Fructele și sănătatea dinților

Dacă vă doriți să preveniți apariția cariilor și să mențineți o sănătate orală corectă, dieta la care apelați trebuie tratată cu o deosebită atenție. Contează foarte mult nu doar ce alimente consumați, ci și frecvența cu care faceți acest lucru. Fructele, spre exemplu, în ciuda avantajelor pe care le aduc organismului, reprezintă un pericol important pentru sănătatea orală dacă nu sunt consumate corect, lucru pe care ne dorim să-l explicăm pe larg în acest articol.

Fructele si sanatatea orala

Schimbările din interiorul cavității bucale încep imediat ce mâncați anumite fructe (și nu numai), deoarece bacteriile nocive transformă zahărul și carbohidrații din mâncare în acidul care începe procesul de deteriorare a dinților. Cu cât mâncați mai mult și mai des, cu atât vă expuneți mai mult dantura la acest ciclu de deteriorare.

Ce înseamnă, mai exact, deteriorarea dinților?

Cu siguranță știți deja că fiecare dinte este protejat de un strat de protecție dur numit smalț. Acesta este întotdeauna primul afectat de procesul de deteriorare început de acidul produs de către bacteriile nocive. Fructele și sucurile de fructe sunt bogate în acest acid care contribuie la slăbirea smalțului și la demineralizarea lui pe parcursul timpului.

Zonele afectate vor deveni apoi decolorate, sensibile la atingere, la temperaturi extreme sau zahăr, iar într-un final vor permite crearea cariilor dentare și vor necesita anumite intervenții medicale pentru reparare sau restaurare.

Saliva poate ajuta la încetinirea acestui proces și la întărirea smalțului deoarece conține calciu. Chiar și așa, însă, consumul excesiv al anumitor fructe bogate în acid vor afecta permanent capacitatea salivei de a proteja smalțul.

Care sunt cele mai periculoase fructe

Conținutul de acid din orice aliment este măsurat conform valorii de pH pe care o are. Alimentele cu pH peste 7 sunt considerate sănătoase pentru dantură deoarece nu sunt bogate în acid, în timp ce mâncărurile care au un pH mai mic de 7 dispun de un nivel ridicat de aciditate.

Iată o listă cu 13 dintre cele mai periculoase fructe și sucuri de fructe pentru sănătatea orală, precum și valoarea pH-ului pentru fiecare în parte:

1. Suc de lămâie (2.00 – 2.60)
2. Lămâi verzi (2.00 – 2.80)
3. Suc de merișor (2.30 – 2.52)
4. Prune albastre (2.80 – 3.40)
5. Struguri (2.90 – 3.82)
6. Rodii (2.93 – 3.20)
7. Grapefruit (3.00 – 3.75)
8. Afine (3.12 – 3.33)
9. Ananas (3.20 – 4.00)
10. Mere (3.33 – 4.00)
11. Piersici (3.30 – 4.05)
12. Mango (3.40 – 4.80)
13. Portocale (3.69 – 4.34)

De unde luăm vitamina C, dacă nu din fructe?

Vitamina C joacă un rol foarte important în dezvoltarea, mentenanța și reparația țesutului organismului uman. Ea contribuie, astfel, la buna funcționare a oaselor, cartilajului și dinților. Mai mult decât atât, specialiștii ne arată că vitamina C ne ajută corpul să lupte cu orice tip de infecții (inclusiv cele orale) și să vindece rănile mult mai repede.

Corpul uman nu poate produce singur vitamina C și nici nu o poate depozita pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce înseamnă că este de datoria noastră să-i oferim cantitatea necesară în fiecare zi prin consumul alimentelor care conțin această substanță.

Astfel, unul dintre principalele motive pentru care obișnuim să consumăm fructele de mai sus este nevoia de asimilare a vitaminei C, dar este important de știut faptul că organismul își poate lua necesarul de vitamină C și din alte surse alimentare, cum ar fi pepenele galben (una dintre cele mai importante surse naturale de vitamină C), pepenele roșu, bananele sau ardeii grași.

Sfaturi utile pentru consumul responsabil al fructelor cu acid

Chiar dacă știm că aceste fructe nu sunt recomandate pentru menținerea unei sănătăți orale ideale, nu înseamnă că ne putem opri de la consumul lor. Nici nu este recomandat să facem acest lucru. În schimb, trebuie să adoptăm obiceiuri de consum mai sănătoase și obiceiuri de igienă orală care să ne ajute la menținerea smalțului danturii noastre.

În acest sens, vă oferim câteva sfaturi utile de care ar trebui să țineți cont:

Evitați gustările

Reduceți cât mai mult cu putință consumul sporadic de alimente dintre mese. Gustările la care apelăm între mesele principale nu fac decât să alimenteze cu acid bacteriile și să eficientizeze astfel procesul de deteriorare. Acest lucru este cu atât mai periculos cu cât de cele mai multe ori aceste gustări nu conțin alimente sănătoase, ci mai degrabă sunt bogate în zahăr și acid.

Consumați corect citricele

Nu mușcați direct din citrice. Dacă obișnuiți să consumați fructe precum lămâi verzi, lămâi galbene, portocale, grapefruit sau alte citrice încercați să evitați mușcarea lor directă, deoarece în acest fel vă expuneți dantura la contactul direct cu acidul din fructe. În schimb, este recomandată tăierea lor în bucăți mai mici care să fie consumate pe rând.

Apelați la brânză

Specialiștii dentiști ne recomandă să mâncăm mereu brânzeturi imediat după consumul de fructe citrice. Produsele lactate în general și brânza în special contribuie la creșterea nivelurilor de pH din interiorul cavității bucale și măresc producția de salivă care ajută la neutralizarea acidului. Mai mult decât atât, anumiți compuși pe care îi conține brânza ajută și la îmbunătățirea smalțului, protejând astfel dinții împotriva cariilor dentare.

Clătiți gura cu apă după consumul fructelor

Un alt sfat util pentru reducerea efectelor negative pe care le are acidul asupra danturii este clătirea corectă a cavității bucale imediat după consumul de fructe cu acid. Apa va contribui la protejarea smalțului prin diluarea acidului și reducerea capacităților sale distructive.

Folosiți paiul

Un obicei sănătos pentru protejarea danturii include și utilizarea paiului pentru consumul sucului de fructe, deoarece astfel se poate evita contactul direct dintre acid și dantură, reducând riscul de deteriorare.

Apelați la o igienă dentară corectă

Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este stabilirea unor obiceiuri corecte de igienă dentară. Acestea includ periatul dinților de cel puțin 2 ori pe zi (de preferat și după consumul alimentelor cu acid), folosirea unei periuțe de dinți moi care să protejeze smalțul, precum și utilizarea apei de gură și a aței dentare în combinație cu periuța de dinți.

Concluzie

Pericolele pe care anumite fructe le presupun pentru sănătatea orală sunt destul de mari, dar ele pot fi evitate cu succes urmând sfaturile de mai sus și mergând periodic la medicul dentist pentru consultații și recomandări.

Nu trebuie să vă opriți din consumul fructelor cu acid deoarece beneficiile pe care le aduc ele organismului sunt importante. În schimb, vă recomandăm să stabiliți obiceiuri corecte de igienă dentară care să combată efectele negative ale acidului.

Lasă un comentariu

2 × three =

Pin It on Pinterest