Gingivita – primul pas către bolile parodontale și pierderea dinților

În general, oamenii apelează la ajutorul medicului stomatolog doar în situații de urgență când nu mai au de ales. Sunt puține persoanele care și-au creat obiceiul de a consulta medicul stomatolog periodic. Acest fapt este unul dintre motivele pentru care incidența afecțiunilor gingivale este foarte ridicată, majoritatea persoanelor adulte suferind de gingivită, într-o stare mai mult sau mai puțin gravă.

Gingivita - cauze, prevenire si tratament

Ce este gingivita?

Gingivita reprezintă inflamația gingiilor și este primul semn al unei boli a parodonțiului (țesuturile care susțin dinții), fiind astfel prima etapă a afecțiunilor grave, care au ca efect final pierderea dintilor de către persoanele adulte. Gingivita cronică poate duce la dezvoltarea unei condiții numite gingii răsucite și este un semn important care anunță apariția parodontitei.

Gingivita este de obicei clasificată în funcție de gravitatea afecțiunii, variind de la intensitate slabă la severă. În cazuri foarte rare, atunci când boala progresează nesupravegheat și agresiv, poate apărea și necrotizarea gingivitei ulcerative, cel mai grav stadiu al acestei boli.

Inflamarea gingiilor este cauzată de un sistem complex prin care celulele corpului care de obicei luptă împotriva bacteriilor din organism sunt copleșite de o zonă de infecție bacteriană, nemaiavând posibilitatea de a-și îndeplini eficient misiunea. Inflamarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea gingivitei, aceasta reprezentând principalul simptom pe care pacienții persoanel care suferă de această boală îl vor experimenta.

Inflamarea gingiilor este cauzată de bacterii, cavitatea bucală fiind locul ideal pentru dezvoltarea acestora, pentru că este un spațiu cald, umed și constant aprovizionat cu mâncare.

Dacă sistemul imunitar nu este suficient de puternic pentru a ține sub control populația bacteriilor, acestea se răspândesc rapid și pot copleși într-un timp foarte scurt mecanismul de apărare al organismului. De aceea este foarte important să aveți grijă de sistemul dvs. imunitar prin adoptarea unei alimentații sănătoase, sport și renunțarea la vicii nocive, precum consumul de alcool, tutun sau droguri.

O infecție începe prima oară acolo unde sistemul imunitar devine copleșit de bacterii, iar infecția gingivală apare atunci când bacteriile invadează țesutul moale și osul din imediata apropiere a dinților. Severitatea acestei infecții diferă și poate fi chiar un semn al unei boli mult mai grave.

Cine poate suferi de gingivită

Gingivita este destul de des întâlnită. Dar, deși aproape 80% dintre adulți experimentează anumite simptome ale bolii, acest lucru nu înseamnă că boala se va și declanșa în plină putere.

Este important de notat că în unele cazuri este posibil să nici nu experimentați simptome și deci să nu știți că suferiți de gingivită. Acesta este unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să programați periodic consulturi medicale, deoarece doar prin această metodă vă puteți asigura că riscurile sunt identificate la timp și boala poate fi îndepărtată repede.

Cauzele gingivitei

Chiar dacă încă nu există studii concluzive cu privire la cauzele exacte ale acestei afecțiuni, oamenii de știință și specialiștii din domeniu dispun de o listă de posibile cauze care pot declanșa această boală.

Placa dentară

Pentru ca gingivita să se dezvolte este nevoie ca placa dentară să se acumuleze în spațiile dintre dinți. Placa este periculoasă deoarece conține un număr mare de bacterii responsabile pentru gingivită, dar nu este singurul motiv pentru care această boală se dezvoltă, dat fiind faptul că aproape toată lumea are placă dentară pe dinți în timp ce gingivita este mult mai puțin întâlnită.

Tartrul dentar

Atunci când placa dentară avansează în gravitate ea se transformă în tartru dentar. Acest lucru se întâmplă deoarece placa se lipește de dantură și se întărește tot mai mult pe măsură ce trece timpul, adunând tot mai multe bacterii. Tartrul face mult mai dificilă procedura de curățare a dinților, chiar și cu ajutorul medicilor specializați, deoarece creează un scut protector pentru bacterii, care elimină diverse toxine și cauzează iritații puternice pe marginea gingiilor. Singura soluție prin care puteți scăpa de tartru este curățarea profesională a danturii, care se face în cabinetul medicului dentist.

Boli care slăbesc sistemul imunitar

Dacă suferiți de anumite condiții medicale care afectează negativ organismul riscurile de a dezvolta și gingivită sunt foarte mari, dat fiind faptul că organismul devine susceptibil atacului bacteriilor. Spre exemplu, oamenii care suferă de diabet, HIV sau alte afecțiuni ale sistemului imunitar sunt cei mai expuși deoarece au o abilitate mai scăzută de a lupta împotriva bacteriilor. De asemenea, persoanele care fumează sau care au o dependență de anumite substanțe sunt predispuse la acest risc.

Schimbări hormonale

În unele cazuri gingivita este cauzată de schimbările hormonale care apar în corp în timpul anumitor perioade din viață. Exemple pot fi sarcina, pubertatea sau terapia cu steroizi, toate acestea având drept efecte secundare slăbirea sistemului imunitar și expunerea gingiilor la infecțiile cu bacterii.

Diferite medicamente

Anumite medicamente folosite pentru tratarea condițiilor medicale precum convulsii, presiune arterială ridicată sau pentru transplant de organe sunt cunoscute ca favorizând dezvoltarea acestei infecții.

Igienă orală precară

Dacă dantura și cavitatea bucală nu beneficiază de suficientă atenție atunci când vine vorba despre igiena dentară, riscurile de dezvoltare a gingivitei și a cariilor dentare cresc exponențial. Este important să nu uitați, așadar, de curățarea temeinică a danturii cu ajutorul periuței de dinți, a aței dentare și a apei de gură în fiecare zi.

Istoricul familiei

Medicii au stabilit că dacă există antecedente de boli dentare în familie riscurile de dezvoltare a gingivitei sunt mai mari decât în cazurile în care acest tip de afecțiune nu este prezentă la nicio rudă apropiată.

Alți factori de risc pe care trebuie să-i luați în calcul

Vârsta înaintată, consumul de tutun, uscăciunea cavității bucale, nutriția deficitară (mai ales deficiența în Vitamina C), genetica organismului sau diferite alte infecții reprezintă factori de risc care facilitează dezvoltarea gingivitei. Din acest motiv este important să vă prezentați la medicul dentist imediat ce sesizați aceste riscuri în organismul sau în stilul dvs de viață.

Complicațiile gingivitei

Atunci când gingivita este lăsată netratată poate avansa cu ușurință spre parodontită (sau parodontoză), o afecțiune care atacă țesutul interior al gingiei și osul, creând spații între acestea și dinți. Aceste mici spații se vor umple rapid cu bacterii care vor duce într-un final la dezvoltarea infecțiilor sub baza gingiilor.

Dacă dispuneți de un sistem imunitar puternic este posibil ca aceste infecții să fie învinse și să se retragă în cele din urmă sau, cel puțin, să fie ținute sub control. De cele mai multe ori, însă, organismul este cel care pierde această luptă.

O dată cu dezvoltarea gingivitei, toxinele produse de către bacteriile din interiorul plăcii dentare și de către enzimele benefice ale organismului încep să afecteze tot mai mult osul și țesutul conectat care asigură stabilitatea dinților. Pe măsură ce boala avansează, spațiile dintre dinți și gingii devin tot mai mari, deoarece o suprafață tot mai mare de țesut și os este distrusă.

În faza finală a bolii, dinții nu sunt deloc ținuți în loc și încep să se miște. Într-un final aceștia vor cădea, bolile care afectează gingia fiind principala cauză a pierderii dinților la populația adultă.

Simptomele gingivitei

Această boală poate să progreseze chiar și fără o manifestare foarte evidentă a simptomelor, dar cei mai mulți pacienți vor experimenta într-un mod sau altul schimbări care pot da de gol prezența gingivitei. Gingiile sănătoase au culoarea roz-pal. Afectate de gingivită, ele își schimbă culoarea și devin roșii-albăstrii, devin sensibile, se inflamează și sângerează ușor, de obicei la spălatul dinților.

Iată care sunt cele mai frecvente semnale ale gingivitei:

  • Gingii roșii, sensibile la atingere sau umflate;
  • Sângerări gingivale care apar o dată cu utilizarea periuței de dinți sau a apei de gură;
  • Apariția spațiilor între gingie și dantură;
  • Dinții arată mai lungi, ca urmare a faptului că gingiile se retrag de pe suprafața dinților;
  • Dinți care se mișcă la atingere;
  • Devierea alinierii dinților la mestecare și închiderea gurii, situație descrisă prin expresia consacrată în stomatologie „s-a modificat călcătura dinților”;
  • Senzații de durere la consumul alimentelor;
  • Sensibilitate crescută la nivelul dinților;
  • Proteze dentare care se îmbină altfel sau nu se mai potrivesc;
  • Respirație urât mirositoare care nu dispare în decurs de 24 de ore, nici după utilizarea periuței de dinți sau a apei de gură.

Urmăriți aceste semne care pot da de gol apariția gingivitei și prezentați-vă la medicul specialist imediat ce suspectați prezența gingivitei!

Gingivita inainte de tratament
Gingivita, cauzata de depunerile de tartru, care se observa la baza dintilor. (sursa foto: wikipedia)
Gingivita dupa tratament
Gingivita, dupa ce a fost tratata prin curatarea dintilor. (sursa foto: wikipedia)

Dacă sângerările gingivale apar la fiecare periaj dentar, iar gingiile rămân rănite și umflate în pofida eforturilor de a respecta o bună igienă orală, mergeți la stomatolog. Riscați o boală periodontală mult mai gravă și posibila pierdere a dinților dacă ignorați gingiile rănite și sângerânde.

Gingiile umflate sau sângerânde pot fi și un efect secundar al fenitoinei, un medicament folosit în tratamentul epilepsiei. În cazurile mai ușoare vă puteți trata cu apă de gură conținând acid folic, dar dacă situația este foarte gravă, ar trebui să îi spuneți medicului care poate găsi alte rezolvări.

Gingiile sângerânde, dar nedureroase, pot indica o dereglare de coagulare a sângelui sau un tratament cu doze prea mari de anticoagulante ca warfarina. Prezentați-vă la medic cât mai curând posibil, mai ales dacă aveți vânătăi sau o sângerare inexplicabilă ori excesivă indiferent în care parte a corpului.

Diagnosticul gingivitei

Prezentarea la medicul dentist este primul pas important pe care trebuie să-l faceți pentru a scăpa cât mai repede de această afecțiune, iar cadrul medical va apela la câteva metode pentru a identifica exact stadiul de avansare al bolii și metodele potrivite pentru tratament.

  • Evaluarea istoricului medical pentru a identifica eventualele condiții care pot contribui la apariția simptomelor.
  • Examinarea fizică a danturii, a gingiei, a cavității bucale și a limbii pentru a găsi semne de placă sau inflamare.
  • Măsurarea spațiului dintre dinți și gingii prin inserarea unui instrument special care va determina mărimea și gravitatea acestor spații goale. În cavitățile bucale sănătoase, spațiul are de regulă între 1 și 3 milimetri, ceea ce înseamnă că cele care depășesc 4 milimetri pot indica prezența gingivitei.
  • Efectuarea de radiografii pentru a verifica sănătatea osului și cantitatea pierdută din acesta în zonele în care se observă prezența spațiilor goale.
  • Efectuarea altor teste, dacă este necesar, pentru identificarea exactă a cauzelor care stau la baza gingivitei, astfel încât să se poată pregăti un plan de tratament care să se adreseze direct cauzelor, nu efectelor bolii.

Cum să vă pregătiți pentru programarea la dentist

Atunci când vă pregătiți pentru vizita medicală este bine să luați în calcul câteva lucruri pe care trebuie să le discutați cu medicul specialist pentru a-l ajuta în stabilirea diagnosticului și pentru ca dvs să înțelegeți mai ușor afecțiunea pe care o înfruntați.

Pentru a vă înarma cu toate informațiile necesare, faceți o listă cu următoarele lucruri:

  • Simptomele pe care le experimentați, inclusiv cele care vă par irelevante pentru motivul programării la medicul dentist.
  • Informații personale importante, cum ar fi orice condiții medicale de care suferiți.
  • Toate medicamentele pe care le administrați, inclusiv vitamine sau suplimente naturale, precum și dozajul acestora.

Nu uitați să vă notați și următoarele întrebări pentru medicul specialist:

  • Considerați că simptomele mele sunt cauzate de gingivită?
  • Ce teste trebuie să fac și cât vor costa acestea?
  • Care sunt alternativele la metoda de tratament principală pe care o propuneți?
  • Ce pot să fac acasă pentru a-mi menține gingiile și dantura într-o stare de sănătate bună?
  • Ce fel de pastă de dinți, periuță, apă de gură și ață dentară recomandați?
  • Există anumite restricții de care ar trebui să țin cont?
  • Aveți materiale printate care conțin informații utile pe care le-aș putea citi?
  • Ce resurse online recomandați pentru a învăța mai multe despre afecțiunea cu care mă confrunt?

La rândul său, medicul specialist s-ar putea să vă adreseze următoarele întrebări:

  • Când ați început să experimentați simptomele?
  • Simptomele se manifestă continuu sau ocazional?
  • Cât de des utilizați periuța de dinți pentru a vă curăța dantura?
  • Utilizați ață dentară? Cât de des?
  • Cât de des mergeți la control la medicul dentist?
  • Care sunt condițiile medicale de care suferiți în prezent?
  • Care sunt medicamentele pe care le administrați în prezent?

Asigurați-vă că răspundeți cu sinceritate la toate întrebările medicului specialist, pentru a-i oferi acestuia toate instrumentele necesare diagnosticării corecte a bolii și aplicării tratamentului potrivit.

Tratamentul gingivitei

Acțiunile prompte care se iau de către medic cu scopul de a trata această afecțiune de obicei reușesc să oprească manifestarea simptomelor și progresia bolii, lucruri care vor salva de la pierdere dinții și vor preveni apariția complicațiilor.

Pentru ca tratamentul prescris de medic să aibă șanse de reușită reale va fi nevoie să stabiliți o rutină zilnică ce va include o igienă orală corectă și eliminarea unor eventuale obiceiuri nocive din viața de zi cu zi.

Iată mai jos câteva opțiuni de tratament care ar putea fi recomandate de medic:

Curățarea profesională a danturii

În primul rând, acest lucru se va face prin îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a bacteriilor de pe dantura dvs.

În timpul acestei proceduri medicul se va asigura că suprafața dinților și a gingiei sunt curățate complet. Mai mult decât atât, bacteriile din cavitatea bucală vor fi eliminate cu scopul de a îndepărta sau de a preveni inflamarea, iar rădăcinile dinților vor fi curățate pentru a descuraja viitoarele acumulări de placă sau bacterii și pentru a permite vindecarea corectă a zonei.

Restaurare dentară, dacă este cazul

Dacă gingivita a avut ocazia de a face unele stricăciuni în cavitatea bucală a pacientului sunt mari șansele ca unii dinți să nu mai fie corecți aliniați sau unele lucrări să nu se mai potrivească la fel de bine.

În aceste cazuri se impune restaurarea părților afectate ale danturii pentru a se evita iritarea gingiilor, acumularea bacteriilor și pentru a permite îndepărtarea plăcii și a tartrului mult mai ușor. Într-un final, restaurarea dentară va contribui semnificativ la procesul de vindecare a gingivitei.

Medicamente

Medicul dentist va recomanda de cele mai multe ori și anumite medicamente care au rolul de a ajuta organismul să învingă mai repede această boală. Cele mai frecvent utilizate sunt medicamentele antiseptice care conțin clorhexidină deoarece acestea pot ajunge în spațiile goale dintre dinți și gingii pentru a lupta direct cu bacteriile care se acumulează acolo.

Antibioticele orale vor fi utilizate în numeroase cazuri pentru a grăbi eliminarea inflamației, iar limitarea stricăciunilor care se aduc la nivelul dinților se face de cele mai multe ori tot cu ajutorul acestui tip de medicamente.

Intervenții chirurgicale

Acestea reprezintă una dintre ultimele măsuri la care medicul specialist va apela pentru tratarea gingivitei, deși este una dintre cele mai eficiente metode. Prin intervențiile chirurgicale medicul va avea libertatea de a elimina foarte bine placa dentară prin curățarea directă a spațiului de sub gingii, acestea fiind ridicate în timpul intervenției. Grefele osoase și pentru țesut vor fi și ele utilizate în unele cazuri pentru a grăbi procesul de vindecare în zonele afectate.

Stabilirea unei igiene dentare de lungă durată

Va trebui să aveți mare grijă de dantura dvs atât în timpul tratamentului cât și după finalizarea acestuia, pe termen lung. Gingivita de obicei va fi îndepărtată prin metodele de tratament descrise mai sus, dar problemele pot recidiva oricând în lipsa unei igiene dentare corecte.

Dacă nu ați avut până în momentul respectiv foarte mare grijă de acest aspect va trebui să încercați stabilirea unei rutine zilnice care să includă utilizarea periuței, a aței dentare și a apei de gură după un program stabilit de comun acord cu medicul dentist.

Vizitele periodice la medicul dentist

Igiena orală corectă trebuie ajutată și de vizitele periodice la medicul dentist pentru evaluare și pentru curățare profesională a danturii dacă vă doriți efecte benefice de durată. Deși aceste vizite sunt de multe ori costisitoare, ele vă vor ajuta să economisiți mulți bani pe termen lung, bani care altfel vor intra în tratamente pentru afecțiunile care cu siguranță vor apărea.

Remedii și tratamente naturiste

Există ingrediente naturale și plante ce pot fi folosite cu succes în ameliorarea gingivitei și grăbirea vindecării gingiilor inflamate. Iată câteva remedii și tratamente naturiste pentru gingivită, care și-au dovedit eficiența și care pot fi preparate acasă sau pot fi procurate din magazinele naturiste.

Apa oxigenată

Cumpărați o soluție cu 3% peroxid de hidrogen (peroxidul de hidrogen sau perhidrolul se folosește la prepararea apei oxigenate), amestecați-o 1:1 cu apă și plimbați-o prin gură vreo 30 de secunde. Nu înghițiți. Folosiți-o de 3 ori pe săptămână pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Turmericul

Turmericul este un ingredient natural folosit de medicina ayurvedică și medicina tradițională chineză de mult timp pentru tratamentul multor afecțiuni. Turmericul conține curcumin, care îi oferă puternice proprietăți antioxidante, anti-bacteriene, anti-virale și anti-inflamatoare.

Pentru tratamentul naturist al gingivitei, revista internațională de medicină, biologie și științe ale naturii recomandă folosirea unei paste de turmeric pentru aplicări locale. Puteți prepara o astfel de pastă din 1 lingură de turmeric, 1/2 lingură de sare și 1/2 lingură de ulei de muștar (sau ulei de cocos). Aplicați această pastă de turmeric pe gingiile inflamate zilnic, de două ori pe zi, pentru a scăpa de durere și a reduce inflamația.

Puteți, de asemenea, folosi o apă de gură cu extract de turmeric. Pentru preparare dizolvați 10mg de extract de turmeric în 100 ml de apă distilată și folosiți această soluție pentru clătirea gurii după periajul dentar.

Mierea

Mierea vă poate ajuta în lupta împotriva gingivitei, datorită proprietăților sale anti-inflamatoare și anti-bacteriene. Aplicați puțină miere naturală direct pe zona infectată pentru a elimina infecția și a grăbi vindecarea țesuturilor.

Poate fi folosit orice tip de miere, însă cele mai bune efecte vor fi obținute prin folosirea mierii de Manuka. Aceasta este originară din Noua Zeelandă, este obținută din florile arborilor de Manuka și este considerată a fi unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale din lume. Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Internaționale de Parodontologie din aprilie 2004 a constatat că mierea de Manuka cu UMF 15 este eficientă și recomandată în reducerea plăcii dentare și sângerărilor gingivale.

Pastă de dinți cu miere Manuka și propolis

Pasta de dinti cu miere de Manuka si propolisMierea de Manuka are puternice efecte antibacteriene, antivirale, de protejare a țesuturilor și de grăbire a vindecării.

Efectele mierii de Manuka sunt completate de propolis, un antibiotic puternic, cu un conținut bogat în bioflavonoide și antioxidanți. Mai multe detalii…

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos are proprietăți anti-bacteriene și poate fi folosit pentru a trata cu succes diferite răni leziuni și infecții ale pielii. Aplicați ulei de cocos pe gingii și lăsați-l să acționeze.

De asemenea, puteți folosi ulei de cocos pentru clătirea gurii (oil pulling). Datorită texturii sale, uleiul de cocos atrage resturile și bacteriile din gură, eliminând astfel cauzele problemelor orale. În același timp hidratează, reduce inflmațiile și grăbește vindecarea țesuturilor.

Un studiu realizat în 2009 a comparat efectele clătirii cu ulei de cocos cu cele oferite de chlorhexidină în cazul adolescenților cu gingivită cauzată de placa dentară. Ambele s-au dovedit eficiente împotriva gingivitei.

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Având un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase și acid lauric, uleiul de cocos luptă eficient împotriva infecțiilor bacteriene și virale. În cazul gingivitei și parodontozei poate fi folosit pentru clătirea gurii sau pentru aplicări locale. Va grăbi vindecarea țesuturilor prevenind și tratând infecțiile dentare. Mai multe detalii…

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree oil) este un puternic antiseptic și este eficient în tratarea infecțiilor și a bolilor gingivale. Puteți prepara o apă de gură amestecând câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai într-un pahar cu apă. Folosiți această soluție ca apă de gură, dar aveți grijă să nu înghițiți.

Aloe Vera

Aloe vera este o plantă medicinală, ce poate fi folosită pentru multiple afecțiuni, inclusiv pentru vindecarea rănilor și leziunilor pielii. Similar, aloe vera poate fi utilizată pentru calmarea inflamațiilor și grăbirea vindecării afecțiunilor gingivale.

Jurnalul Societății Indiene de Parodontologe a publicat un studiu în Iulie 2013, care a concluzionat că apa de gură cu aloe vera poate fi folosită ca terapie în tratamentul gingivitei cauzate de placa dentară.

Aplicați o cantitate mică de gel de aloe vera pe zona afectată pentru a grăbi vindecarea și a opri sângerările gingivale.

Pastă de dinți GennaDent Forte

Pasta de dinti naturala Gennadent ForteEste o pastă de dinți 100% naturală, cu o formulă complexă bazată pe substanțe active din plante naturale și argilă activă. GennaDent Forte conține propolis, aloe vera, ulei de arbore de ceai, 24 de plante medicinale (rozmarin, fenicul, cimbrișor, sunătoare, roiniță, lemn dulce, cuișoare busuioc, eucalipt etc.) și argilă activă (remineralizant puternic).

Are o acțiune benefică puternică asupra sănătății orale, dezinfectează, absoarbe toxinele, calmează inflamațiile gingivale, reduce încărcătura bacteriană, remineralizează dinții și ajută la vindecarea țesuturilor. Mai multe detalii…

Vitamina C

Vitamina C întărește sistemul imunitar și, potrivit concluziilor unui studiu american, poate ajuta la prevenirea sângerării gingiilor. Doza zilnică recomandată este de 100 mg până la 1g sau chiar mai mult, în funcție de afecțiuni. Fructele și legumele proaspete sunt cele mai bune surse naturale de vitamina C. Pentru a păstra cât mai mult din conținutul de vitamine, evitați prelucrarea termică a alimentelor pe cât posibil. Puteți, de asemenea, suplimenta cantitatea de vitamina C consumată cu ajutorul suplimentelor naturiste de vitamina C.

Propolis cu echinacea spray fara alcool Dacia Plant

Spray propolis si echinacea Dacia PlantConține propolis, echinacea și uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, bergamotă, lămâie, fenicul). Este eficient în dezinfectarea căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, fiind recomandat ca tratament pentru afte bucale, paradontoză, stomatită, gingivită, respirație urât mirositoare, traheite, bronșite, răceli, gripe și viroze respiratorii.

Poate fi folosit și pentru aplicări externe, în tratamentul afecțiunilor cutanate (eczeme, micoze, răni, infecții). Mai multe detalii…

Acidul folic

Există unele rezultate ale cercetărilor care sugerează că soluția cu 0,1% acid folic, folosită pentru clătire (5ml de 2 ori pe zi timp de 30-60 de zile) diminuează inflamația gingiilor și sângerarea lor la persoanele cu gingivită. Soluția de acid folic trebuie plimbată energic prin gură 1-5 minute și apoi scuipată. Dovezile privind eficiența folosirii tabletelor de acid folic nu sunt încă foarte convingătoare.

Bicarbonatul de sodiu

Faceți o pastă dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și puțină apă și aplicați-o cu degetele pe gingii. Apoi periați. Această tehnică simplă are mai multe beneficii: curățați și lustruiți dinții și gingiile, neutralizați resturile bacteriene acide și dezodorizați gura.

Echinacea, cimbru și iarbă de smirnă

Fitoterapeuții au dovedit că echinacea, cimbrul și iarba de smirnă au acțiune antiinflamatorie și antimicrobiană și pot fi eficiente în cazul gingivitei. Ele pot fi conținute în apa de gură sau în pasta de dinți.

Gălbenele – Infuzați 5g de flori uscate într-o cană cu apă clocotită timp de 5 minute. Strecurați, răciți și folosiți ca gargară sau ca apă de gură de 3 ori pe zi.
Cimbru – Infuzați 2g de plantă uscată într-o cană cu apă clocotită timp de 5 minute, apoi strecurați. Răciți și folosiți ca apă de gură de 2-3 ori pe zi.
Echinacea – Extract lichid, echivalentul a 1g de rădăcină uscată, de 3 ori pe zi în 15 ml de apă. Folosiți-l ca apă de gură înainte de a-l înghiți. Folosiți de 3 ori pe zi, timp de maximum o săptămână.

Sfaturi utile și profilaxie

Dacă suferiți deja de gingivită sau doriți să preveniți apariția acestei boli, vă recomandăm să țineți cont de următoarele sfaturi oferite de medicii stomatologi. Iată, deci, câteva soluții eficiente și la îndemână, care vă vor ajuta să obțineți o igienă dentară corectă, să preveniți și să combateți această afecțiune neplăcută.

Periați corect dinții și gingiile

Încercați să utilizați periuța de dinți de minim 2 ori pe zi (recomandat ar fi după fiecare masă). Folosiți o periuță de dinți moale și schimbați-o la fiecare 3-4 luni de zile. De asemenea, ar fi bine să luați în considerare utilizarea unei periuțe de dinți electrice, deoarece aceasta este de obicei mai eficientă la îndepărtarea plăcii și a tartrului decât cea manuală.

Atunci când utilizați periuța pentru curățarea danturii asigurați-vă că folosiți o pastă de dinți specială pentru gingivită și că vă însușiți bunele practici ale spălatului pe dinți. Pentru a scăpa de gingivită, trebuie să alocați suficient timp periajului corect al gingiilor. 3-5 minute, de două sau trei ori pe zi sunt suficiente pentru o bună igienă orală.

Zona cea mai afectată de placa dentară este la marginea gingiei. Fiind de multe ori cea mai neglijată zonă în timpul periajului dentar, este locul de unde începe gingivita. Efectuați un periaj al dinților folosind peria înclinată la un unghi de 45 de grade, astfel încât jumătate de periuță curăță gingiile, iar cealaltă curăță dinții. Faceți mișcări înainte-înapoi ușoare și petreceți suficient timp pe toate părțile dinților (în exterior, în interior și pe zona utilizată pentru mestecare).

De asemenea, este foarte important ca periuța de dinți să fie menținută curată, ceea ce înseamnă că necesită o clătire atentă după fiecare utilizare și că este nevoie să o poziționați vertical, astfel încât să se usuce singură, la temperatura camerei. Puteți, de asemenea, să folosiți alternativ două periuțe de dinți.

Încercați să evitați plasarea periuței de dinți în imediata apropiere a altor periuțe pentru a evita contaminarea comună. Evitați, de asemenea, acoperirea ei continuă sau plasarea într-un dulap închis, deoarece aceste spații eficientizează dezvoltarea bacteriilor.

Folosiți o periuță de dinți electrică

Deși periuțele manuale pot fi și ele eficiente, dacă periajul este efectuat corect, studiile au arătat că folosind periuța de dinți electrică, sănătatea cavității bucale se îmbunătățește considerabil. Prin rotirea capului, aceasta permite accesul în zonele greu accesibile. Dacă folosiți o periuță electrică, schimbați capetele de periaj între spălări pentru a le permite să se usuce complet, micșorând astfel riscul dezvoltării bacteriilor.

Utilizați în fiecare zi ața dentară

Nu puteți atinge cu periuța de dinți toate zonele din interiorul cavității bucale care au nevoie de atenție pentru o igienă corectă, motiv pentru care vă recomandăm să utilizați și ața dentară în fiecare zi. Dacă nu vă simțiți confortabil să utilizați ața dentară, o puteți înlocui cu un duș bucal, care este mai scump, dar oferă o curățare superioară, fără a vă răni gingiile.

Asigurați-vă că folosiți suficientă ață pentru fiecare acțiune de curățare. Nu vă zgârciți, ci rupeți circa 45-46 de centimetri de fiecare dată pentru a vă asigura că dispuneți de o lungime suficientă pentru întreaga operațiune.

Utilizați ața ușor, fără să bruscați și fără să apăsați pe gingie. Curățați corect marginile fiecărui dinte acolo unde știți că de obicei se adună resturi de mâncare pe care periuța de dinți nu are capacitatea de a le îndepărta. Continuați cu răbdare și nu renunțați înainte de a simți că dantura dvs este curățată excelent. Atât timp cât faceți lucrurile corect, nu contează foarte mult dacă folosiți prima dată periuța de dinți sau ața dentară.

Încercați periuța interdentală și dușul bucal

Periuța interdentară arată ca o perie minusculă pentru sticle și este disponibilă în farmacii. Aceasta pătrunde ușor între dinți, sub coroana dentară și curăță locurile greu accesibile.

Folosiți dușul bucal pentru spălarea cu jet de apă. Acest dispozitiv de irigare bucala curăță depunerile prin trimiterea unui jet puternic de apă pe dinți și gingii. Pentru a-l folosi corect, directionați jetul între dinți, nu pe gingii. Conform studiilor, dușurile bucale sunt foarte eficiente pentru prevenirea afecțiunilor gingivale, dar și pentru ameliorarea și grăbirea vindecării celor existente.

Efectuați un masaj al gingiei sau folosiți un stimulator

Prindeți gingia între degetul mare și arătător (degetul arătător în afară) și frecați ușor gingia între degete. Astfel activați circulația sângelui în gingii, consideră medicii stomatologi.

Un stimulator triunghiular al gingiilor, destinat special acestui scop și care se găsește la unii dentiști și în farmacii, este ideal pentru masajul gingiilor. El curăță și suprafețele dintre dinți. Puneți capătul de cauciuc astfel încât să se sprijine în spațiul dintre doi dinți. Îndreptați vârful stimulatorului în direcția suprafeței mușcătoare până când stimulatorul se află la un unghi de 45 de grade cu marginea gingiei. Imprimați o mișcare circulară 10 secunde și deplasați stimulatorul spre dintele următor. Unele periuțe electrice de dinți sunt prevăzute și cu un stimulator de gingii.

Utilizați apa de gură

Apa de gură este un adjuvant recomandat celor interesați de optimizarea rezultatelor obținute prin folosirea aței dentare și a periuței. Alegeți o apă de gură cu efect antibacterian pentru a clăti bine cavitatea bucală și pentru a atinge locurile inaccesibile periuței, dar și pentru a obține un miros plăcut al respirației.

Apă de gură Dentaid Perio-Aid Intensive Care 500 ml, 0.12 clorhexidină

Apa de gura Dentaid Perio-Aid pentru boli parodontale cu clorhexidinaDentaid Perio-Aid Intensive Care este o apă de gură cu un puternic efect antibacterian, oferit de cele 2 ingrediente speciale conținute: clorhexidina (CHX) și clorura de cetilpiridiniu (CPC).

Este recomandată pentru tratamentul bolilor parodontale, dar și persoanelor care au avut diferite intervenții chirurgicale (implanturi dentare, extracții etc.) sau care nu sunt în măsură să efectueze un periaj dentar corect. Mai multe detalii…

Apă de gură Dentaid Vitis Gingival

Apa de gura pentru gingivita Vitis Gingival DentaidApa de gură Vitis Gingival are o formulă specială, dedicată prevenirii și tratării gingiilor inflamate și sângerânde.

Folosită zilnic, Vitis Gingival protejează gingiile și reduce acumularea plăcii dentare. Mai multe detalii…

Apă de gură Vitis Orthodontic Mouthwash Dentaid

Apa de gura Vitis Orthodontic DentaidDestinată utilizării zilnice, apa de gură Vitis Orthodontic este recomandată persoanelor care urmează un tratament ortodontic sau folosesc diverse aparate ortodontice (de ex. aparate dentare).

Inhibă dezvoltarea plăcii bacteriene, remineralizează dinții și completează acțiunea periajului dentar. Mai multe detalii…

Apă de gură Aslamed cu extract de mușețel, clorhexidină și argilă

Apa de gura AslamedAslamed este o apă de gură produsă de Farmec, în România. Are o formulă blândă cu gingiile, dar eficientă împotriva plăcii dentare, bazată pe extract natural de mușețel, clorhexidină și argilă specială.

Este recomandată pentru împrospătarea respirației, protejarea dinților și gingiilor și prevenirea paradontozei. Mai multe detalii…

Întăriți-vă maxilarul

Așa cum se întâmplă cu oasele din alte segmente ale scheletului și osul maxilarului își poate pierde din densitate, devenind astfel fragil. Tocmai de aceea, unii doctori consideră gingivita începutul unui proces numit osteoporoză periodontală. Pentru susținerea sistemului osos, consumați alimente bogate în calciu (cum ar fi produsele lactate, somonul, migdalele sau verdețurile cu frunze închise – varză, broccoli), faceți exerciții fizice și evitați fumatul.

Curățați-vă limba

Îndepărtați bacteriile și toxinele care se ascund între papilele de pe limbă. Nu are importanță cu ce o răzuiți, atâta vreme cât nu este vorba de un obiect ascuțit. Se poate folosi o linguriță, bățul de la înghețată, un apăsător de limbă sau periuța de dinți. Răzuiți din spate spre față de 10-15 ori.

Nu încercați să faceți toate abluțiunile orale într-o singură zi. Masați-vă gingiile într-o zi, răzuiți-vă limba în ziua următoare. În felul acesta evitați rutina.

Atenție sporită pentru viitoarele mame

Femeile gravide ar trebui să acorde o atenție deosebită gingiilor lor. Hormonii din timpul sarcinii măresc sensibilitatea țesutului gingival la placa dentară, crescând probabilitatea apariției unei boli a gingiilor.

Adoptați un stil de viață sănătos și mergeți periodic la medicul dentist

Prea mult stres? Prea puțină relaxare? Lucrați cu chimicale toxice? Oricare dintre acești factori vă poate afecta grav gingiile. O analiză atentă a modului dumneavoastră de viață vă poate indica câteva idei de schimbare, ce vă pot face existența mai sănătoasă.

Mergeți regulat la medicul dentist pentru o curățare profesională a danturii. Discutați cu doctorul dvs pentru recomandarea unui program pe care să-l respectați și încercați să nu săriți peste programări. Placa dentară și tartrul sunt probleme pe care le putem ține sub control printr-o igienă corectă, dar îndepărtarea lor completă nu se poate face decât cu ajutorul profesioniștilor.

Renunțați la obiceiurile nesănătoase

Renunțați sau reduceți cât mai mult cantitatea de alcool, de tutun sau droguri pe care o consumați. Aceste vicii favorizează eliminarea din organism a vitaminelor și mineralelor, slăbesc sistemul imunitar, oferind astfel condiții propice pentru dezvoltarea bacteriilor și oferă danturii o culoare gălbuie care dă un aspect neplăcut zâmbetului dvs.

Aveți grijă de alimentație

Stabiliți-vă o alimentație sănătoasă pentru a menține un nivel corect al zahărului din sânge și pentru a evita dezvoltarea anumitor boli care pot slăbi sistemul imunitar, crescând astfel riscurile de apariție a gingivitei.

Consumați rădăcinoase! Ronțăitul morcovilor și al bucăților de țelină va ține gingivita la distanță. Alimentele tari și fibroase curăță și stimulează dinții și gingiile.

Concluzie

Puteți vedea, așadar, că gingivita este o afecțiune care poate fi ținută sub control, poate fi tratată și prevenită cu un minim de efort și de interes din partea noastră. Viața pacienților care suferă de această boală nu este pusă în pericol, dar calitatea vieții va scădea dramatic și activitățile de zi cu zi pot fi afectate negativ foarte mult dacă lucrurile sunt scăpate de sub control. Țineți cont de sfaturile de mai sus și vă veți bucura cu siguranță de o dantură excelentă.

Pin It on Pinterest