Stresul și sănătatea orală

Fie că ne place sau nu, stresul este una dintre problemele pe care cu toții trebuie să le înfruntăm în viața de zi cu zi. Stresul se manifestă în diferite forme și apare din motive diferite pentru fiecare dintre noi, dar efectele sale distructive asupra organismului sunt de foarte multe ori asemănătoare.

Corpul nostru suferă în urma stresului în diferite moduri, problemele variind între anxietate, atacuri de panică, lipsa somnului, amorțeală, iritabilitate și multe alte afecțiuni.

Stresul si sanatatea orala

Legătura dintre stres și sănătatea orală, totuși, nu este făcută foarte des de oameni chiar dacă efectele pot fi distructive și în aceste cazuri. Din nefericire, cavitatea bucală are la fel de multe șanse de a fi afectată ca și restul organismului.

Oamenii de știință au găsit o legătură semnificativă între starea de stres și sănătatea orală, ajutându-ne astfel să înțelegem mai bine rolul pe care afecțiuni precum anxietatea și depresia le au în dezvoltarea problemelor dentare.

Condiții orale cel mai des influențate de stres

Bruxismul

Bruxismul este afecțiunea care provoacă scrâșnirea involuntară a dinților. Această condiție se manifestă de cele mai multe ori în timpul nopții, dar multe persoane experimentează simptomele și în timpul zilei.

Stresul cotidian, atât în viața personală cât și în cea profesională, reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale bruxismului, iar această afecțiune poate conduce într-un timp relativ scurt la stricăciuni permanente ale dinților.

Uscăciune în interiorul cavității bucale

Această condiție este foarte periculoasă pentru dantură deoarece presupune lipsa salivei din interiorul cavității bucale. Saliva menține o stare de hidratare în interiorul gurii care ajută la îndepărtarea bacteriilor nocive și la protejarea smalțului în fața acidului dăunător.

Această stare de uscăciune a gurii este adeseori asociată cu afecțiunile provocate de stres și reprezintă chiar și un efect secundar al anumitor medicamente utilizate în tratarea depresiei sau anxietății (condiții provocate tot de stres).

Sindromul de ”gură încinsă”

Problemele psihologice reprezintă una dintre cauzele ce stau la baza apariției acestei probleme orale identificate prin senzații de arsură la nivelul cavității bucale. În cele mai multe cazuri, cele mai afectate părți sunt limba, buzele și gingiile, deși nici partea superioară a gurii sau gâtul nu scapă de efectele neplăcute ale acestei afecțiuni.

Lichen plan bucal

Această afecțiune cutanată inflamatoare se manifestă sub forma unei erupții papulare liniare cu suprafață netedă și lucioasă. Lichen Plan-ul poate afecta mai multe părți ale corpului, dar atunci când este identificat la nivelul cavității bucale provoacă de obicei senzații de durere, inflamație sau arsuri insuportabile. Specialiștii consideră că stresul joacă un rol hotărâtor în apariția acestei afecțiuni, apariția acesteia fiind favorizată de stările de nervozitate, de anxietate și depresie.

Sindromul articulației temporomandibulare

Această afecțiune provoacă senzații de durere care apar la nivelul mușchilor și articulațiilor care leagă maxilarul inferior de craniu. Boala are multe cauze, dar unii dintre factorii declanșatori sunt reprezentați de depresie și anxietate, afecțiuni la baza cărora regăsim stresul. Sindromul articulației temporomandibulare poate fi, în opinia specialiștilor, un simptom fizic al acestor două afecțiuni mentale.

Boala parodontală

Studiile din domeniu arată foarte clar că sistemul imunitar are mult de suferit atunci când este supus la condiții de stres pe o perioadă lungă de timp. Afecțiunile precum depresia sau anxietatea, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce în timp la slăbirea sistemului imunitar, lucru care provoacă o dezvoltare rapidă a mai multor boli, printre care și a infecțiilor ce cauzează boala parodontală.

O altă boală care poate să apară ca urmare a slăbirii sistemului imunitar este și ulcerul bucal. Această afecțiune va îngreuna foarte mult respectarea obiceiurilor sănătoase de igienă și eforturile de a menține cavitatea bucală curată.

Alți factori de risc pe care ar trebui să-i luați în considerare

După cum puteți vedea mai sus, stresul și sănătatea orală merg de cele mai multe ori mână în mână, dar stresul afectează și indirect organismul în general și dantura în special. Pacienții care sunt diagnosticați cu stres tind să-și neglijeze obiceiurile sănătoase de igienă orală și dieta recomandată, ceea ce poate duce la o degradare mai rapidă a smalțului dinților și la apariția facilă a cariilor.

O altă legătură importantă pe care specialiștii trebuie să o țină sub control este și faptul că problemele dentare, indiferent de cauzele care au dus la apariția lor, pot crește semnificativ nivelurile de stres și anxietate. Se creează astfel un cerc vicios din care pacienții reușesc cu greu să scape prin urmarea și respectarea unui plan de tratament bine pus la punct.

Cum să evitați toate aceste probleme

Dacă simțiți prezența stresului în viața de zi cu zi, este important să nu cădeți în capcana ignorării igienei dentare. Luați-vă timpul necesar pentru a vă concentra pe obiceiurile sănătoase de igienă și evitați consumul de alcool sau tutun drept soluții pentru eliminarea stresului. Viciile creează o dependență foarte periculoasă nu doar pentru sănătatea orală, ci și pentru buna funcționare a întregului organism.

Vă recomandăm, în schimb, să luați toate măsurile necesare și sănătoase pentru a reduce stresul din viața personală și profesională. Acestea includ o alimentație sănătoasă, un program de exerciții fizice bine pus la punct, perioade de somn suficient și chiar ajutor specializat pentru combaterea anxietății sau depresiei.

Nu uitați de importanța pe care vizitele medicale periodice le au în prevenirea corectă și rapidă a eventualelor probleme dentare cu care vă confruntați. Mergeți la dentist cel puțin o dată la 2 luni chiar dacă nu întâmpinați probleme majore, deoarece aceste consultații vă pot permite să țineți sub control toate eventualele afecțiuni ce v-ar putea crea probleme în interiorul cavității bucale.

Lasă un comentariu

seven + ten =

Pin It on Pinterest