Paradontoza este o afecțiune periculoasă, ce trebuie monitorizată constant de un medic dentist.

Cariile dentare

Procesele carioase evoluează extrem de rapid în timpul sarcinilor, frecvența lor crescând cu până la 20% față de alte perioade ale vieții. Cele mai recente studii arată că bacteriile responsabile de apariția cariilor dentare se transmit de la mamă la făt, motiv pentru care trebuie redus consumul de dulciuri și controlat întreg procesul de îngrijire dentară.

Hiperestezia dentară

Mai este cunoscută în limbajul popular ca sensibilitate dentară și constă în resimțirea unor dureri ascuțite și intense în cazul în care sunt activați anumiți stimuli. Cei mai frecvenți sunt cald, rece, acru și dulce.

Radiografia dentară și anestezia trebuie evitate

Radiațiile sunt periculoase pentru făt, motiv pentru care ele sunt interzise pe perioada sarcinii. Totuși, dacă radiografia este absolut necesară, se poate realiza la indicațiile stomatologului, cu măsuri de siguranță luate pentru protejarea copilului. De asemenea, anesteziile sunt nocive fătului, motiv pentru care sunt interzise pe parcursul sarcinii, chiar și după naștere, dacă alăptați.

Tratamentele cu antibiotice trebuie evitate

De cele mai multe ori, antibioticele sunt indispensabile tratamentelor realizate pentru afecțiuni dentare. Totuși, ele nu se iau decât la recomandarea medicilor ginecologi și pediatri, în anumite situații specifice. Aceste precauții se mențin și pe durata alăptării. În anumite situații specifice este permis tratamentul cu penicilină. Sunt interzise consumul de tetraciclină, streptomicină, gentamicină sau kanamicină. În cazul administrării de antibiotice în vederea tratării unor afecțiuni stomatologice, este necesar acordul medicilor ginecologi sau pediatri, peste care nu se poate trece în niciun caz.

După naștere

Probabil sunteți tentată să credeți că după naștere se anulează toate amendamentele mai sus menționate. În fapt, este important să țineți cont de aceleași precauții, deoarece orice substanțe medicamentoase pot ajunge cu ușurință în laptele matern, ce va afecta copilul. Același lucru este valabil și pentru anestezie. În situația în care ea este absolut necesară, puteți colecta laptele generat după procedură pentru a-l arunca. Așteptați un interval de minim 6 ore înainte de a alăpta, pentru a elimina riscul ca anestezia să ajungă la copil în acest mod.

Concluzie

Perioada sarcinii este una extrem de frumoasă, în care mamele încep să creeze o legătură specială cu copilul, dar pentru ca această etapă să nu devină problematică, asigurați-vă că vă păstrați starea generală de sănătate prin vizitele medicale regulate, adoptarea unei alimentații sănătoase și a unei îngrijiri dentare corespunzătoare.

Pin It on Pinterest