Îngrijiți-vă dinții corect în confortul propriei case

Fără îndoială că una dintre principalele dvs preocupări este menținerea unei igiene orale corecte cu scopul de a beneficia de avantajele pe care acest obicei sănătos le aduce organismului și calității vieții: un zâmbet strălucitor, respirație proaspătă și gingii sănătoase, printre altele.

Un motiv excelent pentru vizita periodică la doctorul dentist este această dorință de a vă asigura că sănătatea cavității bucale nu este deranjată de riscurile la care este supusă zilnic. Mai mult decât atât, vizitele la medicul dentist pot fi făcute cu scopul de a obține o curățare profesională a danturii, lucru care contribuie extrem de mult la păstrarea sănătății orale și la obținerea unei senzații de prospețime în interiorul gurii.

Este recomandat să apelați la medicul dentist de circa 2 ori pe an, chiar dacă nu suferiți de nicio afecțiune care să necesite atenție medicală. Acest obicei sănătos va oferi beneficii importante pe durata vieții.

Ingrijirea dintilor

Dar igiena orală trebuie să fie tratată în mod corespunzător și în confortul propriei locuințe, astfel încât v-am pregătit o serie de sfaturi legate de modul în care vă puteți asigura de acest lucru.

Aceste sfaturi variază de la simple rutine zilnice la schimbări importante în stilul de viață care pot ajuta foarte mult pe termen lung. Dacă respectați toate aceste indicații oferite de profesioniști în igiena dentară și reușiți să integrați aceste obiceiuri în viața dvs cotidiană veți observa fără îndoială multe beneficii pentru sănătatea organismului dvs.

Folosiți periuța de dinți corectă

O periuță de dinți corectă este moale, are un cap suficient de mic pentru a se mișca confortabil în interiorul cavității bucale și dispune de un mâner ce oferă confort în utilizare. Recomandarea specialiștilor este să alegeți o periuță de dinți electrică sau manuală, pe care să vă facă plăcere să o folosiți, iar acest lucru este cu atât mai important atunci când vine vorba despre copii. Nu uitați că trebuie să o schimbați o dată la cel mult trei luni de zile.

Nu periați prea puternic sau prea des

Dacă recomandarea medicilor dentiști spune să periem dinții de 2 ori pe zi, nu înseamnă că dacă o facem de 4 ori vom obține de două ori mai multe beneficii, ba dimpotrivă. Periatul prea des sau prea puternic poate afecta sănătatea gingiilor și poate produce stricăciuni la nivelul suprafeței dinților. Aceste lucruri favorizează apariția cariilor dentare și fac astfel mai mult rău decât bine. Îndepărtarea resturilor de mâncare se face suficient de ușor cât să nu fie nevoie de o apăsare puternică sau de o frecvență mai mare de 2 ori pe zi.

Folosiți ața dentară o dată pe zi

Ața dentară reprezintă cea mai bună soluție pe care o aveți la îndemână pentru a îndepărta placa dentară care se adună în locurile inaccesibile periuței de dinți, respectiv în spațiile înguste dintre dinți. Placa dentară care nu este îndepărtată corect duce în scurt timp la apariția cariilor și a bolilor ce afectează gingia. Stabiliți-vă astfel un obicei să folosiți ața dentară în fiecare zi, completând rezultatele pe care le oferă periuța de dinți.

Evitați gustările dulci dintre mese

Conform Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, cariile dentare reprezintă cea mai des întâlnită boală cronică atât la adulți cât și la copii, chiar dacă ea poate fi prevenită aproape în totalitate. Alimentele dulci pe care le includem în dieta zilnică de obicei între mese contribuie foarte mult la apariția acestor carii, motiv pentru care recomandarea medicilor este să renunțăm cât mai repede la acest obicei nesănătos.

Folosiți-vă limba pentru a verifica dinții după igienizare

Detectarea eventualelor resturi de mâncare ce au mai rămas între dinți după procesul de igienizare poate fi făcută foarte ușor prin plimbarea limbii pe toată suprafața dinților, atât în partea din față cât și în cea din spate. Verificați atent și marginea gingiilor, iar dacă totul se simte fin și curat, înseamnă că ați făcut o treabă bună.

Nu folosiți periuța sau ața dentară imediat după băuturi cu acid

Deși pare contra productiv, este recomandat să nu apelați la procesul de igienizare imediat după ce ați consumat băuturi care conține acid deoarece acestea au un efect de slăbire a smalțului de pe dinți prin dizolvarea straturilor sale superficiale. Acest efect se numește de-mineralizare și începe imediat după ce ați consumat acest tip de băuturi.

Saliva, în schimb, este bogată în minerale și are un efect natural de neutralizare a acestor efecte negative ale acidului, dar are nevoie de circa 30-60 de minute pentru a-și completa procesul de re-mineralizare a danturii. Dacă în acest timp folosiți periuța de dinți sau ața dentară pot apărea consecințe negative pentru calitatea smalțului, astfel încât cel mai bine este să așteptați.

Consumați suficientă apă zilnică

Este foarte important să menține cavitatea bucală umedă, deoarece în acest fel se elimină riscul de apariție a uscăciunii dentare și se îngreunează procesul de acumulare a plăcii dentare. Senzația de uscăciune este provocată în principal de tutun, alcool, cafeină și unele medicamente, dar aceste efecte negative pot fi combătute cu ajutorul consumului corect de apă.

Eliminați alte obiceiuri și riscuri din viața de zi cu zi

Există multe lucruri și activități care ne pun în pericol integritatea și sănătatea dinților, iar cu cât putem elimina mai multe dintre ele, cu atât este mai bine pentru sănătatea organismului. Exemple bune sunt consumul de alcool, consumul de tutun, obiceiul de mușcare a unghiilor sau a obiectelor (cum ar fi un creion). Discutați cu medicul dentist despre cum puteți să eliminați mai repede și mai eficient aceste aspecte negative din viața dvs pentru a vă bucura de o igienă dentară corectă.

Concluzie

Sănătatea orală nu este o utopie, ci poate fi obținută și menținută destul de ușor de către persoanele dispuse să facă un efort minim în această direcție. Majoritatea obiceiurilor care ne asigură o igienă orală corectă nu necesită nici eforturi foarte mari și nici investiții financiare sau de timp semnificative, astfel încât vă recomandăm să bifați cât mai multe dintre sfaturile de pe această listă pentru o viață sănătoasă.

Lasă un comentariu

fifteen + 17 =

Pin It on Pinterest