Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să consumăm, pe lângă fructele proaspete, și fructe uscate, semințe și oleaginoase. Din această ultimă categorie fac parte arahidele, nucile, migdalele, alunele, fisticul, semințele de floarea soarelui, de dovleac și de susan. Fructele oleaginoase au un conținut bogat în vitamine, minerale, proteine și grăsimi nesaturate.
Vă prezentăm astăzi câteva dintre beneficiile sănătoase oferite de către migdale. Migdalele au un istoric lung, fiind menționate și în Biblie. Romanii le spuneau „nuci grecești”, făcând referire la civilizația care se presupune că le-a cultivat pentru prima dată.
Bogate în vitamina E și magneziu
Migdalele au o compoziție bogată în vitamina E, antioxidant puternic, dar și vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B12), C, D și K. Mineralele sunt și ele destule, în special magneziu. Acesta are un rol însemnat în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și în menținerea sănătății oaselor. Magneziul ameliorează circulația oxigenului, a sângelui și a elementelor nutritive în organism. Carența de magneziu reprezintă un factor de risc în ceea ce privește infarctul miocardic. Așadar, în special persoanele care au probleme cu inima ar trebui să includă câteva migdale în dieta de zi cu zi.
Migdalele contin și potasiu, mangan, calciu, fier, seleniu, zinc, fosfor, cupru, triptofan, cât și acizi grași Omega 6, necesari sistemului nervos central. Potasiul are și el impact asupra sănătății inimii, dar și asupra musculaturii. Toate mineralele și vitaminele acestea întăresc imunitatea și oferă multă energie celui care consumă migdale. Acest fructe oleaginoase sunt chiar indicate persoanelor care depun un efort fizic, dar și intelectual susținut. Sportivii de performanță într-adevăr consumă migdale.
Prietenoase cu inima
Migdalele, deși au grăsimi, nu au colesterol. Iar grăsimile lor sunt majoritatea mononesaturate, sănătoase pentru inimă, precum cele din uleiul de masline, potrivit specialiștilor de la www.whfoods.org. Ele au efect benefic și asupra tensiunii arteriale, pe care o pot îmbunătăți astfel încât să o aducă la limitele normale. De asemenea, protejeaza împotriva aterosclerozei. Migdalele au și fibre, proteine, dar nu conțin carbohidrați, fiind recomandate și persoanelor cu diabet. Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal, combătând constipația și oferind senzația de sațietate. În cantități moderate, migdalele pot fi o gustare ideală.
Scad colesterolul
Conținutul migdalelor ajută la scăderea nivelului colesterolului și previne infecțiile la nivelul intestinelor. Fiind și o sursă de cupru, migdalele vă pot ajuta să aveți un păr mai frumos și articulatii mai sănătoase. Dacă aveți dureri articulare, migdalele vă paot ajuta la atenuarea acestora. Pielea capătă și ea un aspect mai frumos grație vitaminei E și acizilor grași Omega 6. O listă a alimentelor ce protejează sănătatea și frumusețea pielii găsiți aici.
Bune pentru fumători
Potrivit studiilor unor cercetători chinezi și americani, cei care doresc să combată din efectele nocive ale tutunului (fumătorii activi) se pot ajuta dacă mănâncă migdale în fiecare zi între un sfert și o jumătate de ceașcă. Făra excese! De reținut că dacă începeți să consumați migdale nu înseamnă că ele vor produce o minune și veți renunța la fumat… Însă, aduceți organismului un sprijin în plus în lupta cu stresul oxidativ produs de țigări. Citiți mai multe detalii despre beneficiile renunțării la fumat.
Protejează sănătatea dinților
Migdalele sunt grozave pentru dinți, pentru că reprezintă o sursă bună de caliu și proteine, fără zahăr.
Ajută la prevenirea calculilor biliari
Conform datelor rezultate dintr-un studiu de 20 de ani, la care au participat 80.000 de femei, femeile care mânâncă aproximativ 30 grame de fructe oleaginoase (nuci, arahide etc.) pe săptămână, au un risc diminuat cu 25% de a dezvolta calculi biliari. Iată, deci, un alt motiv pentru a ronțăi migdale, indiferent dacă le consumați ca atare, presărate deasupra salatei sau sub formă de unt.
Pot fi de ajutor în curele de slăbire
Fructele oleaginoase, deși au destule calorii, dacă consumați câteva porții pe saptamana, e posibil să vă ajute să slăbiți mai ușor. Un studiu publicat în ‘The Journal Obesity’ indica faptul că o persoană care nu consumă deloc astfel de fructe slăbește mai greu decât o alta care și-a obișnuit metabolismul cu un consum frecvent și moderat de fructe oleaginoase. Așa că putem să luăm în considerare migdalele măcar de două-trei ori pe săptămână fără să ne gândim că ne vom îngrășa din cauza caloriilor.
Pentru a profita la maxim de proprietățile benefice ale migdalelor, consumați-le în formă crudă. Laptele de migdale este, de asemenea, o alternativă bună, însă are un conținut mai slab de fibre. Sperăm că v-am convins de beneficiile consumului de migdale. Nu ezitați să ne spuneți cum ați inclus voi migdalele în dieta zilnică.