Care sunt cauzele și cum putem combate respirația urât mirositoare

Halitoza (sau halena) este o afecțiune frecventă a cavității orale, cunoscută în mod obișnuit ca respirație urât mirositoare. Deși nu este o problemă medicală gravă, respirația urât mirositoare ne poate afecta comportamentul social, poate provoca stres emoțional și chiar scăderea respectului de sine. Acestea sunt motivele principale pentru care este important să identificăm corect cauzele și să alegem tratamentul corect.

Chiar dacă este o afecțiune cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume, respirația urât mirositare poate fi o problemă jenantă și un subiect delicat, greu de abordat. Dacă sunteți în căutarea unei soluții pentru combaterea halitozei, veți găsi în acest articol toate informațiile necesare pentru a înțelege cauzele și a pentru a identifica cele mai potrivite metode de prevenire și tratament.

Respiratia urat mirositoare - halitoza - cauze, tratamente si remedii naturiste

Cauzele respirației urât mirositoare

Cauzele halitozei sunt numeroase și, de obicei, fiecare persoană suferă de această afecțiune la un moment dat în viață. De cele mai multe ori, însă, cauzele sunt ușor de identificat și de corectat. Există totuși și cazuri în care este indicat consultul unui doctor specialist pentru identificarea exactă a cauzelor.

Alimentația

Un motiv evident și frecvent de apariție al respirației urât mirositoare este consumul de alimente precum ceapa, usturoiul, peștele, mezelurile condimentate sau brânzeturile fermentate. De asemenea, cafeaua și băuturile pot fi printre vinovații de mirosurile neplăcute.

Există totuși și alimente care, deși nu au un miros neplăcut înainte de a fi ingerate, pot cauza o respirație neplăcută. Când un aliment este consumat, acesta este digerat, iar apoi absorbit în sânge. Sângele este transportat prin plămâni, unde este oxigenat, iar dioxidul de carbon este extras din sânge și eliberat prin cavitatea orală, prin expirație. Alimentele „vinovate” sunt absorbite în sânge, iar apoi eliberează dioxid de carbon și mirosul neplăcut. Acest miros neplăcut poate fi eliberat prin simpla expirație sau prin râgâit. În mod normal, acest tip de halitoză este normală și temporară, durând până la eliminarea produsului respectiv din sânge.

O altă cauză frecventă o reprezintă consumul de suplimente. Deși capsulele sau tabletele nu au un miros neplăcut, ele pot conține extracte din ulei de pește, usturoi sau curry. Efectul lor poate fi chiar mai intens decât dacă am mânca respectivele alimente, datorită concentrației mari.

Fumatul

Fumatul este un alt factor care poate duce la cazuri grave de halitoză. Mai mult decât atât, fumatul colorează dinții, produce afecțiuni gingivale (gingivită, paradontoză) și contribuie la dezvoltarea cariilor dentare. Toate aceste afecțiuni pot avea ca efect secundar respirația urât mirositoare. Doctorii ne recomandă să evităm produsele din tutun, chiar și pe termen scurt.

Problemele dentare

Deși consumul anumitor alimente sau fumatul sunt cauze directe ușor controlabile, există și alte cauze ale halitozei, mai puțin controlabile. Gura uscată (xerostomia) este o afecțiune a cavității orale în care cantitatea de salivă produsă este insuficientă. Saliva are un rol important în procesul de digestie. Lipsa salivei determină pierderea controlului asupra dezvoltării bacteriilor din gură, iar activitatea enzimelor care încep procesul de descompunere a alimentelor, chiar în cavitatea orală, este întreruptă.

Infecțiile parodontale (parodontoza) pot fi și ele responsabile de mirosurile neplăcute. Aceste infecții ale gingiei de la baza dinților cauzează retragerea gingiei. Astfel, resturile de mâncare rămân la baza dinților unde se dezvoltă bacterii și astfel apare halitoza. Alte infecții, precum cele ale gâtului pot provoca și ele halitoză.

Igiena orală

Lipsa unei igiene orale corecte este și ea o cauză a respirației urât mirositoare. Periajul dentar regulat și folosirea aței dentare ajută la curățarea dinților și a cavității orale, reducând astfel riscul de dezvoltare a bacteriilor. Igiena orală riguroasă este chiar una dintre cele mai eficiente metode de combatere a halitozei.

Problemele medicale

Infecțiile prezente în cavitatea orală sunt, de obicei, cele mai frecvente cauze, însă nu sunt singurele. Sinuzita este o infecție a sinusurilor, care are ca efect apariția unor secreții muco-purulente la nivelul sinusurilor, dar și în spatele gâtului (flegme). Odata cu micșorarea cantității de aer care trece prin cavitățile nazale, cantitatea de bacterii crește, generând mirosurile neplăcute. Sinuzita este una dintre cele mai frecvente cauze ale halitozei (respirației urât mirositoare) în lunile de iarnă.

Bronșitele și ale afecțiuni ale plămânilor sunt și ele cauze ale halitozei. Acestea determină acumularea de fluide și mucus în plămâni, care la rândul lor, ca și în cazul sinuzitei, determină dezvoltarea bacteriilor. Acestea sunt vinovate de mirosurile neplăcute.

Funcționarea stomacului este strâns legată de procesele de oxigenare și respirație ale corpului, iar o digestie deficitară poate fi vinovată pentru apariția halitozei. Persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot procesa laptele în mod corespunzător. În cele mai multe cazuri, enzimele care ar trebui să proceseze lactoza nu funcționează corect și vor elimina cantități mari de gaz, care va fi eliberat prin cavitatea orală generând astfel mirosul neplăcut. Acest proces de eliberare de gaze prin cavitatea orală este cauza halenei în cazul multor persoane cu probleme digestive.

Alte cauze ale respirației urât mirositoare

Există și alte cauze, non-medicale, care pot cauza halitoza afectând diverse persoane de-a lungul vieții. În timpul somnului, respirația pe gură generează uscarea cavității orale și împiedică secreția salivară normală. Acest lucru se întâmplă de obicei iarna, atunci când răcelile și nasul înfundat sunt afecțiuni frecvente. Saliva are o acțiune purificatoare, astfel, în lipsa ei, bacteriile se dezvoltă cauzând respirația urât mirositoare dimineața. Deși nu este o problemă medicală, efectul poate fi destul de neplăcut, însă este, în general, înlăturat ușor prin periajul dentar.

Persoanele care poartă aparate dentare sau proteze dentare, trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale. Resturile de mâncare pot rămâne blocate între dinți și protezele/aparatele dentare cauzând mirosuri neplăcute.

Respirația urât mirositoare la copii

Atunci când apare în cazul copiilor sau bebelușilor, cauzele respirației urât mirositoare trebuie căutate de urgență. Mirosul neplăcut al gurii poate fi, în cazul lor, un semn al unei infecții sau al unei probleme medicale mai grave, deci tratamentul trebuie început cât mai repede. În special în cazul copiilor care încă nu au dinți, și deci problema nu are o cauză locală (o problemă dentară).

Cum să vă testați respirația

Cât de neplăcută va este respirația? De cele mai multe ori, din politețe, apropiații vor ezita să vă spună adevărul. Iată câteva modalități de a o testa:

Făceți-vă mâinile caus. Respirați în ele scoțând din adâncuri un „haa-a-a”. Apoi adulmecați. Dacă nu vă place, gândiți-vă cât de neplăcută este pentru cei din jur.

Folosiți ața dentară. Nu ca să vă curățați dinții, ceea ce nu ar fi o idee rea, ci ca să vă dați seama cât de urât poate să vă miroasă respirația. Trageți ușor ața printre dinți și apoi adulmecați depunerile colectate. Dacă miros urât, atunci nici gura nu vă miroase altfel.

Cauzele respirației urât mirositoare (halitozei), sunt multiple, însă cele mai multe dintre ele pot fi prevenite și tratate ușor cu o igienă orală corectă. Prin periajul dentar regulat și folosirea aței dentare, aceste cauze ale respirației urât mirositoare pot fi de obicei evitate. Dacă însă suferiți de halitoză, dar nu puteți identifica cauza, este recomandat să consultați un medic specialist pentru a vă asigura că halitoza nu este un semn ale unei afecțiuni medicale mai grave.

Tratamentul respirației urât mirositoare

În trecut, în Roma antică, oamenii foloseau bețișoare în loc de periuțe de dinți. Pasta de dinți folosită era o pudră foarte abrazivă care tocea suprafața dinților, lăsând pulpa dentară la vedere. Remediul pentru durerea de dinți era o fiertură de râme și ulei de măsline. Nu se știe cât de eficient era acest remediu pentru îndepărtarea durerii, însă mai mult ca sigur genera o respirație urât mirositoare.

Deși în zilele noastre tehnologia a evoluat și igiena dentară este o preocupare importantă, mulți oameni au probleme cu respirația urât mirositoare. Vă vom prezenta în continuare câteva remedii la îndemână pentru înlăturarea respirației urât mirositoare:

Evitați alimentele „parfumate”

Deși pot avea un efect benefic pentru sănătate, unele alimente pe care le consumăm eliberează în gură gusturi și mirosuri care pot fi neplăcute. În funcție de alimentele consumate și de cantitate, mirosul neplăcut poate persista chiar și 24 de ore, indiferent de cât de des vă spălați pe dinți. Între principalele alimente vinovate și care ar fi de evitat se află ardeiul, usturoiul și ceapa crudă.

Cum să scăpați de mirosul de usturoi? Dacă trebuie să îndepărtați mirosul de usturoi, vă sugerăm unul dintre următoarele remedii: mestecați pătrunjel verde, o bucățică de lămâie cu coajă sau ronțăiți câteva boabe de cafea.

Evitați mezelurile prea condimentate. Cărnurile condimentate, cum ar fi pastrama, salamul sau sosul de pizza, lasă în urmă, multă vreme după ce au fost ingerate, uleiuri volatile puternic mirositoare. În cazul unei ocazii în care respirația trebuie să fie plăcut mirositoare, evitați consumul acestora cu 24 de ore înainte, pentru a le împiedica să vorbească în locul dvs.

Fără brânzeturi cu miros pătrunzător. Camembertul, roquefortul și alte brânzeturi fermentate, deși foarte apreciate pentru gustul lor, pot afecta mirosul respirației dvs. Alte produse lactate pot avea același efect.

Feriți-vă de peștele picant. Unele preparate din pește, îndeosebi pasta de anșoa, dar și tonul din prânzul la pachet, pot lăsa o impresie de durată.

Curățați-vă limba

Curățarea limbii de mai multe ori pe zi este una dintre cele mai eficiente metode de tratament a halitozei. Puteți folosi o linguriță, o periuță de dinți, o racletă specială pentru curățarea limbii sau chiar și un bețișor de la înghețată. În timp ce vă curățați limba, folosiți și puțină apă de gură anti-bacteriană pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Răzuiți din spatele gurii spre față de 10-15 ori. Dacă nu ați mai făcut asta până acum, senzația vi se va părea destul de ciudată. Dacă respectați un program corect de igienă orală și totuși limba dumneavoastră este permanent încărcată, consultați un medic specialist. Poate fi semnul unei afecțiuni medicale.

Bicarbonatul de sodiu

Este un remediu simplu, care se găsește, probabil, în orice casă. Îl puteți folosi pentru a vă spăla pe dinți și pentru a vă curăța limba. Acesta neutralizează acțiunea acidă a bacteriilor. Puteți, de asemenea, încerca și o pastă de dinți naturală de la un magazin naturist. Acestea au în compozitie, de obicei, bicarbonat de sodiu, argilă, extract de salvie sau aloe.

Renuntați la fumat

Iată încă un motiv pentru a renunța la acest obicei dăunător – de multe ori respirația unui fumător poate lăsa unui nefumător senzația că miroase ca fundul unei scrumiere nespălate.

Beți apă

Dintre băuturile vinovate de mirosurile neplăcute, cafeaua, berea, vinul și whisky-ul sunt în partea superioară a listei. Acestea au un efect de deshidratare și lasă în gură un sediment care aderă la placa dentară și generează un miros persistent.

Folosiți periuța de dinți și ața dentară

Spălatul pe dinți, imediat dupa masă, poate ajuta la eliminarea permanentă sau temporară a mirosurilor. Principalul vinovat de respirația urât mirositoare este placa dentară, o peliculă fină formată de bacterii vii și moarte care aderă la dinți și gingii, conform medicilor stomatologi. În permanență, aproximativ 50 de miliarde de astfel de micro-organisme vă mișună în gură. Aceste bacterii se hrănesc cu resturile alimentare și elibereaza mirosuri neplăcute.

Folosiți în mod regulat periuța de dinți pentru îndepărtarea plăcii dentare și eliminarea mirosurilor neplăcute. Dacă nu ați făcut-o până acum, încercați periuțele de dinți electrice. Majoritatea modelelor sunt dotate cu multiple capete de periaj pentru curățarea dinților, a limbii și masajul gingiilor.

Folosirea aței dentare în mod regulat reprezintă, de asemenea, un tratament simplu și eficient. Dacă nu folosiți ața dentară, resturile de mâncare pot rămâne blocate în spațiile dintre dinți și gingii, favorizând dezvoltarea bacteriilor. Această acumulare de bacterii poate cauza gingivita sau alte afecțiuni gingivale și va avea ca efect respirația neplăcută.

Clătiți-vă gura

Dacă nu puteți să vă spălați pe dinți imediat după masă, încercați să vă clătiți gura. Luați o sorbitură de apă și plimbați-o energic prin gură, spălând astfel mirosul de mâncare.

Mestecați o bomboană de mentă sau gumă mentolată

Bomboanele de mentă sau o guma de mestecat mentolată pot acoperi mirosul neplăcut în cazul unui interviu scurt, al unui drum scurt cu automobilul sau al unei întâlniri fugare. Folosiți gumă de mestecat fără zahăr. Gumele de mestecat cu Xylitol sunt recomandate și pentru prevenirea cariilor.

Folosiți apa de gură

Folosirea apei de gură poate fi un tratament eficient, însă de scurtă durată (aprox. 20 de minute) și nu rezolvă problema unei halitoze cronice. Variantele ce conțin cetylpyridnium chloride sau chlorhexidină sunt mai eficiente. Căutați o apă de gura cu efect anti-bacterian – aceasta va neutraliza bacteriile vinovate de mirosul neplăcut al gurii.

Vitamina C

Deficiențele de vitamina C pot contribui la dezvoltarea halitozei. Tratamentul este ușor, folosiți suplimente sau consumați mai multe alimente bogate în vitamina C.

Nutriția

Adăugarea anumitor alimente în dieta dumneavoastră poate avea efecte benefice. Alimentele bogate în calciu, cum ar fi laptele, iaurtul sau brânza sunt eficiente datorită conținutului mare de acid lactic. Acesta contribuie nu doar la tratarea halitozei, ci și la menținerea sănătății dinților și poate ajuta la vindecarea afecțiunilor gingivale. Mai mult decât atât, culturile active din iaurturi și alte lactate opresc dezvoltarea bacteriilor nocive.

Includeți în dieta zilnică cât mai multe fructe și legume proaspete. Fructele și legumele bogate în fibre, precum morcovii sau merele, curăță în mod natural dinții, ajutând la prevenirea acumulării de placă dentară.

Proioticele

Problemele intestinale, încărcarea sistemului digestiv cu toxine sau tratamentele cu antibiotice pot cauza respirație neplăcută. Puteți ajuta la refacerea florei intestinale sănătoase prin includerea în alimentație a iaurturilor naturale, verzei murate sau prin suplimente naturale de probiotice. Un studiu publicat într-un jurnal internațional de gastroenterologie a demonstrat că aportul de probiotice are ca efect reducerea bacteriilor nocive din cavitatea bucală și eliminarea compușilor sulfurați-volatili vinovați de mirosurile neplăcute.

Stilul de viață

Modificări simple ale stilului de viață actual se pot dovedi foarte eficiente. Dacă nu ați făcut-o până acum, aveți grijă să vă curățați frecvent dinții și limba și să folosiți ața dentară. Dacă este cazul, acordați atenție aparatelor și protezelor dentare. Acestea trebuie curățate periodic, pentru că altfel devin un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Vizitați-vă regulat medicul dentist. Acesta poate depista din timp o eventuală problemă și, astfel, tratamentul va fi mult mai eficient și veți evita posibilitatea dezvoltării unei halitoze cronice.

Produse și suplimente naturale recomandate

Există multe produse destinate combaterii respirației urât mirositoate. Vă prezentăm în continuare câteva alternative eficiente.

Ulei de cocos extra virgin Niavis

Ulei de cocos extra virgin bio NiavisUleiul de cocos Niavis este obținut prin presare la rece și nu este procesat, păstrându-și astfel toate beneficiile. Are un conținut nutritiv bogat și poate fi folosit ca aliment, la gătit sau pentru tratamente cosmetice.

Cu un conținut ridicat de grăsimi saturate sănătoase, uleiul de cocos luptă eficient împotriva virușilor, bacteriilor și fungilor. Poate fi folosit ca aliment pentru susținerea sănătății generale sau pentru clătirea gurii.

Uleiul de cocos acționează eficient împotriva respirației urât mirositoare prin combaterea bacteriilor nocive și protejarea sănătății orale. Mai multe detalii…

Jarro-Dophilus

Probiotice Jarro-Dophilus - Jarrow-FormulasConține 3.4 miliarde de bacterii benefice pentru repopularea optimă a florei microbiene normale și adaos de fibre solubile, care potențează efectele pozitive.

Bacteriile benefice acționează la nivelul cavității bucale, tubului igestiv, căilor respiratorii și sistemului uro-genital. Mai multe detalii…

Apă de gură Marvis Strong Mint 120ml

Apa de gura Marvis Strong Mint 120 mlMarvis este o marcă italiană de produse de calitate destinate igienei dentare. Apa de gură Marvis Strong Mint are o formulă concentrată, destinată neutralizării respirației urât mirositoare și eliminării bacteriilor din cavitatea orală.

Are o formulă delicată, ce conține xylitol și extract de propolis, care acționează eficient pentru protejarea sănătății dinților și gingiilor. Mai multe detalii…

Pastă de dinți cu miere Manuka și propolis

Pasta de dinti cu miere de Manuka si propolisMierea de Manuka are puternice efecte antibacteriene, antivirale, de protejare a țesuturilor și de grăbire a vindecării.

Efectele mierii de Manuka sunt completate de propolis, un antibiotic puternic, cu un conținut bogat în bioflavonoide și antioxidanți. Mai multe detalii…

Propolis cu echinacea spray fără alcool Dacia Plant

Spray propolis si echinacea Dacia PlantConține propolis, echinacea și uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, bergamotă, lămâie, fenicul). Este eficient în dezinfectarea căilor respiratorii superioare și a cavității bucale, fiind recomandat ca tratament pentru afte bucale, paradontoză, stomatită, gingivită, respirație urât mirositoare, traheite, bronșite, răceli, gripe și viroze respiratorii.

Poate fi folosit și pentru aplicări externe, în tratamentul afecțiunilor cutanate (eczeme, micoze, răni, infecții). Mai multe detalii…

Tratamente naturiste pentru respirația urât mirositoare

Mâncați pătrunjel!

Mai mult decât un element decorativ, pătrunjelul are un efect important asupra respirației urât mirositoare deoarece conține clorofilă, un cunoscut dezodorizant al respirației. Așa că ciuguliți frunzulițele și mestecați-le pe îndelete. Sau puneți câteva legături (eventual și cateva fire de creson) într-un storcător. Luați câte o sorbitură din acest suc ori de câte ori trebuie să vă reîmprospătați respirația. Morcovii, țelina sau alte rădăcinoase sunt și ele eficiente în combaterea formării plăcii dentare și a respirației urât mirositoare.

Nu uitați condimentele

Câteva semințe de fenicul, cuișoare sau anason vă pot ajuta de asemenea. Dacă mâncați ceva puternic mirositor, ronțăiți câteva semințe.

Încercați gargara cu plante medicinale

Preparați o apă de gură folosind extracte de salvie, gălbenele și rășină de iarbă de smirnă (toate disponibile în magazinele specializate) în proporții egale și faceți gargară de patru ori pe zi. Apa de gură preparată poate fi păstrată la temperatura camerei, într-un flacon bine închis.

Când trebuie să apelați la medic!

Dacă halitoza persistă mai mult de 24 de ore fără o cauză evidentă, prezentați-vă la dentist sau la medic. Respirația urât mirositoare poate fi semnul unei boli gingivale, al unor probleme gastrointestinale sau chiar al unor maladii grave. Poate fi și semn al deshidratării, al lipsei de zinc ori se poate datora unor medicamente care conțin penicilamină, prescrise în tratamentul artritei reumatoide, sau litiu, conținut sub formă de carbonat de medicamentele prescrise în tratamentul depresiei bipolare.

Pin It on Pinterest