Protejați-vă sănătatea oaselor

Dacă ne dorim dinți puternici și oase sănătoase, trebuie să avem în vedere, în primul rând, două ingrediente cheie: calciul și vitamina D. După cum bine știm, calciul ajută la întărirea structurii osoase, iar vitamina D ajută la creșterea absorbției de calciu de către organism.

Sanatatea oaselor

În mod normal, această “cură” de întărire a sistemului osos se ține de la vârste fragede, dar nu e târziu nici la maturitate. La vârsta de 30 de ani atingem pragul maxim al densității osoase și până la vârsta de aproximativ 65 de ani aceasta scade. Atunci se poate instala osteoporoza, pe care o putem întârzia dacă vom lua în considerare următoarele tabieturi.

Calciu și vitamina D

Pe lângă faptul că ar trebui să consumăm alimente bogate în calciu (iaurt, lapte, brânză, spanac), în cazul în care vrem să aibă efect, este indicat să le asociem cu cele bogoate în vitamina D (sardine, suc de portocale, oua, ton). Soarele are efecte benefice asupra organismului și contribuie la sintetizarea vitaminei D. Având in vedere faptul că nu vom scăpa prea curând de sezonul morocănos, va trebui să ne bazam pe ce mâncăm deocamdată.

Creșteți nivelul de potasiu

Chiar dacă este cunoscut ca fiind un mineral foarte bun în comunicarea dintre nervi și mușchi, se pare că are un efect nemaipomenit de neutralizare a acizilor responsabili de înlăturarea calciului din oase. Este indicat mai ales femeilor care se află în perioada premenopauzală. Acest aport de potasiu poate fi adus organismului dacă vom consuma fructe și legume, pentru că majoritatea conțin acest mineral.

Chiar dacă ne oferă energie și ne încântă simțurile, cofeina nu este foarte bună pentru sănătatea oaselor. Studiile ne spun că cel puțin 2 cești de cafea pe zi accelerează pierderea structurii osoase și nu este bună prietenă cu vitamina D. Totuși, vă puteți bucura în continuare de licoarea preferată, dar cu moderație.

Dacă suntem la capitolul băuturi, încercați să le moderați și pe cele alcoolice. Un pahar pe zi, în special pentru femei, este mai mult decât bun. Un studiu recent încurajeaza consumul moderat de alcool, deoarece s-a dovedit a fi eficient la încetinirea procesului de slăbire a oaselor.

Renunțați la fumat!

Obiceiul asta blestemat nu face altceva decât să ne facă rău, iar pe lângă sistemele circulator, respirator și nervos, îl mai atacă și pe cel osos. Nu vă mai ascundeți în pseudomotivele ca scăderea poftei de dulce sau mâncare sau ca o sursă de relaxare. Luați-vă inima în dinți și reinventați-vă obiceiurile! Veți observa ușor și repede beneficiile renunțării la fumat. Sunt foarte multe metode de a renunța la fumat, tot ce trebuie să faceți este să o alegeți pe cea mai potrivită.

Lasă un comentariu

4 + 10 =

Pin It on Pinterest