Amuzant sau nu? Cercetările științifice arată că în privința umorului există o clară diviziune pe sexe

Dacă ai spus vreodată o glumă pe care o consideri foarte reușită, iar un reprezentant al sexului opus s-a uitat la tine cu o privire goală, și-a dat ochii peste cap ridicând din umeri, nu te neliniști: poate să nu fi înțeles calitatea glumei tale. Se pare că umorul este un lucru curios.

Diviziunea umorului pe sexe

Când vine vorba de comedie, o nouă cercetare științifică ne arată că există o clară diviziune pe sexe – creierele bărbaților și ale femeilor reacționeaza destul de diferit la o poantă. Această descoperire poate scoate în evidență diferențe importante între sexe și modul de funcționare a creierului fiecăruia. Poate aceasta va ajuta și la formularea unei explicații pentru faptul că, până în ziua de azi, încă este dificil să găsești o femeie care să înțeleagă de ce soțul ei, de obicei politicos, are tendința de a începe brusc să reproducă furtunos pasaje întregi din filme comice.

Datorită acestui studiu serios asupra comediei, știm diferențele dintre sexe în domeniul pe care oamenii de știință îl numesc „procesarea umorului” ca fapt științific.

Studiul a fost condus de o echipă de cercetători (care probabil s-a distrat pe seama faptului că alți oameni de știință se străduiesc nopți întregi în laborator cercetând o splină, iar ei studiază umorul), afiliați la departamentul de psihiatrie și studii ale creierului de la Școala de Medicină a Universității Stanford.

Cercetătorii au folosit 70 de desene animate alb-negru care au fost vizionate de zece femei și zece bărbați, fiecare stând într-un scanner RMN (scanner de imagine pe bază de rezonanță magnetică) – un aparat care, trebuie menționat, nu este asociat în mod obișnuit cu râsul și distracția. Scannerul RMN a monitorizat activitatea cerebrală în timp ce subiecții se uitau la desene și apăsau pe unul din cele două butoane care indicau dacă materialul li se părea sau nu amuzant.

Ce au aflat cercetătorii din asta? În mod sigur nu au învățat cum să fie amuzanți. Studiul însuși este cam la fel de distractiv ca atunci când urmărești cum crește iarba. Dar concluziile sale relevă o diferență a modului în care bărbații și femeile răspund la umor – și este interesant pentru oamenii de știință, deoarece umorul este considerat un proces superior de gândire la oameni, în afara cazului când este vorba de Jerry Lewis.

Potrivit acestui studiu, femeile au stabilit mai repede dacă un desen era amuzant, probabil datorită activității mai intense în acea parte a creierului care controlează analiza. Femeile sunt mai predispuse să folosească o parte mai mare din creier pentru a procesa și reacționa la o glumă. În traducere: femeile tind să gândească foarte analitic și clar când este vorba de umor. Decid rapid daca are sau nu efect, apoi trec mai departe, probabil îndemnându-și sotii să ducă gunoiul. (HA! Ha! Ha! Era doar o mică „glumă”, iar dacă nu v-a plăcut, nu este vina mea, ci a creierului dumneavoastră!)

Cea mai uimitoare descoperire a studiului se referă la activitatea din porțiunea creierului cunoscută sub numele „centru de recompensă” – o zonă bogată în dopamină, care se eliberează atunci când râdem (sau când suntem implicați în alte activități care ne aduc satisfacții profunde, cum ar fi atunci când câștigăm un premiu sau o cursă, ori glumim pe seama intelectului unei vedete). De aceea, anumite reviste susțin că râsul este cel mai bun medicament – deși medicii sunt de acord că pentru oamenii cu fracturi probabil mai bun este ghipsul.

Când femeile au ales desenele pe care le-au considerat amuzante, cercetătorii au observat o intensificare a activității în zona recompensei. Dacă desenul nu era amuzant, activitatea din această zonă rămânea stabilă. Spre deosebire de ele, activitatea în centrul recompensei la bărbații care au participat la studiu a rămas stabilă atunci când desenul era amuzant și a scăzut ca reacție la desene neamuzante. Cercetătorii evidențiază faptul că acest șablon este similar celui prezentat de primate non-umane – ceea ce, dupa o scurtă reflecție, este destul de amuzant. Asta dacă nu sunteți bărbat, desigur! Și ce înseamnă toate acestea?

Diferența dintre sexe este un rezultat al așteptărilor și atitudinii, spun cercetătorii. Femeile din grupul testat – și, prin generalizare, femeile – erau sceptice și nu așteptau ca desenele să fie amuzante; când râdeau însă, erau surprinse, declanșând o „recompensă” în creier. Bărbații, pe de altă parte, se așteptau să fie amuzați; când nu erau, deveneau dezamăgiți.

Oamenii de știință numesc acest lucru „modalități diferite de procesare a umorului”, demonstrând astfel două lucruri: pot exista mai multe semnificații ale altor aspecte ce privesc comportamentul feminin și masculin, iar cercetătorii sunt în stare să găsească cuvinte mari și impresionante pentru orice afirmație simplă.

„Călătoria lungă spre Marte sau Venus nu este necesară pentru a observa că bărbații și femeile percep lumea diferit”, scriu autorii studiului, referindu-se la binecunoscuta carte despre diferențele dintre sexe.

Aceasta este o observație importantă în comunitatea cercetătorilor, deși pare destul de evidentă pentru oricine a petrecut ceva timp în acest mic loc pe care ne place să îl numim Pământ.

Un comentariu la „Amuzant sau nu? Cercetările științifice arată că în privința umorului există o clară diviziune pe sexe”

Lasă un comentariu

fourteen + nineteen =

Pin It on Pinterest